Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.01.2014, 21:24:03
ovidiu b.
Guest

Implicit

Ore când ne scutești și pe noi de obsesiile tale (sectare) anti-cip?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 13:21:34
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ore când ne scutești și pe noi de obsesiile tale (sectare) anti-cip?
Chiar crezi ca ideile tale constituie un reper pentru un crestin?

Daca forumul se declara ecumenist, atunci da, atitudinea mea este sectara. Altminteri, sectarul esti tu si cine mai afirma acest lucru despre mine.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 14:31:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Portretul ereticului si al schismaticului dupa Sfintii Parinti

Un articol deosebit de interesant , aici pe site , lamuritor si binevenit !

Cuvantul "erezie" a fost mostenit de crestinism de la scolile filozofice elenistice, unde avea sensul de "a alege" (aireo) sau "a lua" (aireomai), "a-si insusi" o doctrina sau o scoala. Trece apoi in iudaism, unde incepe sa capete conotatii peiorative. In acest sens, erezia insemna o abatere de la traditia rabinica. Cu sensul de abatere de la doctrina sau de la norma de credinta, cuvantul trece si in crestinism; il intalnim pentru prima data la I Cor. XI, 18-19, alaturi de un alt termen de specialitate, "schisma": "Caci mai intai aud ca atunci cand va adunati in biserica, intre voi sunt dezbinari, si in parte cred. Caci trebuie sa fie intre voi si eresuri, ca sa se invedereze intre voi cei incercati". In Epistola catre Galateni, cap. V, 20 Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre abaterile constatate printre destinatarii epistolei: "inchinare la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri..., dezbinari, eresuri ...". Apostolul Petru isi exprima si el ingrijorarea fata de procesul de infiltrare a ereziilor, in calitate de contestatare ale adevarului revelat, care vor provoca "pieirea" atat celor care le difuzeaza, cat si celor care se lasa inselati: "Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pierire" (II Petru II, 1,1). Cei care produc dezbinari in Biserica sunt denumiti "oameni firesti, care nu au Duhul", iar scopul lor imediat si de perspectiva este atacul asupra unitatii credintei (Iuda, 19). Ca oameni, ereticii sunt descrisi astfel de Sfantul Apostol Pavel: iubitori de sine, iubitori de arginti, laudarosi, trufasi, hulitori, lipsiti de dragoste, clevetitori, neiubitori de bine, tradatori, iubitori de desfatari, "...avand infatisarea adevaratei credinte, dar tagaduind puterea ei" (II Tim. III, 1-5).
Deci, cuvantul "erezie" patrunde foarte repede din cultura elenistica in gandirea si spiritualitatea crestina, pastrand din prima sensul de "alegere", iar din a doua sensul de "abatere" de la norma de credinta. Sfantul Ignatie Teoforul spune in acest sens: "Asadar, va rog, nu eu, ci dragostea lui Iisus Hristos: folositi numai hrana crestina! Departati-va de buruiana straina, care este erezia! Ca ereticii, pentru a parea vrednici de crezare, amesteca pe Iisus Hristos cu propriile lor ganduri, intocmai ca cei care dau bauturi otravitoare amestecate cu miere si vin; cel care nu stie, ia cu placere bautura otravitoare si moare din pricina acelei rele dulceti. Feriti-va de unii ca acestia! Si veti reusi, daca nu va mandriti si nu va despartiti de Iisus Hristos Dumnezeu, de episcop si de poruncile Apostolilor".
Sfantul Iustin Martirul si Filozoful, ocupandu-se de ereziile cunoscute pana in perioada respectiva, atrage si el atentia asupra faptului ca ereticii, printr-o alegere necontrolata de cineva, strica unitatea de credinta introducand invataturi noi, care nu au nici o legatura cu crestinismul autentic: "Toti cei care impartasesc parerile acestora, asa cum am spus, se numesc crestini, tot asa cum, cu toata deosebirea sistemelor filozofice pe care le profeseaza, numele de filozofi este dat tuturor celor ce se ocupa cu filozofia". Acelasi autor, in Dialogul cu iudeul Trifon, acuza propaganda iudaica impotriva crestinismului: "alegand dupa placul vostru oameni de la Ierusalim, i-ati trimis atunci pe tot pamantul, zicand ca s-a ivit o erezie atee, aceea a crestinilor, aducand impotriva noastra toate acele marturii pe care le spun impotriva noastra cei ce nu ne cunosc". Daca unii dintre crestini nu marturisesc aceeasi invatatura de credinta, acest fapt se datoreaza "duhurilor ratacirii", pe care Scriptura le-a anticipat, atunci cand a spus ca vor fi "schisme si erezii" (I Cor. XI, 18-19). "Fiecare dintre acestia invata, in felul lui, sa fie defaimat Creatorul tuturor si Hristos ... Noi nu avem nici o legatura cu acestia... Unii ca acestia se numesc crestini in acelasi fel in care si unele dintre neamuri dau numele de Dumnezeu lucrurilor celor facute de mana si participa la ceremonii nelegiuite si atee".
Ereticii au parasit caile lui Dumnezeu, ratacind in propriul lor "ogor", pentru ca de la inceput au parasit Biserica. "Astfel, cel care s-a lasat furat de erezie "strabate o pustie fara apa" pentru ca a parasit pe Cel cu adevarat Dumnezeu, pentru ca este lipsit de Dumnezeu si cauta apa acolo unde nu este apa".
Din punctul de vedere al Sfantului Irineu, erezia este o alegere personala, raportata la mesajul evanghelic, iar din punctul de vedere al lui Tertulian, aceasta alegere este raportata la invatatura Apostolilor, in masura in care ea constituie o abatere de la regula fidei si de la disciplina Domnului, fapt ce constituie o noutate in materie de credinta. "Dar aproape in toata epistola [Sfantul Pavel] ataca ereziile, care sunt roada unor invataturi mincinoase, staruind asupra datoriei de a ne feri de asemenea invataturi; ereziile, cuvant grecesc, sunt numite astfel in sens de alegere, de care cineva se foloseste in cea mai mare masura, pentru a le primi si pentru a le raspandi mai departe". Toti ereticii si toate ereziile - spune acelasi scriitor bisericesc - se caracterizeaza prin aceasta alegere "dupa placul lor", in vederea elaborarii unei "credinte noi". Aceasta nu insemneaza ca ereziile in ansamblul lor nu au elemente care sa le individualizeze. "De altfel, cercetandu-se adanc toate ereziile, vor fi gasite serioase deosebiri intre ele si intemeietorii lor cu privire la multe invataturi pe care le profeseaza. Multe n-au nici biserici: ratacesc in rasul tuturor, fara mama, fara locas, fara credinta, ca niste vagabonzi pe care-i fluiera lumea".
Si pentru Sfantul Grigore de Nazians, "noutatea" devine un termen tehnic prin care se defineste erezia.
Anumiti cercetatori au considerat erezia si dreapta invatatura ca doua aspecte distincte ale realitatii, dar susceptibile de o separatie reala sau, si mai clar, erezia este un dat originar al crestinismului, de care acesta s-a folosit pentru a se dezvolta pe coordonatele sale specifice. Dar crestinismul ortodox s-a raportat intotdeauna la cuvintele si la faptele Mantuitorului, receptate de martori directi (Apostolii) si acceptate ca atare de comunitatea crestina, aceasta fiind singura varianta posibila si care ofera in acelasi timp o garantie absoluta. Din aceasta cauza, erezia se defineste prin raportarea ei la Ortodoxie. "Regula normativa a unei asemenea dialectici avea ca baza atasamentul Apostolilor fata de ceea ce primisera de la Iisus. Aceasta baza a inceput sa se precizeze in jurul catorva puncte de referinta: marturisirile de credinta, hotararile luate de conducatorii comunitatii (episcop) sau de sinoade si de autoritatea Bisericii".

CONTINUAREA ARTICOLULUI :
http://www.crestinortodox.ro/credint...nti-69909.html
Vechi 11.01.2014, 16:13:42
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Chiar crezi ca ideile tale constituie un reper pentru un crestin?

Daca forumul se declara ecumenist, atunci da, atitudinea mea este sectara. Altminteri, sectarul esti tu si cine mai afirma acest lucru despre mine.
După cum vezi ești obsedată de cip și de tot ceea e opus învățăturii creștine. Tremenii pe care îi folosești, din păcate, nu-i prea pricepi, nu e nevoie să aduc argumente, se vede din postările tale. Să fii sănătoasă.

Last edited by ovidiu b.; 11.01.2014 at 19:37:19.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 17:54:17
Iulita Iulita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Galati
Implicit

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...-nu-va-temeti/
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 23:09:43
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iulita Vezi mesajul
Da. Razboi intru cuvant, Apologeticum, Saccsiv sunt surse "crestine de incredere".
Vechi 11.01.2014, 20:03:18
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
După cum vezi ești obsedată de cip și de tot ceea e opus învățăturii creștine. Tremenii pe care îi folosești, din păcate, nu-i prea pricepi, nu e nevoie să aduc argumente, se vede din postările tale. Să fii sănătoasă.
E o afirmatie riscanta si paguboasa duhovniceste. Ai vazut ca sustin ceea ce e in concordanta cu spusele unor duhovnici renumiti. Nu poti sa afirmi asa ceva despre mine fara a-i improsca si pe ei cu noroi. Apoi mai e ceva. Tonul face muzica, iar cuvintele pe care le scriem ne judeca pur si simplu. Iti doresc numai bine.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 23:11:32
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
E o afirmatie riscanta si paguboasa duhovniceste. Ai vazut ca sustin ceea ce e in concordanta cu spusele unor duhovnici renumiti. Nu poti sa afirmi asa ceva despre mine fara a-i improsca si pe ei cu noroi. Apoi mai e ceva. Tonul face muzica, iar cuvintele pe care le scriem ne judeca pur si simplu. Iti doresc numai bine.
Esti sectanta pentru ca introduci o dogma noua: cipul.

Si duhovnicii renumiti care sustin contrariul ce sunt?
Si de ce este relevanta parerea oricui atat timp cat nu are ca baza invatatura Bisericii?
Vechi 12.01.2014, 13:49:39
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Esti sectanta pentru ca introduci o dogma noua: cipul.

Si duhovnicii renumiti care sustin contrariul ce sunt?
Si de ce este relevanta parerea oricui atat timp cat nu are ca baza invatatura Bisericii?
Manevre comunistoide de reeducare! Nu-mi pasa ce crezi tu, personal.

Tu crezi in cip, nu eu. Vrei sa ma convingi ca cipul nu-mi afecteaza libertatea lasaata de Dumnezeu? Vrei sa ma convingi ca, daca doi-trei preoti spun ca cipul si Ortodoxia pot merge mana in mana, trebuie sa-i cred pe ei! Cine iti da dreptul sa afirmi asemenea gogomanii? Ai tupeul sa-mi spui sectanta? Vezi ca pana si randurile pe care le scrii miros a fum si a pucioasa din iad. Asa ca nu te mai da drept ortodox sadea, caci se vede de la o posta ce fel de duh te stapaneste.

Last edited by antoniap; 12.01.2014 at 13:56:50.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2014, 14:53:32
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Manevre comunistoide de reeducare! Nu-mi pasa ce crezi tu, personal.
Diversiuni comunistoide folosesti tu. Si eu am sa iti arat exact cum faci. Adica eu spun ceva, iti demontez afirmatiile, vin cu argumente si fiindca nu poti sa le combati arunci o afirmatie de genul asta pentru a abate discutia de la tema expusa.
Pentru ca tu ai sustinut ca eu as folosi manevre comunistoide de reeducare te rog sa iti sustii parerea cu argumente.

Citat:
Tu crezi in cip, nu eu.
E o mare diferenta si o folosesti aceeasi tactiva diversionista. Eu nu cred in cip. Eu nu promovez cipul. In schimb tu introduci dogma anticip. Si ca cipul ar fi semnul fiarei.

Citat:
Vrei sa ma convingi ca cipul nu-mi afecteaza libertatea lasaata de Dumnezeu?
Nu. Nu asta vreau. In primul rand aia 2 neuroni functionali pe care ii am imi sunt suficienti ca sa imi dau seama ca tu nu poti fi convinsa, ca nu te intereseaza adevarul si dovezile ci "adevarul tau" si ceea ce crezi tu chiar daca are o baza sau nu.
Dar daca as vrea sa conving pe cineva dispus sa inteleaga i-asxplica faptul ca cipul nu ii afecteaza libertatea mai mult decat o fac celelalte lucruri pe care la foloseste: mobil, conturi pe forumuri, pe facebook, conturi de e-mail, etc. Si ca este ipoctizie sa lupti impotriva unei chestii care iti limiteaza libertatea cand nu ai o problema sa le folosesti pe celelalte.

Citat:
Vrei sa ma convingi ca, daca doi-trei preoti spun ca cipul si Ortodoxia pot merge mana in mana, trebuie sa-i cred pe ei! Cine iti da dreptul sa afirmi asemenea gogomanii?

Gogomanii sunt cele pe care se afirmi tu. Nu doi-trei preoti nu lupta de o maniera ce tine de patologic impotriva cipului. Doi-trei preoti lupta si sustin cauza asta. Asa ca cine minte?

Citat:
Ai tupeul sa-mi spui sectanta? Vezi ca pana si randurile pe care le scrii miros a fum si a pucioasa din iad. Asa ca nu te mai da drept ortodox sadea, caci se vede de la o posta ce fel de duh te stapaneste.
Normal. Si ti-am zis si de ce esti sectanta: introduci fata temei scripturistic sau traditional (ma refer la Sf Traditie) o dogma noua: cipul=semnul fiarei.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parintele Argatu ionelnelu Stiri, actualitati, anunturi 37 18.10.2011 14:13:29
Parintele Ilarion Argatu ionelnelu Calugarul 12 08.05.2008 21:49:02
Rugaciuni pentru parintele Mihail Cazacu Tudor Rugaciuni 2 16.03.2006 16:56:15