Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2010, 11:04:56
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de claudiuremus Vezi mesajul
Buna seara tuturor.As dori sa arunc si eu un pic de lumina in acest caz.Nu are rost sa intru in polemici cu neoprotestantii ,ci vreau sa ma adresez initiatorului topicului cu urmatoarele precizari:
Toate traducerile Bibliilor ortodoxe -ca a fost de la 1688,ca a fost de la 1914,ca este versiunea lui Bartolomeu Anania,sau alte traduceri sinodale-s-au facut dupa Septuaginta,adica traducerea greceasca din aramaica veche a Vechiului Testament.Este cea mai pura traducere,ea facandu-se de catre 49 de traducatori,talmaci,impartiti in sapte echipe de cate sapte,locul fiind Alexandria.Dupa ce au terminat toti,s-au comparat traducerile si intr-o proportie covarsitoare au fost identice,ceea ce ne arata ca Duhul Sfant a fost acela care a lucrat in mod tainic .
In limba ebraica se obisnuia la vremea aceea sa se inlocuiasca deseori numeralul cardinal cu numeralul ordinal,sensul expresiei ramanand neschimbat,adica ,,intiiul" cu ,,unul".
Revenind la Noul Testament,pentru ca nu-i asa ,in Evanghelii ni se vorbeste de nastere,stim ca unele Evanghelii au fost scrise in greceste ,iar altele in ebraica.Comparand textele din ebraica cu cele din greaca veche,si acordandu-le cu Sfanta Traditie,practic este unul si acelasi lucru: Iisus a fost Unul si Intiiul nascut din Fecioara Maria.Fara nici un fel de dubiu.
Bine-nteles ca discutii pot fi la nesfarsit din partea carcotasilor,dar repet ,ma adresez tuturor celor care pastreaza Sfanta Traditie.
Așa cum m-am mai exprimat, nu doresc să abordez chestiunea "fecioriei eterne" a maicii Domnului care are sens doar în teologia ortodoxă și catolică, în rest din toate punctele de vedere este un concept contradictoriu dacă nu chiar absurd.
Vreau doar să atrag atenția asupra irelevanței Septuagintei (ca și a originalului ebraic veterotestamental, de altfel) în această discuție. Când vorbim despre fecioara Maria, ne referim strict la NT, respectiv doar la Evanghelii căci în FA și epistole nu o mai întâlnim cu acest atribut al fecioriei. Iar Evangheliile -așa cum se știe- au fost scrise în dialectul koine al limbii grecești, neexistând nicio dovadă ca la origine a existat o versiune aramaică (cu atât mai puțin ebraică).
Reply With Quote
Vechi 15.11.2010, 23:46:30
zsuleica zsuleica is offline
Member

Data înregistrării: 12.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de codana Vezi mesajul
carmen,io intaleg ase:
1.intai-nascut>>>mai sunt si alti copii
2.unul-nascut>>>nu mai sunt alti copii,
deci iaste o mica mare diferenta
eu inteleg asa:

intai-nascut = expresie care subliniaza faptul ca Maria nu a avut copii inaintea Lui, prin urmare expresie folosita pentru a intari ideea principala, anume ca Iisus s-a nascut din femeie fecioara.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 00:08:56
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zsuleica Vezi mesajul
eu inteleg asa:

intai-nascut = expresie care subliniaza faptul ca Maria nu a avut copii inaintea Lui, prin urmare expresie folosita pentru a intari ideea principala, anume ca Iisus s-a nascut din femeie fecioara.
Nasterea Domnului(zamislirea) sa petrecut in chip suprafiresc ( a se vedea in sf Scriptura buna vestire Sf Ioan Damaschinul spune:"Pururea fecioara ramane deci,si dupa nastere fecioara,neapropiindu-se nicidecum de barbatpana la moarte"
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 00:40:41
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de claudiu-marius Vezi mesajul
Nasterea Domnului(zamislirea) sa petrecut in chip suprafiresc ( a se vedea in sf Scriptura buna vestire Sf Ioan Damaschinul spune:"Pururea fecioara ramane deci,si dupa nastere fecioara,neapropiindu-se nicidecum de barbatpana la moarte"
dar nu te contrazic. era doar pentru userul de mai sus care lasa sa se inteleaga ca intai-nascut implica automat existenta unui al doilea nascut.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 07:01:25
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de claudiu-marius Vezi mesajul
Am o întrebare. Dacă maica Domnului a fost o sfântă -și eu am convingerea că chiar a fost o sfântă- cum și-a îndeplinit ea două din misiunile unei femei în Israel?
- aceea de a naște cât mai mulți copii (de preferință băieți).
- aceea de a se achita de obligațiile conjugale față de soț (1 Cor.7,3).
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 08:11:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Am o întrebare. Dacă maica Domnului a fost o sfântă -și eu am convingerea că chiar a fost o sfântă- cum și-a îndeplinit ea două din misiunile unei femei în Israel?
Toată viața Sf Fecioare a fost în întregime condusă de Dumnezeu. Ea însăși îi spune Arhanghelului vestitor că este roaba Sa. Or, a fost planul lui Dumnezeu ca Isus să nu aibă frați și surori de sânge, dar să aibă mulți frați și surori după adopție. Atâta cât putem noi pricepe planurile lui Dumnezeu, acest lucru El l-a dorit ca să nu existe vreo sminteală în privința pretenției cuiva că ar fi "os din osul lui Isus", așa cum vedem că suferă Martorii lui Iehova, care, ca și dv, nu cred în pururea fecioria Maicii Domnului, ci cred într-o Descendență la modul propriu.
Deci, sfințenia nu constă în a face cât mai mulți copii, ci a face voia Domnului, care poate fi specială pentru persoane speciale, alese de El. Foarte mulți sfinți și sfinte nu au nici măcar un copil după trup.
În ceea ce privește a doua întrebare: obligația conjugală este față de soțul care cere aceasta. Este permis ca soții să se abțină de la relații matrimoniale dacă amândoi doresc aceasta, în special din iubire față de Domnul. Un număr destul de mare de sfinți, unii regi, au urmat acest fel de căsătorie, căreia i se mai spune "căsătorie albă" sau "iosefină". În sfârșit, ortodocșii mai au un argument suplimentar: după părerea lor, Iosif nu a fost soțul Mariei, iar Sfânta Familie nu a existat. Legătura lor a fost de logodnă. Iar într-o logodnă nu numai că nu există "obligație conjugală", ci legătura trupească este oprită.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 08:45:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
așa cum vedem că suferă Martorii lui Iehova, care, ca și dv, nu cred în pururea fecioria Maicii Domnului, ci cred într-o Descendență la modul propriu.
Nu știu ce înțelegeți dvs. prin "Descendență la modul propriu", însă dacă aceasta înseamnă cumva o naștere în urma legăturii maicii Domnului cu Iosif, vreau să neg cu hotărâre o atare teorie pusă în cârca adventiștilor!

Citat:
Deci, sfințenia nu constă în a face cât mai mulți copii, ci a face voia Domnului, care poate fi specială pentru persoane speciale, alese de El. Foarte mulți sfinți și sfinte nu au nici măcar un copil după trup.
Nici n-am afirmat că sfințenia ar consta în facerea de copii mulți, de asemenea știu că au existat destui sfinți celibatari. Nu uitați însă că sf. Maria era angajată într-o legătură sfântă a căsătoriei și în calitate de soție avea obligații ce decurg din aceasta.

Citat:
În ceea ce privește a doua întrebare: obligația conjugală este față de soțul care cere aceasta. Este permis ca soții să se abțină de la relații matrimoniale dacă amândoi doresc aceasta, în special din iubire față de Domnul.
Adevărat, prin consens poate exista o abstinență temporară, aceasta nu explică abstinența permanentă (atenție: când vorbim de o căsătorie, nu de un celibat!). Chiar Scriptura pomenește de o asemenea abstinență temporară:
"Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." (1 Cor.7,5)
Dar observați că și în acest caz, Cuvântul Domnului sfătuiește (ca să nu zic poruncește) să nu ne lipsim (άποστερέω = a lipsi, a jefui de) privilegiile intime ale căsătoriei.

Citat:
Un număr destul de mare de sfinți, unii regi, au urmat acest fel de căsătorie, căreia i se mai spune "căsătorie albă" sau "iosefină".
Acum haideți să nu amestecăm lucrurile. Căsătoriile formale dictate de rațiuni politice nu intră în cadrul discuției noastre. Să nu uităm că atât Maria cât și Iosif erau niște sfinți adevărați ce au pus la baza logodnei lor afecțiunea și iubirea reciprocă nu niște interese politice.

Citat:
În sfârșit, ortodocșii mai au un argument suplimentar: după părerea lor, Iosif nu a fost soțul Mariei, iar Sfânta Familie nu a existat. Legătura lor a fost de logodnă. Iar într-o logodnă nu numai că nu există "obligație conjugală", ci legătura trupească este oprită.
Dacă nu se renunță la acest "argument", legătură lor tinde să devină un concubinaj, care știm că în Scriptură este echivalat cu curvia! Sper că nici un ortodox n-ar dori să se creadă așa ceva despre maica Domnului și sf. Iosif
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 14:07:18
Member

Implicit

Fecioara Maria a fost data in protectia lui Iosif. Ortodocsii il vad pe Iosif mai degraba ca pe un batran care a primit ca porunca din partea lui Dumnezeu grija si protectia Fecioarei in misiunea unica data ei, si nu o casatorie obijnuita prin care cei doi ar avea obligatii conjugale unul fata de celalalt,,, tocmai datorita faptului ca misiunea ei pe pamant a fost unica, deci cu totul diferita de misiunea celorlalte femei in lume.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 14:36:24
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Omule scuze da ti sa dus placa de baza cu placa de surf la mare ....lasa-ne cu dementele tale te rog frumos ca nu are rost vezi-ti de confesiunea ta.M-am saturat de ijuriile tale aduse Maicii Domnului si Sfintilor
Reply With Quote
Vechi 16.11.2010, 15:03:58
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zsuleica Vezi mesajul
Fecioara Maria a fost data in protectia lui Iosif. Ortodocsii il vad pe Iosif mai degraba ca pe un batran care a primit ca porunca din partea lui Dumnezeu grija si protectia Fecioarei in misiunea unica data ei, si nu o casatorie obijnuita prin care cei doi ar avea obligatii conjugale unul fata de celalalt,,, tocmai datorita faptului ca misiunea ei pe pamant a fost unica, deci cu totul diferita de misiunea celorlalte femei in lume.
Dacă Scriptura ar aminti toate aceste elemente, aș crede. Însă ea tace la acest capitol, cum de altfel tace și cu privire la icoane, moaște, parastase, și alte multe idei profund străine de învățătura lui Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Problema de suflet...mica? jalina Generalitati 39 04.12.2012 17:09:22
o mica problema de gramatica cred_cu_adevarat Generalitati 12 19.10.2011 14:01:11
O mica problema ! Darkanian Generalitati 18 08.03.2011 19:58:56
Buturuga mica andreicozia Generalitati 2 18.09.2009 23:47:10
o mica alinare mara2008 Stiri, actualitati, anunturi 1 28.09.2008 15:43:13