Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2010, 20:52:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În pasajul citat, acest mare sfânt catolic afirmă că preoții aflați în schismă (care s-au rupt de Biserica Catolică) sunt ei înșiși căzuți din har.
Cu atat mai mult cei aflati in stare de erezie.
Citat:
Ceea ce nu afirmă este că lucrarea Tainelor nu are loc. Știm de la controversa donatistă că lucrarea Sf Taine este independentă de starea sufletului celui care le săvârșește.
Si fara har cum ar putea sa existe Sfinte Taine? In primul rand preotii fiind cazuti din har, cum spuneati in primul pasaj, nu mai au nicio putere, sunt ca si laicii. Dar sfintii afirma in alte locuri ca cei cazuti din har nu mai au Sfinte Taine. Nu am dat acele pasaje ca sunt mai dure, dar asta e adevarul.
Iata din scrisoarea Sfantului Teodor Studitul (ajuns in Rai in 826): http://hristofor.wordpress.com/2010/...acelasi-lucru/
Așa­dar, du­pă cum dumnezeiasca pâine cu care se împărtășesc ortodocșii îi face pe toți cei ce se îm­păr­tă­­șesc de ea un singur trup, tot așa și pâinea ere­ticească îi face părtași unii cu alții pe cei ce se împărtășesc de ea și îi înfățișează un sin­gur trup po­trivnic lui Hristos.
Oare nu tot cel ce are părtășie, adică se îm­părtășește de pâinea otră­vitoare se lea­pădă de Hris­tos, fiind de­parte [de El] și necuvios, afară numai dacă și‑a revenit cum­va prin pocăință?
Mai sunt pomenite canoanele 45 si 46 apostolice, de exemplu canonul 46: "Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca
valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtășire are Hristos cu Veliar ? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul ?"
Iar Sfantul Vasile cel Mare nu spune clar ca cei ce s-au rupt nu mai au puterea de a boteza si de a hirotoni? Iar Sfantul Vasile se referea la schismatici, pentru ca pasajul anterior incepea asa: "Dar s-aparut celor din vechime, si de cei impreuna cu Ciprian si cu Firmilian al vostru vorbesc, a-i supune pe toti acestia unei hotarari, pe catari si pe encratiti, si pe idroparastati, si pe apotactiti." De exemplu catarii erau considerati schismatici, nu eretici. Probabil si altii din cei enumerati.
Sfantul Ciprian al Cartaginei spune despre novatieni, care erau doar schismatici, nu eretici, ca nu sunt crestini: "Tu ai dorit, prea iubite frate, ca eu sa-ti scriu si despre Novatian, ce fel de erezie a introdus el, Sa stii doar ca intai de toate nu trebuie sa ne interesam ce invata el, atunci cand el invata afara de Biserica. Oricine ar fi el, el nu este crestin intrucat nu este in Biserica lui Hristos."
Asadar e destul de clar.
Citat:
Nu altfel consideră Biserica Ortodoxă, din punctul ei de vedere. După cum probabil că vă este cunoscut, poziția actuală a Bisericii Ortodoxe Române este aceea că tainele catolice sunt valide, deși, din punctul ei de vedere, preoții catolici sunt în stare de schismă
Bineinteles ca nu este asa, de aceea a fost cazul Corneanu. Nu am citit decat la parintele Teofil o oarecare parere asemanatoare, in rest nici macar cei mai liberali nu am citit sa spuna asa ceva. Dar astea le stiti, le-am mai discutat.
Desi nu se spune in mod oficial, pentru a pastra bunele relatii cu catolicii, diferentele dogmatice ale catolicilor sunt considerate erezii. Am dat citatul de pe site-ul Patriarhiei, unde la dialogul cu anglicanii se spune ca Filioque este o erezie.
In schimb stiu ca BC are alta parere despre ortodocsi, considerand valide Sfintele Taine ortodoxe. Asta nu inseamna ca e valabila si reciproca.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Episcopii catolici Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 145 16.11.2016 08:14:07
Pentru catolici Hartford Intrebari utilizatori 17 08.05.2012 19:43:13
"sfinti catolici" umilinta Biserica Romano-Catolica 7 04.04.2008 10:31:14
Ortodoxi-Catolici daniel7 Stiri, actualitati, anunturi 1 03.12.2007 18:39:42
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05