Rugaciunea pentru conducatori

Rugaciunea pentru conducatori Mareste imaginea.

Dintru inceput afirm ca suntem datori sa ne rugam pentru conducatorii tarii. De ce? Pentru ca Biserica are rugaciuni pentru ei. Biserica nu-ti da dreptul sa stai deoparte la anumite rugaciuni. Probabil ca e greu sa te rogi pentru persoane pe care nu le simpatizezi sau in care nu crezi. Dar Biserica nu te cheama sa faci acest lucru doar cu puterile tale, ci iti daruieste putere din Cel ce face "sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni" (Matei 5, 45).



Noi consideram ca suntem indreptatiti sa spunem ca nu avem motive pentru a participa la aceasta rugaciune. Dorim sa ni se ceara parerea asupra cum trebuie sa se roage Biserica. Si nu doar sa ni se ceara, ci chiar sa se tina seama de ea. Consideram ca Biserica a gresit atunci cand s-a rugat pentru conducatorii care au decis sa demoleze lacasurile de cult. Pe acest principiu putem spune ca Biserica greseste si atunci cand ne cheama sa ne iubim vrajmasii, sa-i binecuvantam pe cei ce ne blesteama, sa facem bine celor ce ne urasc si sa ne rugam pentru cei ce ne prigonesc si nedreptatesc (Matei 5, 44). Si stim ca nu putem vorbi de greseala, de vreme ce acestea sunt cuvintele Mantuitorului.

Cred ca e de ajuns sa ne amintim de indemnul Sfantului Pavel catre credinciosii Bisericii primare, de a se ruga pentru pentru stapanirile ingaduite de Dumnezeu (Romani 13, 1-3), ca sa alungam aceste ganduri. E bine sa precizam ca Apostolul Pavel ii indemna pe oameni sa se roage pentru cei care ii persecutau sau omorau pe crestini. Nu le cerea acest lucru pentru ca dorea ca Dumnezeu sa le daruiasca conducatorilor mai multa putere in a ucide, ci ca omul sa ajunga sa iubeasca precum iubeste Dumnezeu - intreaga faptura.

Trebuie sa facem si precizarea ca rugaciunea pentru conducatori nu mai este placuta lui Dumnezeu daca se face spre lingusire, spre a deveni placuti unor conducatori.

Cum se roaga Biserica pentru conducatori?

In cadrul slujbelor se rostesc la un moment dat cuvintele: "Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si ai satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam". Iar in timpul savarsirii Sfintei Liturghii, in vreme ce se canta "Cuvine-se cu adevarat", preotii rostesc in taina aceasta rugaciune: "Inca aducem Tie aceasta slujba cuvantatoare pentru lumea intreaga, pentru Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica; pentru cei ce in curatie si in viata cinstita vietuiesc, pentru ocarmuirea tarii acesteia, si Tie ne rugam, si cerem: da lor, Doamne, pasnica si inteleapta ocarmuire, si pace lumii Tale, ca si noi, intru linistea lor, viata pasnica si netulburata sa vietuim, in toata cucernicia si curatia".

Nu stiu daca cei care sunt conducatori au cunostinta de existenta acestor rugaciuni savarsite de Biserica pentru ei. De asemenea, nu stiu cat de partasi sunt cei rugatori la ele. Daca ei nu cunosc, iar cei din Biserica devin pasivi la aceste cereri, e o dovada ca nu am devenit una. Deci, e nevoie de mai multa rugaciune, caci aceasta este lucrarea Bisericii: "ca toti sa fie una".

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 7137

Voteaza:

Rugaciunea pentru conducatori 5.00 / 5 din 2 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Tudor StefanPostat la 2011-10-16 00:02

    Interesantă temă! Desigur, fiecare dintre cei care au postat comentarii au în felul lor dreptate. Dar, în esenţă, această dilemă (a răspune răului cu bine) macină comunitatea creştină încă de la începutul ei. Am căutat o pildă, una măcar, prin care Domnul Iisus Hristos să încalce legea cauzei şi a efectului. Toate, absolut toate pildele ne cer să întrerupem lanţul datoriilor pe care trebuie să le plătim făcând rău. Şi ne vom mântui. Nu asta vrem cu toţii? Să ne mântuim. Să iubim, iubirea fiind singura cale spre mântuire şi de apropiere de Dumnezeu. Cel care iubeşte se jertfeşte pe sine pentru binele persoanei iubite. Recunosc, şi mie mi-e greu să mă rog pentru unii, dar depinde şi cum ne rugăm. Pentru conducători cer ca să le dea bunul Dumnezeu darul de a discerne binele de rău şi puterea de a face binele. Doamne, facă-se voia ta!

  • COSTICA MALAIPostat la 2011-10-04 23:05

    Buna seara.Nu am mai scris de mult aici dar in aceasta seara nu m-am putut abtine.Sa ma ierte Bunul Dumnezeu dar aceasta dilema de a ne ruga ptr conducatori ma framinta de o buna bucata de vreme ,este drept ca biserica la Sf Liturghie se roaga ptr acestia ,dar , eu personal am o nemultumire. Nu cred ca crestinii s-au rugat ptr conducatorul imparat Nero ,nu cred ca crestinii s-au rugat ptr domnitorii turciti ,nu cred ca crestinii se pot ruga ptr conducatorii ce promoveaza necinstirea icoanelor si pacatele impotriva firii (vezi casatoriile mixte ),nu cred ca crestinii se pot ruga ptr conducatorii ce isi vind poporul pe doi arginti ca si Iuda.Cred ca Biserica se poate ruga si ii poate pomeni la Sf Liturghie cum am observat la multe manastiri si biserici de mir ca "Conducatori BINECREDINCIOSI" ceilalti necredinciosi ii lasam in voia lui Dumnezeu dar fara a ne ruga ptr.ei si prin asta am spus totul .

  • Lorena OpreaPostat la 2011-09-22 21:35

    Domnilor sa stiti ca asa si trebuie sa facem, degeaba toti aruncam cu gandurile negative in ei, cu vorbe urate fara sa ne rugam, la fel cum se spune ca prin credinta poti muta muntii din loc, tot asa si prin rugaciune cu ajutorul lui Dumnezeu oamenii se pot schimba in bine si totodata soarta unui popor a unei natii, a unei familii si a toata planeta!

  • Cristian-Petru Maidan Postat la 2011-09-21 04:09

    Trebuie sa ne rugam si pentru conducatori nu neaparat pentru ca Biserica are rugaciuni pentru ei, ci mai ales pentru ca ni se cere sa ne rugam chiar si pentru vrajmasi, asa cum a s-a mai spus deja aici... Dar nu trebuie sa uitam ca rugaciunea este convorbire cu Dumnezeu pentru cel ce o practica, iar aici, cred eu, ca este cheia intelegerii necesitatii rugaciunii: permanenta convorbire cu Dumnezeu ("Rugati-va neincetat!") lasand orice ura si judecata in grija Lui. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • Petrache ChibzuituPostat la 2011-09-16 11:20

    Gresit, d.le Mihalcea. Nu suntem mai prejos decat altii ca sa meritam mai putin. Omul nu s-a degradat astazi, omul este degradat si pacatos de la mazilirea lui din paradis.Deci ce se intampla astazi nu este consecinta transformarii omului astazi in fiara, omul a fost fiara. Ne rugam cum a zis Pavel de 2000 de ani,pentru conducatorii nostri, vedeti vreo schimbare ? Istoria ne vorbeste despre oribile crime, despre despotism despre sadismul conducatorilor nostri, despre foamea lor de bani, dintotdeauna.Noi ne-am rugat ne-am umilit si ei au ucis si s-au imbogatit asuprindune. Ma intreb ca un crestin iubitor de Pace si de D.zeu, oare dumnezeu e surd sau ii place sa ne milogim pentru a-i face mai buni pe conducatorii nostri. Sa ma erte dumnezeu pentru ca indraznesc sa-l intreb. Daca ne-am rugat 200 de ani pentru asupritorii nostrii, au devenit ei mai buni ? Va rog sa-mi raspundeti inteleptilor si sa publicati comentariul, nu numai ce vreti voi. Vrem sa ne explicati sa ne invatati si sa fiti de partea adevarului

  • valeriu mihalceaPostat la 2011-09-16 10:33

    Fiecare popor isi are conducatorii pe care-i merita. Ceea ce se intampla astazi este consecinta degradarii morale, spirituale si materiale in care a cazut aceasta tara. Fara a ne recapata demnitatea noastra de ROMANI nu vom iesi niciodata la liman.

  • costel popescu Postat la 2011-09-16 09:35

    Avem conducatorii pe care ii meritam. Sa ne intarim in bine si vom avea parte si de conducatori mai buni.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE