Tara te vrea prost!

Tara te vrea prost! Mareste imaginea.

“Este o vreme de pustiire a neamului, cand familia este risipita, scoala dispretuita si Biserica atacata” (Parintele Iustin Parvu).

“Familia, scoala si Biserica”, acestea erau cele trei institutii fundamentale, nominalizate de parintele nostru Iustin Parvu intr-un interviu recent televizat, ca fiind pilonii pe care se sprijina dezvoltarea oricarui om in viata.

Familia, in aceste zile in care se discuta despre casatorii intre homosexuali, este lovita incontinuu, astfel incat sa fie redusa la o simpla formalitate si apoi eventual desfiintata in fapt, pierzandu-si aspectul sau sacru, transformandu-se intr-o simpla unire de interese comune.

Biserica, la randul ei, este supusa la tot felul de atacuri, fie datorita luptei acerbe de discreditare a pastorilor ei, fie, mai ales, prin alungarea ei din spatiul “laic” intr-o periferie a societatii. Biserica insa nu va fi biruita pana in sfarsit, intrucat evlavia oamenilor va fi mereu intretinuta de Duhul Sfant, care “sufla unde vrea” si este imposibil de inchistat intr-o forma.

Statul nu poate controla direct familia si Biserica, aceste doua coordonate fundamentale ale apartenentei omenesti si ale libertatii de gandire. Dar o poate face indirect, controland scoala, aceasta institutie in care toti tinerii sunt supusi unui “stagiu de pregatire” de cel putin 12 ani. Prin scoala, in vechime, omul “se dumirea”, primind in sine nu doar informatia necesara dezvoltarii sale intelectuale, ci si formandu-se ca om. Scoala era – si este in continuare – un mijloc prin care este cioplit chipul social, filosofic si religios al omului.

Statul, asadar, nu are direct fraiele familiei sau ale Bisericii. Dar are in totalitate fraiele scolii, si ca atare poate face astfel incat oamenii sa beneficieze de o educatie corecta si luminata, sau poate face astfel incat sa transforme tot procesul educatiei intr-o amestecatura ideologica combinata cu o ameteala organizatoriceasca din care elevul sa nu isi mai revina decat cu greu.

Nu putem crede altfel decat ca acest stat european a decis ca poporul roman trebuie sa fie prost. Nu doar prostit, asa cum a fost pana acum, ci prost de-a dreptul. Altfel ne este imposibil sa explicam cum Ministrul Educatiei vorbeste despre “scoala de vis” pe care o vede implinindu-se intr-un viitor luminos, scoala in care se folosesc exclusiv mijloace electronice si in care elevul poarta pe piept o reclama digitala care face publicitate propriului nume.

Este un vis, intr-adevar, in care s-ar putea cheltui cateva miliarde de euro pentru retehnologizarea elevilor si a caietelor lor. Din pacate, statul roman nici macar nu-si pune problema de a imbunatati si constiinta elevilor sai. Daca si-ar pune-o, ar avea ocazia sa o arate oferind conditii de salarizare mai normale bietilor sai angajati, profesorilor. I-ar putea trata omeneste, recompensand “performanta”, pe care atat de mult o trambiteaza, intr-un mod real si uman. Ar putea deci, cu o mica parte din acesti bani care foarte probabil vor fi aruncati pe fereastra, sa pretuiasca si omul, nu doar masina. Cu siguranta insa ca problema inteligentei elevilor romani este pe plan secund in fata “maretelor infaptuiri tehnologice”.

De asemenea, daca si-ar fi dorit ca romanii sa fie un popor inteligent, guvernantii n-ar fi ignorat realitatea ca expunerea la mijloacele tehnologice moderne slabesc nu doar gandirea, dar mai ales trairea, firescul si autenticul trairii omenesti. Dar in spatele acestei “goane dupa tablete” se afla, cel mai probabil, o afacere profitabila pentru clientii guvernantilor nostri, care nu s-au saturat furand de la adulti si chiar pensionari, ci construiesc o “vaca de muls” si din educatia copiilor nostri.

Bietii copii! Multi dintre ei de-abia reusesc sa ajunga la scoala, parcurgand distante imense in fiecare zi, pe jos. Altii nu pot ajunge din lipsa de bani. Iar cei care sunt prezenti in scoli sunt invatati fie de profesori idealisti, care traiesc din vocatie, fie din profesori slab pregatiti, fie din profesori scarbiti de insensibilitatea acestei hoarde de cotropitori politici care au pus stapanire pe destinele lor.

Scoala se prezinta, asadar, ca un taram pe care se va fauri indobitocirea constiintelor copiilor nostri. Familia se clatina din temelii, dar ea se intemeiaza pe jertfa pe care o putem face noi pentru stabilitatea ei. Iar Biserica este intemeiata pe credinta noastra, aceeasi de la Apostoli si pana azi. Statul va duce cu constiinta oamenilor un razboi din ce in ce mai fatis. Si depinde de noi sa rezistam si chiar sa contracaram aceste idei marsave prin marturisirea cea adevarata care, se pare, incepe sa devina singura noastra arma.

Paul Cocei

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2013

Vizualizari: 6392

Voteaza:

Tara te vrea prost! 4.89 / 5 din 9 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • manea mihaitaPostat la 2013-06-29 07:35

  nu au modele fratilor!toata educatia morala a crestinilor care sunt parinti si au copii se face chiar si in afara bisericii!si ce sa vada aici?unii clerici care se afiseaza cu ditamai jeepurile plini de ei cu ditamai casele si cu o aroganta pe masura!iata modelele!cum sa ai o societate morala daca nu ai repere vizibile?eu o sa critic treaba asta pana ma va auzi toata tara MIHAI

 • FULEA DanPostat la 2013-06-21 15:13

  Stimate autor, ati abordat un subiect greu si sensibil. Poate ca ar fi trebuit sa incepeti sa definiti PROSTIA. Parerea mea este ca ar trebui facuta o diferente clara intre prostie si necunoastere, care ce-i drepr se infuenteaza reciproc. Eu consider ca prostia are multiple fete si anume inganfarea, egoismul, rautatea, mandria, lacomia, nesimtirea, minciuna si altele asemenea cu care din pacate ne nastem si care trebuie corectate in primul rand prin educatia de acasa si apoi cu cea de la scoala. Din pacate tanarul ajunge la scoala cu pornirile rele necorectate si acolo pe fondul mediului si a exmatricularii disciplinei aceasta se adanceste. Este clar ca cineva a furat scara corecta de valori pentru omul bun si destept. In conditiile in care elevul isi face de cap, cea ce inseamna de regula ca nu invata, nestiinta ajunge o stare de normalitate. Consecintele au inceput deja sa se vada si sa se simta.

 • M MPostat la 2013-06-19 09:57

  Noua generatie de romani prostita si crescuta in admiratia pentru o tehnologie computerizata pe care nu o intelege va fi mai dispusa sa accepte insemnarea cu chip-ul 666 (atac anti-crestin despre care a avertizat chiar Parintele Iustin Parvu daca nu gresesc) Felicitari pentru curajul de a arata trista realitate actuala : romanii sunt dusmaniti pentru Cristos si copiii lor nu pot fi aparati de influentele satanice (pentru ca parintii lor sunt depasiti de problemele zilnice cu care sunt hartuiti de catre acelasi "duhuri ale rautatii") decat prin rugaciunea la Duhul Sfant : e singura care le poate apara mintea si mai ales sufletul in fata acestei conspiratii malefice ale politicienilor corupti si fara constiinta sau chiar anti-romani cu intentie.

 • Constantin BernathPostat la 2013-06-19 08:37

  Un aricol in care se arata realitatea in care traim. Felicitati autorului.

 • M SPostat la 2013-06-19 08:36

  Foarte adevarat ce spuneti si foarte, foarte trist... Dar speram ca prin cei care constientizeaza aceste lucruri, prin rugaciunile sfintilor nostri care pot inmuia inimile celor care conduc, ne vom reveni la un moment dat. Trebuie ca macar speranta sa mai ramana in viata si sa o impletim cu rugaciune si cu o apropiere mai mare de Dumnezeu. Si astfel poate ca, intr-o zi, lucrurile se vor schimba spre bine.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE