
Sunt un om curios, un om care a studiat mult, mereu fascinat de tot ce-i omenesc. In ultimii ani am studiat mult emotiile, poate si pentru ca am trecut printr-o epoca in care nu prea se vorbea de inteligenta emotionala sau cel putin nu se punea pret pe ea. Am trecut prin sisteme scolare care puneau accentul mai mult pe invatarea mecanica si mai putin pe dezvoltarea comunicarii, a creativitatii si a abilitatilor mentale. Concluzia la care am ajuns este ca inteligenta emotionala este mult mai importanta decat inteligenta academica si ca datoria noastra ar fi sa-i invatam pe copii sa-si dezvolte mai ales acest tip de inteligenta. Una din marile mele uimiri a fost sa descopar ca bucuria, aceasta emotie capitala, a fost atat de putin studiata.
Buna dispozitie ne face sa fim mai curajosi. Atunci cand esti bine dispus accepti cu usurinta sa te expui la riscuri moderate. Daca o sa mergeti in marile magazine o sa constatati prezenta clovnilor sau a unor personaje de basm care vor sa va starneasca buna dispozitie. Un comerciant bun stie bine ca un client bine dispus este si mai „larg la punga„. In concedii, cu siguranta ca veti cheltui mai multi bani. Si asta tot pentru ca sunteti mai bine dispus decat in zilele de lucru.
Buna dispozitie ne face mai creativi. La scoala, cu siguranta ati avut colegi mai mereu bine dispusi sau poate ca voi insiva ati gasit mai repede rezolvarea unei probleme sau poate ati gasit mai repede o solutie atunci cand ati fost veseli. Parintii promit adesea copiilor recompense pentru un rezultat bun iar acesta nu este decat un mecanism de a bine dispune copilul in asteptarea darului convenit.
Buna dispozitie ne face altruisti. Daca o sa mergeti pe strada si o sa scapati din mana ceva, sa fiti atenti la cei din jur. Oamenii bine dispusi sar repede in ajutorul dumneavoastra pe cand cei neutri trec, fara sa va ofere sprijinul. Daca asistati la o cununie religioasa o sa vedeti mai multi cersetori la poarta. Si ei au constatat ca oamenii bine dispusi sunt mai generosi, oferind cu usurinta.
Buna dispozitie ne face sa luam hotarari mai bune. Studiile de specialitate au ajuns la conluzia ca oamenii veseli pot sa examineze o problema mult mai rapid si mai metodic decat subiectii neutri.
Oamenii care sunt bine dispusi nu accepta riscuri exagerate si nici nu sunt cei mai docili dar, cu siguranta, sunt oamenii care au cele mai mari realizari profesionale și personale. In Evanghelia dupa Matei (5,12) Mantuitorul Insusi ne spune: Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.
Calendarul crestin cinsteste amintirea a mii si mii de martiri care si-au dat viata de buna voie si chiar cu bucurie pentru Hristos. De aceea si ziua mortii lor a fost totdeauna pomenita de Biserica, nu ca zi de durere si de infrangere, ci, dimpotriva, ca zi de bucurie si de biruinta. Pentru aceasta, crestinii sunt indemnati sa se bucure de orice incercare a credintei, ca Sfantul Apostol Petru, care spune: “… intrucat sunteti partasi la suferintele lui Hristos, bucurati-va, pentru ca si la aratarea slavei Lui sa va bucurati cu bucurie mare.
Psihoterapeut, Master in teologie ortodoxa, Angelica Agachi
.-
Bucuria crestinului
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Bucuria Invierii din fiecare duminica
Publicat in : Religie -
Bucuria in Ortodoxie
Publicat in : Morala -
Bucuria si sensul credintei
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.