Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.02.2011, 19:05:45
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

In primul rand nu ar rost sa folosim sambata, care e un cuvant romanesc. Cel mult Sabbath, care inseamna zi de odihna. Apoi "a saptea" nu indica o zi anume

Chiar dvs. pe topicul "Sabat" ati postat acest link ortodox:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Copiez ce scria chiar la inceput:

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura."

Sper ca sunteti de acord cu postarea dvs.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 21:45:56
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
Bucura-te, acum o sa aflii adevarul si o sa-ti dai seama ca te-au pacalit adventistii astia cu ideile capitanului despre ziua de odihna. Ca, oricat de penibil ar parea, noi dezbatem acum idee unui capitan de vas din America sec. XIX. Pe care o opunem parerii tuturor sfintilor. Deci tu spui ca acel capitan a avut dreptate si toti sfintii s-au inselat, desi faceau minuni.
Nu știu cu ce "adevăr" vrei să mă luminezi, însă vreau să-ți spun că Acel căpitan de vas este din sec.I
http://s1101.photobucket.com/albums/...t=CptIisus.jpg

Citat:
Uite acum care e adevarul: Capitolul 16 din Iesirea [...]
Cum bine ai vazut evreii nu cunosteau saptamana si ziua Sabatului nu are nicio legatura cu ziua creatiei, e o zi stabilita dupa luna. Luna se calcula dupa satelitul Pamantului, Luna. Acum ai aflat adevarul, te poti intoarce la dreapta credinta sau sa aperi in continuare aberatiile capitanului de vas si a conducatorilor cultului.
Numai tu știi ce ai vrut să demonstrezi. Ai postat texte despre sărbătoarea Paștelor, eu de cu totul altceva vorbeam.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 21:52:41
Banned

Implicit

Citat:
Daca numim sabat ziua de odihna este un pleonasm, "ziua de odihna a zilei a saptea". Daca numim sabat odihna atunci ar merge dar suna cam ciudat.
Expresia devine pleonastică doar datorită faptului că atât "odihnă", cât și "a șaptea" au aceeași rădăcină comună. Chiar postasem ceva legat de aspectul acesta, însă am tăiat la editare să nu mă acuze iar dl. AdrianAamz de ironii ieftine.

Citat:
De ce sa nu numim Sabat, adica ziua de odihna?
pentru motivul expus deja. Existau mai multe tipuri de sabate (zile nelucrătoare): sabate ceremoniale (șapte la număr), chiar ani sabatici, și sabatul zilei a șaptea (sâmbăta). În felul acesta le-am putea diferenția și evita confuziile.

Citat:
Ai taiat din pasaj, luand din context. El suna asa, de fapt la 16, 23, nu la 16, 25: "Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului."
Iar la 16, 25 avem: "
Moise a zis: "Mâncați-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veți găsi mană pe câmp." Caci venise a doua zi.
Deci evreii nu aveau cum sa intrebe ce e ala Sabat, din moment ce Moise le spusese cu o zi inainte ce a spus Domnul.
Iar Domnul le spusese chiar cu o zi inainte sa cada mana, la 16,5:
"În ziua a șasea, când vor pregăti ce au adus acasă, vor avea de două ori mai mult decât vor strânge în fiecare zi."
Ca sa nu cumva sa spui ca ce e cu ziua sase, dau si pasajul 16,4:
"Domnul a zis lui Moise: "Iată că voi face să vă ploaie pâine din ceruri. Poporul va ieși afară, și va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare, și să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea."
N-am tăiat, ci am povestit, citând doar cvintele esențiale. Evreii puteau să se mire de "sabat", atunci când li s-a spus despre el, nu cu o zi după. Cert e că noțiunea de "Sabat" apare înainte de Sinai (și era cunoscută de evrei), nu după cum vreți să acreditați ideea.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 22:03:34
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Noi nu vrem nici o dovada. Ne este suficienta dovada ca Isus este Domnul Simbetei si atunci il urmam pe El, care a sfintit duminica, prin aceasta inviere.
Ei bine, aceasta e marea dvs. problemă că vă lipsește tocmai dovada. Dvs. aveți totuși o dovadă, anume că duminica este semnul autorității Bisericii Catolice. Și acest lucru nu-l contest, vă dau dreptate.

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
PS Avem un colaborator, care cred ca face parte din Martorii lui Iehova. Vineri de pe la doua nu prea mai are treaba cu munca, ca incepe sabatul, simbata evident ca nu lucreaza, duminica nu lucram noi. Si-a lasat niste angajamente neonorate. L-am rugat sa vina duminca sa si le indeplineasca. Ia ghiciti: n-a vrut. Sper ca Sabatul nu e pentru dumneavoastra un pretext pentru a avea un sfirsit de saptamina prelungit...
Tocmai ne-ați dovedit că nu cunoașteți nici măcar dogmatica martorilor lui Iehova, ce să mai vorbim despre cea a adventiștilor.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 22:27:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Tricesimusquintus si crocomau, tot nu v-ati prins ca am desfiintat tot ce sustin adventistii si ca nu mai au rost discutiile? Sa fac un rezumat. Cele sapte zile au inceput sa fie numarate dupa ce poporul s-a plans ca nu mai are ce manca. Asa ca Domnul le-a zis ca o sa le dea mana, dar in a sasea zi sa stranga dublu. Dupa sase zile Moise le-a zis ca maine Domnul a zis ca e Sabat, ziua de odihna. Si nu va cadea mana. Dar sapte zile inainte, cand nu se stabilise Sabatul, Domnul le-a dat prepelite si ei s-au dus sa le adune si sa le manace. Habar nu aveau de ziua de odihna.
Apoi Domnul le spune: "Șase zile să adunați, iar ziua a șaptea este zi de odihnă și nu veți afla din ea în această zi." Acum afla si ei de ziua de odihna, care e a saptea zi de cand a cazut mana. De ce le tot repeta de sase zile, daca stiau de saptamana?
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 22:46:18
Senior Member

Implicit

Iata si etimologia cuvantului Sabbath: http://en.wiktionary.org/wiki/%D7%A9%D7%91%D7%AA
In limba akkadiana: čapatt, “the 15th day of the month”. Asadar la akkadieni era ziua a cincisprezecea a fiecarei luni.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 22:50:44
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
In ziua a paisprezecea a primei luni a fost instituit Pastele (sarbatoare care nu are nici o legatura cu saptamana).

Sabatul zilei a saptea este legat de saptamana. Un lucru interesant este ca alte perioade de timp aveau legatura cu astrele (ziua - cu miscarea de rotatie a pamantului; luna - cu miscarea lunii in jurul pamantului; anul - cu miscarea de revolutie a pamantului in jurul soarelui). Toate aceste perioade (ziua, luna, anul) au suferit modificari, dupa diferite calendare (nu mai stii exact in ce zi esti sau in ce an sau in ce luna - calendarele difera).

Sapamana (care nu depinde de miscarea niciunui corp ceresc, ci doar de grija lui Dumnezeu) s-a pastrat neschimbata de la facerea lumii, pana astazi. Asta, pentru ca tot pamanteanu sa stie cand este ziua a saptea. Ma bucur ca, de curand, si ortodoxul a aflat care este ziua a saptea (cel care nu stia si fusese amagit sau ignorant).
Am dat zilele acelea ca sa arat de cand au iesit din Egipt si pana a cazut mana.
Sper ca ati citti ca niciun popor nu cunostea saptamana, poate doar adevantistii, ca sigur erau si atunci cativa. Daca aveti date istorice secrete, de ce sa nu aflam adevarul.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 22:52:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
Chiar dvs. pe topicul "Sabat" ati postat acest link ortodox:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Copiez ce scria chiar la inceput:

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura."

Sper ca sunteti de acord cu postarea dvs.
Nu numai ca sunt de acord, dar am tot repetat in cateva mesaje, ca sabat=odihna. Apoi ziua a saptea de cand a cazut mana au numit-o evreii "odihna", adica "sabat".
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 23:00:09
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Expresia devine pleonastică doar datorită faptului că atât "odihnă", cât și "a șaptea" au aceeași rădăcină comună. Chiar postasem ceva legat de aspectul acesta, însă am tăiat la editare să nu mă acuze iar dl. AdrianAamz de ironii ieftine.
Pai nu stiu ce era nevoie de studii academice, e de ajuns sa cautam sabat si sapte in ebraica si sa vedem ca sunt cuvinte diferite, scrise diferit. A saptea zi a fost numita "odihna", nu "sapte". Mai exista si saptamana de sabat (saptamana de sarbatorire a Pastilor la evrei), poate de aici s-a inteles gresit, ca sunt sapte zile.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
N-am tăiat, ci am povestit, citând doar cvintele esențiale. Evreii puteau să se mire de "sabat", atunci când li s-a spus despre el, nu cu o zi după. Cert e că noțiunea de "Sabat" apare înainte de Sinai (și era cunoscută de evrei), nu după cum vreți să acreditați ideea
Cum sa se mire, daca Moise le zice ca Domnul i-a zis ca maine este zi de odihna, de aceea au adunat in ziua a sasea dublu din mana? Cert este ca niciunde nu scrie ca era cunoscut sabatul si v-am demonstrat ca nici nu exista asa ceva.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 23:45:03
Banned

Implicit

N-ai fost atent la postările anterioare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11