Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2011, 10:25:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vinerea13 Vezi mesajul
Reporter (un tinerel exclusivist și atotștiutor ): Rugăciunea in comun cu sectantii sau cei de alte confesiuni smintește foarte mulți oameni. Credeți că este normal să se facă rugăciune ecumenică...?

Părintele Teofil Paraian (unul dintre cei mai respectați duhovnici români): Mai demult Biserica era exclusivistă în sensul acesta că considera că toți ceilalți, care nu sunt membri ei, sunt căzuți de la adevăr și de la Bine și de la Dumnezeu și lepădați de Dumnezeu și ei leapădă pe Dumnezeu. În realitate nu-i așa.
....................................

Părintele Teofil Pârâian afirmă că sunt și creștini din alte confesiuni (decât cea ortodoxă) care aparțin lui Dumnezeu și sunt în Adevăr. Dar dumneavoastră, domnule Cătălin probabil considerați că Părintele Teofil, prin spusele lui, a comis o mare greșeală, o erezie chiar. Parcă vă aud: "Nu o spun eu, sfinții din toate veacurile..."

Domnule Cătălin, dumneavoastră citați duhovnicii și sfinții doar când opiniile lor se potrivesc cu ale dumneavoastră.
Când spusele lor nu se mai potrivesc cu convingerile dumneavoastră, duhovnicii sunt cei care greșesc.

Dar poate mă înșel, mai bine vă întreb direct:
Are dreptate sau greșește Părintele Teofil în afirmația de mai sus?

________
Ma bucur cand un neoprotestant vine pe un forum ortodox si doreste sa ii invete pe ortodocsi ce cred ei despre credinta lor, ca ortodocsii nu si-au inteles-o. Adica nu doar care e diferenta intre ortodoxie si cultul acela neoprotestant, ci chiar cum ar trebui sa creada un ortodox despre ortodoxie. Si mai gasetse pe altcineva de alta religie sau un ecumenist si ajunge sa spuna ca el e ortodox si intelege ce spune ortodoxia, nu ortodoxul. Scuzati malitiozitatea, dar am vazut ca aproape intotdeauna procedati asa.

Ca sa va raspund si la mesaj, probabil constientizati ca e cam a 100-a oara cand aud acest argument, dar epreferabil sa-l aud de la ortodocsi ecumenisti decat de la neoprotestanti ecumenisti.
Felicitari, ati gasit singurul citat si singurul duhovnic mai important care spune asta. Catolicii au gasit in plus si un ceva din Arsenie Boca, dar neoprotestantii nu-l pot invoca pe parintele, pentru ca despre ei spune chiar rau de tot. In schimb nici parintele Teofil nu pare a se referi la neoprotestanti, ci la catolici (si probabil monofiziti, protestanti).
Aratati un alt citat din duhovnici care sa spuna acelasi lucru, ca din sfinti nu aveti cum, pentru ca nu erau vreunul de aceasta parere.
In schimb ia uitati ce spun sfintii si duhovnicii, ca eu am dat doar un parinte, care spune mai explicit, dar de fapt toti spun acelasi lucru: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12115
Si uitati si ce spun despre ecumenism, de data asta doar duhovnici romani: http://www.youtube.com/watch?v=iqGAf...layer_embedded
Puteti observa ca dintre duhovnicii cunoscuti sunt cam toti, afara de parintele Teofil.

In plus, vedeti ca parintele Teofil nu spune ca ceilalti sunt la fel ca ortodocsii in acest citat. Stim ca exista mai multe grade de departare. Si intre eretici, unii erau considerati mai departati de adevar, altii mai apropiati. Dar neoprotestantii sunt considerati in general mai departati decat ereticii, de aceea unii ii numesc secte. In schimb nu sunt considerati ca si paganii, care cred in alta divinitate. Pe cate un preot am mai auzit sa considere ca si catolicii ar fi apropiati de ortodoxie, dar pana acum n-am auzit un preot sa spuna asta despre neoprotestanti. De multe ori in predica preotul vorbeste si despre neoprotestanti si intotdeauna acuzativ, majoritatea numind cultele lor secte.

Asadar nu trebuie sa va dau eu raspunsul, raspunsul il dau toti ceiltalti sfinti si duhovnici. Iar daca un parinte are o intelegere gresita in privinta unui aspect nu e nimic anormal, si sfintii sunt tot oameni. Chiar si sfintii au avut unele greseli, ca Sf. Grigorie sau Fer. Augustin. Cu atat mai mult duhovnici care nu au fost inca ridicati la rangul de sfinti. Dar nu se poate intampla ca toti sa greseasca in privinta acelui aspect.
Asta daca doriti sa vorbim despre ortodoxie, desi dvs. sunteti neoprotestant si nu aveti deloc aceleasi conceptii ca cele din ortodoxie.
Vechi 28.04.2011, 21:31:12
vinerea13 vinerea13 is offline
Banned

Data înregistrării: 01.04.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ma bucur cand un neoprotestant vine pe un forum ortodox si doreste sa ii invete pe ortodocsi ce cred ei despre credinta lor, ca ortodocsii nu si-au inteles-o. Adica nu doar care e diferenta intre ortodoxie si cultul acela neoprotestant, ci chiar cum ar trebui sa creada un ortodox despre ortodoxie. Si mai gasetse pe altcineva de alta religie sau un ecumenist si ajunge sa spuna ca el e ortodox si intelege ce spune ortodoxia, nu ortodoxul. Scuzati malitiozitatea, dar am vazut ca aproape intotdeauna procedati asa.
Nu e doar malitiozitate. Sunt si interpretari deformate: unde ai vazut dumneata ca eu vreau sa-i invat pe ortodocsi credinta ortodoxa?
Eu am afirmat doar ca dumneata umbli cu doua masuri cand dai citate din sfinti sau din duhovnici.
Ii citati doar pe cei care sustin parerile dumneavoastra.

Asta am spus. Nu am dat nici o invatatura ortodocsilor.

Citat:
... neoprotestanti ecumenisti...
Am impresia ca termenul "ecumenist" este folosit ca un fel de "bau-bau" pentru speriat pruncii in credinta.
Cand ma numiti neoprotestant ecumenist imi puteti face un compliment sau aduce o jignire. Nu stiu ce ati intentionat.
Puteti defini un neoprotestant ecumenist? Cum arata el? Ce crede?

Daca un neoprotestant ecumenist este un crestin care iubeste intreaga Biserica a lui Hristos...multumesc pentru compliment.
Citat:
In schimb nici parintele Teofil nu pare a se referi la neoprotestanti, ci la catolici (si probabil monofiziti, protestanti).
Nu doar ca pare este sigur ca se refera si la neoprotestanti. El rapunde la o intrebare. Cititi intrebarea si va veti putea edifica.

Oricum, faptul ca un duvovnic ortodox recunoaste ca si crestinii protestanti il iubesc pe Dumnezeu nu are pentru mine valoare de adevar. Eu stiu deja asta. Afirmatiile pe care le face parintele Teofil ii fac cinste dumnealui. Ca om si ca slujitor al Bisericii.
Citat:
Pe cate un preot am mai auzit sa considere ca si catolicii ar fi apropiati de ortodoxie, dar pana acum n-am auzit un preot sa spuna asta despre neoprotestanti.
Asa cum spuneam mai sus, neoprotestantii nu au nevoie de recunoasterea preotilor ortodocsi.
Nici nu isi doresc sa fie aproape de ortodoxie in ceea ce priveste aspectul liturgic, manifestarile sau traditiile cultice.
Neoprotestantii isi doresc sa fie ortodocsi in doctrina. Adica sa aibe o invatatura apostolica luata din Sfintele Scripturi.
Sa o traiasca si apoi sa o prezinte intr-un mod relevant cultural.
Citat:
De multe ori in predica preotul vorbeste si despre neoprotestanti si intotdeauna acuzativ, majoritatea numind cultele lor secte.
Este rusinos si pentru un preot si pentru un pastor sa faca asa ceva.
La neoprotestanti predicatorii care nu sunt in stare sa pregateasca o hrana duhovniceasca plina de miez, vorbesc impotriva ortodocsilor. Altceva n-au ce spune. Probabil ca si la ortodocsi e la fel.
Citat:
Asta daca doriti sa vorbim despre ortodoxie, desi dvs. sunteti neoprotestant si nu aveti deloc aceleasi conceptii ca cele din ortodoxie.
Citesc cu interes multe postari de pe forum si am invatat multe lucruri noi si frumoase despre ortodoxie.
As dori sa vorbesc despre ortodoxie dar nu cu dumneavoastra ci cu cei care pot posta echilibrat si nepartinitor.
Vechi 29.04.2011, 19:10:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Nici nu isi doresc sa fie aproape de ortodoxie in ceea ce priveste aspectul liturgic, manifestarile sau traditiile cultice.
Asta spuneam si eu.
Citat:
Este rusinos si pentru un preot si pentru un pastor sa faca asa ceva.
Din punctul dvs. de vedere, dar care nu e important in ortodoxie. Daca mai sunt ortodocsi care cred ca BC este apropiata de ortodoxie, ortodocsi care sa creada la fel si despre neoprotestanti, la fel ca Adriana, sunt foarte putini. In general doar cei ce nu cunosc prea multe despre credinta.
Citat:
As dori sa vorbesc despre ortodoxie dar nu cu dumneavoastra ci cu cei care pot posta echilibrat si nepartinitor
Va doresc mult succes.
Vechi 01.05.2011, 21:54:22
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu doar ca pare este sigur ca se refera si la neoprotestanti. El rapunde la o intrebare. Cititi intrebarea si va veti putea edifica.

Oricum, faptul ca un duvovnic ortodox recunoaste ca si crestinii protestanti il iubesc pe Dumnezeu nu are pentru mine valoare de adevar. Eu stiu deja asta. Afirmatiile pe care le face parintele Teofil ii fac cinste dumnealui. Ca om si ca slujitor al Bisericii.
Am gasit si alt citat din parintele Teofil, dar de cristiboss: "Sa stam dar neclintiti in dreapta credinta si sa ne bucuram ca suntem fii ai Bisericii lui Hristos de doua mii de ani . Necredinciosii si sectarii se leapada si cauta sa vada pa Dumnezeu cu ochii trupesti . . . Sectele parasesc Biserica , rastalmacesc dogmele credintei si vestesc alta Evanghelie"
Acum sper ca sunteti edificat.
Vechi 02.05.2011, 14:25:29
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
Am gasit si alt citat din parintele Teofil, dar de cristiboss: "Sa stam dar neclintiti in dreapta credinta si sa ne bucuram ca suntem fii ai Bisericii lui Hristos de doua mii de ani . Necredinciosii si sectarii se leapada si cauta sa vada pa Dumnezeu cu ochii trupesti . . . Sectele parasesc Biserica , rastalmacesc dogmele credintei si vestesc alta Evanghelie"
Catalin,

Iti faceai reclama ca te documentezi. Citatul nu este de la parintele Teofil ci de la parintele Cleopa, un fundamentalist ca si tine, care vedea mantuirea doar in curtea proprie.

Uite aici textul integral:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou27.htm

sau aici:

http://www.ziarullumina.ro/articole;...-lui-Toma.html

Numai bine!
Vechi 02.05.2011, 16:21:42
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,

Iti faceai reclama ca te documentezi. Citatul nu este de la parintele Teofil ci de la parintele Cleopa, un fundamentalist ca si tine, care vedea mantuirea doar in curtea proprie.

sau aici:

Numai bine!
Despre fundamentalism, asa cum il intelegi tu: un curent radical fanatic, intolerant, această ideologie care nu acceptă compromisuri, având frecvent o origine de natură religioasă, este un atașament strict la o doctrină anume, fie ea religioasă sau nu în esența sa, termenul este sinonim cu integrism.
Forma veche a fundamentalismului se consideră că ar avea originea într-o mișcare reformistă conservatoare a protestantismului nord-american, care era orientat contra reformelor cu tendențe progresiste.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fundamentalism

Iata insa ce inteleg ortodocsii prin fundamentalism:
conform DEX: "Fundamentalismul in general este respectarea unor principii de baza care nu pot fi puse in discutie".
Vechi 02.05.2011, 19:50:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,

sau aici:

Numai bine!
Citatul l-am copiat exact cum il daduse cristiboss, nu m-am uitat sa vad daca e corect. Multumesc ca ma compari cu parintele Cleopa, dar nu pot fi nici macar la degetul mic.
Vechi 02.05.2011, 14:31:25
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Scuze, mesajul anterior aparuse de doua ori.

Last edited by Adriana3; 02.05.2011 at 14:38:31.
Vechi 02.05.2011, 16:29:23
vinerea13 vinerea13 is offline
Banned

Data înregistrării: 01.04.2011
Implicit

Citat:
Sunt edificat domnule Catalin, aveti dreptate.

Chiar daca citatele date apartin Parintelui Cleopa, tot m-ati lamurit. Si observ ca nu doar pe mine, ci pe toti userii cu care dialogati pe acest topic.

Multa fericire. Admir tenacitatea dumneavoastra si cred ca, in pofida exclusivismului pe care il manifestati, nu sunteti departe de Imparatia lui Dumnezeu. Binecuvantari...

Last edited by vinerea13; 02.05.2011 at 19:36:59.
Vechi 02.05.2011, 19:59:53
Senior Member

Implicit

Citat:
Sunt edificat domnule Catalin, aveti dreptate.

Chiar daca citatele date apartin Parintelui Cleopa, tot m-ati lamurit. Si observ ca nu doar pe mine, ci pe toti userii cu care dialogati pe acest topic.

Multa fericire. Admir tenacitatea dumneavoastra si cred ca, in pofida exclusivismului pe care il manifestati, nu sunteti departe de Imparatia lui Dumnezeu. Binecuvantari...
Luasem un citat de la un alt user, dar acum am cautat eu, ca sa fiu sigur. Din cartea "Veniti de luati bucurie", capitolul care se intituleaza chiar Sectarii:

"Cred ca prezenta sectelor isi are cauza in lipsa unei trairi ortodoxe autentice. Multi dintre cei considerati ortodocsi nici nu stiu ca apartin Ortodoxiei, ceea ce de fapt inseamna ca nici nu apartin. Nu stiu nici ce este Ortodoxia. Multi, chiar dintre ortodocsi, nu cunosc avantajele Ortodoxiei fata de celelalte organizatii si conceptii crestine. In concluzie, se poate spune ca nu ortodocsii trec la sectari, ci la sectari trec oameni care de fapt n-au avut nici o apartenenta religioasa. Un ortodox autentic este si ramane ortodox, el doar putind sa inainteze in ortodoxie. "
"Ceea ce au sectele si ii tenteaza pe unii este predica, cintarea si "siguranta" mintuirii. Sectele menajeaza si comoditatea omului. "Hristos ne primeste si nu ne cere nimic, decat sa credem in El", zic ei. Ori la noi e altfel: post, asceza, privatiuni, efort.

A zis un sectar catre mine, la noi la manastire, in biserica mica, unde avem niste icoane pictate pe lemn: "Parinte, ce rost are sa pupi scindurile astea?". Si i-am raspuns: "Ma, daca tu pupi scinduri, apai sa nu le pupi. Eu sa stii ca nu pup scinduri, eu pup icoane!".

observati de ce am spus ca eu sunt mai moderta, eu nu spun niciodata sectari, cel mult neoprotestanti.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 22:32:16
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? petrut-angel Secte si culte 1534 12.03.2018 22:00:37
Vorbirea in limbi - ajutor Archangel Reguli generale de utilizare a forumului 37 03.01.2013 12:16:48
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali gpalama Secte si culte 4 29.05.2010 21:11:29
DESPRE VORBIREA IN LIMBI Ioan_Ciobota Generalitati 4 24.03.2010 17:09:10