Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2010, 12:25:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Dar parerea mea este ca intotdeauna crestinii trebuie sa se distinga de evrei sau alti ne-crestini. Asa a fost acum 1500 de ani, asa este si acum. Adevarul-adevarat este ca unul, si cel mai important, motiv pentru care noi suntem crestini si nu altceva este fiindca noi credem ca il avem pe Dumnezeu, ca felul in care credem noi este revelat , pe cand ceilalti nu, si cred ca este bine sa se pastreze distinctia.

Nu, nu cred ca este o blasfemie sa aprinzi lumanari de hanukkah. Pe de alta parte nu inteleg de ce unii episcopi aleg sa participe la lucrurile astea cand stiu ca se va crea tulburare de care nu este nevoie. Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim si la misiunea Bisericii, aceea de a aduce pe toti oamenii la lumina Adevarului. Ii va ajuta actiunea de mai sus pe evrei sa vina la adevarata credinta? Probabil ca nu, dimpotriva, se creaza un fel de amagire cum ca e OK sa fii evreu...si nu este.
Sigur ca trebuie sa se distinga, eu ma refeream la distinctia sociala, exterioara, a recunoasterii de catre ceilalti. In primele secole multi credeau ca crestinii sunt un fel de secta a evreilor. Nu mai este cazul acum.

Si da, pe unii ii sminteste acest gest. Insa de ce ierarhii ar trebui sa aiba grija mereu numai de ei, si nu de noi ceilalti care ne smintim la gesturi de tip opus, de ex: declaratii fanteziste despore pericolul lepadarii de Hristos daca folosim carduri cu cip, sau ca ne ia satana din cauza codului cu bare; declaratii ca 'ecumenismul este erezia ereziilor'; samd. Pe una astfel de gesturi ierarhice ma smintesc (in sensul ca imi fac rau la suflet; ma supara, ma enerbeaza)
Ba, ia sa ii mai sminteasca si pe astia un pic. Au nevoie de putina adrenalina si ei in viata lor.
Acum, serios vorbind, acest gest poate ajuta sa arate ca nu ar trebui sa fim antisemiti. In tarile ortodoxe actuale exista mult antisemitism latent. Este o rusine pentru noi. De aceea, gesul patriarhului sarb mi se pare mai degraba pozitiv.

In viata, trebuie sa alegi pe cine risti sa sochezi.

Last edited by Fani71; 17.12.2010 at 12:33:53.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2010, 12:56:44
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Si da, pe unii ii sminteste acest gest. Insa de ce ierarhii ar trebui sa aiba grija mereu numai de ei, si nu de noi ceilalti care ne smintim la gesturi de tip opus, de ex: declaratii fanteziste despore pericolul lepadarii de Hristos daca folosim carduri cu cip, sau ca ne ia satana din cauza codului cu bare; declaratii ca 'ecumenismul este erezia ereziilor'; samd. Pe una astfel de gesturi ierarhice ma smintesc (in sensul ca imi fac rau la suflet; ma supara, ma enerbeaza)
Ba, ia sa ii mai sminteasca si pe astia un pic. Au nevoie de putina adrenalina si ei in viata lor.
.
Pai Patriarhia Romana a spus clar si in public ca nu are nici o treaba mantuirea cu pasaportul cu cip. Problema este ca nu asculta (mai) nimeni si tot pe a lor o tin.

Si da, poate ca ierarhii ar trebui sa se concentreze mai mult in a face ordine si a educa turma proprie, si apoi a face lucruri posibil smintitoare.
Vechi 17.12.2010, 13:31:41
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Pai Patriarhia Romana a spus clar si in public ca nu are nici o treaba mantuirea cu pasaportul cu cip. Problema este ca nu asculta (mai) nimeni si tot pe a lor o tin.

Si da, poate ca ierarhii ar trebui sa se concentreze mai mult in a face ordine si a educa turma proprie, si apoi a face lucruri posibil smintitoare.
Imi pare bine ca a spus Patriarhia Rumana asta.
Dar uite, Biserica Greciei a spus exact contrariul de curand. Pe mine asta ma socheaza, ba chiar ma sminteste.
Vechi 17.12.2010, 13:43:15
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Imi pare bine ca a spus Patriarhia Rumana asta.
Dar uite, Biserica Greciei a spus exact contrariul de curand. Pe mine asta ma socheaza, ba chiar ma sminteste.

Pai vezi, asta e problema majora a Ortodoxiei, citeste mesajul dinaintea astuia: cum anume stii care e "constiinta soborniceasca a Bisericii?"

Patriarhia Greciei spune un lucru, a Romaniei spune altul, a Bulgariei da din umeri, a Rusiei nu spune nimic, a Constantinopolului chiar daca spune ceva nu o asculta nimeni, OCA e prea departe, ROCOR anatemizeaza si re-boteaza pe toata lumea care tine calendarul nou etc. etc. etc. Pe mine lucrul asta ma sminteste si, sincer, ma oboseste.

Cautam recent un catehism ortodox. Online. Si ce am gasit. Cateva catehisme care vorbesc de lucruri diferite in feluri diferite, multe dintre ele preocupate sa arate cat de eretici/sau in greseala sunt catolicii in special, sau si protestantii, cum ortodoxia este TOTAL alta mancare de peste decat catolicismul.... Cand eu vreau catehism ortodox in care este expusa clar si pe intelesul tuturor credinta ortodoxa. NU de ce catolicii gresesc (plus ca vorbeau de catolici in mod gresit.....) si cum de fapt suntem mai apropiati de anglicani decat de catolici (!!!). Si apoi mergi pe vatican.va si gasesti catehismul bisericii catolice, usor de gasit, in cateva limbi, inclusiv romana...si aproape fara sa pomeneasca nici de ortodocsi nici de protestanti. Deci se poate. Si da, l-am citit.
Vechi 17.12.2010, 13:49:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Si apoi mergi pe vatican.va si gasesti catehismul bisericii catolice, usor de gasit, in cateva limbi, inclusiv romana...
S-avem pardon ! Pe situl vatican.va avem în română numai Compendiul, care este varianta pe scurt a Catehismului. Catehismul însuși în română se află numai pe pagina lui Dragomir, la catehism.ro
Păi, adică ce, se compară situl meu cu situl vatican.va ? :)

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.12.2010, 13:56:54
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
S-avem pardon ! Pe situl vatican.va avem în română numai Compendiul, care este varianta pe scurt a Catehismului. Catehismul însuși în română se află numai pe pagina lui Dragomir, la catehism.ro
Păi, adică ce, se compară situl meu cu situl vatican.va ? :)
:) Asta asa este. Compendiul in romana si am citit din catehism in engleza. Sigur, catehismul este disponibil, printre altele, in chineza traditionala si malagasy. Nu stiu ce este si unde se vorbeste malagasy totusi. :D
Nu am stiut de site-ul dumneavoastra. :P
Vechi 17.12.2010, 16:02:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
:) Nu stiu ce este si unde se vorbeste malagasy totusi. :D
Te pomenești că malagasy se vorbește în Republica Malgașă, cum se mai cheamă Madagascarul, unde portughezii au făcut o frumoasă operă de misiune. Acolo trăiesc și multe animale dispărute în alte părți ale globului și ce cald și frumos trebuie să fie acum ! V-ați gândit că acei malgași, sau madagascareni ca să zic așa, serbează Crăciunul în miezul verii ? Pentru ei, Moș Crăciun aducând Coca Cola trebuie să aibă o cu totul altă semnificație...

Citat:
Nu am stiut de site-ul dumneavoastra. :P
Vatican.va poate lua Catehismul de pe situl meu. Dacă plătește bine. Un relicvariu, acolo, nici nu se cunoaște la tezaur. Cel mai mult îmi plac acelea din aur filigranat, cu semnătura lui Cellini, dacă se poate. În caz că mai are și relicva înăuntru, e bonus !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lepadarea de sine si chipul Lui Dumnezeu in om. MariS_ Din Noul Testament 36 24.08.2011 14:23:00
Patriarhul Pavle al Serbiei va fi înmormântat mâine , 19 noiembrie 2009 cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 18.11.2009 21:13:19
A murit Patriarhul Pavle al Serbiei Hector Stiri, actualitati, anunturi 16 18.11.2009 14:22:32
moartea patriarhului Alexei alexandrumelenteev Despre Biserica Ortodoxa in general 1 06.12.2008 15:17:41