'Scandalos' - 18.300 de biserici... si 425 de spitale

'Scandalos' - 18.300 de biserici... si 425 de spitale Mareste imaginea.

Am scris acest articol într-o seară, la supărare. A doua zi l-am pus în sertar. L-am căutat și l-am găsit acum dintr-un motiv pe care îl voi dezvolta într-un subiect viitor.

Când domnul Cristian Tudor Popescu vorbește la TV duc degetul arătător de la mâna dreaptă la gură și “strig” la cei din casă... șiiit... vreau să aud ce spune... liniște !!!
Admirația mea pentru domnul Cristian Tudor Popescu era la superlativ.

Dar, într-o seară... șiiit... liniște ! și am dus degetul la gură. Și începe domnul Cristian Tudor Popescu să comenteze o statistică; redau din memorie: “Cum e posibil să avem 18.300 de biserici, 4.700 de școli și numai 425 de spitale...” Și dă-i, și dă-i cu B.O.R.u`, cu catedrala, cu afacerile, cu patriarhul... M-am întristat, gata-gata să cad în deznădejde. (dar deznădejdea este păcat împotriva Duhului Sfânt.)

Domnule Cristian Tudor Popescu ce ați vrea ? 18.300 de spitale și 425 de biserici ? Dacă ar da „boala lu` Calache” în poporul român nu am avea nevoie de atâtea spitale. Imaginați-vă că ar fi atâta popor în spitale câte persoane merg duminica la biserică. Ar însemna că suntem un popor de bolnavi, lipsiți de Dumnezeu, fără nici o speranță !
Aici o pomenesc pe doamna Monica Pop care s-a arătat indignată că în spitalul de oftalmologie din București, unde este directoare, s-a amenajat o capelă și dumneaei nu știa !!! Treceți doamnă mai des pe la spital că uitați ce “nenorocire” se-ntâmplă dacă stați prea mult prin studiouri TV.

Biserici construim de aproape 1000 de ani pe când școli și spitale de vreo 200. D-aia sunt atâtea biserici ! Primele spitale din țara noastră au fost amenajate pe lângă mânăstiri și se numeau “bolnițe.” Mitropolitul Veniamin Costache a înființat primul spital organizat și prima “spițerie” adică farmacie. În aceste bolnițe erau aduși bolnavii netransportabili sau în fază terminală cum am spune noi azi. Primele spitale au fost pe treptele bisericii și acum ne indignăm că se așază o capelă într-un spital unde un om, poate disperat, vrea să se închine.

Biserica “trâmbițează” de vreo două generații despre problema natalității și nimeni nu o ia în seama. Biserica îndeamnă; nu faceți avort și ce răspuns primim ? „Ne-am emancipat”... „Biserica e depășită”.

Școlile se desfințează singure că nu mai au elevi.

Când se repară o biserică, încep critici... „cu banii ăia se dădeau atâtea pensii, sau se măreau salariile la medici, sau se utilau atâtea spitale. Uite unde se duc banii noștrii ! trebuia să ne întrebe și pe noi !”

Când se zidește o biserică... „se puteau face atâția kilometri de autostradă sau atâtea școli, sau grădinițe, sau se puteau mări cu 50% salariile profesorilor”. Pentru toate neîmplinirile din țara asta sunt de vină popii... mama lor de popi... cu biserica lor cu tot.

Eu cred că treaba Bisericii și a preoților este să ridice și să repare biserici, iar un preot e dator să-și îngrijească locașul de cult și să-l transmită generațiilor viitoare.

Ministerul învățământului să facă școli, ministerul sănătății să zidească spitale, ministerul transporturilor să asfalteze și să facă autostrăzi, fiecare să-și facă treaba lui acolo unde e pus. Ce vină am eu că-mi repar biserica, unde slujesc de 34 de ani, iar spitalul din orașul Budești aflat la 3 km. a fost închis ?

Biserica a fost și a rămas mama școlilor și spitalelor din țara asta. Treptele bisericii au fost pe rând bănci de școală și paturi pentru bolnavi. Primele tipărituri în limba română s-au făcut de oamenii Bisericii ca diaconul Coresi, Mitropolitul Antim Ivireanul, Ieromonahul Macarie și alții. Datorită Mitropolitului Andrei Șaguna, în Ardeal, la sfârșitul sec. al-XIX-lea, nu era nici o persoană analfabetă, toți știau să-și scrie numele și să citească seara o rugăciune. Nu degeaba Nicolae Iorga a scris Istoria Bisericii Românești identificând neamul românesc cu Biserica Ortodoxă. Spiru Haret, în reforma învățământului de la începutul secolului XX, a trecut patru materii obligatorii; limba română, matematica, istoria și religia.

Zidirea unei biserici a înflorit arhitectura, meșteșugurile, în interiorul bisericilor și mânăstirilor s-a pictat, s-au făcut broderii, sculpturi s-au dezvoltat meserii.

Domnule Cristian Tudor Popescu, aprecierile dumneavoastră la adresa preoților mă întristează și mă neliniștește profund ca slujitor onest al Bisericii (chiar dacă nu vă interesează) și nu vă fac cinste ca intelectual. Chiar dacă cineva nu crede în Dumnezeu, trebuie să accepte ideea că poate exista și dacă nu acceptă nici aceasă rațiune ar trebui să aibă decență față de niște oameni care -zic eu- majoritatea sunt de bună credință. Plecați prin parohiile de țară domnule Cristian Tudor Popescu, luați cunoștință cu problemele Bisericii, frământările preoților și apoi emiteți o opinie.

Cu sinceră parere de rău de acum înainte n-am să mai duc degetul la gură să se facă liniște în casă când veți vorbi, prin telefon, la televizor.

Preot Paroh Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești
 

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

02 Noiembrie 2015

Vizualizari: 109016

Voteaza:

4.60 / 5 din 20 voturi.

Cuvinte cheie:

biserica si spitalul

Comentarii (12)

 • constantin rotaruPostat la 2015-11-04 15:39

  În fiecare sărbătoare dau câte un mic pomelnic la biserică. Dar din salariu mult mai mult wse reține pentru sănătate, bani pe care nimeni nu m-au întrebat de iei

 • toma mirelaPostat la 2015-11-03 19:17

  Toti romanii se plang ca avem prea multe biserici si prea putine spitale. Nu am vazut pe nimeni plangandu-se , ca la noi 1 km de autostrada costa 23 mil € si in alte tari 2 mil € , ca National Arena a costat 240 mil € pe cand in Germania acelasi stadion a costat 120 mil € ș.a.m.d . Credeti ca daca nu se construiau atatea biserici erau spitale in loc ? Trebuia sa construiasca Biserica, spitale,scoli? Nu Biserica este la conducere, cei aleși de voi sunt !

 • Dehelean CristianPostat la 2015-11-03 10:39

  Pai (oarecum) catedrala, biserica... e si spital. De om, de suflet (Statisticile astea domle)...

 • pintea alinPostat la 2015-11-03 07:49

  Singura institutie dreapra in Romania e biserica ortodoxa trebuie cumpatate lucrurile si sa cerem la Domnul luminare mila si rabdare pentru greselile noastre.Faptele sunt consumate...mai putem face ceva.Sa ne rugam pentru acei copii

 • Elena Cristina HusarPostat la 2015-11-02 21:28

  Parinte...poate gresesc, dar vreau totusi sa va intreb : Dumnezeu nu ne asculta rugaciunile oricand si oriunde ne-am afla? Daca merg in gradina, sub cerul liber , imi fac cruce si ma rog...Dumnezeu nu ma asculta? Sunt unul dintre cetatenii nemultumiti de construirea Catedralei Neamului...trec mereu pe langa constructia respectiva si ma intreb...chiar aveam nevoie de ea? Unde este modestia despre care ne vorbeste biserica? Vad preoti si maicute in masini de lux, cruci aurite la gaturile preotilor...iertati-ma, dar cu asta nu sunt de acord. Cunosc preot ( preotul de la mine din sat ) , care a vandut icoana pictata de Grigorescu, icoana care a fost donata de bunicii mei si care a stat initial intr-un bar administrat de preoteasa. A dat clopotul donat de familia mea, fara sa intrebe pe nimeni.Baiatul lui conduce numai masini de lux si urmeaza sa preia parohia din cate am inteles. Vi se pare normal? Nu vreau sa judec, dar nu imi pot creste fetita, acum in varsta de 7 luni, cu ideea ca biserica e curata si corecta...nu pot, nu sunt ipocrita. Sunt un om care se spovedeste/impartaseste, am un duhovnic, cred in Dumnezeu, doar ca nu cred in preoti, majoritatea nu merita haina de preot.Asadar...daca va intrebati de unde provine nemultumirea oamenilor vis a vis de aceasta viitoare Catedrala a Neamului...de aici vine. De la fala oamenilor bisericii.

 • alexandrescu florin Postat la 2015-11-02 21:24

  Dau dreptate Preotului Paroh Nicolae Trusca Parohia Negoiesti

 • demir angelaPostat la 2015-11-02 19:02

  Bun articol ! Parinte, nu stiu unde se gaseste Parohia Negoiești in tara noastra sa vin pentru a va saruta dreapta... Adevarul acesta este, pe care l-ati notat. Va multumim !

 • Gheorghe RosetPostat la 2015-11-02 17:45

  Sigur! CTP-ul întotdeauna are dreptate! Doar la câteva zeci de intervenții din ultimul timp și la asta, nu are! Păi, stimate ziarist o biserică ,teoretic, este pentru toată populația unui ,,ținut” (sat, comună, cătun etc)pe când o școală (din același ținut) este doar pentru preșcolari și elevi.Apoi dispensarul medical este doar pentru cei bolnavi, nicidecum pentru toată populația în același timp!Ș-apoi, cui îi mai trebuie multă carte azi? Poți ajunge ministru al învățământului/sănătății DOAR POLITIC, chiar și din agronom, zootehnist, sau mai știu eu ce alte meserii PARALELE cu sistemul educațional/sanitar! A se vedea profesiile de bază ale unor foști (actuali) muiniștri ai educației! Cu nivelul de trai din zilele noastre nici nu mai ai timp să te îmbolnăvești. Ai nevoie automat de biserică! :) Sau poate domnia ta n-are!

 • Vali ConstantinescuPostat la 2015-11-02 16:26

  Multumim Parinte pentru randurile dvs. Este corect scris fiecare cuvant. Dar, citeste cine trebuie articolul dvs. ? Citim tot noi cei care intelegem perfect ce inseamna BISRICA pentru un Stat, pentru o tara si mai ales pentru Romania. Daca nici Biserica nu ar fi, Nimic nu ar mai fi ! Toti acestia care au ceva de spus impotriva Bisericii din Romania sunt ori nestiutori si se iau dupa unii si altii dandu-se interesanti, dar cei care au si trecere in media sunt buni, foarte buni cunoscatori si o fac cu stiinta, aceasta este manipulare. Cand apare asa cate o nenorocire ca aceasta cei care au mijloacele necesare s-o spuna corect, o dau cotita, in loc sa spuna adevarul. Pentru ca ceea ce s-a intamplat in acest club nu are nici o legatura cu Biserica ! Are legatura cu tot ce se intampla in Romania in toate institutiile tarii. De 26 de ani Romania traieste o mare drama. NU mai exista Scoala, se dau premii si coronite – din clasa a I-a incepand – pe bani ! NU mai exista Invatamant, se dau diplome pe bani ! NU mai exista Morala, NU mai exista Cinste, NU mai exista Credinta, NU mai exista modele, NU mai exista Oameni corecti, NU mai exista muzica care sa-i mobilizeze la frumos, la bine pe tinerii tarii. TOTUL se vinde ! Totul este murdarit. De la vorba, la imbracaminte, la ceea ce facem. Totul se murdareste. Chiar si prin cuvintele jurnalistilor intalnim cuvinte murdare, expresii asa zise „plastice”, dar pe care niste tineri fara repere si debusolati total de 26 de ani le iau drept corecte si le folosesc la tot pasul. Am auzit chiar din gura unor jurnalisti (care nu credeau ca vor fi auziti, unii dintre ei folosindu-le chiar pe culoarele unor redactii sau inainte de a intra in vreo emisiune TV) „date-n ... mea” Si atunci cum sa te mai miri ca toti tinerii vorbesc la fel pe strada, folosind expresii urate fara jena chiar daca langa ei sunt femei cu parul alb care-si plimba nepotii de 3-4 ani ? Alaturi de un vocabular mizerabil, fara sa mai aiba repere si viata morala, tinerii Romani se uratesc singuri si prin imbracamintea urata, sumbra cu blugi rupti – chipului, sunt la moda, cu belciuge in nas si buze (daca nu or avea si prin alte parti), tatuati, cu geci (pentru ca numele de canadiana sau haina sunt uitate), de regula in culori cat mai inchise, cel mai adesea sunt negre si bleumarin si nelipsita GLUGA ! Gluga a devenit un accesoriu pentru a fi in pas cu moda. Gluga se poarta chiar si vara. Gluga ! Nu ai gluga esti un Nimeni ! Este vreun semn de distinctie purtand gluga ! NU ! Te face mai destept sau mai frumos o gluga ? NU ! Este si acesta un semnalment al epocii pe care o traim. O impun chiar si unii jurnalisti pe care i-am vazut pe strada cu pantaloni de trening, chiar jegosi si cu gluga ! Ei, jurnalistii ar putea manipula indirect tineretul, numai imbracandu-se decent, fara sa spuna un cuvant sau sa ceara. Numai prin imbracamintea lor corecta, care sa-i reprezinte, nu blugii rupti, gecile obligatoriu cu glugi ! Cine a impus moda asta ? Cumva marii manageri la care viseaza tinerii nostri sa ajunga ? Nuuu … Aceia sunt la costum, umbla cu masini luxoase, stau in hoteluri luxoase si scumpe si pe acestia nici nu-i vedem. Ei se bucura ca exista asa o „magma” umana numita TINERET care se comporta astfel, prin cuvinte, muzica satanista si imbracaminte urata cu aerul ca este deosebita. Romanilor le-a ramasa numai BISERICA ! Sa nu confundam pe UNII PREOTI cu BISERICA ORTODOXA ROMANA ! NU dati „cu pietre” in Biserica Romana ! Ca sa nu vedeti adevarul, vi se rasucesc cuvintele si sunt folosite impotriva voastra. Bisericile sunt pline de oameni si vin la Biserica si foarte multi tineri. Posibil ca multi tineri din spelunca mortii veneau si la Biserica si nu ar fi de acord ca in loc sa spunem ce trebuie, sa le punem o lumanre, noi blamam Biserica ! Am copii si i-am sfatuit intotdeuna sa nu mearga in asemenea spelunci. Vor distractie ? Vor muzica : sa mearga la un spectacol al unei orcheste, dar sa fie o sala de spectacol. Vor distractie cu prietenii : sa mearga la un local decent daca vor sa fie cu prietenii. Tinerii care au vrut sa se distreze la sfarsitul acestei saptamani in aceasta spelunca nu trebuie acuzati pentru ca asemenea spectacole sunt intretinute si sustinute dupa 1990 si se incadreaza in tot ce am scris mai sus. Nu mai stiu sa aleaga, sa discearna Nu se stia de acest local ? Nu se stie de alte sute asemenea locuri din toata tara si care functioneaza la fel ? Ba da ! Se stie tot. Si atunci ce facea Politia, Primaria, Pompierii ? Atacam Biserica Ortodoxa Romana ? Atacam preotii ? Daca cineva, oricine si cu atat mai mult cineva din partea BOR ar fi atras atentia asupra acestor cluburi sau a unei anumite muzici/cantareti, va dati seama ce s-ar fi intamplat ? In Biserica, in toate predicile preotilor se aud numai cuvinte frumoase, indemnuri spre Bine, Fumos, Dragoste pentru tara, urari de Sanatate si mai presus de tot in Biserica se spune cel mai fumos cuvant care sta la baza religiei si ar trebui sa observam aceasta cu totii : IUBIREA ! Si preotii ne spun mereu sa nu uitam de IUBIRE. Iubirea fiind insusirea care ne da si Bunatatea si Intelepciunea si Judecata corecta. Ce este rau ce ni se spune la Biserica ? De ce amestecam lucrurile ? Nu este nici o legatura intre numarul Bisericilor din Romania si spitale sau scoli sau in legatura cu aceasta nenorocire. Nici una ! Cand corul unei Bisrici canta „Mantuieste, Doamne, poporul tau si binecuvinteaza mostenirea ta” parca sunt glasuri de ingeri coborate din Ceruri. Ce este rau sa auzim asa ceva ? Mai este un aspect important : pentru toti turistii din toate tarile lumii cand viziteaza o tara straina o atractie deosebita este spre lacasurile de cult. Dar nici un strain nu-si blameaza propria religie si propriile lacasuri de cult. Noi, Romanii de ce ne opunem in a avea Biserici si constructii frumoase care sa reprezinte, pana la urma, Romania ? Cati domnitori Romani s-au remarcat prin constructia de biserici ? Cat popor era la anul 700, dar prin 1300 – 1400 si cati suntem astazi in Romania ? Cati turisti vin in Romania pentru manastirile din Nordul Moldovei ? Daca nu le aveam ? Oho, cum s-ar gasi unii sa critice ca Romanii nu au nici biserici. Cati au vrut sa le darame si unii razboinici am mai si facut-o ? Foarte bine ca se construieste Catedrala Neamului. Cate astfel de catedrale sunt in Franta, Anglia, Spania, Italia, Portugalia, etc. ? Exista doar o singura catedrala in fiecare din aceste tari ? Romanii de ce nu ar avea, macar, o singura Catedrala ? Va scrie toate acestea o persoana care a avut de suferit de nepasarea, indiferenta unor preoti. Dar, preotii sunt pe de o parte, Biserica este altceva. Preotii sunt si ei oameni si ei vor fi pedepsiti mai rau decat noi, mirenii. Dar, niciodata nu am lovit Biserica Ortodoxa Romana care a fost scut si veghe pentru Romani. De asta si dorinta unora de a o ataca. Nu este bine. Sa ne ocrotim Biserica. S-o aparm de unii straini rai. Repet, daca nici BISERICA nu e, NIMIC nu e ! Vali Constantinescu – mama a 4 copii

