![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
A opta întrebare.
Este adevărat că Dumitru Stăniloae a afirmat că “ecumenismul este cea mai mare erezie a secolului XX” ? (în paranteză fie spus bucurând și întristând deopotrivă) Este adevărat că un ortodox autentic consideră citatele următoare o erezie și o minciună sfruntată ? “Lefegiii BOR îi smintesc, plătiți din banii noștri, ai contribuabililor, pe viitorii preoți, încă de pe băncile seminarului, inculcându-le falsuri pe bandă rulantă. Pomelnicul diferențelor “insurmontabile” dintre catolici și ortodocși, poate fi desființat printr-o informare cinstită. Caii de bătaie ai ortodoxismului biruitor rămân, în continuare, Imaculata Concepțiune; pâinea azimă; Filioque; infailibilitatea Papei. Orice creștin cât de cât luminat ezită înainte să de a înșira aceste așa-zise “piedici”.” “Ce deranjează în discursul aparent serios al politicienilor noștri sinodali este excesul demagogic. Se repetă niște slogane penibile, dar care prind la poporul “provoslavnic”, se invocă nu știu ce disensiuni teologice când, în fond, totul ține de orgolii și ambiții strict omenești, de ignoranță și, nu în ultimul rând, de încăpățânare prostească.” “Orice român trebuie să știe că invitarea Papei Ioan Paul al II-lea în România i s-a datorat exclusiv primului ministru al vremii, Radu Vasile, care a trecut cu o îndârjire vrednică de toată prețuirea peste “nietul” obstinal al lui Teoctist Arăpașu.” “BOR zace de peste o sută de ani sub o crustă enormă de aluviuni care n-au nicio legătură cu spiritul evanghelic și patristic.” Mai spune că fără bună-credință, credință simplă nu valorează cine știe ce. Ridicolă, pe de altă parte, este obsesia “ortodoxului” pentru “demascarea și distrugerea celuilalt”, a catolicului, în speță. (Citatele de mai sus sunt luate din cartea “Orthodoxie versus ortodoxie de Cristian Bădiliță, Editura Curtea Veche, 2009) Este adevărat că singurul argument pe care ortodocșii îl pun în calea ecumenismului este faptul că Biserica Ortodoxă este Unica, Sfântă Biserică a lui Christos și păstrează intactă învățătura apostolilor, spre deosebire de celelalte ramuri ale creștinismului care ar fi decât divagații ale cuvântului originar, de unde rezultă iarăși credință subsidiară că respectivii nu ar ajunge lângă Dumnezeu ș.a.m.d. ... ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevarul este unul si unitar/intreg (nu multe adevaruri relative cum ar crede omul crescut in spiritul materialismului stiintific). Orice modificare adusa adevarului, ii schimba esenta (calitatea lui de adevar, il transforma in minciuna). O unire a bisericilor implica compromisuri, deci o alterare a adevarului. Pe puncte, diferentele dogmatice intre ortodoxie si alte confesiuni, pot fi sustinute cu argumente biblice si din Traditie (cel putin, in cate probleme m-au interesat pe mine, perspectiva ortodoxa mi s-a parut mai buna, dar evident eu am inca mult de citit..). Confesiunile crestine care se bazeaza doar pe Scriptura, au renuntat la scrierile sf. parinti tocmai din cauza ca invatatura lor este in contradictie evidenta cu a acestora. |
|
|||
|
|||
![]()
Aaaa, unde ajung "aceia"! De unde sa stim noi unde ajung? Dumnezeu cu mila.
Dar cred ca pe ei ar trebui in primul rand sa-i intereseze unde ajung. Si eu m-am intrebat daca ortodoxia este dreapta. Am citit, m-am informat.. cat am putut, cat am inteles. Eu am ajuns la concluzia ca da, ortodoxia este adevarata. Pe altii ce-i impiedica sa cerceteze? (Dar sa stii ca nici ortodocsii nu se considera mantuiti. De aceea a judeca ce se intampla cu altii este lipsa de smerenie, cred eu.) |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
O sa caut iar sursa sa o pun si aici. Aceasta afdirmatie care se gaseste peste tot este dintr-un interviu dubios, care nu apare decat pe internet si cuprinde si alte greseli. Nu este nici stilul parintelui Staniloae sa vorbeasca in acest fel. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Sau daca vrei, se poate critica orice biserica locala si se pot gasi lucruri care sunt impotriva spiritului evanghelic si patristic, precum se pot gasi si lucruri care sunt conforme.. din fericire. Citat:
Citat:
Antiecumenistii sunt chiar mai duri decat atat, unii dintre ei, dar exista ortodocsi care cred in rostul miscarii ecumenice si considera ca si ceilalti crestini au pastrat multe lucruri bune si adevarate desi da, in general ortodocsii considera ca ei au pastrat cel mai bine credinta apostolica. Eu fac parte dintre cei care sprijina miscarea ecumenica (s-a discutat mult dxespre asta in topicul 'Argumente pentru miscarea ecumenica'..) si cunosc multi altii. BOR participa activ la ea, si episcopii sunt de acord, exista in Romania insa din cate vad o miscare anti, care vine din anumite medii calugaresti.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca par.Staniloaie a afirmat asta , desi nu prea cred , nu trebuie sa consideram ca este si folositor pentru noi. Mantuirea este o problema personala ,cand vor veni vremurile vor trece neamuri intregi la ortodoxie fara atata discutie si tratative cu alte credinte. Par.Arsenie Boca spunea ca la crestini ,si aici inteleg ca se referea la ortodocsi ,faptele sa vorbeasca. Pai cum sa vorbeasca faptele daca noi ne pierdem in discutii sterile si interminabile cu alte confesiuni ? Par.Staniloaie incerca sa ii aduca pe catolici la ortodoxie ,sa ii faca sa renunte la anumite erezii .Era un idealist si probabil ca varsta isi spunea cuvantul. Ma gandeam la Valeriu Gafencu ,el spunea in inchisoare sa nu cumva sa inlocuim ateismul cu ceva mai rau ,care te macina pe dinauntru ,adica ecumenismul. Pe de alta parte din ce spui tu ,ca sprijini miscarea ecumenica ,eu inteleg tu ca vrei ca ortodoxia sa se schimbe dupa buna voie a altor credinte ,ghiveciul ecumenic ,cum spunea un calugar la manastire. Ortodoxia a durat 2000 ani ,nu vad pentru ce atatea intalniri cu alte credinte ,nu tocmai pentru a o distruge ,pentru a introduce o biserica universala ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumitru Staniloae: „ Eu nu prea sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpului nostru! Eu il socotesc produsul masoneriei. Iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata. De ce sa mai stau cu ei, care au facut femeile preoti, care nu se mai casatoresc, homosexualii in America si cu Anglia … Fragmentul din interviu în format mp3 aici: http://www.ortodoxmedia.com/inregist...spre-ecumenism [SIZE=2][/SIZE] |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Minunile ortodoxiei pentru ora de religie | spre_rasarit | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 43 | 21.03.2014 19:21:41 |
O alimentatie corecta | ovidiu b. | Generalitati | 469 | 26.07.2013 19:03:38 |
Chemare la rugaciune individuala pentru conversia la credinta a dusmanilor ortodoxiei | spre_rasarit | Generalitati | 45 | 21.07.2011 01:23:02 |
care varianta e corecta? | victortiti89 | Generalitati | 76 | 16.06.2011 17:14:43 |
Bun simț si intelegere | I.Calin | Generalitati | 7 | 24.08.2010 20:10:13 |
|