Pelerinajul la TV

Pelerinajul la TV Mareste imaginea.

In luna octombrie suntem chemati la doua mari pelerinaje: pe 14 octombrie la Iasi, cand o cinstim pe Sfanta Parascheva si pe 27 octombrie, la Bucuresti, cand il praznuim pe Sfantul Dimitrie Basarabov.

La cele doua sarbatori participa un numar insemnat de persoane. Ele vin din toate partile tarii pentru a saruta moastele sfintilor. Stau in picioare uneori si peste 10 ore, indiferent de conditiile meteorologice.

Participa si televiziunile, dar din toata bucuria prezenta in spatiul in care se desfasoara pelerinajele, redau doar cate persoane au lesinat, cum se face comert in ziua praznuirii sfintilor, ce politiceni s-au facut prezenti, persoanele care incearca sa intre abuziv spre a saruta sfintele moaste, etc. Nu amintesc nimic de semnificatia pelerinajului, nu fac emisiuni despre particularitatile acestuia.

Nu neg ca exista si dezordine, dar pelerinajul nu se rezuma doar la ea. Pe de alta parte, observ cu bucurie ca "imbulzeala" incepe sa dispara de la an la an. Si nu pentru ca am avea parte de un numar mai mic de pelerini, ci pentru ca aceste aspecte negative au fost recunoscute si se cauta nerepetarea lor.

Motivele pentru care televiziunile cauta doar secvente din cele marturisite mai sus sunt multe. Amintesc ca ele se hranesc cu ceva ce nu sta pe masa pelerinului. Ele nu stau la rand si au acces oricand si oriunde. Pelerinul inainteaza incet, jertfeste ore. Televiziunile nu sunt capabile sa iasa din ale lor. Prezinta pelerinajul ca pe orice alta adunare de persoane. Nu fac diferenta. Pelerinii nu stau la rand precum stau in piata sau la magazine. Aici isi intaresc credinta, rabdarea si rugaciunea. Pentru ca le lipsesc intalnirile cu Dumnezeu, televiziunile ii suspecteaza pe cei din pelerinaj de superstitie. Pelerinii insa, se roaga pentru intreaga lume.

De ce nu e indicat sa ramaneti in fata televizorului atunci cand se fac pelerinajele? Pe de o parte pentru ca televiziunile nu pot reda vindecarile, linistea, luminarea mintii si celelalte daruri ale lui Dumnezeu, iar pe de alta parte ca din pozitia de spectator nu ajungi niciodata bine placut Domnului. Sa nu uitati ca Apostolii nu au ajuns sa-L marturiseasca cu adevarat pe Hristos, decat dupa pogorarea Duhului Sfant peste ei. Desi au stat multa vreme langa Hristos, au fugit si s-au ascuns atunci cand Hristos a fost prins si rastignit. Dar in momentul in care s-au umplut de putere de sus, cand Duhul S-a pogorat peste ei, au mers pana la jertfa pentru Hristos. Participati la pelerinaje ca sa va impartasiti de dumnezeire si veti vedea de cata bucurie veti avea parte. E de ajuns un pelerinaj, ca sa nu lipsesti in niciun an de la ele.

Adevaratul pelerinaj nu este cel descris la TV prin expresii "calcat in picioare", "babe", "isterie", "habotnicie", "miros de mici si fum de tamaie". Si ca sa intelegeti ca lucrurile stau altfel, voi reda marturia unui pelerin: "Am deprins un fel nou de a vedea, de a gandi, de a da sau nu importanta lucrurilor lumesti, un fel nou de a pretui, de a admira, de a ma plasa pe mine in spatiu".

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 7457

Voteaza:

Pelerinajul la TV 4.00 / 5 din 4 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

 • Constanta SzlavicsPostat la 2013-10-13 14:03

  Din pacate, cei care nu-L cunosc pe Bunul Dumnezeu, nu pot vedea ce trebuie vazut, adica credinta, rabdarea si iubirea pelerinului catre Sfintele Moaste, de unde isi incarca sufletul. Saraci suntem, cand ne raportam doar la cele vazute, de aceea iarta-ne Doamne si ajuta-ne pe toti sa te cunoastem! Amin

 • Alexandru Saulea Postat la 2012-10-12 08:17

  Stati linistiti,reportajele astea se adreseaza tot celor care vor sa stea departe de Biserica;li se alimenteaza in felul asta motivele.

 • Marcu AdrianPostat la 2012-10-11 13:45

  De ani buni de zile evit televizorul si mai ales canalele de stiri. Recomand cu caldura postul Trinitas TV !

 • Tudor StefanPostat la 2011-10-13 22:52

  Stiu si eu daca este chiar asa cum spune dl. Nicu Dan Florin Petrescu? Adica cam pana unde sa mearga neimplicarea? Daca ceva este daunator, daca deformeaza adevarurile de credinta, noi trebuie sa tacem, sa acceptam tacit badjocura la adresa lui Dumnezeu? Cred ca trebuie sa ne marturisim credinta intr-un mod clar si asertiv. Sa nu ajungem ca de dragul de a nu jigni aproapele sa incalcam prima porunca acceptand comportamente care nu au nimic comun cu valorile crestine si cu iubirea de Dumnezeu. Si cine este aproapele meu? Nu cumva cel care face milostenie cu mine? Si astfel sa fac si eu milostenie cu altii (oameni aflati in pericol de moarte?). Cum pot sa nu iau atitudine cand este badjocorit Dumnezeu? Poate ma lamureste si pe mine dl.Nicu Dan Florin Petrescu.

 • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2011-10-10 12:22

  Principiile de baza ale crestinismului pe care trebuie sa le adopte si repecte cu sfintenie fiecare crestin sunt -Iubeste pe Domnul si pe Dumnezeul tau din tot sufletul si toata inima ta , iar pe aproapele tau ca pe tine insasi" Daca nu vrem sa fim calcati in picioare, sa respectam aceste princii pe care sfintii la ale caror moaste ne rugam si inchinam ca prin rugaciunile lor find intemediari la Dumnezeu sa ni-se ierte pacatele noatre.. principi pentru care s-au jerfit si au dvenit martiri.. si fara de care nu ne putem numi advarati crestini si urmasi ai lui IIsus Hristos

 • berdila vasile Postat la 2011-10-10 10:06

  da asa este, sunt perfect de acord cu dl adrian.

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-10-10 08:46

  Doamne ajută părinte! Televiziunile să își vadă de treaba lor (pâine și circ vor). Și creștinul ortodox are televiziunea lui, Trinitas Tv. Acolo, să se facă emisiuni tematice (pentru toți, de la copii la bătrâni), educative, etc. Mai puțină teologie, dogmatică și mai multe emisiuni pentru copii (de exemplu). Părerea mea. Doamne ajută!

 • monica serban Postat la 2011-10-10 08:07

  Eu cred ca exista un criteriu foarte simplu pentru a diferentia partea negativa care se vrea iesita in evidenta de cea pozitiva in aceste reportaje: iubirea. Daca acel om care face reportajul presara si un pic de miere, noi am putea vedea cu alti ochi acel reportaj. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE