
Intr-un articol publicat pe dinamica pagina electronica a Adevarului, "Biserica, bugetul si cercetarea in Romania”, se face un exercitiu de imaginatie: ce am putea cumpara cu banii alocati din buget Bisericii Ortodoxe majoritare? De pilda, telescoape. Cat mai multe.
Lasam la o parte chestiunea cifrei ca atare, 540 de milioane de euro. Oricum, adunate, contributiile de la bugetul central si de la bugetele locale pot da o alta suma. La fel, nu putem explica aici, in cateva randuri, de ce trimiterea la o "mentalitate demna de evul mediu intunecat” denota faptul ca autorul are mari pete negre pe soarele cunoasterii personale. Mult mai interesante sunt doua intrebari.
Prima poate fi formulata astfel: din cauza lacasurilor de cult construite dupa 1989 nu avem acum destule scoli si spitale? Adica: poate cineva sa demonstreze, onest si convingator, ca s-au construit biserici in locul altor proiecte de interes public? Este harnicia betonanta a cultelor religioase de la noi - nu doar BOR a construit - frana bunastarii? Ne-au adus alocarile de la buget catre culte in situatia de face imprumuturi externe? Cu siguranta, nu. Este pagubos sa gandesti in termenii alternativelor radicale. De ce sa cumparam, pe bani nu putini, avioane de lupta, cand agricultura este, la propriu, la pamant? De ce sa mearga Presedintele in America Latina sau in alte parti, cand cu banii respectivi, eventual, am putea rezolva criza citostaticelor? In fine, de ce sa platim mai multi parlamentari, in loc sa imbunatatim conditiile de detentie din puscariile suprapopulate ale patriei? Tot timpul exista o alternativa care pare demna de atentie. Problema este alta. Cultele au gestionat in ansamblu mai bine banii, cei proprii si de la buget. Statul, nu. A risipit cu veselie inconstienta, a facut cadouri electorale, a intretinut categorii largi de asistati, a platit pensii de nevazatori soferilor si a lasat sa se fure ca din codru, a tolerat si generat coruptie, nu a fost in stare sa cheltuiasca fondurile europene nerambursabile si nici sa ii incurajeze pe cei capabili sa o faca.
A doua intrebare: nu cumva BOR a cheltuit disproportionat de mult pe ziduri si prea putin pe oameni? Sigur, exista un numar impresionant de initiative filantropice bisericesti, multe desfasurandu-se chiar in spatiile recent construite. Ele nu sunt doar insuficiente, dar nici macar legate intr-o retea. Personalul lor prezinta carente in formare, de unde intarzierea acreditarii serviciilor. La parohii, cateheza sufera precum anchetele sociale, absolventii de Teologie Pastorala si Teologie-Asistenta Sociala nefiind implicati pe masura potentialului. Scolile noastre teologice nu au biblioteci actualizate, asa cum in manastiri, in afara de munca fizica, bugetul de timp pentru reflectie este redus. Asadar, ar fi inca mult de investit. Cu banii pe care nu i-am da Bisericii sau cultelor, nu am putea merge pe Luna. In plus, o asemenea "economie” nu ar face ca viata noastra pamanteana sa fie in mod cert mai buna. Dimpotriva.
Radu Preda
5 februarie 2013
Sursa: teologia-sociala.ro
-
Biserica ortodoxa si integrarea europeana
Publicat in : Editoriale -
Cantarea corala in Biserica Ortodoxa Romana
Publicat in : Viata liturgica -
Emil Cioara - Duhovnicul si Taina Spovedaniei in Biserica Ortodoxa - Recenzie
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.