Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.11.2014, 18:50:12
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Fiecare carte din Scriptură este circumscrisă unui anumit moment din istoria poporului evreu, iar ulterior unui anumit moment din istoria Bisericii (Epistolele sunt foarte relevante în acest sens). Scrisul acesta inspirat de Dumnezeu are în vedere mai puțin o finalitate morală (Hristos nu e moralist!) cât mai ales o deschidere a minții spre Dumnezeu și o înmuiere a inimii învârtoșate - în VT mai ales, precum și o învățătură practică necesară primilor creștini pentru a viețui creștinește în împrejurările concrete ale istoriei acelor vremi.
Am inteles ce ai vrut sa spui.Da, imi place argurmentatia si este logic sa fie asa.Dar eu cand m-am referit la morala, m-am referit la faptul ca morala este
parte esentiala a credintei crestine, si nu poti sa faci voia Domnului daca nu
ai un sistem de valori morale (crestine).
Reply With Quote
Vechi 21.11.2014, 23:55:35
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
cand m-am referit la morala, m-am referit la faptul ca morala este parte esentiala a credintei crestine, si nu poti sa faci voia Domnului daca nu
ai un sistem de valori morale (crestine).
Asta e cu totul altceva. Așa parcă mai merge...
(Cu mențiunea că:
a) degeaba ai un sistem de valori morale dacă nu le trăiești efectiv; nu sistemul e esențial ci viețuirea morală; or, cei care nu au o viețuire morală sunt de obicei moraliști - își folosesc sistemul pentru a cerceta pe ceilalți, cerînd și impunînd "Trebuie să!...", dar nu își țin viața la înălțimea virtuților pe care le declamă; fiecare din noi pățește asta, din pricină că nu suntem în comuniune reală cu Hristos ci doar ne închipuim că suntem... Intelectualizăm, în loc să experiem. Vorbim despre Dumnezeu, în loc să viețuim în Dumnezeu.
b) de la a recunoaște importanța moralei nu e decât un pas până la a pica în moralism. Iar pasul acesta se face sau nu în funcție de raportul dinlăuntru nostru între smerenie și mândrie, iubire de Dumnezeu și aproapele sau iubire de sine... Toate trec prin atașamentele pătimașe, prin idoli... Un rob al atașamentelor idolatricești nu e liber să iubească pe Dumnezeu și pe aproapele. Dar e moralist, că e ușor așa...)

Last edited by Ioan_Cezar; 22.11.2014 at 02:55:03.
Reply With Quote
Răspunde