Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Vezi rezultatele sondajului: Cand cititi “zilele creatiei” la ce va ganditi ?
ma gandesc la durata, la intervalul de timp de 24 de ore 16 41,03%
nu ma gandesc la durata, ci la functiune, la perioada de munca a Domnului 14 35,90%
alt raspuns 9 23,08%
Votători: 39. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2012, 14:40:07
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Așa este. În calitate de creștini adventiști, noi nu putem fi decât creaționiști.
Esti sigur?
http://www.oxigen2.net/2010/07/geolo...ian-alexandru/
Uite aici un adventist care este evolutionist!
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 15:03:45
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Esti sigur?
E prea pretențios termenul. Te las pe tine să elucidezi problema întru de acord cu Iulian Alexandru și Edy Constantinescu, dar îți spun de la început că nu mă bag...
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 15:31:38
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Implicit

Citat:
Esti sigur?
Da, bine ca ati confirmat ce am zis.
Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Biserica baptista (ca oameni) nu are doar o pozitie. Bisericile protestante in general au de obicei mai multe pozitii si dezbat versetele si perspectivele biblice (si nu numai). (...)
El a confirmat in ideea ca in Romania (ce nu locuiesc acum) pozitia Adventista este "puternic literalist-creationista".

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
(...)
Folosesc intentionat sintagma "Creationism evolutionist teist" (chiar daca la o prima vedere ar include un pleonasm) pentru a sublinia ca este vorba de o viziune cosmologica creationista care accepta explicatiile paradigmei stiintifice contemporane, conferinduu-le din punct de vedere teologic un sens existential hristocentric; si de asemenea pentru a sublinia ca omul nu este doar "un morman de celule" (numai trup, obiect fizic) ci ontologia antropologica implica viata duhovniceasca umana.
(...)
Trebuie sa fac o nota, in ideea de a clarifica, sintagma folosita nu este inteleasa in ortodoxia tipica, a omului "de rand", iar daca da, poate imi dati un link ce explica acest "Creationism evolutionist teist". Eu unul nu stiu o pozitie ortodoxa (nu zic ca nu exista) ce foloseste acesti termeni impreuna, si n-am gasit o referinta (dar as fi bucuros sa o verific). Nu de alta, ca deoarece cunosc crestini ortodocsi, as putea sa ii directionez spre o scriere de autoritate ce ar avea o astfel de pozitie.

Problema acestui "poll" este exact de lungimea zilelor, si presupunand ca eu, dumneavoastra si inca 3 ce considera Geneza 1 este simbolica (din diferite motive), iar restul de peste 70% sunt impartiti daca ziua e de 24 de ore sau nu. Poate citesc eu diferit datele, dar cam asa vad ca stau lucrurile.

Last edited by Ciprian Mustiata; 17.12.2012 at 15:35:15.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 16:05:42
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Esti sigur?
Un om care e crestin (indiferent care denominatiune) crede in Dumnezeu, "Facatorul cerului si al pamantului, a tuturor celor vazute si nevazute", deci are o viziune creationista asupra lumii, chiar daca leaga o teorie stiintifica (cum e evolutionismul) de un principiu superior ei, dandu-i un sens spiritual si conferind invataturii o valoare simbolica sau neaga teoria respectiva. Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.

Last edited by ioanna; 17.12.2012 at 16:13:34.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:36:12
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
In Romania este un curent creationist (literal) foarte puternic, atat in lumea ortodoxa cat si protestanta ..., insa in lumea vestica (exclud Statele Unite) este considerat ca doar cei foarte dogmatici (uneori ei sunt numiti fundamentalisti) ce considera ca fiind Creationismul adevarat.
... cu precizarea inechvoca ca este vorba de creationismul pseduo-stiintific, interpertarea ad litteram a Sfintei Scripturi, precum si a Scrierilor Patristice scoase din contextul filozofico-stiintific din perspectiva caruia au fost elaborate scrierile cosmologice.
Insa aceasta vizune creationista nu este singura...

Folosesc intentionat sintagma "Creationism evolutionist teist" (chiar daca la o prima vedere ar include un pleonasm) pentru a sublinia ca este vorba de o viziune cosmologica creationista care accepta explicatiile paradigmei stiintifice contemporane, conferinduu-le din punct de vedere teologic un sens existential hristocentric; si de asemenea pentru a sublinia ca omul nu este doar "un morman de celule" (numai trup, obiect fizic) ci ontologia antropologica implica viata duhovniceasca umana.
Nu pretind ca este cea mai potrivita sintagma... insa publicul larg trebuie sa inteleaga ca este o viziune creationista ce implica existenta, creatia si pronia lui Dumenzeu.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 08:27:47
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
"Opinia bisericii noastre, e clara, fara echivoc, omul este rezultatul creatiei, potrivit teoriei dihotomice."
Intram intr-un subiect ce necesita detalieri: antropologia.
Antropologia ortodoxa crestina afirma ca omul este trup si suflet (si nu din trup si din suflet ca doua substante separate). Nu neg ca au existat si inca exista anumite curente in BO care sustin ideea de suflet in sens platonic, insa aceasta este diferta de conceptia iudeo-crestina care considerca ca harul Duhlui Sfant da viata atat biologica cat si duhovniceaca, iar sufletul omului nu exista prin sine (asa cum sustin platonicii si neoplatonicii) ci doar datorita harului lui Dumnezeu.

Astfel sufletul omului nu este nicidecum o substanta infuzata in trupul omului, ci este "ceva" care apare in momentul zamislirii pruncului uman ca rezultat al actiunii harului Duhului Sfant, iar sufletul omului se dezvolta intr-o legatura indisolubila reciproc dependenta si influentabila cu trupul. Astfel putem vorbi de suflet de copil si trup de copil, suflet de adult si trup de adult, minte de copil si trup de copil... si din nefericre puntem observa ca sunt adulti cu minte de copii.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 13:40:51
Banned

Implicit

Citat:
Antropologia ortodoxa crestina afirma ca omul este trup si suflet (si nu din trup si din suflet ca doua substante separate). Nu neg ca au existat si inca exista anumite curente in BO care sustin ideea de suflet in sens platonic
Tare m-a nedumerit postarea dumneavoastră și vreau să spun că în sens pozitiv, adică ceea ce afirmați seamănă mult cu concepția antropologică biblică la care subscriu și eu. Am avut nenumărate discuții în contradictoriu pe această temă și am fost în permanență combătut cu concepția ortodoxă (să înțeleg că aparține celuilalt curent?) conform căreia elementele constitutive ale omului ar fi trupul și sufletul, sufletul după momentul morții ființând mai departe separat de trup.

Îmi cer iertare că am contribuit și eu la dezvoltarea acestui offtopic.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:00:17
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Tare m-a nedumerit postarea dumneavoastră și vreau să spun că în sens pozitiv, adică ceea ce afirmați seamănă mult cu concepția antropologică biblică la care subscriu și eu. Am avut nenumărate discuții în contradictoriu pe această temă și am fost în permanență combătut cu concepția ortodoxă (să înțeleg că aparține celuilalt curent?) conform căreia elementele constitutive ale omului ar fi trupul și sufletul, sufletul după momentul morții ființând mai departe separat de trup.
Sfintii Parinti spun ca om nu poate fi numit nici trupul fara suflet si nici sufletul fara trup.
"Omul este animal indumenzeit" si nu este din trup si din suflet rational (ca doua substante diferite in intelesul platonic) ci omul este trup si suflet, adica are viata biologica (fiziologica, psiho-somatica) specifica trupului si vita duhovniceasca (specifica mintii: intelect + afectivitate duhovniceasca)

Pe scurt, sumarizand ceea ce am inteles pana in prezent, conform antropologiei ortodoxe iudeo-crestine, "sufletul" nu este o substanta infuzata in trup, ci Sfintii Parinti il asociaza cu mintea (intelect: contemplativ+rational si afectivitatea duhovniceasca).

Faptul ca dupa moarte, sufletul omului continua constient fiintarea in Hritos Iisus este o certitudine duhovniceasca, insa putem spune ca acest mod de fiintare al omului nu este deplin chiar daca omul adormit (mort) continuta fiintara in Hristos doar cu sufletul induhovnicit constient (constiinta fiind un "produs" al mintii in inteles patrisitc, la fel si afectivitatea duhovniceaca ca "produs" al inimii. Desigur exista o legatura intre creier si intelect precum si intre afiectivitate si inima, insa cand vorbim de minte in sens patristic ortodox ne referim atat la intelect cat si la afectivitatea duhovniceasca precum si la organele trupesti specifice: creier si inima).

Cei adomiti, care au trait intru Hristos Iisus, dupa voia Domnului, desi sunt constienti intru Hristos Iisus, asteapta invierea cu trupul pentru ca intreaga existenta (fiintiala) umana personala, sa fie deplina si sa aduca slava lui Dumnezeu in iubire reciproc impartasita.

Recomandari bibliografice:
NEMESIUS DIN EMESSA, Despre natura omului, trad. Walter Alexander Prager. București: Univers enciclopedic gold, 2012.
IOAN DAMASCHIN, Sfântul, Dogmatica, trad. Pr.Prof. Dumitru Fecioru, București: IBMBOR, 2005.
LOUTH Andrew, Pr., Sfantul Ioan Damaschinul. Traditie si originalitate in teologia bizantina, trad. pr. prof. Ioan Ica sr si diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2010.
MATSOUKAS Nikolaos, Istoria filozofiei bizantine, trad. Pr.Prof. Constantin Coman, Nicușor Deciu, București: Bizantină, 2011.
MORESCHINI Claudio, Istoria filosofiei patristice. București: Polirom, 2009.
MEYENDORFF John, Teologia bizantină. București: IBMBOR, 1996.

Citat:
Îmi cer iertare că am contribuit și eu la dezvoltarea acestui offtopic.
Sper ca aceste putine cuvinte sa va fie de folos in intelegerea antropologiei ortodoxe iudeo-crestiene patristice.
Apreciez interesul dvs pentru Adevar in general precum si pentru teologia ortodoxa.

Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa cunoastem Adevarul si sa il urmam in Sfanta Sa Biserica.
Doamne ajuta.

Last edited by Eugen7; 17.12.2012 at 14:04:21.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:08:22
Banned

Implicit

Citat:
Sper ca aceste putine cuvinte sa va fie de folos in intelegerea antropologiei ortodoxe iudeo-crestiene patristice.
Apreciez interesul dvs pentru Adevar in general precum si pentru teologia ortodoxa.
Vă mulțumesc nespus, într-o postare scurtă și documentată m-ați lămurit mai mult decât în mii de alte postări avute cu preopinenții mei.

Citat:
Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa cunoastem Adevarul si sa il urmam in Sfanta Sa Biserica.
Doamne ajuta.
Nu pot decât să spun un din inimă Amin!
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:26:09
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Vă mulțumesc nespus, într-o postare scurtă și documentată m-ați lămurit
Ma bucur ca v-am putut fi de folos in intelegerea antropologiei ortodoxe patristice ideo-crestine.
Tin sa preciez totusi ca este necesara "rasfoirea" bibliografiei indicate (care nu are pretentia de eshaustivitate) pentru a ne forma o opinie bine inteleasa si argumentata.

Dumnezeu sa ne ajute sa IL cunoastem si sa il urmam in Sfanta Sa Biserica.

Citat:
Nu pot decât să spun un din inimă Amin!
Doamne ajuta.
:)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubirea in zilele de azi gmariusg Generalitati 17 22.12.2010 09:51:52
Frumusetea creatiei vazuta prin "ochii" stiintei Jane Says Teologie si Stiinta 21 08.03.2010 12:50:40
Scopul creatiei toni2009 Generalitati 22 23.11.2009 17:31:32
Zilele Bucurestilor costel Generalitati 3 24.09.2009 03:24:19
Sfinti din zilele noastre Juli Intamplari adevarate 4 28.01.2008 18:09:08