Icoana Maicii Domnului din Vilnius

Icoana Maicii Domnului din Vilnius Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului din Vilnius este praznuita de doua ori pe an: 15 februarie si 14 aprilie. Ziua de 15 februarie este momentul in care icoana a fost mutata de la Moscova la Vilnius, in Lituania.

Potrivit Traditiei, aceasta icoana a fost pictata de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Ea a fost prezenta mult timp la familiile imparatilor greci ai Constantinopolului. In anul 1472, nepoata imparatului bizantin Constantin al XI-lea Paleologul s-a casatorit cu Marele Cneaz al Moscovei Ivan al III-lea, numit si "cel Tanar" (1462-1505).

Sofia, nepoata ultimului imparat bizantin aduce cu ea la Moscova si aceasta icoana. Cand fiica acestora, Elena, se casatoreste cu Alexandru, imparatul Lituaniei, ea primeste in dar aceasta icoana. Mutarea acestei icoane din Moscova la Vilnius, in Lituania, s-a facut pe 15 februarie. Dupa moartea Elenei, icoana a fost asezata in biserica Sfantul Ioan Botezatorul, locul in care principesa Elena a fost inmormantata. Mai tarziu, aceasta icoana a fost asezata in manastirea "Sfanta Treime" din Vilnius.

Icoana Maicii Domnului din Vilnius mai este cinstita pe 14 aprilie (ziua pomeniri Sfintilor Mucenici si frați Antonie, Ioan si Eustatie din Lituania).
 

.
Pe aceeaşi temă

15 Februarie 2018

Vizualizari: 5262

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului din Vilnius 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE