Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2012, 20:57:16
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Din păcate, din această unică Biserică a lui Cristos, din acest unic trunchi comun al Măslinului Altoit care este Noul Popor Ales, s-au desprins multe ramuri. Mai întâi, precalcedonienii. Apoi, ortodocșii. Pe urmă, protestanții.
O corectura: s-au desprins precalcedonienii, dupa catolicii, din care s-au desprins protestantii.
Din punctul de vedere al B.C este asa cum ati spus d-voastra.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 21:18:46
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
O corectura: s-au desprins precalcedonienii, dupa catolicii, din care s-au desprins protestantii.
Din punctul de vedere al B.C este asa cum ati spus d-voastra.
Și înseamnă că ne-am izbit deja de zid. Catolicii susțin că scopul ecumenismului este întoarcerea ortodocșilor (și a protestanților, miafiziților etc.) la BC, ortodocșii - taman pe dos, și....... stop joc.

Ascultați-mă pe mine, că sunt mai bătrân și mai deștept... oops., de fapt, nu sunt, dar în privința asta sunt oricum convins că am dreptate: când se va reuni Biserica, asta o să fie lucrarea Duhului Sfânt. Teologii care se adună prin diverse comisii ar trebui să lucreze după următorul program:

1. Două ore de rugăciune pentru unitate, fiecare în chilia lui;

2. Se adună toți în sala comună, se privesc în ochi, eventual unul mai curajos întreabă: "Ei ? "

3. Dacă nu se întâmplă nimic miraculos, toată lumea înapoi la pasul 1.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 21:25:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Și înseamnă că ne-am izbit deja de zid. Catolicii susțin că scopul ecumenismului este întoarcerea ortodocșilor (și a protestanților, miafiziților etc.) la BC, ortodocșii - taman pe dos, și....... stop joc.

Ascultați-mă pe mine, că sunt mai bătrân și mai deștept... oops., de fapt, nu sunt, dar în privința asta sunt oricum convins că am dreptate: când se va reuni Biserica, asta o să fie lucrarea Duhului Sfânt. Teologii care se adună prin diverse comisii ar trebui să lucreze după următorul program:

2. Se adună toți în sala comună, se privesc în ochi, eventual unul mai curajos întreabă: "Ei ? "

Aici aveti dreptate, la fel spun si ortodocsii, unirea se va produce doar cand va fi cazul, nu cand vor oamenii. Din punctul de vedere ortodox atunci cand fiecare va fi in adevar, o unire va fi doar in adevar. Adica atunci cand catolicii vor renunta la invataturile gresite si vor veni la cele ortodoxe. iar rugaciunea este cam singura care poate aduce aceasta luminare.
Vedem ca de 100 de ani de cand e ecumensimul nu s-a intamplat nimic bun, ba mai mult au aparut mai multe denominatiuni. Si cel mai grav, BC a capatat idei ecumeniste, protestante (cel putin o mare parte a ei), dar si unii din credinciosii ortodocsi au capatat aceste idei.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 21:26:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Da, absolut de acord cu acest instrumentum laboris. Funcționează atât de bine când Sf Colegiu se reunește în Conclav! De ce nu ar funcționa și cu ocazia unor întruniri ecumenice pentru unitatea Bisericii?

Pe de altă parte, trebuie observat că asemenea întruniri, urmate de succes privind refacerea unității, au mai existat. La Florența, de exemplu. Numai că una au hotărât episcopii, alta s-a făcut. Ar trebui ca nu numai episcopii, ci toate popoarele lumii să aplice programul propus de dv.

Din fericire, avem și exemple de succes. Cum ar fi acela al Bisericii Ortodoxe din Ardeal, unde episcopul, urmat de capitlu, protopopi, preoți și popor, au realizat un succes durabil al ecumenismului, continuând neîntrerupt de la 1700 încoace (chiar dacă în catacombe, uneori). Opera trebuie continuată.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.05.2012 at 21:29:19.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 21:42:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Din fericire, avem și exemple de succes. Cum ar fi acela al Bisericii Ortodoxe din Ardeal, unde episcopul, urmat de capitlu, protopopi, preoți și popor, au realizat un succes durabil al ecumenismului, continuând neîntrerupt de la 1700 încoace (chiar dacă în catacombe, uneori). Opera trebuie continuată.
Despre asta s-a mai discutat, acum cateva zile in Ardeal am sarbatorit sintii ardeleni din timpul uniatiei (in Transilvania e sarbatoare cu rosu). A fost o convertire formata, la fel ca in toate tarile ocupate de catolici sau in care exista populatie catolica. In cazul nostru li s-a dat de ales, vreti sa fiti ca si ceilalti, sa aveti de toate, sau daca nu viata de pana acum sub calvini o sa vi se para un rai fata de ce va urma?
Si dovada e ca timp de 50 de ani s-au tot chinuit sa-i tina pe romani sub catolicism (la primul semn de eliberare, revolutia ungara din 1700 si ceva, sinodul si mitropolitul Atanasie au hotarat revenirea la ortodoxie, odata cu infrangerea revolutiei au revenit la catolicism), iar la recensamantul lui Buckow 80% au spsu ca revin la ortodoxie, 20% ca raman greco-catolici.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 22:23:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Unitatea lumii nu o obtii printr-o universalitate ideologica, prin impunerea unor principii normative cu caracter international de o institutie a infailibilitatii puterii (catedra de la Roma), ci prin desavarsirea si deplinatatea modului de existenta. Hristos a vestit un nou mod de existenta la care ii chema pe oameni - dragostea, ca intruchipare a modelului treimic al existentei si vietii adevarate.

Catolicii pot sa sutina ce doresc, insa eu sunt in Biserica Catolica(Universala) Ortodoxa (drept-maritoare), n-am unde sa ma mai intorc, caci nu-s in afara ei, ci trebuie sa lucrez la desavarsirea modului propiu de existenta.

Last edited by ioanna; 06.05.2012 at 22:36:05.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2012, 22:37:26
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Unitatea lumii nu o obtii printr-o universalitate ideologica (...) Hristos a vestit un nou mod de existenta la care ii chema pe oameni - dragostea, ca intruchipare a modelului treimic al existentei si vietii adevarate.
Adevarat, aici e cheia unitatii interconfesionale. Diversificati in gandire, slujire, inchinare insa uniti in dragoste.

Acest arhetip il gasiti oriunde dar acum imi vine in minte familia. Sotul si sotia.

Cati dintre noi, cei casatoriti, nu putem marturisi unitatea dar si antagonia intr-un cuplu? Cu subiecte de la pasiuni, diverse simpatii pana la preferinte culinare? Si cu toate acestea exista un liant care tine un cuplu - dragostea. Copii se fac mari si pleaca la casele lor, socrii imbatranesc si mor si cu toate acestea este ceva ce i-a tinut uniti in toate - dragostea.

Astfel si noi, discutam (aprins uneori) despre una, despre alta, marturisim diferit, insa ceea ce ne adevereste inaintea lumii ca suntem frati in Hristos si copii ai aceluiasi Tata, este dragostea.

"Va dau o porunca noua: sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii. Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." (Ioan 13:34, 35)

Last edited by ucenic; 06.05.2012 at 23:13:18.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2012, 11:29:13
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Catolicii susțin că scopul ecumenismului este întoarcerea ortodocșilor (și a protestanților, miafiziților etc.) la BC,

asta se sustine, ca pretext, insa realitatea este cu totul alta.

oricine intelege, e chiar la mintea cocosului, ca ecumenismul presupune ca unii sa cedeze invataturilor lor pentru a se putea realiza o unitate de invataturi, deoarece daca continua sa invete diferit, ce unitate mai este? de exemplu, eu nu cred ca un penticostal va intra intr-o catedrala catolica pentru a se inchina la icoane si a bea apa sfintita.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica Catolica unica! AlexandruC Biserica Romano-Catolica 92 16.07.2013 11:39:26
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51