 • Constantin KopandiPostat la 2015-11-02 15:28

  Daca Bugetul contribuie, bunaoara, la ridicarea Catedralei Mantuirii, atunci din sumele incasate de preoti "de pe viu si de pe mort" ar trebui sa existe o contributie la Buget. Intr-o asemenea situatie Biserica ar putea combate credibil, din amvon, evaziunea practicata de catre unii enoriasi, contribuind astfel la creearea de resurse pentru scoli, spitale si, da, de ce nu, mai ales intr-o relatie de reciprocitate, biserici.

 • Daniel Mihailescu-MarinPostat la 2015-11-02 15:01

  totusi putina dreptate avea si domnul Tudor, sunt putin cam multe biserici in comparatie cu scoli sau spitale. Acum eu nu doresc sa daramam bisericile, eu doresc sa construim mai multe spitale si scoli acolo unde chiar este cazul. Sunt multe zone din tara unde la 3 sate este o singura scoala, dar ce sa-i faci daca nu sunt copii. Oricum sper sa fie bine pentru toti, sa avem si scoli si spitale si biserici, toate ne sunt de folos.

 • cara cafesPostat la 2015-11-02 12:36

  In fiecarea zi "Biserica scandaloasa" se reoaga pentru sufetele poporului roman inclusiv pentru CTP .. desigur ca va fi salvat si sufletul d-lui ..

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE