Clima continentala

Clima continentala Mareste imaginea.

Ascultator fidel al postului public de radio, am constatat ca grila de programe a suferit modificari substantiale. Un exemplu: "Actualitatea credintei”, emisiunea religioasa cea mai veche de la Radio Romania Actualitati, difuzata pana de curand la ora 20.30 si avand un spatiu de 20 de minute saptamanal, de luni pana joi, a fost scurtata la 5 minute si plasata dupa 23.00.

La prima vedere, ce ar fi rau in aceasta schimbare? Cei mai putin religiosi sau chiar antireligiosi nu vor duce dorul.

Oricum, ar spune acestia, se vorbeste prea mult despre Dumnezeu in Romania. Ei bine, dincolo de teologie, problema ii priveste pe cei aproximativ 200.000 de ascultatori ai emisiunii, platitori de taxa radio. Decizia editoriala a fost luata peste capetele consumatorilor, ceea ce nu poate decat confirma ca politicile comunicationale sunt o prelungire a politicii insasi. Daca din arhiva stirilor TVR a fost stearsa referinta la plagiatul primului dintre ministri, de ce nu ar fi o asemenea mutare si ea expresia arogantei, a dispretului fata de evidenta? Chestiunea isi arata adevaratul potential daca ascultam ceea ce a luat locul emisiunii: muzica de "intretinere”.

Este suficient, in masina, sa cauti printre posturile de radio pentru a sesiza ca, sonor, Romania nu are identitate. Intre muzicile fara mesaj si manele, plaja optiunilor este foarte redusa. Nu doar ochiului, dar nici auzului nu ii sunt oferite produse de calitate. Manipularea ordinara si mercenariatul pe fata corespund pe undele hertziene somnolentei ratiunii si abrutizarii gusturilor. Iata de unde vine uimirea ca RRA intra in aceeasi logica. A fi pe placul tuturor, cum viseaza orice "manager”, sfarseste prin a nu mai fi placut de nimeni in mod special. Esti unul dintre altii, un post de radio peste care treci cu usurinta tocmai pentru ca suna ca toate celelalte. Deloc lipsit de relevanta este si faptul ca emisiunea exilata si trunchiata oferea un buletin de stiri unic in felul sau. Bucurandu-se de increderea unui semnificativ numar de romani, prezenta in locuri de unde statul s-a retras, antrenand energii si motivand destine, credinta religioasa (generic vorbind) reprezinta in societatea romaneasca rezervorul valoric cel mai consistent.

Sigur, slujitorii lui Dumnezeu, indiferent de confesiune, nu sunt mereu modele, dar asta nu modifica fundamental reperele spirituale si morale. Sa nu confundam, asadar, coaja cu miezul. Asa cum dezacordul jurnalistului nu diminueaza importanta jurnalismului pentru spatiul public. In fine, o observatie sezoniera. Mari sau mici, importante sau marginale, schimbarile au loc la noi cu predilectie vara. La racoarea terasei se discuta despre noua Constitutie, se ingroapa plagiate si se pune de o grila lejera, tocmai buna pentru a adanci somnul natiunii. Un anotimp propice revolutiei "bunului-simt”. Vara se dau lovituri de stat, pentru ca alegerile sa aiba loc in toiul iernii. Cu asemenea calendar nu este de mirare ca facem insolatie din cauza abuzului de putere si ne ingheata mintea inainte de a intra la vot. Clima continentala, mon cher!

Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 15 Decembrie 2017

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2013

Vizualizari: 543

Voteaza:

Clima continentala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE