
Teofaniile biblice si fenomenele naturale
O mare parte dintre teologii rationalisti care nu accepta minunile sustin ca ceea ce Biblia prezinta ca pe o dovada clara a prezentei divine manifestata si prin intermediul unor infricosatoare fenomene meteorologice ori chiar cutremure, n-ar fi de fapt altceva decat niste fenomene obisnuite, numai ca fiii lui Israel au ramas prea impresionati, probabil, cred unii, acestia nu vazusera in viata lor asa ceva. Se trece insa cu vederea peste ceva important si anume ca fenomenele naturale si cele cu efect special, ca marturie a prezentei divine, desi nu de putine ori alterneaza, "contextul ne ajuta categoric sa deslusim un cataclism natural", obisnuit, de altfel, in multe regiuni ale Terrei, de altul prin care se reveleaza Dumnezeu. Biblia ne vorbeste de multe ori de "teofanii insotite de marete fenomene ale naturii." Ca spirit absolut, nici pe departe Dumnezeu nu se poate confunda cu astfel de fenomene, insa ele pot deveni, cel putin pentru o vreme, doar vestitoare ale prezentei
Cea dintai mentiune despre cutremur o gasim la cap. 19 din cartea Iesirea ce relateaza detaliat teofania sinaitica. Acum lui Moise i s-a inmanat, pentru el insusi si pentru poporul sau, Legea sfanta ce se voia a fi un veritabil indreptar de viata pentru partenerul divin al legamantului. Cu ocazia acestei teofanii spectaculoase, lumina divina (shekinah) sau norul acompaniat de puternicul sunet de sofar dadeau marturie despre prezenta divina din pricina careia intreg muntele se cutremura, iar cei prezenti la eveniment, ca unii care constientizau ca au de-a face cu un eveniment cu totul inedit, au inceput sa tremure fiindca spaima pusese stapanire pe ei. Aghiograful a gasit ca se cuvine sa imortalizeze in scris acel fapt ca sa sublinieze ca intreaga creatie se cutremura coplesita de majestatea prezentei divine, pe de o parte, iar pe de alta, sa arate ca in acest mod ea il preamareste pe Creatorul sau. Coparticiparea elementelor naturii la preaslavirea lui Dumnezeu este foarte elocvent ilustrata de profetul Naum: Domnul cearta marea si o desarta si toate raurile cele mari le seaca; Basanul si Carmelul se ofilesc, si floarea Libanului se vestejeste. Muntii se cutremura inaintea Lui si colinele se fac una cu pamantul; pamantul se zbuciuma in fata Lui, lumea si toti cei ce locuiesc in ea (cap. 1, 3-4).
Un alt mare cutremur, fara a pretinde insa ca este tot un semn al prezentei divine, ci doar o dovada a proniei selective de care vorbeam mai sus, a fost cel din vremea regelui Saul pe cand se confrunta cu filistenii. Chiar daca in text nu apare cuvantul cutremur, acesta se deduce din context. Destul de laconic textul spune: a intrat groaza in tabara, in
Contextul lasa sa se inteleaga ca teribilul cutremur se va produce negresit pe fundalul unui conflict de proportii nemaiintalnite in trecutul istoric al acestui popor, cu niste popoare nordice, metaforic denumite Gog si Magog. Totusi nici aceste calamitati ce vor avea conotatii mondiale, nu-i vor ucide pe toti locuitorii pamantului intrucat sintagma conclusiva a proorocului nu si-ar mai avea rostul. Si in timpul celui de-al doilea Testament, cutremurul de pamant confirma, fie prezenta lui Dumnezeu, desi se face intr-o ipostaza noua, chenotica, in cazul mortii cu trupul a lui Iisus (Matei 27, 51), fie ca o interventie salvatoare in extremis a lui Dumnezeu (Faptele Apostolilor 16, 26). Mantuitorul Hristos a avertizat totusi ca intensificarea cutremurelor de pamant alaturi de alte mari calamitati naturale ca: ciuma, foametea, razboiul etc. vor constitui doar preludiul celei de-a doua veniri a Sa si al judecatii celei infricosatoare a lumii (cf. Matei 24, 7; Marcu 13, 8; Luca 21, 11; Apocalipsa 6, 12; 8, 5; 11, 13).
Potopul - pedeapsa, revelare a majestatii divine sau avertisment
Dupa cum am subliniat deja mai sus, mai peste tot calamitatile naturale, indiferent de forme, au creat nu numai probleme majore, dar au ridicat si mai ridica inca multe semne de intrebare. Pentru omul modern, indiferent de nivelul de cultura sau crezul religios, nedumeririle se acutizeaza mai ales astazi cand se dispune de un potential de informare extrem de rapid si eficient, fara precedent in multimilenara sa existenta. Trebuie sa recunoastem ca la nivelul maxim de informare, perceptia omului fata de anumite calamitati naturale, gratie posibilitatilor stiintifice de a si le explica, este cu totul alta fata de cea a semenilor sai de acum doua milenii. Este, de asemenea, arhicunoscut ca oamenii de stiinta desfasoara foarte pertinente programe de monitorizare si descifrare a cauzelor declansarii unei furtuni sau potopuri de proportii pentru a avertiza din timp populatia pentru a o pune la adapost de cele mai tragice consecinte. La randul lor, mijloacele de informare in masa, ca unele care supravietuiesc din senzationalul stirilor, gasind noi resurse in a-si profesa meseria, transmit de indata avertismentele, si nu de putine ori sensibilizeaza lumea in vederea depasirii situatiei de criza prin care trec anumiti oameni.
In cele ce urmeaza ne vom referi mai intai la potop deoarece acesta apare printre primele calamitati naturale prezentate de Scriptura, cu toate ca mai sus am vorbit despre cutremur fiindca am avut in vedere prezenta acestuia in unele teofanii. Din perspectiva biblica, potopul apare ca o consecinta fireasca a punerii in aplicare de catre Dumnezeu a dreptatii
Din pricina pacatului, care va atinge cote inimaginabile si va depasi limitele suportabilitatii divine, ca unul care a primit descoperirea tainei, apostolul avertizeaza ca pana la timpul hotarat Cerurile si pamantul de acum sunt pastrate... pentru focul din ziua de judecata si de pieire a oamenilor nelegiuiti. Iar ziua aceea va veni pe neasteptate, ca un hot. Atunci cerurile vor trece cu zgomot mare, corpurile ceresti se vor topi de mare caldura, si pamantul cu tot ce este pe el va arde (vers. 7 si 10). Dupa parerea Sfantului Petru si de fapt si a o seama de profeti, unele calamitati naturale, cum a fost potopul, au drept cauza pacatul, iar altele, care se petrec sub ochii nostri in multe regiuni ale globului, chiar daca pot fi usor de explicat din punct de vedere stiintific, se pot constitui totusi in veritabile avertismente divine. Unii aghiografi fac adesea trimitere la trecutul indepartat al omenirii pierdute de apele diluviului cu scopul de a atentiona ca si in viitor Acelasi Dumnezeu poate interveni cu dreptatea Sa ca sa purifice inca o data pamantul. Pe de alta parte, nu se poate contesta ca omul modern obisnuit cu o viata comoda, favorizata de un confort mereu sporit de stiinta si tehnica actuala, credincios sau mai putin credincios, accepta cu mare greutate ca toate faptele sale sunt monitorizate de o divinitate care mai poate si pedepsi uneori. Una din cauzele unei astfel de mentalitati o poate avea si misiunea crestina care a pus accentul aproape in exclusivitate pe o teologie a milei si a iubirii lui Dumnezeu lasand la o parte judecata si pedeapsa, respectiv dreptatea. Pe de alta parte, este totusi foarte adevarat ca o astfel de abordare a mesajului divin se justifica daca se pleaca de la premisa ca notiunea insasi de Evanghelie inseamna vestea cea buna a mantuirii, a milei si a iubirii si mai ales capacitatea infinita a lui Dumnezeu de a ierta si a mantui.
Prezentarea Evangheliei doar din aceasta perspectiva poate deveni totusi, daca nu neaparat ineficienta, cel putin in parte neroditoare. Se cuvine ca Evanghelia sa fie vestita si explicata integral neeludand nici avertismentele. Nu trebuie trecut cu vederea ca Iisus insusi a folosit aproape in mod egal cuvantul fericit cu interjectia vai (Matei 18, 7; 23, 13, 14, 15, 16, 23, 24, 25, 27, 29 etc). Comparand acuzele lui Iisus la adresa fariseilor care deformasera preceptele legii mozaice in favoarea traditiilor stramosesti, Domnul nu se acomodeaza timpului, ci continua cu credinciosie lucrarea lui Dumnezeu inceputa prin profeti. Asa se si explica de fapt continuarea si legatura dintre predica lui Hristos si cea a profetilor. Cele opt vaiuri ale Domnului de la Matei sunt o continuare a celor sase vaiuri exprimate prin gura lui Isaia. Nici nu se putea altfel, Iisus este marele profet si nu putea sa se delimiteze de stilul lucratorilor pentru Dumnezeu. Se stie ca inspirati de Dumnezeu, la profeti, mai intotdeauna mangaierile alternau cu amenintarile pentru a-i trezi pe ascultatori din nepasare, insa aveau totusi mare grija sa nu-i aduca niciodata in pragul deznadejdii.
Desi nedorite, unele calamitati naturale se pot constitui intr-un veritabil avertisment pentru ca oamenii sa-si aminteasca de efemeritatea vietii si sa se pregateasca pentru marea confruntare cu judecata lui Dumnezeu. Cel putin din cap. 24 al Evangheliei dupa Matei rezulta ca Hristos insusi a evocat marele diluviu ca sa-i convinga pe ascultatorii Sai de certitudinea judecatii universale care va veni peste lume pe neasteptate ca si potopul de odinioara (vers. 37-39). Evanghelia nu exagereaza deloc cu prevestirile sumbre. Din contextul arhicunoscutei cuvantari eshatologice a lui Hristos se detaseaza speranta ca la a doua Sa venire, Hristos nu va gasi o lume infometata si distrusa, ci dimpotriva, o lume probabil prospera si ahtiata dupa un trai mai bun, in care oamenii, ca intotdeauna, fac ceea ce este in firea lor sa faca: mananca, beau, se insoara si se marita, ca si in vremea lui Noe.
Dupa autorul Apocalipsei (cap. 9, 20) ar rezulta ca orice tip de calamitate este trimisa cu voia lui Dumnezeu pentru ca oamenii sa vada in acestea si niste semne ale timpului (cf. Luca 12, 54-56), si in acelasi timp o urmare a pacatului general uman ca de altfel si un anunt al celei de-a doua veniri a lui Hristos (Matei 24, 33),24 care va fi pe neasteptate, ca si o calamitate, tocmai atunci cand lumea, prea ocupata cu problemele ei, se asteapta mai putin sau chiar deloc sa fie deranjata. Partea buna a unei calamitati, daca se poate vorbi de asa ceva, este aceea ca ii solidarizeaza mai mult pe oameni in vederea depasirii impasului. Nu-i deloc insa exclus ca Dumnezeu sa se serveasca de o calamitate sau alta ca de un fel de ultimatum, in vederea convertirii (Apocalipsa 9, 20-25) sau poate fi interpretat ca un apel divin la priveghere.
Potopul ca manifestare a providentei
In Orientul apropiat din antichitatea pagana si, de fapt, nu numai, potopul sau furtuna erau asociate manifestarii fortelor unor zei responsabili de controlul ploii si al fertilitatii pamantului (pentru aproape tot Canaanul era Baal). Ideea ca furtuna se poate constitui intr-o dezlantuire scapata de sub control a maniei zeilor impotriva dusmanilor lor se intalneste si in Psalmul 18, 6-16. Aceeasi abordare teologica a psalmistului se regaseste si la profetul Naum. Acesta compara puterea Domnului cu o corabie mare care isi face loc prin furtuna (cap. 1, 3), iar altii au in vedere mania divina ce se concretizeaza prin intermediul furtunii: Iata vine furtuna Domnului cu iutime, vine furtuna mare si va cadea peste capetele necredinciosilor. Mania Domnului nu se va potoli pana nu va implini si infaptui planurile inimii sale (Ieremia 23, 19-20; 25, 32; 30, 23). In chip metaforic, Osea vorbeste si el de furtuna maniei divine starnite din cauza necredintei oamenilor. Printr-o viata straina de adevarata slujire a lui Dumnezeu au semanat vant, vor culege furtuna.
Motivul furtunii apare de multiple ori in textele sacre, insa chiar daca o seama de aghiografi se raporteaza la acest fenomen fiindca nu au gasit alt termen de comparatie pentru a se raporta la incomparabila majestate divina, din contextul sacru se poate usor deslusi cand este vorba exclusiv de raportarea la maretia divina exprimata prin intermediul acestui fenomen natural (Ieremia 51, 16; Psalmul 135, 7; Iov 38, 34-34), constituindu-se intr-un fel de cadru teofanic (Iesirea 19, 16-19; Judecatori 5, 4; Psalmul 77, 19).
Oricum, in calitate de Creator si Stapan absolut al naturii, Dumnezeu poate dispune de fenomenele naturii, care in mana Sa pot deveni adesea instrumente de cearta sau de mangaiere. In cartea profetului
Si totusi, prin intermediul furtunii ori a altor fenomene naturale, Dumnezeu isi manifesta adesea si providentiala interventie in favoarea poporului Sau pe care S-a si angajat sa-1 ocroteasca in mod cu totul special. Sunt descrise destule circumstante cand totusi anumite persoane sunt salvate din situatii extreme in chip cu totul minunat si inexplicabil pentru om. Ideea biblica ramane aceea ca exista intotdeauna o forta ce pare ca sta in expectativa si este gata de interventii spectaculoase cand se impune, intalnim o remarca sugestiva la Isaia: Nu te teme de nimic, fiindca Eu te izbavesc, te chem pe nume; esti al Meu. Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; si raurile nu te vor ineca; esti al Meu; daca vei merge prin foc, nu te va arde, si flacara nu te va aprinde (cap. 41, 1-2). Desi actioneaza intotdeauna din culise, lucrarea Sa nu este cea a unei forte impersonale. Omul este invitat sa cerceteze Scriptura ca sa vada ca Dumnezeu nu mantu-ieste, dar nici nu pedepseste la pausal, fara discernamant. Ne-o arata explicit profetul Iezechiel: Daca va pacatui un popor sau o tara impotriva lui Dumnezeu, dedandu-se la faradelege, iar Dumnezeu (...) ii va trimite foametea (...) daca s-ar afla totusi in mijlocul ei trei oameni drepti precum: Noe, David si Iov, ei nu si-ar salva decat sufletele lor pentru dreptatea lor (cap. 14, 14). Prin spusele profetului, Biblia vrea sa ne dea o lectie si anume aceea ca dreptatea te poate salva din orice circumstante nefavorabile. Pe cei trei barbati ilustri ai credintei monoteiste Dumnezeu i-a pastrat in viata deoarece s-au remarcat prin credinta si dreptatea lor printre contemporanii corupti pe care i-a pierdut ca pe niste nefolositori.
Salvarea celor trei, si de fapt nu numai a lor, constituie pentru omul credincios si drept un fel de garantie a salvarii din primejdii a tuturor dreptilor. Intr-adevar, daca omul vrea sa fie mereu salvat din primejdii, indiferent ca este vorba de calamitati naturale ori de alta natura, sa nu uite niciodata ca el ramane proprietatea lui Dumnezeu.
Un alt aspect ce nu trebuie deloc neglijat ar fi ca nu toate calamitatile de pe pamant sunt trimise de Dumnezeu. Unele pot veni si de la altcineva, insa doar cu aprobare divina, cu un fel de supervizare. In primul rand, dupa autorul cartii Iov, cu toate ca nu-i singurul, calamitatile naturale sau macar o parte din ele apar ca o lucrare a lui Satan, insa dupa cum spuneam, numai cu ingaduinta si limitele impuse de Dumnezeu (Iov 1, 12). De aici rezulta ca Iahve i-a permis lui Satan sa aduca asupra dreptului teribile calamitati naturale concretizate printr-un vant naprasnic ce a avut ca destinatie surparea caselor fiilor lui Iov, secondate de furtuni cu trasnete si fulgere abundente ce au ars toata averea dreptului si de sabia vrajmasa care i-a macelarit pe toti slujitorii. In pofida faptului ca Dumnezeu i-a dat mana libera lui Satan de a se implica in toate acele dezastre, totusi textul ne vorbeste despre o limita impusa de divinitate peste care raul nu poate trece niciodata: Iti dau, zice, pe mana tot ce are, numai asupra lui sa nu-ti intinzi mana (adica sa nu-i iei si viata pentru ca oricum demonul si-a intins mana si asupra trupului sau, vers. 12). Prin urmare, din punct de vedere biblic rezulta ca, in multe calamitati ce antreneaza imense pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, si in care lucreaza din umbra mana lui Satan, totusi acesta nu ar avea absolut nici o putere asupra omului, daca in anumite limite, Dumnezeu nu i-ar da mana libera.
Extras din studiul "Calamitati naturale - manifestari teofanice, avertismente divine sau semne ale timpului"
Pr. Prof. Dr. Petre Semen
-
Potopul lui Noe - mit sau realitate
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.