Uniforma: chipul din afara al omului celui dinauntru

Uniforma: chipul din afara al omului celui dinauntru


Uniforma: chipul din afara al omului celui dinauntru

Uniforma monahala, in afara de situatii exceptionale in afara manastirii, in traditia ortodoxa este obligatorie. Ea ii da monahului sentimentul ca e inregimentat, ca e in lupta continua pentru cucerirea Imparatiei lui Dumnezeu si ca nu e singur in aceasta lupta. In uniforma, monahul e in conditie de sacru. El oficiaza mereu, ca preotul in Liturghie, de aceea poarta mereu vesminte speciale. Zicala ca "nu uniforma il face pe monah" e adevarata, dar si ea il face, asa cum il defineste, de pilda, pe militar. Uniforma il imbraca pe monah in sensuri exprimate prin simboluri, pe care el trebuie sa le aiba mereu prezente in fata ochilor si in constiinta. Uniforma i le aduce aminte. Ea e una din formele trezviei monahului. Eliberat de uniforma, el se simte gol, despuiat de sens. Proverbul romanesc: "Ori vorbeste cum ti-e portul, ori te poarta cum ti-e vorba" e plin de intelepciune. Ne intelegem mai bine sensurile cand le intrupam in ceva. Ca sa fie inteles, si Dumnezeu s-a intrupat.

Uniforma e traditionala si e instrument al traditiei, in aceeasi masura in care sunt slujbele si ceremonialul tunderii cu asumarea voturilor. Ea transmite ceea ce se afla dincolo de materialul si forma ei, forma chipului duhovnicesc pe care trebuie sa-I imbrace monahul. Infatisarea omului nou, a ucenicului lui Hristos care s-a hotarat pentru daruire speciala, diferita de a celorlalti frati crestini.

Iata ce i se spune monahului in momentul in care, in timpul ceremoniaiului tunderii, e imbracat piesa cu piesa de catre staret:

Aratandu-i si atingandu-i camasa (cu care e deja imbracat, dar se presupune ca s-a prezentat absolut gol), staretul ii spune:

"Fratele nostru (numele) se imbraca in haina veseliei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste" .

Dandu-i crucea de la piept:

- "Fratele nostru ia semnul crucii Domnului pe pieptul sau, ca sa se nevoiasca pe cat va fi cu putinta a urma pe Domnul, si in tot ceasul a-si aduce aminte de patimile, de scuiparile, de defaimarile, de ranele, de loviturile peste obraz, de rastignirea si de moartea Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care de buna voie le-a rabdat pentru noi, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste!"

Dandu-i braul:

- "Fratele nostru isi incinge mijlocul sau cu puterea adevarului, spre omorarea trupului si innoirea Duhului, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste!"

Dandu-i potcapul:

-Fratele nostru se acopere cu coiful, nadejdea mantuirii, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste!

Dandu-i rasa:

- "Fratele nostru se imbraca cu haina mantuirii si in zaua dreptatii, spre a se feri de toata nedreptatea, de toate gandurile cele rele si de indemnul voii sale, iar gandul mortii totdeauna sa-l aiba in mintea lui, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste!"

Dandu-i sandalele:

- "Fratele nostru se incalta cu sandalele spre propovaduirea Evangheliei pacii in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste!"

Dandu-i mantia:

- Fratele nostru primeste mantia, logodirea marelui si ingerescului chip, spre imbracaminte de nestricaciune si de curatie, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Sa zicem pentru dansul: Doamne miluieste".

Dandu-i metaniile:

- "Fratele nostru primeste sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu spre rugaciunea cea din tot ceasul catre Hristos. Ca esti dator in toata vremea a avea in minte, in inima, in cuget si in gura ta numele Domnului Iisus si a zice: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".

Dandu-i apoi in mana o cruce, ii aminteste:

"A zis Domnul: De voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie".

Dupa ce e imbracat astfel, i se da o faclie aprinsa, amintindui-se iarasi:

- "A zis Domnul: Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca sa vada faptele voastre cele bune si sa mareasca pe Tatal vostru cel din ceruri".

Cum ar putea monahul sa paraseasca aceste simboluri incarcate de sens, fara riscul de a se simti iesit din noua sa conditie? Uniforma monahala este ca si manastirea, casa monahului. Fara ea e fara domiciliu si fara identitate. Fara ea nu mai este el. Fara ea poate uita de dansul. Uniforma e "Regula" iesita din cuvant si litera, e "Regula" imbracata. Ea e in acelasi timp semnul traditiei, ca semn comun al tuturor, ca semn al solidaritatii, al comuniunii si mai presus de toate, al legamantului, de care trebuie sa-si aminteasca in permanenta. De aceea, potrivit traditiei unor manastiri mai rigoriste, calugarii nu se dezbraca de uniforma nici noaptea. Iar celor ce Se dezbraca, atunci cand se imbraca din nou, li se spune sa faca vot de recalugarire in fiecare dimineata!

Experienta occidentala arata ca se poate si fara uniforma, dar se pare ca ceea ce ramane fara uniforma nu mai este acelasi lucru cu ceea ce era inainte. Experienta aceasta a fost rezultatul unei crize, nu al unei deliberari linistite. De altfel ea a dus nu numai la renuntarea la uniforma monahala, ci, in multe locuri, a mers mult mai departe. Cei care s-au oprit doar la renuntarea la uniforma, au fost cei care totusi aveau un dram de vocatie, dar o simteau prea incorsetata in rigiditatea "Regulelor". S-au revoltat impotriva Regulelor, poate pe drept cuvant, dar nu au stiut unde sa se opreasca. De altfel, chiar un occidental ca Irinee Hausherr spune despre dictonul ca "nu haina face pe monah", ci trebuie inteles ca nu numai ea il face, dar si ea, asa cum roba il face totusi pe avocat si pentru ca pe judecatorul englez.

IPS Antonie Plamadeala

Citeste si: Vesmintele liturgice - origine si semnificatie

05 Iulie 2016

Vizualizari: 4092

Voteaza:

Uniforma: chipul din afara al omului celui dinauntru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact