Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia

Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia Mareste imaginea.

Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia sunt praznuiti pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5 - 7 martie 2008. Proclamarea canonizarii Sfintilor Rafael si Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt, cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului.

Cuviosul Rafael s-a nascut in satul Bursucani, din tinutul Barladului. A fost monah la Agapia din Deal, in secolul al XVI lea. Din documente reiese ca Sfantul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moastele. In vechile pomelnice este numit "Fericitul staret Rafael". Dumnezeu a lucrat in chip minunat prin el, atat in timpul vietii pamantesti, cat si dupa trecerea sa la cele vesnice. Parti din moastele sale se pastreaza in manastirile din Moldova.

Cuviosul Partenie a trait in secolul al XVII lea. Din relatarile Sfantului Dosoftei, reiese ca Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Traditiei, Sfantul Partenie a sihastrit in muntele "Scaunele". Se ruga toata ziua, iar noaptea, in timp ce rostea rugaciunea lui Iisus, impletea cosuri. Dormea foarte putin. A trecut la Domnul in anul 1660. Moastele sale au darul tamaduirii.

Sfantul Proroc Iezechiel a fost fiul lui Buzi, un preot din cetatea Sarira. Iezechiel a fost luat in captivitate babilonica in vremea lui Nabucodonosor. A fost contemporan cu prorocul Ieremia. Insa, Iezechiel prorocea si invata poporul evreu luat rob in Babilon, spre deosebire de Ieremia care invata poporul si prorocea la Ierusalim.

In Babilon, lui Iezechiel i se fac diverse descoperiri. La raul Chebar, Iezechiel a vazut cerurile deschizandu-se, si un nor mare si un val de foc, care raspandea in toate partile raze stralucitoare; iar in mijlocul focului stralucea ca un metal in vapaie. Si in mijloc am vazut ceva ca patru fiare, a caror infatisare semana cu chipul omenesc. [...] Toate patru aveau cate o fata de om inainte, toate patru aveau cate o fata de leu la dreapta, toate patru aveau cate o fata de bou la stanga si toate patru mai aveau si cate o fata de vultur la spate (Iezechiel 1: 4-5, 10). Fata de om arata pe Hristos intrupat in chip de om; fata de leu arata dumnezeirea Lui; fata de bou arata jertfa Lui, iar fata de vultur arata invierea si inaltarea Lui.

Intr-o alta vedenie, Sfantul Proroc Iezechiel a vazut invierea mortilor. Prorocul a vazut o vale plina de oase uscate si moarte, asupra carora pogorand Duhul lui Dumnezeu, ele s-au trezit la viata si s-au ridicat pe picioarele lor. El a mai vazut in duh si cumplita distrugere a Ierusalimului, cand mania lui Dumnezeu i-a ucis pe toti, in afara de aceia insemnati cu litera greceasca Tau, care corespunde literei noastre T, si care simbolizeaza Crucea.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Proroc Iezechiel

Tot astazi, Biserica facem pomenirea:
- Sfintilor Cuviosi Simeon si Ioan Pustnicul
- Sfintilor trei mucenici din Nilitina;
- Sfintilor Mucenici Iust si Matei;
- Sfantului Mucenic Evghenie;
- Sfintilor Mucenici Teodor si Gheorghe;
- Sfintilor Mucenici Teodor, Trofim si alti treisprezece;
- Soborului Sfantului Mucenic Acachie, la Eptascala;
- Soborului Sfantului Elevtrie, aproape de Xirolof.

Maine, facem pomenirea Sfintei Maria Magdalena.

Calendar Ortodox

20 Iulie 2016

Vizualizari: 34184

Voteaza:

Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia 4.40 / 5 din 5 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-07-21 10:58

    Sfinte Proorocule Iezechiel,Sfintilor Cuviosi Rafael si Partenie,rugati-va pentru noi pacatosii catre Scaunul Imparatului Ceresc sa mantuiasca sufletele noastre! Amin!

  • II CPostat la 2011-07-21 09:33

    Sfintilor Rafael si Partenie de la Agapia, rugati-va pentu noi!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox