Nu este o noutate, dar este de actualitate

Nu este o noutate, dar este de actualitate Mareste imaginea.

Sunt clipe in care vrei sa te exprimi si nu poti sa o faci dupa cum vrei, sunt momente atat de profunde incat simti cum sentimentul ce-ti patrunde si incepe sa stapaneasca fiinta ta, iti taie rasuflarea de bucurie… sunt trairi ce se desavarsesc in tacere sau intr-o pauza muzicala.

Niciunul dintre marii compozitori nu au asternut pe hartie (partitura) note in voia mainii sau a mintii, ci incercau – marcati de trairea avuta – sa se exprime prin ceea ce stiau mai bine: prin nota! In felul acesta sa ne ajute si pe noi sa patrundem adancul…

Cea de-a doua sotie a lui J. S. Bach in cartea sa Scurta cronica a Annei Magdalena Bach, povesteste viata petrecuta alaturi de aces om – am avut intentia de a scrie „om” cu litere mari, dar nu vreau sa creez confuzie cu Hristos-Omul – descriindu-l cu atata dragoste incat nu poti sa nu observi marinimia sufletului si a gandirii ce il caracterizau ca om, ca suflet…

Exista acolo un amanunt atat de important, atat de revelator incat nu pot sa nu-l pomenesc mereu…

„… S-a nascut la Eisenach si pentru mine, are o importanta deosebita faptul ca el a vazut lumina zilei in luna martie [J. S.

Bach se naste pe 21 martie 1685, ca fiu al lui Johann Ambrosius Bach, in Eisenach, n.n.], asadar in Postul cel Mare, deoarece pentru perioada postului si a Saptamanii mari a compus el lucrarile sale cele mai importante, cum sunt Patimile dupa Matei si Patimile dupa Ioan, opere care i-au cutremurat sufletul pana la temelie. Am intrat odata pe neasteptate in incapere, in timp ce scria solo-ul de alto «Ah, Golgota!» din Patimile lui Matei. Cat m-a tulburat cand am vazut fata lui, de obicei atat de calma si de un rosu atat de proaspat, cenusie si scaldata in lacrimi! El nu m-a zarit, astfel ca m-am furisat tiptil afara, m-am asezat pe treapta din fata usii si am plans si eu…

Cei care cunosc muzica aceasta n-au de unde sa stie cu ce pret a fost ea scrisa… As fi voit sa ma apropii de el, sa-i cuprind umerii, dar nu m-am incumetat s-o fac. Avea in priviri o expresie care ma umplu de fiorii admiratiei! N-a aflat niciodata ca l-am surprins odata in chinurile creatiei si asta ma mai bucura inca si azi, deoarece in clipele acelea el nu dorea sa se destainuiasca desigur decat Creatorului sau.

In aceasta sfanta muzica, scrisa pe versetele Evangheliei, el da glas simtamintelor intregii lumi crestine care ridica privirile spre cruce si imprumuta cea mai nobila expresie a durerii Sale. Cand s-a apucat sa astearna pe hartie aceasta arie, Sebastian a simtit toata cutremurarea sufletului in adastarea mantuirii, toata taina mareata a zamislirii omenirii. […]

Puternica muzica, rascolitoare de inimi, doarme azi in adancul tacerii. Poate ca imi va fi dat s-o aud iar, sus, in ceruri…”!

Doamne, cata credinta! Doamne, cata dragoste!…

In principiu, cei care au cunostinte muzicale stiu ca exista doar 12 note muzicale – de fapt sunt 7, dar cu bemolii si diezii devin 12. Si totusi doar aceste 12 note sunt temelia oricarei partituri in diferite genuri muzicale: de la muzica clasica pana la hip-hop; de la jazz pana la r&b; de la muzica pop pana la heavy metal… aceleasi note, dar asezate intr-un mod diferit pe portative. Asta fara a interpreta gresit dorinta acestor compozitori de a da publicului ce-i mai bun – dupa parerea lor – si unic pentru ei.

Cu atat mai mult, dupa ce ti se dezvaluie astfel de intimitati ce „explica” trairea duhovniceasca a unui muzician, simti nevoia sa vorbesti, sa o spui tuturor in speranta ca o simpla informatie poate deveni un inceput bun. Inceputul poate progresa ajungand in gandire, la sentiment, la viata in bucurie spre bucuria vietii!

In cuvant se pot ascunde multe minciuni, in muzica niciodata!!! Muzica dezvaluie adevarul fiecaruia dintre noi…

Arhim. Siluan Visan

 Sursa: http://libersaspun.3netmedia.ro

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

17 Aprilie 2014

Vizualizari: 465

Voteaza:

Nu este o noutate, dar este de actualitate 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

Bach muzica Bach

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE