Discernamantul

Discernamantul Mareste imaginea.

Discernamantul este cel care te ajuta sa distingi pe cele ce trebuie facute, de cele ce nu trebuie facute. Nu te lasa sa mergi la intamplare.

Prin discernamant omul evita orice exces de stanga sau de dreapta, merge pe calea de mijloc, pe cea care duce la asemanarea cu Hristos.

Din nefericire, discernamantul nu e in prezent la indemana oricui, desi Dumnezeu a creat lumea prin Fiul Sau, prin Logos (Cuvant). E bine sa stim ca fiecare fiinta sau lucru creat are o "ratiune", care duce catre Ratiunea Suprema (Hristos). Deci prin toate se putea impartasi omul de Dumnezeu. Insa, prin caderea in pacat, omul a pierdut capacitatea de a mai folosi asa cum trebuie ratiunea si a ajuns prada inselarii.

Din acest motiv, fara nevointa duhovniceasca, omul nu poate ajunge la discernamant, la dreapta socoteala, la darul deosebirii raului de bine. Prin inlaturarea pacatului, omul poate face creatia transparenta si poate redescoperi ratiunile lucrurilor, ajungand sa cunoasca in chip nemincinos.

Pacatul reprezinta zidul care il desparte pe om de Dumnezeu. Cel ramas in pacat are in mintea lui, dupa cum spun Parintii, un intuneric de-l pipai cu mana. Din cauza acestui intuneric, omul este manat in toate partile, lipsit de alegere si orientare. Asa se face ca ajunge sa se lupte cu arsita in vremea verii, in haine de iarna, dupa cum marturiseste Sfantul Efrem.

Pentru a avea parte de o minte sanatoasa, este nevoie de duhovnic. El este cel care ii daruieste omului, ca rod al rugaciunii, leacul vindecarii. Cu ajutorul lui, omul poate sa se opuna fiecarui gand nepotrivit, folosind asa cum trebuie ratiunea. Faptul ca toti se pot elibera de pacat, e o marturie ca discernamantul poate fi la indemana oricui.

Discernamantul este cel ce permite credinciosilor sa refuze sugestiile "duhurilor". Sfantul Simeon Metafrastul spune ca "precum otetul si vinul la vedere sunt una, dar prin simtul gustului gatlejul deosebeste ce este al fiecaruia, asa si sufletul, prin simtirea si lucrarea intelegatoare, poate judeca si hotari care sunt darurile Duhului si care nalacirile celui potrivnic".


Sa ne daruiasca Dumnezeu neincetat minte luminata, ca sa evitam excesele si sa traim in pace cu semenii si cu El.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 7624

Voteaza:

Discernamantul 5.00 / 5 din 2 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • Cezar MihaiPostat la 2011-07-06 22:31

  Asa cum ne invata Parintii, discernamantul este lucrare dumnezeiasca ca rezultat al curatirii launtrice. Cel ce se ingrijeste de curatia interioara ajunge la cunoastea Adevarului prin iluminare dumnezeiasca. Cei ce insa sunt atrasi de lucrurile lumii acesteia traiesc in inselare si nediscernamant.

 • aurelia ecaterinaPostat la 2011-07-05 18:57

  Doamne ajuta ! Sa ne fie de folos tuturor acest articol scurt si la obiect.

 • Mihaela NistorPostat la 2011-07-05 18:29

  Discernamant are tot credinciosul. Dumnezeu vrea matuirea pacatosului credincios.Daca ai o legatura stransa cu biserica si cu duhovnicul tau atunci ai si discernamant,ai o masura a lucrurilor,ai posibilitatea sa-ti vezi si sa-ti marturisesti greselile savarsite cu voie sau fara voie.Atunci Dumnezeu te iarta si te ajuta sa te indrepti.

 • costel popescu Postat la 2011-07-05 16:16

  Doamna Gheorghe, Sfantul Apostol Pavel spune ca paganii nu vor fi judecati precum vor fi crestinii. Daca modul de judecata difera in aceste cazuri, nu vad de ce nu ar fi diferit si atunci cand vine vorba de un om sanatos si unul bolnav. Nu fiti trista daca a facut anumite lucruri pe care nu ar fi trebuit din cauza bolii. Rugati-va pentru ea si nu va fi lipsita de iubirea lui Dumnezeu.

 • Gheorghe PepenePostat la 2011-07-05 14:31

  Mama mea a suferit in urma cu 10 ani un accident la cap,dupa care si-a pierdut cunostinta. A mai trait inca doi ani, fiind supraveheata tot timpul sa nu faca vreo prostie fara sa-si dea seama, dupa care a trecut la cele vesnice. As vrea sa stiu si eu cum va fi judecata mama mea pentru pacatele facute in acesti doi ani. Va multumesc foarte mult!

 • Valeria AnastasePostat la 2011-07-05 13:34

  Dumnezeu sa te rasplateasca articolul tau este binevenit de el aveam nevoie Dumnezeu mi l-a trimis prin tine El stie totdeauna sa ne trimita cuvantul de care avem nevoie iti multumesc Adrian ca existi si mai asteptam articolele tale ! Valery Anastase

 • Marioara MihelePostat la 2011-07-05 10:09

  Mult adevar i acest frumos articol . "Sa ne daruiasca Dumnezeu neincetat minte luminata, ca sa evitam excesele si sa traim in pace cu semenii si cu El."

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE