Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2010, 22:14:07
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
"Inaltarea lui Moise"
sincer eu nu am auzit de aceasta carte... daca imi poti oferi mai multe informatii...
Oricum sursa Sfantului Iuda este alta carte evreiasca (care repet face parte doar din traditie).
Vechi 06.07.2010, 22:15:05
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
din nefericire in acest caz nu este vorba de inspiratie divina ci este scris intr-o carte la evrei. Ti-am oferit inca un indiciu... spune-mi te rog numele acelei carti (de mare valoare la Evrei dar care nu face parte din Tanac, Tora sau Talmud).
Cum se face că ești convins de neinspirația divină a epistolei lui Iuda, și ești dispus să acorzi mai mult credit unei lucrări pseudoepigrafice ("Moartea lui Moise")?
Vechi 06.07.2010, 22:17:10
Banned

Implicit

Citat:
Esti simpatic tare sincer iti spun. Pai mai sus spuneai ca toti sunt morti... acum zici ca unii sunt vii.
Nu știu să fi zis că toți sunt morți. Avraam, Isac și Iacov nu reprezintă totalitatea sfinților.
Vechi 06.07.2010, 22:18:16
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
sincer eu nu am auzit de aceasta carte... daca imi poti oferi mai multe informatii...
Oricum sursa Sfantului Iuda este alta carte evreiasca (care repet face parte doar din traditie).

Uite aici o sursa ortodoxa:

http://www.calauzaortodoxa.ro/credin...e-si-traditie/

"Pe lânga Cartea lui Enoh, Iuda citeaza din Înaltarea lui Moise atunci când se refera la lupta pentru trupul lui Moise dintre arhanghelul Mihail si diavol (Iuda 9)."

mai jos pe pagina , la "O nouă privire asupra canonului"
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 06.07.2010, 22:21:17
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Cum se face că ești convins de neinspirația divină a epistolei lui Iuda, și ești dispus să acorzi mai mult credit unei lucrări pseudoepigrafice ("Moartea lui Moise")?
stii bine ca nu la asta m-am referit, anume ca Sfantul Iuda nu ar fi scris in Duh Sfant. Doamne fereste! Ci doar am dorit sa subliniez ca acel episod Sfantul Iuda l-a citit intr-o carte care se afla in traditia evreiasca (nu a primit acel espisod prin inspiratie divina directa, adica extaz ca Sfantul Petru sau vedenie etc...). Nu am auzit de aceasta lucrare (din traditia evreiasca) "Moartea lui Moise"... daca imi poti da mai multe informatii (autorul, locul scrierii)...
Vechi 06.07.2010, 22:23:20
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Uite aici o sursa ortodoxa:

http://www.calauzaortodoxa.ro/credin...e-si-traditie/

"Pe lânga Cartea lui Enoh, Iuda citeaza din Înaltarea lui Moise atunci când se refera la lupta pentru trupul lui Moise dintre arhanghelul Mihail si diavol (Iuda 9)."

mai jos pe pagina , la "O nouă privire asupra canonului"
foarte bine. felicitari... vedeti ca pana la urma tot de la ortodocsi luati adevarul. sincer nu inteleg de ce nu il luati pe tot...
Vechi 06.07.2010, 22:26:37
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
foarte bine. felicitari... vedeti ca pana la urma tot de la ortodocsi luati adevarul. sincer nu inteleg de ce nu il luati pe tot...
Pai stai sa vedem, ca tu spuneai ca nu esti de acord cu acest adevar. Spuneai ca e vorba de alta carte...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 06.07.2010, 22:29:58
Banned

Implicit

Citat:
stii bine ca nu la asta m-am referit, anume ca Sfantul Iuda nu ar fi scris in Duh Sfant. Doamne fereste! Ci doar am dorit sa subliniez ca acel episod Sfantul Iuda l-a citit intr-o carte care se afla in traditia evreiasca (nu a primit acel espisod prin inspiratie divina directa, adica extaz ca Sfantul Petru sau vedenie etc...). Nu am auzit de aceasta lucrare (din traditia evreiasca) "Moartea lui Moise"... daca imi poti da mai multe informatii (autorul, locul scrierii)...
Clement din Alexandria, Origen și Didim declară că Iuda 1,9 este un citat dintr-un pasaj din lucrarea pseudo-epigrafică [Ανάβασις Μωυσέως] („Moartea lui Moise”). Lucrarea aceasta este păstrată doar în fragmente, iar părțile existente nu conțin pasajul în discuție. Totuși, specialiștii sunt în general de acord că nu există motive pentru a pune la îndoială cuvintele acestor părinți bisericești. Faptul că Iuda citează din ᾽Ανάβασις Μωυσέως nu înseamnă că această lucrare este inspirată. Dacă a citat din ea, Iuda nu a făcut altceva decât să se folosească de un anumit material cuprins în ea.
Vechi 06.07.2010, 22:30:56
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai stai sa vedem, ca tu spuneai ca nu esti de acord cu acest adevar. Spuneai ca e vorba de alta carte...
Ba sunt de acord, despre carta lui Enoh este vorba. vroiam toate detaliile, nu doar franturi... vroiam sa vad sursele voastre de documentare... dar mi-ati oferit tot surse ortodoxe :)

deci iata ca traditia are un rol extrem de important din moment ce Sfantul Iuda si Sfantul Pavel citeaza in Noul Testament din carti care erau doar in traditia evreiasca. iata cum elemente doar din traditia evreiasca pentru noi ajung sa aiba valoare scripturistica.
Vechi 06.07.2010, 22:32:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Clement din Alexandria, Origen și Didim declară că Iuda 1,9 este un citat dintr-un pasaj din lucrarea pseudo-epigrafică [Ανάβασις Μωυσέως] („Moartea lui Moise”). Lucrarea aceasta este păstrată doar în fragmente, iar părțile existente nu conțin pasajul în discuție. Totuși, specialiștii sunt în general de acord că nu există motive pentru a pune la îndoială cuvintele acestor părinți bisericești. Faptul că Iuda citează din ᾽Ανάβασις Μωυσέως nu înseamnă că această lucrare este inspirată. Dacă a citat din ea, Iuda nu a făcut altceva decât să se folosească de un anumit material cuprins în ea.
deci suntem de acord ca Sfantul Iuda a citit undeva aceast episod si nu l-a primit prin revelatie divina (gen extaz, vedenie...), asa cum spuneai mai sus. Iata deci ca Sfanta Traditie are un rol extrem de important.
sincer ma bucur sa vad ca ati prins interes pentru Parintii Bisericesti, deci pentru ortodoxie. Felicitari inca o data!

Last edited by Eugen7; 06.07.2010 at 22:37:11.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42