Portretul lui Iuda cel modern

Portretul lui Iuda cel modern Mareste imaginea.

Iubitii mei fii sufletesti,
Din nefericire, Iuda nu e doar personajul unui anume moment istoric, ci si un personaj al istoriei de dupa el, multiplicat peste tot, la scara planetara, in ipostaza sarutarii care acopera tradarea.

Printre noi, cei ce beneficiem de civilizatie, de cultura, de progres stiintific, de libertate, de bunurile pamantului si de harurile cerului, printre noi se instaureaza, incetul cu incetul, un duh perfid care rastoarna valorile si perverteste limbajul. Anormalul devine normal, viciul devine virtute, minciuna devine adevar, furtul inteligent devine profesie onorabila, sodomia se cheama orientare comportamentala, cuvinte nobile precum prietenie, prieten, prietena se degradeaza in conotatii dubioase, pervertirea tineretului se intituleaza program de sanatate antiSIDA, destramarea familiei se numeste planificare familiala, crimele ingineriei genetice se fac in numele vindecarilor miraculoase, prostitutia se legitimeaza prin libertatea femeii de a face ce vrea cu propriul ei trup, proxenetismul se reclama de meditatia transcendentala, saracirea spiritului devine globalizare, invadarea unei tari se cheama razboi preventiv, terorismul isi reclama valente divine, infeudarea economica se numeste credit bancar, pomana politica devine act de caritate. Si multe altele.

Iuda se plimba nestingherit prin societate, prin istoria omenirii, dar si prin crestinatate. Isprava lui cea mai mare este aceea ca, dintr-o singura Biserica, a facut mai multe. Din mai multe a facut o puzderie. Si continua s-o faca, prin ceea ce ii este propriu: lacomie, invidie, orgoliu. Se adapteaza usor, si-a rafinat metodele. Lucreaza la lumina noptii si comunica prin unde hertiene. E un iscusit importator de religie, oferind-o concurential pe piata bunurilor de consum. Altfel, e un ecumenist convins. Cand nu lucreaza pe furis, te invita la dialog fratesc. Daca-l refuzi sau daca te aperi, te pomenesti intolerant, conservator, fundamentalist, retrograd.

Cunoaste bine Biblia, are studii universitare, vorbeste cateva limbi straine. El stie ca Iscarioteanul era unul din cei doisprezece care au ascultat si memorat invatatura lui Iisus. Daca ar fi avut curatie si talent, putea sa scrie o Evanghelie tot atat de bogata ca a lui Matei.

A scris-o postum, in cheia sarutarii perverse. Iuda e un excelent teolog, asa cum este si patronul sau din Qarantania, care Ii oferea lui Iisus citate din Scriptura.

Iuda e tot atat de zelos printre ai sai, de vreme ce instinctul dezbinarii il mobilizeaza peste tot, oriunde s-ar afla. Partenerul trebuie mai intai sedus, dominat si numai dupa aceea nimicit. Iuda isi abordeaza semenul cu gratia cobrei care, intalnind o vipera in jungla, o invita la un dans aerian, fascinant, ametitor, pe durata caruia isi calculeaza cu precizie secunda muscaturii mortale. Iuda e un maestru al crimei perfecte.

+ IPS Bartolomeu Anania

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 13150

Voteaza:

Portretul lui Iuda cel modern 4.64 / 5 din 11 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

 • George Romeo DiaconuPostat la 2015-04-09 18:28

  Multumesc acestui site " Crestin Ortodox.ro " si celor care il administreaza pentru publicarea acestei predici scrisa si rostita de IPS Bartolomeu Anania. Am avut de curand prilejul sa o aud recitita de Parintele Profesor Iloaie de la Facultatea de Teologie din Cluj, la biblioteca " A.E. Baconsky " din Calimanesti - Valcea , cu prilejul celui de-al 5-lea Simpozion de comemorare al IPS Bartolomeu si in acelasi timp marele scriitor al acestui neam Valeriu Anania.

 • Rusu ValiPostat la 2011-04-19 20:06

  Aici ne aduce ecumenismul , la normalizarea raului......avem si exemple .....daca ne uitam in SUA unde sunt tot felul de religii si nici una de fapt....foarte bine spus INFEUDAREA ECONOMICA....ce sa mai zicem ca se produce si o infiltrare straina , prin cumparare masiva de pamant in diferite jud. ale tarii. Norocul nostru este ca ne mai rugam inca , fiecare asa cum poate.Doamne nu ne lasa in intuneric,lumineaza-ne sa vedem raul, sa ne ferim de el si sa nu-l socotim normalitate .

 • iulia georgianaPostat la 2010-05-20 08:47

  Iuda s-a sinucis.

 • valentina Postat la 2010-04-19 21:03

  Sarut dreapta!

 • Constantin ScutariuPostat la 2010-03-31 13:50

  Constantin Scutariu Inalt Preasfintite Parinte Mitropolit, Multumesc pentru acest Cuvant! In Sfanta Saptamana a Patimilor Mantuitorului Nostru Iisus Hristos acest cuvant adresat noua este o mangaiere pentru ca ne arata clar capcanele secularizarii. Nadajduim sa fim gasiti priveghind pentru a nu fi "dati mortii" si a ramane "incuiati pe dinafara"

 • Laurentiu StoicaPostat la 2010-03-31 11:08

  Extraordinar! Asa radiografie a capacanelor moderne rar am vazat (daca am mai vazut)! 5 stele!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE