BOR si Academia Romana se opun proiectului de la Rosia Montana

 BOR si Academia Romana se opun proiectului de la Rosia Montana Mareste imaginea.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica,a reafirmat ieri opozitia Sinodului BOR fata de proiectul minier de la Rosia Montana, pe baza argumentatiei Academiei Romane. Stupefiant este ca, desi pozitia e clara, politicienii romani risca sa arate o lipsa de responsabilitate, ignorand specialistii si facand posibile presiuni asupra BOR pentru a-si schimba pozitia.

Intr-o interventie la un post de televiziune, parintele Stoica a precizat cateva motive pentru care BOR se opune proiectului minier, inca din 2003, acestea fiind in mare parte inspirate din pozitia Academiei Romane, care a elaborat un amplu studiu asupra cazului Rosia Montana. Concluzia studiului, care reia argumentatiile din 2003, 2009 si 2001, este ca proiectul este o eroare cu efecte negative asupra comunitatii, mediului si vestigiilor arheologice din zona si are consecinte riscante pentru Statul Roman, fiind contrar interesului national si extrem de periculos. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Patriarhiei afirma ca BOR nu este impotriva dezvoltarii economice a Romaniei, dar nu ne putem permite distrugerea (probabil ecologica si patrimoniala) a acelei regiuni.

De altfel, este binecunoscuta preocuparea teologiei fata de problemele de mediu, deoarece natura este creatia lui Dumnezeu si locul existentei pamantesti, a noastre si a urmasilor nostri, motive pentru care avem o responsabilitate fata de mediu. Reiau aici o pozitie mai veche, dar actuala, a Sanctitatii sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, supranumit si "Patriarhul Verde“ deoarece este un sustinator al ecologiei: Lumea crede ca bucuria vine din castig si din acumularea bogatiilor, a gloriei, a rangurilor si a altor placeri. Interesele financiare pun anumite presiuni pe politicieni, dar trebuie sa intelegem ca noi nu suntem stapanii, ci administratorii acestei lumi, pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o. Ar trebui sa avem grija de aceasta lume, pentru ca sa o punem, responsabil, in mana generatiei urmatoare. Cuvantul “ecologie” provine din limba greaca: “eco” si “logos”, unde “eco” (oikos) inseamna "casa noastra” (am folosit diverse surse). Ceea ce m-a surprins oarecum in declaratia parintelui Stoica sunt cuvintele "Degeaba ne cauta politicienii romani, aici nu e nimic de negociat, doar daca se schimba situatia radical" (banuiesc aceasta schimbare radicala doar ca folosirea unei alte tehnologii de exploatare, una eologica). A nu se intelege ca am o problema cu persoana sau afirmatiile parintelui, ci sunt siderat de perspectiva jocurilor politice pe care chiar realizatorii emisiunii le-au intrezarit, parintele doar raspunzand la o intrebare. Adica, dupa cum inteleg eu, desi doua institutii importante si respectabile ale Romaniei (BOR si Academia, alaturi de altele) afirma clar un lucru, exista totusi sustinatori politici ai acestui proiect care, posibil in urmatoarea perioada, sa puna presiune pentru o reconsiderare a pozitiei. Pe ce se bazeaza sustinerea lor??? Cred ca suntem in pericolul ca, din acest moment, politicienii sa intreaca masura. Desi, adeseori, doar au clamat demagogic preocuparea fata de popor, totusi, nu trebuie sa riscam anti-democratia, chiar de la tribuna Parlamentului. Adica sa sustii ceva ce nu este acceptat de specialisti, doar din motive greu de lamurit. Ţin sa le atrag respectuos atentia ca domniile lor DOAR ne reprezinta prin mandat, nu sunt acolo pentru chestiuni de interes privat, indiferent care ar fi ele si ar trebui sa tina cont de parerile celor avizati. Ati sesizat ca, uneori, politicienii uita aceasta misiune si vorbesc in nume propriu? Intre timp, a sesizat-o mai bine o colega de blog, Ramona Ursu. Pentru a evita aceasta situatie ce poate demonstra iresponsabilitate publica, politicul trebui sa inteleaga foarte bine ca nu totul este negociabil, ca sunt valori pe care nu le poti juca la bursa vietii si a economiei si ca umanitatea (noi si urmasii nostri) trebuie pusa deasupra intereselor economice de moment, chiar daca ele par de termen mediu. Altfel, pe cine mai reprezinta politicienii?

(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)

.

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 24 Octombrie 2017

Pe aceeaşi temă

20 Septembrie 2013

Vizualizari: 1139

Voteaza:

BOR si Academia Romana se opun proiectului de la Rosia Montana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE