Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2015, 15:57:31
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Wryetui Vezi mesajul
Stiu ca noi ortodocsii avem adevarul pentru ca l-am pastrat de a lungul timpului. Dar si baptistii spre exemplu au aceleasi dogme ca si noi, cred in treime, in Hristos, si chiar multi sunt mai dedicati bisericii decat suntem noi. Deci da, putem spune ca noi, daca urmam Biserica si invataturile ei, avem o cale spre mantuire sigura, dar asta nu inseamna ca nici ceilalti nu se mantuiesc. Gandeste ca sunt comunitati unde nici nu s-a auzit de ortodocsi, sau de existenta lor, dar ei cred ca credinta lor baptista, sau luterana, sau calvinista, sau catolica e cea corecta, si poate ca ii duce spre mantuire. Daca doar noi ortodocsii avem mantuirea si Dumnezeu ar considera acest lucru, atunci nu crezi ca Dumnezeu ar fi facut ceva pentru ca Ortodoxia sa se raspandeasca mult mai mult pe tot globul, si nu sa ramanem aici in Europa de Est?
Acum gandeste-te ca sunt comunitati izolate care n-au auzit in viata lor de crestinism, sau de alta religie inafara de propria lor credinta, denumita si "pagana" de catre unii. Cu aia ce facem?

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
In ambele cazuri Duhul Sfant.
Nu cred ca ai inteles intrebarea. Sa presupunem ca toata informatia care vine de la Duhul Sfant este infailibila. Cine hotaraste care informatie a venit intr-adevar de la Duhul Sfant, si este infailibila, si care informatie a fost inventata de cineva, si este failibila?

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Invataturile revelate sunt de la Hristos si Apostoli, deci nu e nevoie sa le stabileasca cineva. Sinoadele s-au intrunit cand cineva (de obicei un om sau doi) inventa o invatatura gresita. Dar, ca sa raspund exact la intrebare, in Sfanta Scriptura scrie ca Biserica este "stalp si temelie a adevarului". Toata dogma din Biserica Ortodoxa este adevarata, fara vreo contradicite.
Asta inseamna ca orice ce nu se gaseste in Biblie (NT, inafara de apocalipsa) este failibil, si are un potential sa fie informatie gresita, nu?

In legatura cu dogma din Biserica Ortodoxa. Pai aceasta dogma a fost scrisa/acceptata/publicata/promulagata de oameni, oameni care sunt supusi greselii si nu sunt infailibili. De asta intrebam, cum poate un om, considerat failibil, sa hotarasca daca ceva este infailibil sau nu?

Last edited by abaaaabbbb63; 16.03.2015 at 16:17:13.

Thread Tools
Moduri de afișare