Parintele Dumitru Popescu - Dascalul

Parintele Dumitru Popescu - Dascalul

Parintele Academician Dumitru Popescu se poate bucura de multe realizari. Una dintre cele mai importante este aceea ca a format o multime de ucenici, dintre care o seama ne gasim aici, la Alba Iulia.

Ne folosim, dand glas convingerii noastre, de cuvantul Mantuitorului: "Cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor" (Matei 5, 19).

Dintotdeauna maestrul spiritual, dascalul, "directorul" de constiinte, a avut o importanta covarsitoare pentru discipoli. Toate personalitatile marcante s-au format in jurul dascalilor, care si-au pus amprenta pe felul de a gandi si de a actiona a acestora.

Maestrul este omul care cunoaste adevarurile esentiale si este in masura sa le transmita discipolilor. El "a ajuns sa triumfe asupra slabiciunilor sale si a castigat dreptul de a ghida oamenii."

Jan Amos Comenius spune pe buna dreptate ca "omul, ca sa devina om, trebuie sa fie format". Ba, foloseste si cuvinte grele la adresa celor ce n-au preocupari legate de propasirea lor intelectuala si de imbunatatirea spirituala: "Ce sunt cei bogati fara intelepciune, decat niste porci ingrasati cu tarate? Si ce sunt cei saraci fara intelegerea lucrurilor, decat niste magarusi condamnati sa duca poveri? Ce este cel frumos care n-a invatat nimic, decat un papagal impodobit cu pene, sau - dupa cum a mai spus cineva - o sabie de plumb intr-o teaca de aur?"

O intrebare pe care unii poate si-o pun este urmatoarea: nu poate fi inlocuit maestrul de carti sau chiar de internet? In situatia in care mijloacele prin care se informeaza omul devin tot mai numeroase, dascalul mai are vreun rost?

Raspunsul categoric este "Da!" Influenta mentorului, cu personalitatea lui, asupra discipolului este covarsitoare. Pe deasupra, si pragmatic, existenta lui e necesara. Dam doua exemple banale.

De exemplu, te-ai hotarat sa inveti o limba straina de unul singur. Iti cumperi manualul necesar, dictionarul si un caiet. Timp de cateva zile vei face exercitii, poate o ora, poate mai mult. Apoi mai pierzi din pasiune, intervin alte lucruri de facut si lasi totul balta. Peste o vreme reiei din nou munca, apoi iar te opresti si timpul trece fara prea mari progrese. Daca ai alaturi un profesor, la staruinta lui, din respect fata de el, sau cel putin de rusine, te vei pregati pentru a doua zi.

Sau, presupunand ca ai talent muzical, te hotarasti sa inveti sa canti la un instrument, pe cont propriu. Cu manualele necesare, dupa o zi sau doua, s-ar putea sa te lasi pagubas. Cand insa aceasta instruire o faci cu un profesor, progresezi mult mai repede.

In jurul Parintelui Profesor Dumitru Popescu au invatat o pleiada de ucenici sa teologhiseasca, sa patrunda in tainele cunoasterii invataturii crestine si ale spiritualitatii ortodoxe. De aceea, ne bucuram ca Universitatea "1 Decembrie 1918" ii acorda titlul de Doctor Honoris Causa.

Parintele Academician Dumitru Popescu s-a nascut si a crescut in mediu teologic - tatal fiind preot - a invatat in Bucuresti si in strainatate. A cunoscut la fata locului teologia celorlalte confesiuni, studiind in Elvetia, la Roma si in Israel. Chiar teza de doctorat, intocmita sub indrumarea Profesorului Nicolae Chitescu, a abordat un subiect legat de felul in care un ortodox vede ecleziologia romano-catolica, dupa documentele celui de al II-lea Conciliu de la Vatican.

Biserica, folosindu-se de capacitatea pe care i-a daruit-o Dumnezeu si de cunostintele acumulate, i-a acordat misiuni importante: Profesor si director la Seminarul Teologic din Bucuresti, Profesor si Decan la Facultatea de Teologie din Bucuresti, Director de studii in cadrul "Conferintei Bisericilor Europene" de la Geneva, membru in Comisia "Credinta si Constitutie" din Consiliul Ecumenic al Bisericilor, membru in delegatia pentru pregatirea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, membru in comisia de dialog cu Biserica Catolica, membru in comisia de dialog cu Biserica Luterana din Germania.

Iar, ca o incununare a preocuparilor de natura teologica si filozofica, comunitatea academica romana l-a primit in randurile ei. In felul acesta cinstim omul, preocuparile sale inalte, dar si Biserica pe care o slujeste.

La varsta venerabila pe care o are, Parintele Academician Dumitru Popescu ne uimeste prin actualitatea problemelor ce-l framanta. In acest sens putem aminti cartile: "Ortodoxie si Contemporaneitate", "Ortodoxie si Catolicism, Dialog si reconciliere", "Hristos, Biserica, Societate", si multe alte studii si articole.

In ultima lucrare amintita, Parintele tine sa ne faca atenti ca omul contemporan, "divortat de Hristos", devine prizonierul fortelor cosmice ce aprind in el pofte si patimi care il scapa de sub control: "Indiferentismul religios al lumii in care traim si care sporeste ingrijorator de la vest spre est, existenta unui crestinism deosebit de agresiv, care nu mai stie de omenie si iubire fiindca considera ca totul se poate cumpara cu bani, dar si existenta unor secte care se pun in slujba satanismului, sau a unor secte care propovaduiesc sinuciderea colectiva, ca si multe alte aspecte nocive, sunt expresia degringoladei spirituale si morale la care asistam astazi."

Din aceasta degringolada dorim sa scapam noi, ucenicii dansului, si sa-i ajutam si pe altii sa scape. Si ii ajutam pe masura ce ii putem convinge de Adevarul vesnic propovaduit de Ortodoxie.

Cu acest prilej festiv, cand il omagiem pentru tot ceea ce a facut pentru Biserica, pentru Teologia Romaneasca si pentru invataceii dansului, il rugam pe Dumnezeu sa-i dea sanatate si-i facem urarea ioaneica: "Sa mergi bine cu sanatatea, precum bine mergi cu sufletul." (3 Ioan 1, 2)

I.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 2558

Voteaza:

Parintele Dumitru Popescu - Dascalul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele dumitru popescu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor Trupul este templu al Duhului Sfânt, iar sufletul este mai de preț decât întreaga lume. Volumul al treilea din seria Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește o smerită călăuză pentru părinții ce doresc a-și crește fiii și fiicele cu 43.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire Cum poți fi un părinte ferm, dar iubitor? Cum formezi un copil responsabil, fără să devii prea autoritar sau prea permisiv? Volumul 2 din Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește a fi un ghid ușor de înțeles, cu multe exemple practice 40.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor Nu există părinte desăvârșit, dar fiecare poate fi un mijlocitor al lucrării harului lui Dumnezeu în sufletul copilului său. Volumul 1: Pași spre viața duhovnicească a copiilor este o chemare întru a pune începutul cel bun: formarea copilului în lumina 33.00 Lei
Sfaturi in vremuri de prigoana
Sfaturi in vremuri de prigoana Ca să suportăm mai ușor suferințele trebuie să avem credință puternică, dragoste fierbinte către Dumnezeu, să nu ne lipim de cele pământești și să ne predăm cu totul voii lui Dumnezeu. Dacă vrei să scapi de tristețe, nu-ți lipi inima de nimic și de nimeni 32.00 Lei
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer Minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său, învrednicindu‑l să se numere printre serafimi, căci atât cu numele, cât și cu viața, Sfântul Serafim a slujit Sfintei Treimi, învățându‑ne, ca prieten al lui Dumnezeu și pro­oroc, meșteșugul tainic al 15.00 Lei
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca volumul 2 Sunt foarte mulți oameni care trăiesc fără Dumnezeu. Au fost oameni muncitori, familiști, cumsecade, au dus o viață liniștită și bună. Atât. Nimic mai mult. Aceasta-i limita mai sus de care omul nu poate să urce prin propriile puteri. Domnul ne 27.00 Lei
Prin fereastra temnitei
Prin fereastra temnitei Această carte este o culegere de scrisori compuse de Sfântul Nicolae pe când era închis în lagărul german de la Dachau. Titlul pare să sublinieze faptul trist al întemniţării episcopului ortodox. Dar cum ar putea fi întemniţat un om liber ajuns, printr-o 35.00 Lei
Da-mi, fiule, inima ta
Da-mi, fiule, inima ta Cum supraviețuieşte sufletul coliziunii între rațiune și credință?Prezenta carte doreşte să aprofundeze această întrebare. Rătăcit în hățişurile unei păduri de lângă o mănăstire, în căutarea fiului său, Mihai își dă seama că nu va evada decât dacă găsește 35.00 Lei
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor Cu siguranță, ați învățat la geografie, copii, despre Munții Carpați. Poate că i‑ați și străbătut cu pasul, în drumeții cu familia, cu școala sau cu prietenii. Câți știați, însă, că Munții Carpați au și o sfântă a lor, o sfântă de înălțimea duhovnicească 25.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact