![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
pe langa cartea de care am pomenit iti recomand si "Ortodoxia si religia viitorului" scrisa tot de Parintele Serafim Rose. daca o citesti cu mintea deschisa si libera de orice preconceptii, vei invata mai multe decat dintr-o discutie pe un forum. Datorita scrierilor parintelui Serafim, manastirea Platina, unde a vietuit sfintia sa, este astazi plina de intelectuali si oameni de stiinta, care au primit calugaria intr-una din cele mai aspre manastiri din lume in nici un caz lepadand stiinta sau filosofia, ci cunoscand Adevarul lui Hristos care lamureste orice problema. Recunosc ca am avut mereu un respect pentru ateii la care am descoperit, in urma discutiilor, si un bagaj de cunostiinte acumulat "din tabara noastra" (scuzati exprimarea). Din pacate au fost foarte putini...
|
|
||||
|
||||
![]()
Afirmatia asta nu poate fi luata nici macar ca pe o gluma. E total nepotrivita si insultatoare. Mai mult decat atat, nu poate reprezenta o scuza pentru lipsa de argumente. Daca exista acea "masura" in ceea ce priveste culturalizarea nu ne diferentiam deloc de animale. Suntem unde suntem datorita acestei sete de cunoastere.
|
|
||||
|
||||
![]()
probabil s-a referit la culturalizarea "de dragul culturalizarii". insa e adevarat ca setea de cunoastere nu poate fi oprita, atata timp cat cunoastem Adevarul..
|
|
||||
|
||||
![]()
NU cred ca inteleg...expresia ta e oarecum oximoronica.
|
|
||||
|
||||
![]()
ma refeream la setea de cunoastere fondata nu pe dragostea pentru Adevar (spre care ar trebui sa se indrepte cunoasterea), ci pe dragostea pentru bagajul cultural al fiecaruia
|
|
||||
|
||||
![]()
Bagajul cultural nu poate fi acumulat decat daca exista un anumit interes pentru o anumita tema. Iar cuvantul adevar este pretentios folosit aici pentru ca reprezinta un concept filozofic si poate avea diferite acceptiuni.
|
|
||||
|
||||
![]()
fiind un utilizator al unui forum crestin ortodox, ar trebui sa stii ca in ortodoxie, Adevarul nu este un concept filozofic, ci o persoana - Iisus Hristos. Atata timp cat cineva cauta Adevarul sub forma unui concept, nu il va gasi niciodata, ci mai degraba isi va indrepta cautarea spre noi si noi directii (vezi curentele filozofice). Insa si afirmatia ca "adevarul e un lucru subiectiv" reprezinta pentru tine un adevar, oricat de paradoxal ar suna. Dumnezeu ne-a inzestrat pe toti cu setea (sau mai bine zis dorul) dupa Adevar, astfel ca orice sistem de gandire va propune omul, acela va fi adevarul lui, chiar daca tagaduieste prin el, insasi esenta Adevarului.
Last edited by andrei_im; 12.12.2009 at 18:24:06. |
|
||||
|
||||
![]()
Tin sa te contrazic si sa'ti amintesc faptul ca Crestinismul are si o latura filozifica. Conceptul de adevar este acelasi indiferent ca esti liber cugetator sau islamist. Iar noi ca oameni am dezvoltat un sistem universal valabil pe care il folosim in elucidarea problemelor care se numeste logica. Fara acest instrument nu putem opera cu concepte. Dar divagam de la subiect...
|
|
||||
|
||||
![]()
Desi te-ai exprimat foaaarte foarte vag o sa incerc sa-ti raspund.
Citat:
Conceptul de adevar NU este acelasi indiferent ca esti liber cugetator sau crestin (caci nu vorbim de islamisti aici), pentru ca nu putem vorbi de aceasi substanta. Pentru filozofie adevarul este un concept, pentru crestini el este o peroana. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
e in mintea mea este asemenea cu OBIECTUL din fata mea, pe cand pentru crestinism, sunt in Adevar cand mintea mea e asemenea cu SUBIECTUL ABSOLUT, adica Dumnezeu. Iertati.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
![]() |
Tags |
evolutionism |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre ereziarhi, erezii si combaterea acestora la Sfintele Sinoade Ecumenice | tot-Laurentiu | Dogmatica | 15 | 11.04.2014 00:40:59 |
Puncte comune intre catolicism si ortodoxie | PadreCory | Biserica Romano-Catolica | 17 | 12.04.2008 01:35:49 |
|