Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Diverse Sarbatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5056)
-   -   Sfintii Zilei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14297)

Ekaterina 11.07.2012 02:14:02

Pomenire minunii petrecute la moastele Sfantei Eufimia

Sfanta Mucenita Eufimia este praznuita in fiecare an pe saisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfanta Eufimia a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) si a fost ucisa pentru ca a marturist credinta in Hristos.

In data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei.

http://www.crestinortodox.ro/calenda...ia-120174.html

myself00 11.07.2012 02:24:48

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 457949)
Sfanta Mucenita Eufimia este praznuita in fiecare an pe saisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfanta Eufimia a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) si a fost ucisa pentru ca a marturist credinta in Hristos.

In data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei.

http://www.crestinortodox.ro/calenda...ia-120174.html

Cu ale Ei Sfinte rugăciuni Doamne Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu miluiește și ne mântuiește pre noi!!!

Ekaterina 11.07.2012 03:07:38

Sfanta Olga, Imparateasa Rusiei

Sfanta Olga a fost inzestrata de Dumnezeu cu mari daruri printre care si intelepciunea, credinta, frumusetea. A fost casatorita cu printul Igor, iar dupa asasinarea acestuia conduce cu mare pricepere si implicare, reusind sa aduca pacea si un grad de civilizatie poporului.

Se crede ca a primit Botezul la Constantinopol de la Patriarhul Polieuct, sub numele de Elena. Intoarsa in tara, Sfanta Olga s-a nevoit pentru raspandirea credintei. Cu toate ca si-a dorit nespus de mult, nu a reusit sa-l convinga pe fiul sau Sviatoslav sa se converteasca, acesta interzicandu-i sa-i boteze si pe cei trei fii ai sai: Iaropolk, Oleg si Vladimir.

Inainte de moartea sa, imbolnavindu-se grav, incearca inca o data sa-l converteasca pe fiul sau, insa se loveste de acelasi refuz. Sfanta Olga prezice convertirea Rusiei (care se va infaptui prin nepotul sau, Sfantul Vladimir) la Crestinism si asasinarea fiului sau. Moastele Sfintei Olga s-au pierdut, ele fiind mutate de multe ori din cauza frecventelor atacuri asupra orasului Kiev.

cristiboss56 11.07.2012 21:51:36

12 iulie :Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

http://www.basilica.ro/_upload/img/1...7507320538.jpg

Biserica Ortodoxă Română se va afla mâine, 12 iulie 2012, în ziua de Cinstire a Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos.
Istoria icoanei Maicii Domnului Prodromița o aflăm din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910. Redăm textul mai jos așa cum este prezentat în această ediție a Mineiului fără a știrbi nimic din farmecul arhaic al limbii române de la începutul sec. XX:

SINAXAR

'Stih: Icoană a Maicii lui Dumnezeu de minuni izvorâtoare.
A Miresei celei prea curate, cu chipuri dumnezeești.
Celor ce te roagă să le fii acoperemânt și păzitoare.
De toate ispitele și de nevoi să-i mântuești.
Dându-le dar și vindecare de toate boalele.
Și a dobândi prin tine toate cererile.

În 12 zile ale lunii iulie prăznuim pomenirea minunii sfintei Icoane celei cu dumnezeească minune zugrăvită-, numai singure dumnezeeștile Fețe, adică: a prea sfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Măriei, și a dumnezeescului său Fiu Iisus Hristos, ce prin dumnezeească iconomie, cu minune s'a închipuit în capitala Moldovei Iași, în anul dela întruparea lui Dumnezeu Cuvântului, 1863, luna Iunie 28 de zile. Căreia pentru praznicul sfinților apostoli, ce cade a doua zi, i s'a așezat prăznuirea în 12 zile ale lui Iulie; care făcătoare de minuni Icoană, întru acelaș an s'a adus în sfântul Munte Athos; și se află în Chinoviul Român în sfânta biserică Catedrală ce are hramul Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu, și a prea curatei Maicei sale pururea Fecioarei Măriei. Cu ale căreia sfinte și prea puternice rugăciuni Hristoase Dumnezeule miluește-ne, și cu judecățile care știi, mântuește-ne pre noi, ca un bun și de oameni iubitor, Amin.

POVESTIRE
Pentru-făcătoarea de minuni Icoană a Prea Sfintei Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei, și pururea Fecioarei Maria, cea cu dumnezeească minune săvârșită, numită Prodromița.

Plină de bucurie, plină de duhovnicească veselie, și de toată lauda, este prăznuirea noastră care o săvârșim astăzi, fraților creștini, întru pomenirea minunei ce s'a făcut cu această prea slăvită Icoană a Maicii lui Dumnezeu, a căreia' istorie se începe întru acest fel, după cum urmează, cuvântul.

Iubiții mei creștini! Știm că întru cele mari și fără de număr milostiviri, ce cu neîncetare se revarsă dela Părintele 'îndurărilor, asupra prea iubitei fiicei sfintei și drept slăvitoarei Biserici, este un bogat dar al bunătății lui Dumnezeu, și proslăvirea sfintelor icoane pre pământ, prin o mai pre sus de fire și prin minunata putere dumnezeească a facerii de' minuni, ce săvârșește prin ele minunatul întru sfinții săi Dumnezeu. Carele și prin sfintele icoane proslăvește, pre cei ce îl proslăvesc prin credință vie, și vieață plăcută lui, prin acest mare dar, a celor mari dăruiri dumnezeești, cu priimirea dreptei și adevăratei credințe s'a luminat și strălucește și a noastră patrie, și bisericile ce sunt în România, s'au făcut pomi de vieață, și slobozind din sine adânci rădăcini ale credinței celei dreptslăvitoare. În toate părțile ei au adus roduri de drepte slăviri și îmbelșugate, pre cât cu întâietatea la locurile sădirii lor, așa și pre toată fața pământului României o au împodobit, cu roditoarele sale mlădițe prin ceata cea cu mult număr a sfintelor și de minuni făcătoare icoane, și nu numai în fericitele zile a dreptslăvitorilor noștri strămoși, cari ardeau cu duhul pentru dreapta credință, au înmulțit Domnul minunile sale, prin arătarea și descoperirea sfintelor icoane, atât a prea curatei Maicii lui Dumnezeu; precum și a plăcuților lui, spre facerea de bine a sufletelor și a trupurilor, celor ce cu credință aleargă spre închinăciunea sfintelor icoane — cel ce pre cei drepți iubește, și pre păcătoși miluește — ci și în timpurile noastre aceste sărace de credință, au revărsat asupra noastră un îmbelșugat rîu de aceeași nepomenită a sa milostivire, ca să adape inimile cele cuprinse de uscăciunea puținei credințe, spre a răsări întrînsele fapte bune creștinești, și în privirea ochilor noștri s'a săvârșit o lucrare dumnezeească, și cu voința Domnului a răsărit pre tăria gânditorului nostru Cer a dreptslăvitoarei noastre Biserici, această icoană neisprăvită de mână omenească; care împodobindu-se cu strălucitoarele raze a facerilor ei de minuni, și tuturor cinstitorilor celor fără de număr, cari de la marginile lumii aleargă către strălucirea sa, vieață și bucurie le izvorăște.

În anul 1863, părinții ieroshimonahi Nifon și Nectarie, fondatorii schitului Prodromul din sf. Munte Atos, plecând să vie în țara românească pentru trebuințele acelui schit, aveau în inima lor o mare dorință și evlavie, pentru o sfântă icoană mai însemnată și de minuni făcătoare a Maicii lui Dumnezeu, ca să fie întru această sfântă nouă biserică, spre mângâerea celor ce se vor afla întru acest sfânt lăcaș, dupre cum mai toate mânăstirile sfântului Munte, au câte o icoană făcătoare de minuni.

Deci aflându-se părinții Nifon și Nectarie, în orașul Iași, capitală a Moldovei, au început a cercetă acolo, pentru un zugrav mai iscusit și cu vieață plăcută lui Dumnezeu, care să le zugrăvească o icoană a Maicii lui Dumnezeu. Și din pronia Dumnezeească, au găsit pe un zugrav bătrân, cu numele Iordache Nicolau, cu carele s'au și învoit să le facă această sfântă icoană după modelul ce i-au dat părinții; însă i-au pus și îndatorire ca să lucreze cu postul adică: De dimineață până când va flămânzi neluând nimica în gură; iară după masă să nu mai lucreze la această sfântă Icoană, ci alt lucru să facă până a două zi; și într'acest fel să urmeze cu lucrul Icoanei până la săvârșirea ei. Și a priimit numitul zugrav învoiala aceasta cu toată mulțumirea și evlavia, de cât numai zicând că el nu poate lucră acum ca mai 'nainte, că a, îmbătrânit și-i tre-mură mâinile; iar părinții Nifon și Nectarie l-au mai îmbărbătat zicându-i, să se silească și să aibă credință, că îi va ajută Maica lui Dumnezeu. Și așa bunul bătrân zugrav a început lucrul cu multă evlavie, și lucră bine și cu bună sporire câmpul și hainele, iar fețele le-au lăsat la urmă după obiceiul zugrăvesc. Deci după ce au isprăvit veșmintele după știința meșteșugului său, a început a lucră la chipul Maicii Domnului și al Domnului nostru Iisus Hristos, dând mâna întâiu și a doua, au mai rămas puțin ca desăvârșit să le îndrep- teze și să le săvârșească; a doua zi de dimineață s'a sculat și a început a lucră iarăși la fețe, ostenindu-se cu mare stăruință mai toată ziua, ca doară ar putea, să le îndrepteze și să le săvârșească; însă lucrul ieșia cu totul din protivă, că nu numai nu a putut să le îndrepteze, ci mai ales desăvârșit le-a stricat, în cât au rămas cu totul fără de chip, strâmbe, urîte, și nepotrivite. Acestea văzând blagoslovitul bătrân zugrav, foarte s'a mâhnit și s'a scârbit, nepricepându-se ce va să fie lucrul acesta, și a încetat de a mai lucră, zi-când: Păcat de osteneala și postul ce am suferit atâtea zile, lucrând la această Icoană în zadar; Dumnezeu să mă ierte, nu știu ce să mai zic, că de astănoapte cu toată silința mă chinuesc, și nu pot să le îndreptez; ba încă, acum chiar desăvârșit le-am stricat, fă- ndu-mă ca un ieșit din minte, ca și cum mi-ași fi uitat meșteșugul.

<<continuare -text original >>

cristiboss56 11.07.2012 21:54:22

<< continuare >>

Din întâmplare s'au dus în ziua aceia pe la dânsul părinții Nifon și Nectarie, ca să vază cum urmează cu zugrăvirea sfintei Icoane; și când au văzut'o și ei întru acea stare nepotrivită, foarte s'au mâhnit și s'au scârbit până la suflet, socotindu-se nevrednici darului și voinței Maicii lui Dumnezeu, după care a început și tristul zugrav a le povesti întâmplarea ce a pătimit. Acestea auzind părinții mai mult s'au mâhnit și s'au amărît, zicând: Că nu voește Maica Domnului la dorința și evlavia lor, însă părinții nu s'au împuținat cu totul, ci au lăsat lucrul la buna voința Maicii lui Dumnezeu, și mângâind încă cât au putut și pe tristul zugrav, i-au zis să nu se împuți-neze, ci să se apuce și să isprăvească icoana pre cât îi va fi cu putință, fiind că ei tot o vor lua, ori și cum va fi, și plata ostenelei lui îi vor da-o deplin, după cum s'au tocmit cu dânșii.

Întru acea vreme s'a întâmplat de eră acolo cu părinții, și părintele ieromonahul grecul Grigorie Esfigmenitul, în sinodiea părintelui Arhiereu Nill Pentapoleos, carele și el văzând Icoana într'acest fel, a zis părinților Nifon și Nectarie: Păcat de cheltuelile ce faceți sfinția voastră, vă rog nu mai duceți astfel de icoană în sfântul Munte, că acolo sunt destui zugravi cu mult mai buni, carii pot cu adevărat să vă facă o icoană cum se cade, după dorința sfințiilor voastre. Părinții i-au răspuns: Că poate vor dărui-o acolo în țară la vre-o biserică mai săracă.

Apoi părinții au plecat și s'au dus la metohul lor, iară bătrânul zugrav a acoperit Icoana, cu o pânză curată, și încuind cu cheia ușa odăii unde lucră Icoana, a rămas foarte scârbit nemân- când nimica în ziua aceia, ci numai tot se ruga și se închină până la obosire, și așa s'a culcat fiind acum seară. A doua zi sculându-se mai de dimineață, și luând cheia, a deschis ușa odăii unde lucră, și a început a'și găti cele trebuincioase pentru zugrăvit, având multă dorință și evlavie ca să se apuce de lucru; și făcând câteva metanii, se închină și se rugă Maicii lui Dumnezeu, ca să-i lumineze mintea și să-i ajute ca să nu pătimească ca ieri. Și așa mergând la Icoană ca să se apuce de lucru, a ridicat pânza de pre fața Icoanei; atunci O! Minunile Maicii lui Dumnezeu! Vede cu adevărat că sfintele fețe sunt cu dumnezeească minune îndreptate, încuviințate și de sineși săvârșite, și pline de dumnezeesc Dar și Har după cum se vede chiar și acum, sfânta aceasta de față Icoană a prea curatei Maicii lui Dumnezeu. Această prea slăvită minune, văzându-o bătrânul zugrav, împreună cu ucenicii săi, foarte se minunau și proslăviau pre Maica lui Dumnezeu, că ea singură cu minune dumnezeească și-a proslăvit sfânta sa față, și a Fiului său, pre care minune spre mai bună adeverire, cu înscris și punerea peceții și a iscăliturii lui, a dat părinților Nifon și Nectarie, care mărturie s'a pus să se păstreze în archiva acelui schit. Iar coprinderea ei este într'acest fel:

«Eu Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această sfântă «Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însuși mâna mea, la care a urmat o «minune prea slăvită în modul următor: Dupăce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăviei mele, m'am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri cu totul au ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m'am mâhnit, socotind că mi-am uitat meștejugul; și așa fiind, seara m'am culcat scârbit nemâncând nimic în ziua aceia, socotind că a doua zi sculându-mă să mă apuc mai cu deadinsul. Dupăce m'am sculat a doua zi, mai întâiu am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi «umineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei Icoană; și când m'am dus să mă «puc de lucru, o! prea slăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S'au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede, și eu văzând această minune n'am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșală am făcut aceasta ca să dau lustru la o asemenea minune.

<< continuare - text original >>

cristiboss56 11.07.2012 21:56:15

<< continuare >>

Aceasta este povestirea acestei sfinte «Icoane».

Minunea aceasta s'a întâmplat noaptea spre 28 Iunie și pentru viitoarea prăznuire a sfinților Apostoli, s'a mutat slujba Icoanei astăzi la 12 Iulie; care minune dupre cum am zis vâzându-o zugravul de mai sus numit, s'a minunat și cu spaimă privind nu se pricepea cum s'a făcut aceasta. Asemenea și ucenicii lui văzând s'au spăimântat, și au început a chema prietenii și vecinii de prin prejur ca să vază, și îndată s'a umplut casa zugravului de norod, care se minuna de proslăvirea acestei sfinte Icoane, și toți se închinau aprinzând lumânări, îndulcindu-se duhovnicește de privirea dumnezeeștilor fețe așa de bine încuviințate și minunate. Părinții Nifon și Nectarie, fiind la metohul schitului, dintru acel oraș Iași, îngrijați și întristați, neștiind nimica de această minune, văd de năprasnă că vine unul din ucenicii zugravului foarte repede și obosit, spuind în gura mare: Să trimeteți curând să ia sfânta Icoană, fiindcă, în noaptea aceasta singură s'a zugrăvit, și acum poporul nu mai încape privind acea minune. Deocamdată părinții nu credeau cele grăite de ucenic, și cu ideia aceasta au trimis pre părintele Dosifteiu shimonahul carele avea ascultarea de mitocariu în Iași; și ajungând părintele Dosifteiu la casa zugravului, nu putea intră să vază sfânta Icoană, de îmbulzeala poporului; deci îndată luând o trăsură, și învelind sfânta Icoană cu o pânză curată, a adus'o la metoh urmând și poporul. Iară în metoh venind, au închis porțile și n'au mai lăsat pe nimeni să intre, până se vor sfătui ca ce este de făcut. Grabnic părinții au făcut cunoscut sfintei Mitropolii de această minune. Și venind însuși Prea Sfințitul Mitropolit Calinic Miclescu, cu tot clirosul său, au văzut sfânta Icoană, și crezând i s'au închinat cu toată evlavia, minunându-se și zicând: « Cu adevărat mare Dar ne-a dăruit Maica lui Dumnezeu prin această minunată și proslăvită Icoană a sa».

Apoi dând binecuvântare de sfințirea apei, au năvălit poporul la metoh spre închinarea sfintei Icoane, și cerând a le citi paraclise, și a face aghiasmă, cu care stropindu-se a început Darul Mai-cii lui Dumnezeu a lucră prin această sfântă Icoană, și a face minuni, pre care din cele multe, puține vom spune aicea, spre slava lui Dumnezeu și a Prea Curatei Maicii Sale; și pentru ca să nu mâniem pre Dumnezeu tăcând adevărul, că pre unele le-au văzut cu ochii lor părinții Nifon și Nectarie, împreună cu alți frați cari erau la metoh; iar altele s'au văzut când s'a adus această sfântă Icoană: «Un om avea albeață pre amândoi ochi, în cât se vedeau luminile ochilor lui ca laptele de albe, și aducându-l cei ce-l purtau, s'a închinat la sfânta Icoană, stropindu-se și spălându-și ochii cu aghiasmă, dându-i de a și băut, luând și acasă ca să bea și să se mai spele, spuindu-i să aibă credință la Maica Domnului; și așa făcând, peste trei zile, a venit ca să mulțumească Maicii lui Dumnezeu, arătându-și ochii că s'au curățit și văd luminat.
Altul avea lepră, preste tot trupul lui erau numai bube; carele închinându-se cu credință și stropindu-se cu aghiasmă, a căzut lepra de pre trupul său ca niște solzi și s'a curățit.

Un boer a venit și a spus, că un fiu al lui acum de trei zile, numai pentru că suflă se mai cunoaște cum că este viu; iar altmintrelea este cu totul mort; și rugându-se la această sfântă Icoană a Maicii Domnului, a luat aghiasmă și s'a dus de l-a stropit, dându-i și în gură puțină ca să bea. Și îndată s'a trezit copilul cu totul sănătos, pre carele 1-a adus tatăl său de s'a închinat la sfânta Icoană, și a mulțumit Maicii lui Dumnezeu.

Acestea și altele multe: Bolnavi de friguri, surzi, cu dureri de cap și de măsele, de ochi, de vătămături, și alte feluri de boale, sfânta această Icoană a tămăduit, pre care părinții dela metoh nu le-au însemnat, fiind obosiți de îmbulzeala poporului, care cerea neîncetat a le ceti paraclise și aghiesme, în cât nu puteau să ție socoteală de cine cu ce se folosește, și mai ales că erau amenințați de orășeni de a le opri Icoana acolo, zicând că a lor este, fiindcă în Iași s'a făcut minunea, cu zugrăvirea dumnezeeștilor ei fețe. Acestea înțelegând părinții Nifon și Nectarie, și văzând că se înmulțește poporul neîncetat, au ridicat cu grăbire sfânta Icoană, și au plecat spre sfântul Munte.

<< continuare- text original >>

cristiboss56 11.07.2012 21:57:50

<< continuare >>

Deci plecând din Iași, au venit cu sfânta Icoană în orașul Huși. Dar și aci, mult s'au mirat, cum a simțit poporul, fiind că seara târziu au sosit la Episcopie, și a doua zi când s'a luminat, tot orașul a simțit ca și cum le-ar fi vestit cineva, și îndată s'a umplut Episcopia de popor. Însă părinții îndată au plecat, temându-se nu cumva să-i urmărească dela Mitropolie, că acum se înștiințase și Vodă Cuza și zicea: să se oprească sfânta Icoană, fiindcă s'a făcut minunea în Țară.

Din Huși au mers în orașul Bârlad, și ducând sfânta Icoană, la casa doamnei Ecaterina Șuțu, care cu multă dragoste și cucernicie a priimit venirea sfintei Icoane, cu părinții. Unde aflând protoereul din Bârlad, a poftit pre părinți, să aducă sfânta Icoană în Catedrala orașului, ca să se închine tot poporul de acolo. Și începând a se închină mulțimea din acel oraș, iarăși sfânta Icoană a săvârșit și acolo multe minuni, dintre cari vom spune pre una mai însemnată:

In orașul Bârlad era un dascăl foarte procopsit la învățătură și înțelept, carele avea la școala lui pre fiii celor mai însemnate persoane de acolo, și spunea pentru dânsul bârlădenii, că este foarte de treabă și cinstit, decât numai la biserică nu merge, fără numai la sfintele Paști. Acela auzind de venirea sfintei Icoane, a trimis trăsura sa, rugând pre părinți să facă osteneală să meargă cu sfânta Icoană la casa lui; dar părinții nu au voit, trimițându-i răspuns: Că mai cuviincios este să vie el la sfânta Icoană, și astfel el a trimis trăsura în trei rânduri, ca să meargă părinții cu Icoana la el. Apoi s'au rugat mulți oameni, și au îndemnat pre părinți a merge cu Icoana la 'dânsul, pentru folosul sufletului lui. Deci părinții când au voit să ia sfânta Icoană și să o pue în trăsură, așa de grea s'a făcut, în cât abia patru inși cu mare greutate o au dus până la trăsură, și când au voit să o pue în trăsură a trosnit așa de tare sfânta Icoană, în cât toți s'au spăimântat, și caii dela trăsură au tresărit, iară tocul Icoanei s'a desfăcut din toate încheeturile lui. Atunci au cunoscut toți că nu voește Maica lui Dumnezeu să meargă acolo; iară înapoi întorcându-o doi oameni, o au adus foarte ușor.

Asemenea o doamnă evlavioasă, foarte mult bolnavă, fiind afară la moșie, se temea să se sue în trăsură, ca să nu moară pe drum până în oraș; i s'a arătat această sfântă Icoană în vedenia visului, poruncindu-i să se scoale curând și să vie la Bârlad ca să se binecuvinteze dela sfânta Icoană; și cum s'a suit în trăsură, îndată s'a cunoscut desăvârșit sănătoasă; și venind la părinți, a mărturisit, zicând: Cu adevărat, pre această sfântă Icoană, o am văzut astănoapte în vis, care mi-a zis, să viu cât mai în grabă la Bârlad, să apuc închinarea ei, și acum iată sunt sănătoasă.

Din Bârlad, au venit părinții cu sfânta Icoană la Galați, și o au pus în biserica sfinților împărați. La această biserică un zugrav lucra meșteșugul său; și văzând îmbulzeala poporului la sfânta Icoană, s'a mirat foarte, și a început a ocări pre oameni făcându-i înșelați și proști, cari nu cunosc nimica, au doară credeți voi, basmelor călugărești? Nu vă amăgiți, că greșiți; și altele mai multe zicea. Acestea bârfind și însuși se uită cu obrăznicie în fața sfintei Icoane, ocărând pre popor în gura mare; atuncea deodată Maica lui Dumnezeu, prin schimbarea feții sale, atât la îngrozit, în cât s'a înfricoșat cu totul, și apoi el singur s'a făcut propoveduitor poporului, zicând: Să crează că cu adevărat sfânta Icoană, cu minune dumnezeească este zugrăvită.

După plecarea sfintei Icoane din Iași, în urmă au urmat o prea slăvită minune, si de mare mirare în acel ținut.

Într'un han la drum, eră un evreu cu soția sa și cu copii; acel evreu ducându-se după negoțul său, a lăsat în han pre soția sa cu copiii și o slugă. S'a întâmplat însă și a murit unde s'a dus, și un alt prieten al lui, evreu asemenea, îngropându-l a luat marfa și paralele rămase, aducându-le evreicii, soției mortului, spuindu-i de întâmplarea morții bărbatului ei. Iară după ce s'a dus evreul acela strein, vrăjmașul a pus în mintea slugii, ca să omoare pre evreică și luându-i averea să se ducă de acolo; deci pândind o noapte când eră singură numai evreica cu copiii, a intrat la dânsa pe când dormea, și a început a o amenință că o va omorî de nu-i va da banii. Iară ea văzând primejdia, și după toate rugămintele nefolosind nimica, a scos tot ce a avut, și i-a dat, numai să-și scape vieața. Și luând sluga aceea banii și lucrurile date, a intrat în altă grije socotind, că evreica are să spue ori la cine va veni în han, și va fi vădit. Deci ca să fie fără de grije, s'a plecat în gândul său, să o spânzure; și gătind spânzurătoarea, evreica plângând se rugă către dânsul, ca să o lase cu vieață, dar el își căută de planul său. Intre acestea și-a adus aminte evreica de zugrăvirea cu dumnezeească minune a sfintei Icoane, fiindcă străbătuse această veste pretutindenea; și la acea nevoie a început cu lacrămi a se rugă ca o creștină, zicând: Maica Domnului! dacă cu adevărat chipul tău s'a zugrăvit cu dumnezeească minune precum am auzit, izbăvește-mă de această primejdie, că atunci voiu crede, și mă voiu boteză eu, și toată casamea. Acestea și alte mai multe zicând evreica cu mare plângere, sluga s'a apropiat la evreică să o pue în laț; dar socotind el că este prea sus și nu o va putea ridică, a pus un scaun subt el, și lațul în gât, să vadă de este potrivit; și cum a călcat el nu se știe, că a sărit scaun'ul de subt picioarele lui, și a rămas singur spânzurat. Iară evreica văzând această minune, a crezut cu toată casa sa, și s'a botezat dupre cum se făgăduise.

La plecarea părinților Nifon și Nectarie din Galați cu sfânta Icoană aproape de pornire fiind, s'a făcut fața sfintei Icoane, «ca ghermesit» adică valuri de-a curmezișul obrazului ca asudată, apoi intrând în vaporul austriac, Loid, se mirau toți de acest chip minunat al sfintei Icoane, câți se aflau în vapor, nu numai călătorii creștini ortodocși, dar și austriacii matrozi, cinstindu-l și închinându-i-se, după care ajungând părinții cu sfânta Icoană în sfântul Munte, la arsanaoa schitului, au trimis veste sus la schit, ca să se pogoare preoții îmbrăcați în sfintele veșminte, cu cântări, și tămâeri, spre întâmpinarea sfintei Icoane, și așa dusă fiind sfânta Icoană, cu mare pompă, în sunetul clopotelor, s'a așezat în sfânta această biserică, unde se vede de toți, și I se face astăzi această obștească prăznuire.

<< continuare-text original >>

cristiboss56 11.07.2012 21:58:37

<< continuare >>

În acest schit, se află atunci un frate topit de boală cu numele Inochentie, carele numai pre suflare se cunoștea că este viu, de trei săptămâni nemâncat, si nu mai vorbia nicidecum. Si cum a intrat sfânta Icoană în schit, ca dintr'un somn s'a trezit și a cunoscut că a venit Maica lui Dumnezeu închipuită pre Icoană; deci a cerut să-1 ducă ca să se închine și el, și închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: «Maica lui Dumnezeu! de'mi este de folos să mai trăesc însânătoșază-mă, căci cred că poți; iară dacă trăind, mai rău mă voiu strică, mai bine să mor acuma, decât să mă chinuesc așa; fie voia ta, cum voești Stăpâna mea și cum cunoști că îmi este de folos»; Acestea el zicând s'a întors la chilia sa, vesel și plin de duhovnicească bucurie; dar însă nu ne-a spus nimica, ci îndată a cerut cămase curată ca să se schimbe, apoi a cerut să se îmbrace si în toată rânduiala monahicească, că eră schimnic. Și cerând împărtășirea prea curatelor Taine: Trupul și sângele lui Hristos Mântuitorului nostru, dupăce s'a îmbrăcat și s'a îm-părtășit, n'a trecut un ceas de când se închinase la sfânta Icoană și și-a dat duhul.

Încă și alt frate anume Serghie, crezându-și minții sale, a fugit din schit nespuind nimănui, și s'a dus de s'a băgat într'o peșteră pustie, cu socoteală ca să se apuce de o nevoință mai mare. Odată rugându-se el după obiceiu, s'a pogorît deasupra capului său un luceafăr luminos, și sta așă în vederea ochilor lui; însă el își făcea canonul său. Apoi acel luceafăr, atât de tare a trăsnit, în cât a căzut la pământ, și desăvârșit a amețit, și a surzit, și după trei zile s'a deșteptat, însă desăvârșit surd și de tot slăbit; cu toate acestea, cum a putut a venit la schit, și a mărturisit întâmplarea, dar altă ispită: Că toți cel ce-l vedeau îl auzeau și înțelegeau ce spunea el, iară ceea ce i se spunea, el nimica nu auzea, fără numai prin scrisoare se înțelegeau cu dânsul. Și făcându-li-se milă l-au dus la sfânta Icoană, înălțând cu dinadinsul rugăciuni pentru el. Și așa Maica lui Dumnezeu l-a vindecat că i-a venit auzul ca și întâiu.

Altă dată un meșter dintre cei ce lucră în schit, din neștiute judecățile lui Dumnezeu, l-a apucat un duh necurat, care foarte rău îl muncea, și aducându-l dinaintea sfintei Icoane, cetindu-i acatiste și paraclise, s'a izbăvit de acea neputință.

Și aceste spuse sunt numai care s'au văzut cu ochii, de unii din părinți, și altele ni le-au spus cei cari s'au folosit dela această sfântă icoană. Pricina însă, care ne-a îndemnat să scrim Și aceste puține, este pentru slava Maicei lui Dumnezeu, și spre folosul celor care nu cunosc minunea zugrâvirei acestei sfinte Icoane. Iară dacă cineva nu crede, noi nu păgubim nimica, fiindcă ne-am făcut datoria cuvenită, a scrie aceste minuni. Noi însă credem și mărturisim, că Maica lui Dumnezeu, pururea a săvârșit, și săvârșește minuni, până la sfârșitul veacurilor, din bunătatea sa, spre folosul celor ce cred și se închină ei, cu credință și cu dragoste. Într'un an, Iulie în zece, părinții din Chinoviu rânduiți a pescui, s'au pogorît noaptea la mare la Arsana, ca să arunce toate mrejile spre pescuire, deși în timpul acesta nimeni, nici mănăstirile, nici ori care alt pescar, nu aruncă mreji, fiindcă apa este caldă, și peștele umblă în fața apei pe deasupra, și de aceia nu se prinde peștele in mreji. Însă părinții, fiind trei la număr, au zis: Noi să cercăm și să aruncăm mrejile, și Maica lui Dumnezeu, de va vroi, puternică este. Iară unul dintre acești trei monahi, fiind cam cu îndoială, a îndrăznit a zice întru sineși: Să văz acum dacă Icoana aceasta a Maicei Domnului s'a zugrăvit cu minune, după cum spun părinții;—să facă să se prinză pește în timpul acesta de vară, și atunci voiu crede fără îndoială. Și așa au aruncat în mare cinci bucăți de mreji, optzeci de stânjeni bucata, și le-au lăsat în mare, nu trei ceasuri după obiceiu, ci cinci ca să se pescuiască bine; apoi începură a le scoate, și nu găseau întru o bucată de mreajă decât 4 sau 5 peștișori mici, așa au urmat la toate bucățile de mreji, iară când au scos bucata cea mai de pre urmă, au început acești părinți a cârti; că Maica Domnului nu a voit și păcat,— ziceau—de osteneala care o au făcut dânșii; și acum scoseseră mreaja mai mult de jumătate. Când iată că fără de nădejde fiind, Maica lui Dumnezeu nu i-au lăsat împuținați, arătându-le minune,—că dintr'un capăt de mreajă au scos 30 oca de pește.

Mărimea acestei sfinte Icoane, este în lungime de 4 '/2 palme, iară latul după analoghie. Nu este făcută după nici una din icoanele făcătoare de minuni, ci este făcută după un nou plan al zugravului. Fața ei este ca văpseala grâului; nasul, gura, bărbia sunt foarte potrivite la măsuri, iară ochii, atâta dar au, ca și cum ar soarbe inima privitorilor; cu toate acestea, căutătura este cu stăpânire; și privind cineva cu înțelepciune și cu luare aminte, în fața acestei sfinte Icoane, va vedea caracter de mare neam, amestecat cu o blândețe, cu care arată că este însăși Maica lui Dumnezeu închipuită pre Icoană, și plină de Dar dumnezeesc și nu poate nimeni să o privească fără să nu simță în inima sa dulceață duhovnicească, bucurie și umilință, fără numai de va fi vreun om prea cerbicos și întunecat la minte, ca să nu simță nimica dintru acestea, că numai din privirea ei se încredințează fiecare cum că nu este săvârșită de mână de om, precum mărturisesc și străinii cari vin de o văd, că nu stă numai într'un chip sfânta ei față, ci uneori se cam smolește, alteori se îngălbinește, iar la pri- vigherile cele de toată noaptea, la praznice împărătești, și mai ales la această prăznuire de acum, atât este de veselă și voioasă cum este un triandafil, în cât privitorilor nu li se pare că văd chip, ci ca și cum ar privi chiar pre adevărata Maica lui Dumnezeu, și stă în strană în mijlocul bisericii, cu podoabe încuviințată, ochii tuturor atrăgând, și nesățioase priviri având. Și precum odinioară a văzut-o sfântul Dionisie Areopaghitul, în sfântul Sion, asemenea și în sfântul Munte, au văzut-o deștept fiind în dumnezeească vedenie, cuviosul Marcu, ucenicul sfântului Grigorie Sinaitul, șezând pe scaun, ca o împărăteasă, încunjurată de îngeri și de arhangheli, și de toți cuvioșii sfântului Munte, slăvindu-o și închinându-i-se ei, care avea palaturi de aur înalte, către partea ce se zice Vigla, în care loc acum cu ajutorul ei, s'a făcut această nouă biserică, întru slava Fiului ei spre mântuirea monahilor Români și a tuturor credincioșilor ortodocși.

Mulțămită dar fraților, toți să dăm lui Dumnezeu, pentru această prea slăvită și nouă minune, că la Dumnezeu toate sunt cu putință, precum vedem prin sfintele Scripturi. Drept aceea noi toți câți ne-am adunat la această sfântă și veselitoare prăznuire a Maicei lui Dum-nezeu, căzând înaintea acestei sfinte Icoane a ei, ce își are închipuite fețele cu minune, să strigăm credincioșii: Prea sfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, pururea Fecioară Mărie, sprijinitoarea și apărătoarea noastră, cerem a ta nebiruită apărare; împărăteasa Cerului și a pământului, ceea ce ai cu dreptate numele Prodromiță adică înainte mergătoare, întărește-ne întru lucrarea faptelor bune, și ne du întru împărăția cerească; povățuește-ne pre noi și pre toți dreptcredincioșii creștini, spre a vedea și veșnic a ne îndulci, de slava Fiului tău și Dumnezeului nostru, că binecuvântată și prea proslăvită ești, în vecii vecilor, amin'.

Textul prezentat in aceasta seara pe acest thread este din :
Istoria icoanei Maicii Domnului Prodromița din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...7507320538.jpg

cristiboss56 12.07.2012 22:04:47

Icoana Maicii Domnului Prodromița. Istoria, minunile și acatistul
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...3323217204.jpg

În colecția Acatiste și vieți de sfinți de la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut de curând broșura „Icoana Maicii Domnului Prodromița. Istoria, minunile și acatistul”.

Broșura se poate procura de la pangarele bisericilor și de la magazinele de carte bisericească.

Icoana originală se află la Schitul românesc „Prodromul”, iar o reproducere a acesteia se află la Paraclisul de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, acesta având unul dintre hramuri chiar icoana Prodromița.

De asemenea, trebuie menționat că cinstirea acestei icoane este consemnată în calendarul Bisericii Ortodoxe Române si am postat cate ceva aseara , din Mineiul publicat in anul 1910 .
Doamne ajuta !:1:

Ekaterina 13.07.2012 02:45:19

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand se face pomenire de toate minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil. Sarbatoarea din 13 iulie dateaza din secolul al IX lea.

Sfantul Arhanghel Gavriil este este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.
A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...il-120197.html

tabitha 13.07.2012 09:49:53

13 Iulie

Azi este sărbătorit și un sfânt român : Constantin Oprișan (1959)

Cine știe mai multe, să scrie.

Edit: între timp, am găsit eu ceva, de la părintele Gheorghe Calciu citire (care i-a fost coleg de celulă la Jilava).

"When I took care of Constantine Oprisan in the cell, I was very happy. I was very happy because I felt his spirituality penetrating my soul. I learned from him to be good, to forgive, not to curse your torturer, not to consider anything of this world to be a treasure for you. In fact, he was living on another level. Only his body was with us - and his love. Can you imagine? We were in a cell without windows, without air, humid, filthy - yet we had moments of happiness that we never reached in freedom. I cannot explain it."

http://www.miscarea.net/1-constantin-oprisan-martyr.htm

http://www.miscarea.net/1-constantin-oprisan-martir.jpg

PS: dacă cineva este interesat de cartea "Christ Is Calling You!" a părintelui Ghe. Calciu aș putea să i-o trimit (am văzut-o aici la un pangar).

cristiboss56 14.07.2012 13:46:18

Un sfant mult indragit : Sf. Cuvios Nicodim Aghioritul

Cu sprijinul celor de la doxologia , voi posta cateva date interesante :

Acest astru strălucitor al Bisericii a văzut lumina zilei în anul 1749, în insula Naxos din arhipelagul Ciclade - Grecia. Părinții săi, evlavioși și cu frică de Dumnezeu - mama sa s-a săvârșit din viață ca și călugăriță i-au dat la Sfântul Botez numele de Nicolae și l-auîncredințat preotului satului pentru a-l învăța să citească. De mic copil s-a îndepărtat de jocurile gălăgioase, pentru a se dedica stăruitor lecturii. El a fost dăruit de Dumnezeu nu numai cu o inteligență vie, ci, de asemenea, și cu o memorie excepțională, care-i permitea să rețină și să repete fără greșeală tot ceea ce citea. La școală a avut ca dascăl pe arhimandritul Hrisant, fratele Sfântului Cosma Etolianul.
La vârsta de 16 ani a fost trimis la Smirna, pentru a deprinde învățătura dascălului Ierotei. Aici s-a făcut iubit de toți, atât de învățători, cât și de elevi, pentru bunătatea și sensibilitatea sa. în afară de cultura laică și studiul cărților sfinte, a învățat latina și franceza și a devenit iscusit cunoscător al limbii eline vechi, ceea ce l-a învrednicit să împlinească misiunea pe care Dumnezeu i-a hărăzi*t-o: să facă cunoscute poporului grec asuprit comorile tradiției Bisericii.
După patru ani de studii la Smirna, deoarece turcii masacrau pe grecii din regiune, în urma campaniei ruse, el a fost nevoit să se întoarcă în patria sa, Naxos. Acolo i-a întâlnit pe călugării Grigorie, Nifon și Arsenie, care fuseseră alungați din Sfântul Munte pentru că sprijineau pe cei care susțineau că nu se pot face parastase duminica, deoarece este ziua învierii Domnului. Aceștia, porecliți de adversarii lor „colivari", i-au aprins dragostea pentru viața monahală și l-au inițiat în practica ascezei și a rugăciunii inimii. Informat de către ei că la Hydra trăia un om cu virtuți deosebite, cunoscător adânc al Sfinților Părinți, anume Mitropolitul Macarie al Corintului, tânărul Nicolae s-a dus la el, asemenea cerbului însetat la izvoarele apelor, și în apropierea acestui sfânt ierarh a înțeles nevoia urgentă de a edita și traduce cărți din izvoarele Sfintei Tradiții.
Acolo s-a întâlnit și cu vestitul sihastru Silvestru din Cezareea, care se nevoia într-o chilie izolată, la mică distanță de oraș. Acest sihastru sfânt i-a zugrăvit atât de luminos bucuriile vieții ascetice, încât tânărul Nicolae s-a hotărât să ia îndată jugul lui Hristos și, luând scrisori de recomandare de la Silvestru, s-a întors în Naxos, ca să se pregătească de plecare înSfântul Munte.
În 1775, la vârsta de 26 de ani, a intrat în obștea Mănăstirii Dionisiu și, la puțin timp, a fost făcut călugăr sub numele de Nicodim. Primind ascultarea de secretar și citeț, el devine curând un model pentru toți frații, atât în ascultarea care o îndeplinea cu supunere fără murmur și cu râvnă, cât și în râvna pentru rugăciune și nevoință. El sporea în fiecare zi, supunând carnea duhului și pregătindu-se pentru luptele vieții isihaste. După doi ani, Sfântul Macarie din Corint l-a vizitat în Sfântul Munte și l-a însărcinat să diortosească și să pregătească pentru tipar „Filocalia", acest manual ortodox al rugăciunii și vieții duhovnicești.
Tânărul călugăr s-a retras într-o chilie la Careia, pentru a săvârși această lucrare vrednică de cei mai înaintați părinți ai isihasmului și care cerea o profundă cunoaștere a științei sufletului. La fel a făcut și pentru alte scrieri, cum sunt „Everghetinos" și „Tratatul despre deasa împărtășire" redactat de Sfântul Macarie, dar pe care l-a îmbunătățit mult. După terminarea acestei lucrări, monahul Nicodim s-a întors la Dionisiu, dar studierea părinților filocalici și lucrarea neîncetată a rugăciunii lui Iisus i-au deschis gustul de a se consacra mai complet acesteia.
Auzind de Sfântul Paisie de la Neamț, care conducea o mie de călugări în Moldova în această sfântă lucrare a coborârii minții în inimă, Cuviosul Nicodim a pornit cu corabia spre Moldova, ca să-l cunoască. Dar, prin providența dumnezeiască, o furtună l-a împiedi*cat să-și atingă acest scop.
Întorcându-se la Athos și arzând de dorința de a se dărui total rugăciunii în liniște, nu s-a mai dus la Mănăstirea Dionisiu, ci s-a retras la o chilie aproape de Careia, apoi la schitul Capsala, care ținea de Mănăstirea Pantocrator, într-o sihăstrie închinată Sfântului Atanasie, unde copia manuscrise pentru a-și câștiga cele de trebuință. Acolo putând să se consacre zi și noapte neîncetatei rugăciuni și cugetării la scrierile Sfinților Părinți, el a urcat repede treptele scării duhovnicești. După puțin timp, Cuviosul Arsenie din Peloponez, pe care-l cunoscuse la Naxos, a putut să se reîntoarcă în Muntele Athos și s-a așezat în schitul Capsala. Nicodim a renunțat atunci de bună voie la singurătatea sa, pentrua profita de binefacerile ascultării, și i-a devenit ucenic bătrânului. însă abia au terminat construcția unei chilii când, tulburați în liniștea lor, au hotărât să se retragă în insula pustie și aridă Skyropoula, în fața Eubeii, în anul 1782.
Acolo, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris capodopera operelor sale - "Manualul sfaturilor bune" sau "Paza celor cinci simțiri", despre păzirea simțurilor și a gândurilor și despre activitatea minții. În vârstă de numai 32 de ani, lipsit de cărți și notițe, neavând ca resurse decât bogăția imensei sale memorii și dialogul continuu cu Dumnezeu, el expune în această operă o sinteză a întregii învățături duhovnicești a Sfinților Părinți, ilustrată printr-un mare număr de citate însoțite de referințe exacte. El învață cum se poate dezrobi mintea de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației. In timpul petrecut în această insulă, sfântul a înfruntat atacurile puternice ale demonilor care căutau să-l alunge; dar el își păzea mintea și nu-și ridica capul din cartea sa, decât pentru a râde de încercările lor neputincioase.

cristiboss56 14.07.2012 13:47:35

<< continuare >>

După un an petrecut în Skyropoula, el s-a reîntors în Athos, unde a primit marea schimă și s-a așezat în chilia Sfântului Teonas dinCapsala.Aacceptat să aibă un ucenic, pe Ierotei, și s-a dăruit mai mult ca oricând scrierii și cercetării fraților care veneau să se stabilească în împrejurimi, pentru a se folosi de înțelepciunea sa. Cu prilejul unei noi șederi în Sfântul Munte, Sfântul Macarie i-a încredințat grija traducerii și editării operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. în introducerea acestei opere, care conține analize atât de profunde asupra contemplației, Sfântul Nicodim precizează că astfel de cărți nu sunt scrise doar pentru călugări, ci și pentru laici, pentru că toți creștinii sunt chemați să trăiască desăvârșirea evanghelică.
El a redactat apoi un "Manual al duhovnicului" care este cel mai folosit în Biserica Greacă de azi și a adunat într-o culegere unică, corespunzând celor opt glasuri și fiecărei zile a săptămânii, "Canoanele Maicii Domnului" cântate la sfârșitul Vecerniei sau la Pavecernițe în mănăstiri. în afara altor numeroase cântări liturgice, el a publicat, de asemenea, două opere adaptate după faimoase cărți duhovnicești din Apus: "Războiul nevăzut" de Lorenzo Scuppoli și "Deprinderile duhovnicești" de J.P.Pinamonti. Departe de a fi simple traduceri, aceste lucrări au fost cu totul refăcute și transformate de sfântul isihast, care prezintă în ele o învățătură desăvârșită despre pocăință, asceză și rugăciunea lui Iisus.
Ieromonahul Agapie din Peloponez a venit la Muntele Athos pentru a-i propune Sfântului Nicodim să reia și să traducă o antologie a Sfintelor Canoane pe care o pregătise, îmbogățind-o cu comentarii. Sfântul, pentru care viața și disciplina Bisericii erau mai prețioase decât propria sa viață, s-a apucat de muncă cu sârguință, adunând patru caligrafi pentru a termina la timp această operă foarte necesară Bisericii, pe care a numit-o "Pidalion", adică "Cârma". El a muncit zi și noapte, timp de peste doi ani, compilând și corectând textele denaturate sau contradictorii, comparând canoanele Sfintelor Sinoade cu cele ale Sfinților Părinți și cu decretele legislației bizantine, și îmbogățind lucrarea cu un număr mare de note, care oferă criterii sigure pentru aplicarea canoanelor în viața Bisericii. Odată terminată și trimisă la Constantinopol, lucrarea a așteptat multă vreme binecuvântarea patriarhală, apoi a fost trimisă ieromonahului grec Teodoret, care se găsea în România, pentru a fi editată cu ajutorul unei subscripții a tuturor călugărilor atoniți. Dar acesta din urmă, adversar al „colivazilor" și al împărtășirii dese, a introdus în Pidalion corecți născocite de el însuși, trădând astfel concepția autorului și tradiția Bisericii. Când cartea, apărută la Leipzig în anul l800, a ajuns la cunoștința sfântului, el a fost profund îndurerat și a scris: „Era mai bine să mă fi lovit direct în inimă cu o sabie, decât să se adauge sau să se retragă ceva din această carte".
Cam în aceeași vreme a fost înștiințat că manuscrisul operelor complete ale Sfântului Grigorie Palama - pe care, la cererea Sfântului Atanasie din Păros și a mitropolitului Leon al Eliopolei, Sfântul Nicodim le adunase cu multă trudă și le adnotase a fost reținut la tipograful său din Viena și a fost distrus de austrieci, aflați în căuta*rea mesajelor de propagandă revoluționară adresate grecilor de Napo*leon Bonaparte. Această veste a contribuit la suferința sa și l-a făcut să verse izvoare de lacrimi, nu numai pentru timpul irosit cu această lucrare de neînlocuit, dar și pentru pierderea unei astfel de comori.
După ce a rămas pentru o vreme în chilia Sfântului Vasile, unde viețuise odinioară Sfântul Teofil izvorâtorul de mir, Cuviosul Nicodim și a reluat viața de pustnic și și-a continuat lucrarea sa apostolică. îmbrăcat în zdrențe și încălțat cu saboți grosolani, el se considera cel mai de pe urmă decât toți. Se hrănea mai mult cu orez fiert, cu miere dreasă cu apă, la care adăuga câteva măsline și fasole înmuiată. Când era apăsat de foame, se ducea la vecini să mănânce, dar cel mai adesea, fiind prins în discuții, cuviosul uita să mănânce. Nu cunoștea decât două activități: rugăciunea și studiul. La orice oră din zi sau din noapte îl găseai deasupra unei cărți sau scriind, sau stătea cu bărbia în piept, pentru a face ca mintea să se coboare cât mai profund în inima sa, chemând neîncetat numele cel sfânt al lui Iisus. El a devenit astfel în întregime rugăciune și prin această unire cu Hristos, harul dumnezeiesc a pus în inima sa întreaga comoară a Bisericii.
Când scria, era așa de absorbit, încât nu simțea nimic în jurul lui. într-o zi, un călugăr venind la el și găsindu-l lucrând, i-a pus o bucată de pâine proaspătă în gură. Seara, când a trecut din nou, l-a găsit pe sfânt în aceeași poziție, cu bucata de pâine în gură, ca și când n-ar fi observat nimic.
El a redactat apoi un vast comentariu al Epistolelor Sfântului Apostol Pavel, după Sfântul Teofilact al Bulgariei, ca și al Epistolelor Sobornicești. De asemenea a făcut un comentariu al celor nouă cântări ale lui Moise din Vechiul Testament, intitulat "Grădina Harului" și a tradus comentariul Psalmilor scris de Eftimie Zigabenul.
Ca în toate celelalte traduceri ale sale, Sfântul Nicodim depășea mult rolul unui traducător, căci completa textele cu note bogate in mărturii ale altor Sfinți Părinți ai Bisericii. El a editat, de asemenea, o selecție de vieți de sfinți din vechime, precum și "Noul martirologiu", adică o culegere a vieților noilor martiri, menită să sprijine credința creștinilor oprimați sub jugul otoman. Mereu preocupat de educația poporului lui Dumnezeu, a mai compus și un „Manual al bunelor obiceiuri creștine" (Hristoitia), un rezumat deosebit al învățăturilor morale ale Sfântului Ioan Gură de Aur.
Zi de zi, toți cei care fuseseră răniți de păcate sau de apostazie, lăsând episcopii și duhovnicii lor, alergau la ascetul din Capsala, Cuviosul Nicodim, pentru a găsi vindecare și mângâiere sufletelor. Și veneau nu numai călugări, ci și mireni sosiți de departe, astfel încât sfântul se plângea că nu se poate ruga cum se cuvine, dorind să plece în pustie. Dar boala l-a împiedicat să facă acest pas. Avea vârsta de 57 de ani, însă era epuizat de asceză și de munca editării de cărți, care puteau să umple o bibliotecă.
El era atins de o așa slăbiciune, că nici o mâncare nu-l putea întări. Deci a părăsit sihăstria din Capsala pentru a trăi un timp în chilia prietenilor săi Skourtaios din Careia. Aici a redactat, timp de doi ani, „Sinaxarul", care cuprinde toți sfinții Bisericii. întorcându-se la Capsala, a scris comentarii ale canoanele sărbătorilor și ale Octoihului. Astfel a terminat această ultimă operă în care apare întreaga sa știință teologică și seva sa duhovnicească, chiar dacă era foarte bolnav în anul 1808. Noi calomnii reușind să ducă la condam*narea pe nedrept a lui Atanasie din Păros și a altor trei colivari, de către Patriarhul Grigorie al V-lea, Sfântul Nicodim nu a putut să le ia apărarea, ci s-a mulțumit să redacteze oMărturisire de credință.
Starea sa de sănătate s-a înrăutățit mult. Revăzând pentru ultima oară comentariul său la Octoih, a zis: „Doamne, ia-mă! Suntsătul de această lume!" Din zi în zi, boala se întindea în tot trupul său, iar el repeta cu voce tare rugăciunea lui Iisus, cerând iertare în fața fraților că nu putea să o țină în taină. După ce s-a spovedit și a primit Sfânta împărtășanie, a luat în mâinile sale moaștele Sfântului Macarie din Corint și cele ale lui Partenie Skourtaios și, sărutându-le cu lacrimi, a zis: „Voi ați plecat spre cer și vă odihniți pentru virtuțilepe care le-ați câștigat pe pământ, gustând deja slava Domnului nostru. Eu sufăr din pricina păcatelor mele! Pe voi, care ați fost părinții mei, vă rog să stăruiți pentru mine pe lângă Domnul, ca El să aibă milă de mine și să mă aducă unde sunteți și voi". în timpul nopții, a spus: „Mor! Mor! Aduceți-mi Sfânta împărtășanie!"După ce a primit Sfânta împărtășanie, a dobândit o liniște deosebită și, încrucișând mâinile deasupra pieptului, a răspuns călugărilor care îl întrebau dacă are odihnă: „Eu am făcut să intre Hristos în mine! Cum să nu am odihnă?" în zorii zilei de 14 iulie, 1809, sfântul și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Unul dintre cei prezenți a strigat: „Era mai bine dacă ar fi murit astăzi mii de creștini, decât Nicodim!" Dar chiar dacă astrul s-a ascuns, razele sale nu au încetat să lumineze Biserica, iar cărțile sale rămân un izvor permanent de învățătură, de mângâiere și de încurajare pentru plină*tatea vieții în Hristos. Cu ale cărui sfinte rugăciuni, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, să ne miluiască și să ne mântuiască în veci. Amin.

cristiboss56 14.07.2012 13:48:27

Cuviosul Nicodim Aghioritul a scris și a tradus peste 20 de cărți, dintre care amintim următoarele, menționând și anul apariției for:
1. Filocalia, ce cuprinde texte patristice despre urcușul duhovnicesc al sufletului către Dumnezeu - anul l782;
2. Everghetinos, ce cuprinde texte patristice și fapte ale unor sfinți - anul 1783;
3. Din scrierile Sfântului Simeon Noul Teolog - anul 1790;
4. Carte foarte folositoare de suflet - anul 1794;
Cunună Pururea Fecioarei, sau Noul Theotocarion - anul 1796;
l. Războiul nevăzut - anul 1796;
2. Epitomă (Prescurtare) din psalmii proorocului și împăratului David, anul 1799;
3. Noul martirologiu - anul 1799;
4. Pidalionul - anul 1800;
5. Deprinderi duhovnicești - anul 1800;
6. Paza celor cinci simțiri - anul 1801;
7. Culegere nouă (Sinaxar) - anul 1803;
8. Hristoitia - Cartea bunelor moravuri creștine;
9. Tâlcuire la cele șapte Epistole sobornicești ale sfinților și prealăudaților apostoli Iacob, Petru, Ioan și Iuda - anul 1806;
10. Cartea Sfinților Varsanufie și Ioan - anul 1816;
11. Sinaxar - anul 1819;
12. Tâlcuirea Epistolelor Sfântului Apostol Pavel, după Teofilact al Bulgariei - anul 1819;
13. Grădina harurilor - anul 1819;
14. Mărturisire de credință - anul 1819;
15. Tâlcuire la cei 150 de Psalmi ai proorocului și regelui David - anii 1819-1821;
16. Eortodromionul sau Comentar la canoanele sărbătorilor - anul 1836;
17. Scara cea nouă, adică "Tâlcuire la cele 75 de trepte ale Octoihului din diferiți scriitori bisericești" - anul l844;
18. Introducerea Sfântului Nicodim la scrierile Sfântului Grigorie Palama - anul 1883;
19. Despre dumnezeiasca împărtășanie cu Preacuratele Taine ale lui Hristos;
20. Opera poetică a Sfântului Nicodim.

cristiboss56 14.07.2012 13:50:46

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 458378)
Azi este sărbătorit și un sfânt român : Constantin Oprișan (1959)

Cine știe mai multe, să scrie.

.

http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...n-b1-p1539.htm

http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...u-b1-p1538.htm

tabitha 15.07.2012 23:04:57

Sf. Vladimir - Luminătorul Rusiei

Pe 15 Iulie este sărbătorit Sfântul Vladimir, Mare Duce de Kiev și cel care a adus ortodoxia pe pământul Rusiei și al Ukrainei de astăzi. El este considerat întocmai cu apostolii, dat fiind schimbarea radicală pe care a adus-o pe pământul țării pe care o conducea : trecerea țării de la păgânism la creștinism.

http://2.bp.blogspot.com/_UOJjUH2o_w....Vladimir1.jpg

Sf. Vladimir (958-1015) a avut-o bunică pe Sf. Olga, Împărăteasa Rusiei (sărbătorită în sinaxar cu câteva zile în urmă) și a fost tatăl Sfinților Mucenici Boris și Gleb (primii sfinți pe care i-a dat pământul vechii Rusii).

Sf. Vladimir a fost un păgân devotat la începutul vieții sale. A fost un mare cuceritor de teritorii, a avut multe soții și a ridicat multe statui păgâne în țara pe care o conducea. Dar în momentul când a aflat că în afară de păgânism mai există și alte credințe în lume, prințul și-a trimis emisarii peste hotare în dorința de a afla care este credința adevărată, pentru a o da și poporului său.

Trimișii prințului Vladimir s-au întâlnit cu musulmanii, însa au simțit că nu există bucurie între ei și că manisfestă o credință foarte mecanicistă. S-au mai întâlnit și cu evreii, și cu catolicii, însă nu au fost impresionați. Totul se schimbă însă când trimișii prințului ajung la Constantinopol. După ce au asistat la Sfânta Liturghie în Catedrala Sfânta Sofia, emisarii prințului au spus : "Nu mai știam dacă ne aflăm în Cer sau pe pământ." Crezând cuvântul acestora, prințul Vladimir a hotărât să se boteze el și tot poporul în Biserica Ortodoxă.

Mai multe puteți citi în articolele de mai jos:

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ir-120233.html

http://full-of-grace-and-truth.blogs...-apostles.html

Ekaterina 17.07.2012 02:37:59

Sfanta Marina - 17 iulie

Sfanta Marina s-a nascut din parinti pagani, in Antiohia Pisidiei. Sfanta Marina a primit invatatura despre Hristos la varsta de doisprezece ani. Dupa moartea mamei sale, tatal sau nu a mai considerat-o fiica sa si a inceput sa o urasca pentru credinta ei in Hristos.

Intr-o zi, a plecat cu oile tatalui sau la camp. Aici s-a intalnit cu eparhul Olimvrie, un mare prigonitor al crestinilor. Acesta, ranit de frumusetea ei, s-a hotarat sa o ia de sotie. Insa, cand a aflat ca este crestina a cerut sa fie luata si dusa in cetate spre a fi chinuita. A refuzat sa aduca jerfa idolilor, motiv pentru care a fost batuta din cap pana in picioare si aruncata in temnita.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120262.html

Ekaterina 17.07.2012 02:45:43

Citat:

PS: dacă cineva este interesat de cartea "Christ Is Calling You!" a părintelui Ghe. Calciu aș putea să i-o trimit (am văzut-o aici la un pangar).

Noul mucenic al lui Hristos Constantin Oprișan a trăit în această vale a plângerii vreme de 37 de ani. A văzut lumina acestei lumi în 1921, în satul băcăuan Oncești. Înzestrat cu un mare talent poetic și filosofic, după ce a ucenicit o vreme la Freiburg pe lângă cel mai mare filosof al Europei din secolul al XX-lea, Martin Heidegger, este arestat la Cluj în 1948, laolaltă cu floarea studențimii românești, pentru vina de a-L iubi pe Hristos și a dori o Românie creștină. A lăsat în urmă cariera, tinerețea, soția, familia și tot ce înseamnă bucurie și strălucire lumească pentru a se îmbrăca în slava cea nepieritoare a Crucii, în temnițele comuniste. A adormit întru Domnul la 26 iulie 1958, în hrubele Jilavei.
Numele său a fost un simbol al verticalității creștine și omenești pentru cei din generația sa, pricină pentru care vrăjmașul mântuirii a pornit asupra lui un război puternic, vrând să piardă cât mai multe suflete. La Pitești, Gherla și Jilava, Constantin Oprișan a pătimit chinuri cumplite, adevărate pagini de martirologiu românesc.

Chinurile lui Constantin Oprișan de la Gherla
„Instinctiv, toți cei din jur se strângeau în jurul lui Oprișan, ca lângă ultimul punct de salvare, care trebuia el însuși salvat. Țurcanu s-a apropiat de Oprișan vrând să-l sfâșie. S-a oprit la jumătatea drumului, scrâșnind printre dinți. Oprișan l-a privit fără să clipească. Mi-a fulgerat prin minte cuvântul Sfântului Arhanghel Mihail, în disputa cu Satan, pentru trupul lui Moise: «Ceartă-te pe tine Domnul, diavole!» (Iuda 9).
Țurcanu a făcut semn colaboratorilor, care s-au apropiat. Apoi i-a ordonat lui Oprișan: «Culcă-te!». Mulți și-au plecat capetele, alții au închis ochii. Nu știam ce va urma. Pușcașu și Livinschi au trecut de-o parte și de alta a lui Oprișan, ce era întins cu fața în sus. Țurcanu, sprijinindu-se cu mâinile pe umerii celor doi, s-a urcat pe pieptul lui Oprișan. Se lăsa cu toată greutatea pe torace, până ce aerul era evacuat, apoi pe gât sufocându-l; dădea din când în când drumul apăsării, așa fel încât, în reprize scurte de respirație, victima complet epuizată părea că va expia. Supliciul se repeta până ce sângele începea să se prelingă din plămâni la colțul gurii, în icneli de tuse. Atunci Țurcanu mai apăsa încă o dată pe torace cu ambele picioare având o mină de satisfacție drăcească și cobora: «Scoală-te! Așa ai să mori! Încet! Încet, încet! Picătură cu picătură».” (Virgil Maxim, în „Imn pentru crucea purtată”)
http://www.familiaortodoxa.ro/2012/0...losof-mucenic/

glykys 18.07.2012 00:46:09

18 iulie - Sf. Muc. Emilian de la Durostorum

„Veniti, iubitorilor de mucenici, sa laudam astazi pe ostasul cel nebiruit al lui Hristos, pe mucenicul Emilian. Caci toate ale lumii desertaciuni le-a socotit si, intrarmandu-se cu arma Crucii, in lupta cu vrajmasul a intrat. Si, ca un atlet prea laudat, a alergat cu bucurie sa ia cununa nevestejita a vesniciei, iar acum se bucura neincetat in ceruri, impreuna cu cetele sfintilor, rugandu-se pentru cei ce cu dragoste praznuiesc cinstita pomenirea sa." (Slava de la Litie)

Despre acesta - http://www.crestinortodox.ro/calenda...ina-36620.html

Ekaterina 18.07.2012 01:27:28

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 459483)

„Veniti, iubitorilor de mucenici, sa laudam astazi pe ostasul cel nebiruit al lui Hristos, pe mucenicul Emilian. Caci toate ale lumii desertaciuni le-a socotit si, intrarmandu-se cu arma Crucii, in lupta cu vrajmasul a intrat. Si, ca un atlet prea laudat, a alergat cu bucurie sa ia cununa nevestejita a vesniciei, iar acum se bucura neincetat in ceruri, impreuna cu cetele sfintilor, rugandu-se pentru cei ce cu dragoste praznuiesc cinstita pomenirea sa." (Slava de la Litie)

Despre acesta - http://www.crestinortodox.ro/calenda...ina-36620.html

http://hristosesteortodox.files.word...pg?w=156&h=245

Fiind întrebat care îi este numele, el a răspuns: “Daca mă întrebi de numele meu obișnuit, mă numesc Emilian; dacă, dimpotrivă, căutați numele meu cel desăvârșit, atunci socotește-mă a mă numi creștin.

Stea luminoasa ai arătat Bisericii Tale Hristoase, pe mucenicul Emilian și ostaș prea ales care luminează acum toată lumea cu lucrări de minuni tainice și gonește întunericul necredinței; de la acesta luminându-ne, cu dumnezeiască cuviință Te laudam pe Tine, Iisuse atotputernice, Mântuitorul sufletelor noastre.

Marius22 18.07.2012 09:43:58

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 459483)

http://www.orthphoto.net/photo/200907/43687.jpg

Racla cu moastele Sfantului Emilian de la Durostorum aflata in biserica "Nasterea Maicii Domnului" din Drumul Taberei, Bucuresti.

tabitha 19.07.2012 00:37:11

binecuvântare

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 459513)

Racla cu moastele Sfantului Emilian de la Durostorum aflata in biserica "Nasterea Maicii Domnului" din Drumul Taberei, Bucuresti.

Foarte frumos și de folos darul adus pe topic, și implicit pe forum. Mulțumim ! :53:

cristiboss56 19.07.2012 05:24:52

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 459513)

Multumim , Marius :6:

tabitha 19.07.2012 05:34:58

Citat:

http://www.miscarea.net/1-constantin-oprisan-martyr.htm

Se pare că nimeni nu este interesat de cartea asta..

Ekaterina 19.07.2012 19:39:38

Sfanta Macrina - sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa

Sfanta Macrina s-a nascut in anul 327 si a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa. Sfanta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit. Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca: "Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte."

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra.

Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120284.html

cristiboss56 19.07.2012 20:12:14

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 460025)
Sfanta Macrina s-a nascut in anul 327 si a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa. Sfanta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit. Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca: "Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte."

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra.

Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120284.html

http://www.basilica.ro/_upload/img/1...6367914394.jpg

Multe fundatii si asociatii de caritate ii poarta numele acestei Sfinte !

O, preainteleapta si mult laudata Sfanta Macrina, se ingreuiaza limba spunand adancul rautatilor in care am cazut, se intuneca mintea gandind la neputintele firii noastre; ci tu, ca o milostiva, primind aceasta putina rugaciune, mijloceste pentru noi ca dobandind inima curata, credinta neclintita si dragoste fierbinte sa implinim voia lui Dumnezeu si, ridicati din robia pacatelor mantuiti fiind sa cantam: Aliluia!

tabitha 19.07.2012 21:55:36

Sfântul Serafim de Sarov, Făcătorul de minuni

Tot astăzi se sărbătorește descoperirea moaștelor Sf. Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...m_of_Sarov.jpg

Sfântul Serafim a fost sanctificat la 70 de ani de la trecerea lui în veșnicie. In anul 1903, la data de 19 Iulie (care era și ziua sa de naștere) în urma unor procesiuni impresionante, moaștele Sfântului Serafim sunt dăruite tuturor spre închinare.

http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp...=1&FSID=102053

At noon on July 16, the first day of the festivities, Metropolitan Anthony offered a Memorial Service for the ever-memorable Hieromonk Seraphim in the Dormition Cathedral. Services also took place in the monastery's other churches.

The next day Metropolitan Anthony and Bishop Nazarius served a Memorial Liturgy in the Dormition Cathedral. At 5:00 that afternoon, the bells of Sarov began to ring, announcing the arrival of Tsar Nicholas and his family. Metropolitan Anthony greeted them and then led them to the Dormition Cathedral for a Service of Thanksgiving.

The royal family attended the early Liturgy on July 18th and received the Holy Mysteries. Later that morning, the final Memorial Service for the repose of Hieromonk Seraphim's soul was offered in the Cathedral. These would be the last prayers offered for him as a departed servant of God. From that time forward, prayers would be addressed to him as a saint. At 6 P.M. the bells rang for Vigil, the first service with hymns honoring St Seraphim, and during which his relics would be exposed for public veneration.

Sfântul Serafim de Sarov este sărbătorit atât la 2 Ianuarie (ziua morții sale) cât si la 19 Iulie, ziua glorificării sale de către Biserică.

glykys 19.07.2012 22:54:14

19 iulie - Sf. Teodor, episcopul Edessei

Tot în aceasta zi, pomenirea celui dintre Sfinti Parintelui nostru Teodor, care a sihastrit în Lavra Sfântului Sava, si apoi s-a facut arhiepiscop al Edesei.

Sf. Teodor, Episcopul Edesei, s-a născut în orașul sirian Edesa, fiind toată viața sa un vas luminat al minunilor lui Dumnezeu, Cel mărit întru sfinții săi.

La vârsta de 12 ani după ce și-a pierdut părinții și și-a dat toate bunurile săracilor, s-a dus la Ierusalim unde a fost tuns la Lavra Sfântul Sava cel Sfințit. După 12 ani de severă ascultare monahicească, urmați de alți 24 de ani de pustnicie și abstinența, Domnul L-a chemat pe înduhovnicitul părinte să fie episcop ca să ajute la luminarea oamenilor. După moartea Episcopului Edessei nu s-a găsit urmaș mai vrednic decât Sf. Teodor, fiind ales cu îngăduința Patriarhilor Antiohiei și Ierusalimului, a clerului și poporului.

Nu i-a fost ușor sfântului să-și părăsească viața în pustnicie dar s-a supus voii lui Dumnezeu, asumându-și sarcina de a păstori enoriașii Bisericii Edessa, în timpul împăratului bizantin Mihail și a mamei sale Teodora (842-855). În timpul sfintei slujbe de sfințire ca episcop, o minune a avut loc în biserică, și anume: oamenii au văzut cum un porumbel alb ca zăpada a zburat din cupola bisericii și s-a așezat pe capul noului episcop. Sf. Teodor a făcut toate eforturile pentru a conduce turma sa foarte bine, fiind pentru toți un model de credință, prin cuvinte, viață și iubire. Prin exemplul vieții sale sfinte, el și-a călăuzit turma sa spre mântuire. Teodor a luptat mult cu ereticii apărând cu strășnicie biserica sa de tentații străine și învățături mincinoase. Părintele Teodosie Stilitul, văzător cu duhul, îl sprijinea și îl ajuta pe Sf. Teodor în lupta spirituală pentru comunitate, nevoindu-se în pustnicie nu departe de oraș, lângă mănăstirea Marelui Mucenic Gheorghe. Cu binecuvâtarea părintelui, Sf. Teodor a pornit într-o călătorie la Bagdad, în vizită la califul Mavi ca să-i ceară socoteală pentru măsurile nedrepte luate împotriva ortodocșilor. Ajungând la Mavi, sfântul l-a găsit pe acesta grav bolnav. Cerând ajutor la Dumnezeu, sfântul episcop aruncă puțin pământ de la Mormântul Domnului într-un vas cu apă și i-l dădu ca să-l bea. De îndată ce l-a băut, califul s-a vindecat și din recunoștință, a fost de partea sfântului în doleanțele pe care le-a avut, ascultându-i bucuros învățăturile. În cele din urmă, împreună cu trei apropiați de-ai lui, a acceptat botezul în creștinism, luând numele de Ioan. Mărturisindu-și toți credința în Dumnezeul creștinilor în fața musulmanilor, califul Ioan și ceilalți trei au fost omorâți. Califul le-a apărut în același timp în vis Sfântului Teodor și Sfântului Teodosie, spunându-le că i s-a dăruit să sufere moarte pentru Hristos și Hristos l-a numărat cu ceilalți Mucenici. El a promis că se vor întâlni în scurt timp în rai. Acest lucru a fost un semn pentru sfântul Domnului că se apropia sfârșitul său. În 848, aflându-se din nou în singurătate la Lavra Sf. Sava cel Sfințit, Sf. Teodor s-a săvârșit în pace.

Sf. Teodor a lăsat creștinilor scrierile sale edificatoare. "Viața Sf. Teodor al Edessei" a fost foarte citită în sec. al XVI-lea și al XVII-lea, fiind păstrată în mai multe manuscrise. http://calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie19.htm

In ceea ce priveste viata Sfintei Macrina, recomand cu caldura cartea omonima, scrisa de Sf. Grigorie de Nyssa si tradusa de Badilita - http://cartianastasia.wordpress.com/...intei-macrina/

AlinB 19.07.2012 23:39:45

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 459777)
Se pare că nimeni nu este interesat de cartea asta..

Nu sunt asa multi vorbitori de limba engleza sau probabil nu frecventeaza topicul asta :)

Ekaterina 20.07.2012 02:36:56

Sfantul Ilie - 20 iulie

Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ie-120294.html

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Ilie!

tabitha 20.07.2012 06:27:43

20 Iulie

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 460132)

Și din partea mea numai urări de bine, deși nu cunosc pe nimeni cu numele Ilie aici pe forum. Poate doar nume de familie... La multi ani și lor!

Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea (ca și Enoh și Ioan Evanghelistul) ci a fost ridicat cu trupul la cer într-un car de foc.

http://str1.crestin-ortodox.ro/foto/...-ilie_w180.jpg

De Sfântul Ilie este obiceiul ca să se dea mere de pomană (acestea nu se consumau până la data de 20 Iulie).

Alin, mulțumesc de observație, ești un finuț. :)

tabitha 21.07.2012 23:38:07

21 Iulie

Între sfinții sărbătoriți astăzi se numără Sfântul Prooroc Iezechiel.

Acest prooroc era levit de neam, fiu de preot și el însuși preot. La vârsta de 30 de ani, pe când trăia în captivitate cu poporul evreu luat rob în Babilon (sec. VI înainte de Hristos) a avut o descoperire asupra viitorului poporului sau și a neamului omenesc.

pentru cine înțelege engleza: http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp...=1&FSID=102064

The Prophet Ezekiel lived in captivity by the River Chebar. When he was thirty years old, he had a vision of the future of the Hebrew nation and of all mankind. The prophet beheld a shining cloud, with fire flashing continually, and in the midst of the fire, gleaming bronze. He also saw four living creatures in the shape of men, but with four faces (Ez. 1:6). Each had the face of a man in front, the face of a lion on the right, the face of an ox on the left, and the face of an eagle at the back (Ez. 1:10). There was a wheel on the earth beside each creature, and the rim of each wheel was full of eyes.

În românește, mai multe informații chiar pe acest site : http://www.crestinortodox.ro/calenda...el-120371.html

Să ne rugam sfinților sărbătoriți în fiecare zi să ne ajute să trecem cu bine peste toate încercările și să încheiem ziua în pace. Amin !

Ekaterina 23.07.2012 02:25:16

Aducerea moastelor Sfantului Foca - 23 iulie

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca! Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin!

Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.
In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

http://www.crestinortodox.ro/calenda...ca-120401.html

glykys 23.07.2012 18:15:22

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 460132)
Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ie-120294.html

Cutremurator sfant! Cu adevarat cutremurator!
Cu foarte multa ravna pentru Domnul si pentru adevarat credinta, l-a infruntat pana si pe imparat, cerandu-i socoteala pentru faptele sale rele si pentru inchinarea la idoli, i-a profetit o moarte groaznica, a oprit ploaia pentru pacatul necredintei al poporului, a cerut uciderea sutelor de preoti mincinosi ai lui Baal... Nu a avut nimic din acea iubire de aproape, asa cum este ea gresit inteleasa, nicio ingaduinta fata de poporul necredincios. Sfantul acesta, "om asemenea noua" - cum s-a spus la Apostol - mai vine si inainte de judecata de apoi, la propovaduire. Nici nu e de mirare ca va fi ucis.

Nu stiu daca este locul aici, dar la Litughie, parintele a talcuit semnificatia tipologica a jertfelnicului pe care il face Sf. Ilie in infruntarea cu preotii lui Baal - cele 12 pietre puse de jur imprejur reprezinta atat cele 12 semintii evreiesti, dar si cei 12 apostoli, chemati la propovaduire. Lemnele din centru, care sustin jertfa, reprezinta mucenicii care se vor jertfi pentru Hristos, jertfa este, desigur Hristos, cele patru vase din care se toarna de trei ori apa sunt cei 4 Evanghelisti, iar cele trei dati intruchipeaza Preasfanta Treime.

tabitha 23.07.2012 19:48:30

22 iulie

1 atașament(e)
Ieri a fost sărbătorită Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, Întocmai cu Apostolii.

http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=102070

A woman whose name has entered forever into the Gospel account was born and grew up in Magdala. The Gospel tells us nothing of Mary's younger years, but Tradition informs us that Mary of Magdala was young and pretty, and led a sinful life. It says in the Gospels that the Lord expelled seven devils from Mary (Luke 8:2). From the moment of her healing Mary led a new life, and became a true disciple of the Savior.

The Orthodox Church honors the holy memory of St Mary Magdalene, the woman called by the Lord Himself from darkness to light, and from the power of Satan to God.

Formerly immersed in sin and having received healing, she sincerely and irrevocably began a new life and never wavered from that path. Mary loved the Lord Who called her to a new life. She was faithful to Him not only when He was surrounded by enthusiastic crowds and winning recognition as a miracle-worker, but also when all the disciples deserted Him in fear and He, humiliated and crucified, hung in torment upon the Cross. This is why the Lord, knowing her faithfulness, appeared to her first, and esteemed her worthy to be first to proclaim His Resurrection.

am pus și o icoană foarte frumoasă într-unul din albumele mele :)

Am uitat (vorba vine) un articol foarte grăitor din partea adminului (Adrian Cocoșilă).

Ekaterina 24.07.2012 17:04:18

Sfanta Hristina - 24 iulie

Sfanta Hristina s-a nascut in cetatea Tir si a trait in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211). A fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetati.

Cand a ajuns la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa de tatal ei intr-un turn. Acesta dorea sa o fereasca de ochii multimii pentru ca era foarte frumoasa. Planul tatalui era sa o tina pe fiica lui in acel turn pana avea sa implineasca varsta deplina a majoratului. Nemultumita de credinta idolatra, incepe sa se roage Celui ce a adus toate de la nefiinta la fiinta. In urma acestei rugaciuni i se arata un inger care ii descopera tainele dumnezeiesti. Dupa aceste descoperiri, Hristina a distrus toti idolii din turn.

Pentru acest gest a fost supusa la multe chinuri de tatal sau. A fost aruncata in temnita pentru mai multe zile fara mancare, dar a fost hranita in chip minunat de ingeri. Dupa alte suferinte, a fost aruncata in mare. Marea aceea i-a fost ei scaldatoarea Sfantului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea si s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, dupa savarsirea Sfantului Botez.

Suferintele sale nu au incetat nici dupa moartea tatalui el. Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, iar in cele din urma Hristina a primit moartea prin sabie.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120417.html

costel 25.07.2012 11:48:04

Sfantul Ioanichie cel Nou de la Muscel

Maine il sarbatorim pe Sfantul Ioanichie cel Nou de la Muscel. S-a nascut din parinti evlaviosi, traitori in tinutul Muscelului. Din tinerete, ascultand chemarea lui Hristos, s-a despartit de toate placerile si ispitele lumii desarte si s-a retras in Manastirea Cetatuia de pe valea Dambovitei, unde s-a calugarit si a deprins de la parintii imbunatatiti ai asezamantului primele reguli ale vietii ascetice. Timp de aproape 50 de ani, Cuviosul Ioanichie s-a nevoit intr-una din pesterile Muntelui Negru-Voda. Intrucat pestera in care s-a retras era intr-un loc inaccesibil, nimeni nu a putut consemna din faptele si nevointele sale. O data pe saptamana, un ucenic al cuviosului venea sa-i aduca paine si apa. De asemenea, staretul manastirii, duminica, dupa Sfanta Liturghie, ii aducea merinde pentru suflet, Sfintele Taine. "Sfantul Cuvios Ioanichie cel Nou a fost un sfatuitor al voievodului Mihai Viteazul, care dupa batalia de la Calugareni a stat in Manastirea Cetatuia trei luni, iar apoi, cand sfantul se nevoia in pestera, venea sa-i ceara sfat domnitorul Matei Basarab, dimpreuna cu curtea sa", a precizat parintele staret al Manastirii Cetatuia, protosinghelul Modest Marian Ghinea.

Schimonahul Ioanichie, cunoscandu-si dinainte sfarsitul, si-a incrustat pe peretele pesterii anul trecerii sale la Domnul, 1638. Asezat pe un pat de piatra, moastele sfantului au ramas neatinse pana in 1944 datorita unei panze de paianjen tesute deasupra trupului, ca un epitaf. "In 1638, Sfantul Ioanichie a plecat la Domnul, iar in 1944 parintele Pimen Barbieru, egumenul Schitului Cetatuia Negru-Voda, cum era atunci denumita manastirea, vazand cazute mai multe tufisuri de la gura unei grote s-a coborat in pestera respectiva, aflata intr-un perete abrupt de 14 metri, iar in jos fiind o prapastie de aproximativ 100 de metri. Intrand in pestera respectiva dimpreuna cu un alt monah, Isidor, au gasit culcate pe un pat de piatra moastele Cuviosului Ioanichie schimonahul. Si acum se afla scrijelite pe un perete cu litere chirilice inscriptia: "Ioanichie schimonahul, 1638". Moastele sfantului au fost tinute in biserica rupestra a Manastirii Cetatuia din 1944 pana in 1948. In acest an, moastele au fost inmormantate langa usa bisericii rupestre. In 1996 am primit binecuvantarea ierarhului nostru spre a face un nou cimitir si atunci am redescoperit si cutia pe care scria: "Sfantul". Intrucat maica Doroteia de la Manastirea Pasarea, care are acum 103 ani, este sora parintelui Pimen Barbieru, cel care a gasit pe sfantul, am aflat ca acolo se afla moastele Cuviosului Ioanichie schimonahul", a mai spus parintele staret al Manastirii Cetatuia. Dupa anul 1990, moastele Sfantului Cuvios Ioanichie schimonahul au fost asezate in biserica mare a Manastirii Cetatuia”.

A fost canonizat a fost canonizat in anul 2009.

Ekaterina 25.07.2012 16:54:37

Adormirea Sfintei Ana - 25 iulie

Adormirea Sfintei Ana este praznuita in fiecare an pe 25 iulie. Sfanta Ana era fiica lui Matan. Tatal ei era din semintia lui Levi, iar mama sa din tribul lui Iuda. Prin post si rugaciune, Ana si Ioachim (sotul ei) au avut un copil la batranete - pe Fecioara Maria, pe care au dus-o la Templul din Ierusalim cand a implinit varsta de trei ani.

Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Ana la 70 de ani, la doi ani dupa moartea sotului ei.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120433.html

tabitha 25.07.2012 19:47:30

mâine 26 Iulie - Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 461060)
Maine il sarbatorim pe Sfantul Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Mulțumim că ni l-ai adus aproape pe acest sfânt român. Din câte am înțeles, acestea sunt singurele Moaște întregi ale unui Cuvios român din secolul al XVII-lea, păstrate până în zilele noastre.

N-am fost niciodată la Măn. Cetățuia Negru Vodă, dar sper să ajung la următoarea mea vizită în România.
Mai ales că în apropiere se află alte două mănăstiri (și sunt atat de aproape de București, mon amour :)).

Mănăstirea Corbii de Piatră, Mănăstirea Nămăiești și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă alcătuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri. Prima se află în comuna Corbi, pe șoseaua Câmpulung-Domnești, a doua se află la zece kilometri de Câmpulung Muscel, iar a treia se află pe șoseaua Câmpulung-Târgoviște, în comuna Cetățeni.

http://www.crestinortodox.ro/biseric...oda-67995.html

tabitha 25.07.2012 23:59:43

25 Iulie

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 461118)
Adormirea Sfintei Ana este praznuita in fiecare an pe 25 iulie. Sfanta Ana era fiica lui Matan. Tatal ei era din semintia lui Levi, iar mama sa din tribul lui Iuda. Prin post si rugaciune, Ana si Ioachim (sotul ei) au avut un copil la batranete - pe Fecioara Maria, pe care au dus-o la Templul din Ierusalim cand a implinit varsta de trei ani.

Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Ana la 70 de ani, la doi ani dupa moartea sotului ei.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...na-120433.html

Tot astăzi a fost sărbătorită Sfânta Diaconiță Olimpiada.

http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=102087

După mamă, ea a fost nepoata eparhului Eulalie (cunoscut din viața Sf. Nicolae). Olimpiada a fost moștenitoarea unor averi importante, pe care cu generozitate le-a împărțit celor în nevoie : săraci, orfani și văduve. De asemenea, a făcut danii către biserici și mănăstiri, precum și către spitale și azile de bătrâni. Sf. Ioan Hrisostom (sărbătorit pe 13 Noiembrie), a avut un mare respect și apreciere pentru Sf. Olimpiada.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:48:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.