Varsta dragostei: pericole si greseli

Varsta dragostei: pericole si greseli

In toate etapele vietii diavolul ne ispiteste in moduri diferite. El stie foarte bine cum poate fi indepartat din calea sa fiecare om si, de aceea, aplica metode individuale. Fiecare din noi trebuie sa stie ce anume il face vulnerabil si slab la ispite. Acest lucru ne ajuta sa mergem prin „campul minat" cu daune cat mai mici, atat pentru noi, cat si pentru cei apropiati ai nostri.

Este important, de asemenea, sa va feriti de poftele cele trupesti care se razboiesc impotriva sufletului (I Petru 2, 11). Pentru aceasta, trebuie sa avem in vedere pericole-le potentiale care decurg din tendintele trupului. Acestea sunt legate, in mare masura, de perioadele de dezvoltare a atractiei sexuale.

Care sunt particularitatile atractiei masculine? Aproape totul este individual in acest caz, dar se pot urmari totusi unele tendinte generale. Acestea nu sunt conditionate doar de factorii spiritual-morali si social-psihologici, ci si de fiziologie.

Este cunoscut ca, odata cu varsta, la barbati se diminueaza concentratia hormonilor sexuali, in primul rand a testosteronului. Dupa varsta de 30-40 de ani nivelul acestui hormon scade cu 1 - 2 % pe an. Astfel, la barbatii de 80 de ani continutul de testosteron este la 40% din nivelul acestui hormon existent la barbatii de 25 de ani. Formarea testosteronului nu este identica la toti oamenii, ci difera chiar la oamenii de aceeasi varsta. Asupra acestui lucru influenteaza particularitatile genetice, bolile acute sau cronice, modul de viata (viciile, regimul de odihna, de lucru, de somn sau hrana)... Barbatii care si-au petrecut tineretea in chefuri au parte de o batranete putin imbucuratoare. Toate sunt foarte clare: resursele organismului au fost irosite, iar intaririle nu au de unde sa mai vina.

Legile fiziologice nu sunt un motiv de disperare sau de mandrie si umilire a celorlalti. Acestea sunt particularitatile „hainelor de piele" in care i-a imbracat Domnul pe Adam si Eva dupa caderea in pacat (v. Facerea 3, 21). De atunci, toti urmasii acestora depind, intr-o oarecare masura, de procesele genetice si fiziologice ale organismului. Noi pierdem forta, suntem pasibili bolilor, imbatranim... Fata de aceasta trebuie sa avem o atitudine inteleapta: Pentru ca tot trupul este ca iarba si toata slava lui ca floarea ierbii: uscatu-s-a iarba si floarea a cazut (I Petru 1, 24).

Supunerea tata de procesele biologice ingradeste ade-sea libertatea vointei, dar nu o anuleaza complet. De aceea, in cazul acelorasi particularitati personale, unii aleg raul, iar altii virtutea. Inarmat cu energie si cu un nivel ridicat de testosteron, barbatul se poarta adesea indraznet si cu incapatanare. Vanatorul, ca sa nu spunem pradatorul, porneste pe drumul dragostei, ca la razboi... Apetitul sexual este pentru el cu mult mai important decat mancarea pentru un gurmand. Barbatul gandeste cam asa: „Chiar daca sexul nu va fi prea grozav, tot e bine." Este usor sa ne dam seama care crede el ca este misiunea lui principala.

Acest lucru este redat si de versurile unei melodii cunoscute in Rusia:
Porumbelul meu alb
A uitat de ziua de ieri,
Porumbelul meu alb
Era aproape domesticit.
Porumbelul meu alb
De martori n-are stire,
Porumbelul meu alb
Cuiburile le strica.
Porumbelul meu alb
E-un semn trist de intrebare,
Porumbelul meu alb
Mananca de la altii.
Porumbelul meu alb
Pe toate anapoda le face,
Porumbelul meu alb
Nu stie de rasplata...
Doar ca rasplata va veni...

L-am consultat odata pe un tanar, cu numele Vadim, care se trata la sectia dermato-venerice. La sfarsitul convorbirii, Vadim a inteles ce anume l - a adus in aceasta sec-tie. Totusi el s-a lasat pagubas, sugerandu-mi ca nu poate face nimic cu acest mod de viata.

Intr-adevar, noi nu putem, am cazut eu de acord. Apostolul Pavel a lucrat mai mult decat alti ucenici ai lui Hristos, dar scrie ca „nu eu, ci harul care este in mine" (I Corin-teni 15, 10). Si inca ceva: Atunci cand sunt slab, sunt tare (II Corinteni 12,10).

Vezi, i-am mai zis eu: trebuie sa te straduiesti un pic, ca sa-I faci loc lui Dumnezeu in viata ta. Trebuie sa ne pocaim pentru fiecare pacat, dar nu superficial, ci cu adevarat, cu credinta. Daca Ii cerem lui Dumnezeu sa actioneze prin noi si in noi, atunci puterea si intelepciunea Lui neutralizeaza neputinta si slabiciunile noastre. Iar sub o piatra care sta neatinsa, am parafrazat eu un proverb rusesc, nu poate trece harul.

Dupa varsta de 30-35 de ani omul ajunge la maturitate. Romantismul si nebunia raman in trecut si apare dorinta stabilitatii si a normalitatii, a confortului familial. Barbatul se casatoreste, face rost de o locuinta, devine tata. El vrea sa se odihneasca intr-un loc care-i este drag, dupa o zi istovitoare. E adevarat si ca serviciul cu multe ore sau zugravirea apartamentului, in weekend, este istovitoare din punct de vedere fizic, intimitatea cu sotia fiind uneori „taiata" de pe ordinea de zi.

Viata decurge uneori fara turbulente deosebite, alteori chiar cu cate doua-trei divorturi si o pleiada de amante. Oamenii merg pe cai batatorite, pana cand sperantele si iluziile lor se sparg de viata cotidiana si de batranete.

Imbatranirea este, in mod traditional, asociata cu diminuarea functiilor genitale. Formarea celulelor germinale continua de obicei, la barbatii sanatosi, pana la batranete. Dar climaxul masculin intinereste brusc. Acest fapt ar trebui sa-l faca pe om sa nu-si piarda fortele in zadar si sa se gandeasca mai bine la ceea ce este important in viata. Dar si aici trupul viclean isi ia partea leului. Nu in zadar un proverb rusesc spune: „Cu fiecare fir alb, capeti un demon in coasta." Cat de bine e formulat acest proverb; tocmai un demon si tocmai in coasta, acea parte a corpului din care a fost facuta Eva!

Sigur ca aparitia firelor albe nu inseamna neaparat climaxul masculin. Inceputul acestuia survine cam pe la 50 de ani. Tatal familiei intelege, dintr-odata, ca viata trece, iar visele tineretii au ramas la fel, tot vise. Sa schimbi viata total este foarte greu si atunci incepi „s-o iei razna", dupa cum spune o expresie consacrata, adica incepe cea de-a doua „revolta" adolescentina impotriva vietii cotidiene. Ne putem aminti aici de un aforism: „Istoria se repeta: la inceput ca tragedie, apoi ca farsa."

Iata un caz clasic: un barbat trecut de-a binelea de prima tinerete, dupa cateva decenii de fidelitate fata de sotie, pleaca la o tanara amanta. O astfel de intorsatura brusca s-a produs in viata lui Ronnie Wood, chitaristul formatiei Rolling Stones. in vara anului 2008, muzicianul de 61 de ani, tata a patru copii, a intalnit o chelnerita de 18 ani, in timpul unei betii dintr-un bar londonez. El a dus-o pe aceasta la vila sa din Irlanda. Sotia chitaristului, Joe Wood, de 53 de ani, fost model, cu care a convietuit un sfert de veac, a considerat aceasta a fi o urmare a betiei, fiindca sotul ei nu se arata treaz.

Psihologia si biologia genului la barbat difera mult fata de cele ale femeii. De aceea, sentimentele de indragostire au, la barbat si la femeie, mecanisme diferite de functionare si caracteristici diferite. Aceasta lipsa de armonie dintre barbat si femeie se regaseste in insasi natura umana, fiind una din urmarile tragice ale caderii in pacat a lui Adam. De aici si contradictia principala in ceea ce priveste viata intima, radacinile multor boli, indispozitiile, conflictele, raceala feminina, impotenta masculina, divorturile etc.

Specialistii remarca mai multe diferente in ceea ce priveste natura sexuala masculina si cea feminina. Astfel, capacitatea de a trai senzatii fizice deosebite, de neuitat, la femeie apare uneori la cateva luni dupa casatorie sau dupa nastere. Barbatul se coace, din punct de vedere fiziologic, mai rapid, dar in planul responsabilitatii sociale si al stabilitatii relatiilor, de multe ori se dovedeste a fi un „papa lapte".

In cazul atractiei, la femei mai importanta este psihologia si de aceea sentimentul feminin este mult mai supus ranirilor, fiind mai delicat, iar in cazul barbatilor, fiziologia (atractia fizica) este cea care predomina si care este mai stabila, monolita si energica. Sentimentul barbatului este mai aspru si neclar, fiind mai usor de starnit. Sentimentul femeii are un „motor" mai slab, dar „frane" mult mai bune.

La femeie viteza cu care se manifesta senzatiile fizice este mai mica, spre deosebire de barbat. Se intampla adesea ca barbatul sa atinga finalizarea biologica, pasiunea fiind, de asemenea, pe sfarsite, iar femeia sa fie departe de final si inca plina de energie.

Dupa cum vedem, atractia feminina, de asemenea, tine de particularitatile fiecareia. Numai ca in toate categoriile de varsta se pot gasi semnalmente comune. Voi povesti, pe scurt, despre acestea.

Atunci cand o fetita se transforma in femeie, odata cu ciclul menstrual apar si stari sau schimbari mai putin placute (barbatii nu au parte de asa ceva). Pe umerii femeii sta, de asemenea, greutatea sarcinii, temerea de a nu rama-ne insarcinata „atunci cand nu trebuie"... Este pacat daca barbatul iubit nu are in vedere aceste temeri si retineri.

In cadrul cursurilor, am auzit de multe ori astfel de confidente ale studentilor: „inainte de zilele ei critice ne certam obligatoriu. Am inteles ca in aceste zile este inutil sa intreprindem ceva serios si acum imi fac programul in functie de calendarul ei."

Irascibilitatea, isteriile, supararea si alte asemenea simptome se pot explica nu printr-un caracter rautacios, ci prin schimbari hormonale. Acest lucru nu se constituie atat intr-o vina, cat intr-o caracteristica fiziologica a tuturor fiicelor stramoasei Eva. Domnul le smereste si ii cheama pe ambii soti: Purtati-va sarcinile unii altora si astfel veti implini legea lui Hristos (Galateni 6, 2)

Cu toate ca se considera altfel, la varsta de 20-30 de ani atractia sexuala nu este intotdeauna de neoprit. Multe fete au si alte preocupari: cautarea sinelui, invatatura, cariera... Cu toate acestea, tineretea feminina poate fi si nebunatica: „imi vopsesc ochii, fiind gata de lupta, Merg la bataie, in linia intai, imi tot ascund frica sub masca aceasta. Fiindca vreau sa otravesc pe altcineva, Ca sa cred mai mult in mine!"

Intr-o convorbire cu o femeie cunoscuta, fara sa intentionez ceva, am citat din Evanghelie: Caci cinci barbati ai avut si cel pe care il ai acum nu-ti este barbat... Ea s-a uitat la mine foarte uimita si m-a intrebat: „De unde stii?" Si eu i-am raspuns ca stiu aceasta din convorbirea lui Iisus cu femeia samarineana (v. Ioan 4, 18).

Si totusi exista mult mai multi oameni care au creat o familie solida la 20-25 ani decat cei care s-au casatorit dupa 30. Varsta de 30 de ani reprezinta un hotar important: este inevitabila regandirea valorilor, omul se schimba si trece in alta „categorie de greutate". De obicei, femeia atinge un oarecare nivel de cunoastere de sine si intelegere a propriilor nevoi. Si daca la 35-40 de ani ea inca mai as-teapta o dragoste ca-n povesti sau un print pe cal alb, nu procedeaza intelept. La fel e si cu barbatul visator.

Dupa nasterea unui copil multe femei recunosc ca nici nu mai vor sa se gandeasca la intimitati cu sotul. Cauzele sunt urmatoarele: scaderea concentratiei de hormoni sexuali, depresia postnatala, stresul, supraoboseala, grija pentru copii si casa etc. Producerea hormonilor respectivi este oprita, de asemenea, de alaptare, dar aceasta nu are loc mult timp. Uneori lucrurile stau invers: interesul pentru intimitate se acutizeaza pentru un timp.

Desi, dupa varsta de 40 de ani, nivelul hormonilor continua sa scada, sexualitatea se trezeste din nou. Conform observatiilor unor medici, femeile trecute de 40 de ani se plang de problemele sexuale mai rar decat cele tinere.

40-45 de ani este varsta cand se apropie menopauza (se incheie ciclurile menstruale). In sange scade nivelul hormonilor feminini si aproape jumatate din reprezentantele sexului frumos sufera de simptome neplacute. Pentru reglarea situatiei, medicii prescriu medicamente pe baza de hormoni.

In afara de aceasta, asupra sanatatii si a starii de bine are o influenta mare si glanda tiroida. Disfunctiile acesteia duc la stari de oboseala, cresterea greutatii, depresii, irascibilitate si scaderea dorintei sexuale... De aceea, atunci cand ne confruntam cu astfel de manifestari, este foarte important sa consultam periodic un ginecolog si un endocrinolog cu experienta.

Menopauza este caracterizata de incheierea perioadei de nastere a copiilor, atunci cand inceteaza ciclul menstrual.

De aici si climaxul, precum si un nou inceput in viata. Exista un motiv de bucurie: femeia este acum libera de greutatile si de fricile cu care era obisnuita. Ea are posibilitatea sa se manifeste in alte domenii (educatie, indrumare...) si sa-si descopere mai bine latura spirituala.
 
Din experienta acumulata se trag urmatoarele concluzii: in fiecare perioada a vietii intime exista parti bune si rele. Cum putem compensa deficitul de autocontrol, ca sa „nu facem prostii"? Voi raspunde cu cuvintele Evangheliei: La oameni aceasta este cu neputinta, la Dumnezeu insa toate sunt cu putinta (Matei 19, 26). Cel care se afla in grija lui Dumnezeu va fi ferit de orice furtuna. Domnul il va izbavi sau ii va usura „clipele amare" cu care se confrunta.

Numai ca, dupa cum spune proverbul, este bine „sa ai incredere in Dumnezeu, dar sa nu te lasi dus de val". Trebuie sa lucram asupra noastra, sa nu permitem pasiunii sa ne acapareze si sa ascultam de indrumatorii experimentati, in Duhul sa umblati si sa nu impliniti pofta trupului, ne invata Sfantul Apostol Pavel (Galateni 5, 16).

Va trebui sa invatam sa ne structuram viata si regimul zilnic, pentru a gasi timp de rugaciune, invatare, odihna, hobby, sport etc. Daca in capul unghiului se va stabili duhovnicescul, atunci cele materiale vor veni si ele. Goana dupa bunurile pamantesti duce la faliment interior. Si atunci omul este nefericit. Viata personala si inima franta nu pot fi lipite cu adezivul de la „Picatura". Ranile spirituale se vindeca prin lacrimi de pocainta, nu prin cautarea unor noi placeri.

Konstantin V. Zorin

Articol preluat din volumul "In cautarea fericirii conjugale", Ed. Sophia

Cumpara volumul "In cautarea fericirii conjugale" de pe Magazinul online Carti.CrestinOrtodox.ro

In cautarea fericirii conjugale

 

Pe aceeaşi temă

15 Iulie 2014

Vizualizari: 1997

Voteaza:

Varsta dragostei: pericole si greseli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact