![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Atunci zic si eu: sa ma ajute Dumnezeu si sa ma fereasca toata viata mea de asemenea "iluminare", si sa ma pastreze si pe mine, pacatoasa, cat mai aproape de masura "obscuritatii" sfintilor parinti din Athos sau a "obscurului" nostru parinte Arsenie Boca...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In perspectiva de 2000 de ani a Bisericii, si in perspectiva zecilor de mii de sfinti de-a lungul timpului, intr-adevar Pr Boca este obscur. Am mai spus asta de mai multe ori, dar ortodocsii ii critica pe catolici dinc auza primatului papal, pe care spun ca nu il pot accepta cu nici un chip. Si totusi, sunt ortodocsi care au nenunarati "papi." Macar nici un catolic nu spune ca papa nu ar avea pacate personale, sau ca nu ar putea gresi, dar cred ca cu greu gasesti un fan Arsenie Boca care sa spuna ca pr Boca ar fi gresit pe ici pe colo. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Vad lucrurile asa: daca fratele nostru greseste (greseala clara, ba chiar este si in deriva si suferinta din cauza asta) si eu ii spun ca greseste, imediat alti ortodocsi sar "nu-ti este tie rusine sa-l judeci? dar ce-ai cu el? Ce ti-a facut? Are dreptul la opinii personale! Nu ai iubire! Pune mana si-l mangaie pe cap frumos!" In schimb, cei care au aratat credinta si au intors pe altii la credinta, cei care au facut lucruri suprafiresti etc... sunt criticati si intorsi pe toate partile. Adica: mai degraba contestam adevarul unui sfant (oricare sfant, stiu ca Par. Arsenie Boca nu este declarat sfant), mai degraba cautam lui nod in papura decat sa ne uitam la noi sau la cel de langa noi care schioapata. Nici un om mantuit, oricare ar fi el, nu poate fi considerat "obscur", Noesisa. Obscurii suntem noi. Un om luminat de Dumnezeu nu este obscur. Ortodoxia nu este un fenomen social, ca sa vorbesti in astfel de termeni ("In perspectiva de 2000 de ani a Bisericii, si in perspectiva zecilor de mii de sfinti de-a lungul timpului, intr-adevar Pr Boca este obscur").. Fiecare om mantuit este unic si extrem de important si de la fiecare avem ce invata. Si nu in ultimul rand, chiar daca Boca nu este pe gustul tau.. nu vad care alt sfant ar da dreptate punctului de vedere al Sophiei, care se poate rezuma asa: "Sunt om mic si plin de neputinte, de ce mi se cere sa fiu ceea ce nu sunt?. Si precis Dumnezeu nu are astfel de pretentii, ci ma accepta asa cum sunt, dar Biserica a inventat tot felul de cerinte absurde care nu se impaca cu dragostea lui Dumnezeu." @ Sophia.. chiar daca spun numele tau, nu o lua ca o jignire. Nu este vorba de tine, cred ca ce se intampla este un fenomen de masa. Tu doar ai avut curajul sa intrebi, dar cred ca multi gandesc ca tine. Deci nu o lua personal. @ Tzaranca Unde pleci? Stai pe-aici. Mi-a placut ce ai postat pe topicul cu "cei adormiti". Mai vrem sa citim. Last edited by anna21; 26.03.2010 at 14:38:28. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu știu câtă relevanță are ce crezi sau nu crezi, dar să știi că ortodocșii nu-l consideră pe pr. Arsenie Boca "infailibil", ci îl consideră om, fie el și sfânt. Iar un om (fie el și sfânt) poate avea și greșeli, că doar e om. Însă asta nu îl face mai puțin sfânt. Ai auzit de sfinți care mai înainte de a fi sfinți au fost tâlhari sau vameși sau prostituate? Asta îi face mai puțin sfinți? Iar noi nu suntem "fani" - că nu vorbim de Michael Jackson, Doamne iartă-mă! - ai părintelui Arsenie, ci suntem, simplu, credincioși, iubitori ai părintelui. Iar dacă ai ști cu adevărat cine a fost, nu te-ai încumeta să fii atât de lipsită de cuviință. Apoi: "perspectiva celor 2000 de ani ai Bisericii"... cum adică, vechimea Bisericii face să se altereze calitatea de sfânt a unui sfânt? Dar mătăluță știi cam când a trăit pr Arsenie? Știi ce a făcut? Știi viața lui, faptele lui, minunile lui - unele făcute chiar după ce a trecut la Domnul? Cum poți spune că e obscur un om despre care habar nu ai ce valoare are? De ce obscur? Că n-ai auzit de el? La fel, despre sfinții părinți din Athos! Te trezești vorbind, evaluând, clasificând - pe cine? pe sfinți! Or fi unii mai obscuri, spre deosebire de alții, care-s mai la modă? Nu-i așa că sună aberant? Cum crezi că sună afirmațiile și considerațiile pe care le-ai postat? Cum crezi că apare lipsa de respect cu care te pronunți ? Parcă ai vorbi de ultimele apariții în showbizz... Apoi: "Macar nici un catolic nu spune ca papa nu ar avea pacate personale, sau ca nu ar putea gresi" - dar, drăguță, cam ce crezi că înseamnă termenul "infailibil" - "infailibilitate"? Ia un DEX și citește: "infailibil" = care nu poate greși, care nu se poate înșela" !!! Deci, dacă înțeleg bine, lucrurile stau așa: nici un catolic nu spune că papa nu ar putea greși, (afirmația ta, textual) dar toți catolicii afirmă infailibilitatea papei... (asta e dogma, nu?) Cred că mai mult nu am ce să adaug!!! :))
|
|||
|
|||
![]()
Anna: A judeca pe cineva, a-i spune cam de sus ca nu se schimba, ca nu stie ABC-ul, ca sa plece de pe forum, ca nu mai avem ce discuta cu el, este totusi altceva, cu totul altceva decat a critica unele spuse ale unui parinte sau scriitor bisericesc.
A critica nu este tot una cu a judeca si a condamna. Mishi55: p. Arsenie Boca nu este canonizat. Iar scrierile care circula sub numele lui nu au fost, majoritatea, scrise de el ci de discipoli. Unele contin afirmatii foarte indoielnice (cum ar fi preziscerile despre sfarsitul lumii si scaparea Romaniei de dezastru etc) si m-as mira sa fie canonizat. De altfel cand a murit era in dizgratia sfantului Sinod (nu ca ar fi neaparat asa impoirtant, dar este un fapt) si daca nu ma insel era chiar in stare de schisma cu Biserica.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și uite că, așa necanonizat și în dizgrația sinodului, sfântul Arsenie Boca face minuni și în ziua de azi. Cine va merge la mormântul lui, va ști, va simți și va înțelege. Crezi că Dumnezeu are nevoie de aprobarea sinodului ca să "canonizeze" un sfânt? sau crezi că părintele face minuni (chiar și azi) așa, din putere omenească? Nu cumva ne pierdem în birocrație acolo unde ar trebui să stăm doar pe genunchi și să ne rugăm cu evlavie?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa nu cred ca este corect sa punem ca autoritate la acelasi nivel o persoana pe care poporul in considera sfant cu un sfant recunoscut oficial. Sigur, evlavia poporului este unul din criteriile pt canonizare, dar nu este singurul. Nici minunile, de altfel. Poate p. Arsenie Boca este poate sfant, nu zic. Dar scrierile care circula sunt in buna parte dubioase, nu este sigur ca sunt de el, si contin idei dubioase, partial. Asta nu inseamna ca nu a avut o viata sfanta.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 26.03.2010 at 15:35:53. |
|
|||
|
|||
![]()
Religia are trei componente: dogma, morala si cult. Drept urmare: este bine sa invatam credinta corect , sa cunoastem si sa aplicam morala crestina si sa participam la actele de cult. Desi religia este una, si sa presupunem ca toti cunoastem dogmele si morala in mod corect, ferirea de pacat si practicarea virtutilor tine de fiecare in parte. Unul are foarte multa rabdare, altul mai putina, unul poate spune 3 acatiste pe zi , altul de abia citeste o pagina, unul spune rugaciunea inimii , altul e mai lenes, unul se jertfeste pt aproapele mai mult, altul mai putin. De putut va spun sigur ca putem mai mult decat facem , dar nu avem destula vointa. Cand aud de nevointele unor crestini ma minunez. Chiar si in zilele noastre sunt oameni care traiesc o viata aparte chiar in mijlocul lumii fiind. Hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca SE POATE numai ca noi nu depunem destul efort. Ne complacem in mediocritate( ca asta-i lumea in care traim, ca nu putem sa ne ridicam mai presus...) in loc sa ne umilim si sa recunoastem ca iubim mai mult confortul decat dobandirea Sfantului Duh.
Daca auzim ceva care nu e convenabil pt noi, gata, sarim in sus! Nu imi convine, nu e corect, asta-i habotnicie! Oare nu ar fi mai cinstit fata de noi insine sa spunem: ,,asa este corect, numai ca eu inca nu pot pune in practica pt ca inca nu am puterea de a ma lepada de mine insami...ŽŽ Sincer eu sentimentul asta il am. Stiu f bine ca anumite lucruri sunt pacate sau ca ce fac si cum ma comport nu e tocmai in regula insa accept ca sunt prea slaba ca sa trec peste. Nu zic: ,,a...cum sa fie pacat cutare lucru? nu -i asa! ŽŽ doar ca sa am eu constiinta impacata. Nu va mai suparati atunci cand vi se spune adevarul si nu va convine. Acceptati-va slabiciunile( e asa fac) . Uneori si eu m-am impotrivit adevarului pt ca nu prea era pe placul firii mele pacatoase dar pana la urma mi-am dat seama ca tot acolo ajung. De fapt , in adancul sufletului meu stiam ca mai devreme sau mai tarziu o sa accept adevarul. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
A arunca vina unii pe altii! | cristiboss56 | Din Vechiul Testament | 43 | 07.06.2011 19:40:27 |
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? | geo.nektarios | Generalitati | 89 | 30.12.2009 13:00:19 |
Forumul nostru | omulet | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 479 | 04.11.2009 15:39:44 |
Unii pentru altii sa ne rugam! | LapetiteMoc | Umanitare | 13 | 08.08.2009 16:34:44 |
|