
Sunt clipe in care vrei sa te exprimi si nu poti sa o faci dupa cum vrei, sunt momente atat de profunde incat simti cum sentimentul ce-ti patrunde si incepe sa stapaneasca fiinta ta, iti taie rasuflarea de bucurie… sunt trairi ce se desavarsesc in tacere sau intr-o pauza muzicala.
Niciunul dintre marii compozitori nu au asternut pe hartie (partitura) note in voia mainii sau a mintii, ci incercau – marcati de trairea avuta – sa se exprime prin ceea ce stiau mai bine: prin nota! In felul acesta sa ne ajute si pe noi sa patrundem adancul…
Cea de-a doua sotie a lui J. S. Bach in cartea sa Scurta cronica a Annei Magdalena Bach, povesteste viata petrecuta alaturi de aces om – am avut intentia de a scrie „om” cu litere mari, dar nu vreau sa creez confuzie cu Hristos-Omul – descriindu-l cu atata dragoste incat nu poti sa nu observi marinimia sufletului si a gandirii ce il caracterizau ca om, ca suflet…
Exista acolo un amanunt atat de important, atat de revelator incat nu pot sa nu-l pomenesc mereu…
„… S-a nascut la Eisenach si pentru mine, are o importanta deosebita faptul ca el a vazut lumina zilei in luna martie [J. S.
Cei care cunosc muzica aceasta n-au de unde sa stie cu ce pret a fost ea scrisa… As fi voit sa ma apropii de el, sa-i cuprind umerii, dar nu m-am incumetat s-o fac. Avea in priviri o expresie care ma umplu de fiorii admiratiei! N-a aflat niciodata ca l-am surprins odata in chinurile creatiei si asta ma mai bucura inca si azi, deoarece in clipele acelea el nu dorea sa se destainuiasca desigur decat Creatorului sau.
In aceasta sfanta muzica, scrisa pe versetele Evangheliei, el da glas simtamintelor intregii lumi crestine care ridica privirile spre cruce si imprumuta cea mai nobila expresie a durerii Sale. Cand s-a apucat sa astearna pe hartie aceasta arie, Sebastian a simtit toata cutremurarea sufletului in adastarea mantuirii, toata taina mareata a zamislirii omenirii. […]
Puternica muzica, rascolitoare de inimi, doarme azi in adancul tacerii. Poate ca imi va fi dat s-o aud iar, sus, in ceruri…”!
Doamne, cata credinta! Doamne, cata dragoste!…
In principiu, cei care au cunostinte muzicale stiu ca exista doar 12 note muzicale – de fapt sunt 7, dar cu bemolii si diezii devin 12. Si totusi doar aceste 12 note sunt temelia oricarei partituri in diferite genuri muzicale: de la muzica clasica pana la hip-hop; de la jazz pana la r&b; de la muzica pop pana la heavy metal… aceleasi note, dar asezate intr-un mod diferit pe portative. Asta fara a interpreta gresit dorinta acestor compozitori de a da publicului ce-i mai bun – dupa parerea lor – si unic pentru ei.
Cu atat mai mult, dupa ce ti se dezvaluie astfel de intimitati ce „explica” trairea duhovniceasca a unui muzician, simti nevoia sa vorbesti, sa o spui tuturor in speranta ca o simpla informatie poate deveni un inceput bun. Inceputul poate progresa ajungand in gandire, la sentiment, la viata in bucurie spre bucuria vietii!
In cuvant se pot ascunde multe minciuni, in muzica niciodata!!! Muzica dezvaluie adevarul fiecaruia dintre noi…
Arhim. Siluan Visan
Sursa: http://libersaspun.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.