Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Ati spus ca prezbiter inseamna batrin si nu preot. V-am aratat ca nu inseamna numai batrin de vreme ce Timotei era tinar. Deci batrinetea nu are legatura cu prezbiterii, chiar daca or avea aceiasi radacina in greaca.
Acum o intoarceti putin, ca de aia se numeste topicul "despre viclenia sectantilor" si spuneti ca batrin ar insemna "intelept". V-as spune ca sfintul Petru, si batrin si prezbiter, nu a fost tocmai intelept in gindire atunci cind i s-a opus sfintul Pavel. Deci prezbiter nu inseamna nici batrin, nici intelept si nici ceea ce mai credeti ca ar insemna, orictite "originale grecesti" ati citi si ati cita. Prezbiter, in acceptiunea de azi, inseman pur si simplu preot. Adica gasim printre preoti si batrini, si tineri, si intelepti si mai putin intelepti.
Iar referitor la femeile preot, ati spus ca v-ati dori o parohie in care sa fiti respectata... Seamana cu visele fetelor care il asteapta pe Fat Frumos si toata curtea e topita de adimratie pentru printesa. Scuze ca sint mai dura. Vad ca sinteti putin in tema cu sfintii catolici. Recititi viata celor care au fost preoti in parohii (Ioan Maria Vianney, Don Bosco) si veti vedea ca viata de preot e o viata de sacrificiu si jertfa, de ani intregi petrecuti in rugaciune pentru mintuirea enoriasilor, de zile si zile care se transforma in ani petrecute in scaunul de spovada. Sfintul Ioan Maria Vianney spunea ca responsabilitatea de preot e prea mare, iar el nu e demn de ea; spre sfirsitul vietii spunea ca in toata viata lui de preot nu a avut nici macar o ora a lui. Tot timpul lui l-a daruit celorlati. Iar cea mai mare parte a timpului le-a daruit-o stind in scaunul de spovada si ascultindu-le pacatele sau rugind-se pentru ei.
Nu vi se pare ca vorbiti cu prea mare usurinta despre "toata lumea preot"? Preotii au nevoie de rugaciunile noastre si cred ca vom da socoteala o data ca in loc de un Tatal Nostru pentru un preot, noi polemizam pe internet...
|
Nutucutu,
Reluati toate postarile si o sa vedeti ca am spus ca presbyteros este o persoana
inteleapta , de obicei mai in varsta, la care oamenii veneau sa ceara sfat . Cuvantul "de obicei" arata ca nu era obligatoriu sa fie batrana, ci criteriul era
intelepciunea , ca atare si o persoana tanara primea apelativul/functia de "batranul" daca avea intelepciunea unui batran, era si cazul lui Timotei. Nu are nici o legatura cu cuvantul preot, fie ca va place, fie ca nu. Si nu o intorc absolut deloc, RELUATI PRIMA POSTARE IN CARE V-AM EXPLICAT!! Normal ca apoi v-am explicat cu alte exemple daca am vazut ca nu intelegeti! Exeme care zic acelasi lucru pentru ca batranii satului erau considerati inteleptii satului, de aceea exista zicala: "cine nu are batrani, sa-i cumpere". Exact la fel era si la greci si ei se numesc presbyteros! Chiar asa greu este sa lasati la o parte partinirea asta obositoare si nedreapta?? Iar faptul ca un intelept mai da si rateuri nu-l face idiot!! Si in plus de asta, lui Petru ziceti ca i s-au dat cheile Raiului ca sa-i indrume si pe ceilalti, nu? Chiar asa neintelept sa fi fost? Iar faptul ca Petru a putut gresi, nu arata tocmai faptul ca si cei invatati direct de Hristos pot gresi? Si apoi, de unde stim ca Petru a gresit, doar pentru ca nu s-a apucat sa se certe cu Pavel ci a fost mai intelept ca noi si a tacut? Intotdeauna pare ca dreptatea ar fi la cel care are ultimul cuvant insa nu-i mereu asa...
Nu mi se pare deloc ca vorbesc cu usurinta de toata lumea preot ci mi se pare ca dimpotriva, s-a renuntat cu prea mare usurinta la "toata lumea preot" desi la asta am fost chemati cu totii.