Priveghere

Priveghere Mareste imaginea.

In ziua in care persoana apropiata a decedat, este chemat preotul. Acesta savarseste slujba "Stalpilor" - o rugaciune scurta pentru sufletul celui raposat, la care se adauga citirea unor parti din cele patru Evanghelii. Pentru slujba Stalpilor, rudele celui decedat pregatesc din vreme cadelnita sau catuia in care se aprinde carbune si se pune tamaie.  Este recomandat ca tamaia sa nu fie pregatita in obiecte improvizate (cani, linguri, cutii, etc). Pentru a se evita astfel de situatii,  se poate cumpara de la biserica ori de la magazinele specializate o catuie (obiect destinat pregatirii tamaiei si tamaierii).



De dorit este ca in timpul slujbei sa inceteze orice alta activitate. Toti cei prezenti trebuie sa se roage impreuna cu preotul pentru sufletul celui raposat.

Daca in ziua respectiva este zi de post, mancarea trebuie sa fie de post. Pentru a nu gresi, este bine sa ne uitam in calendarul bisericesc, intrucat sunt si perioade de dezlegare la anumite mancaruri de dulce.

Unii credinciosi, in situatia cand decedatul nu s-a spovedit si nu s-a impartasit sau nu i s-a aprins lumanarea atunci cand si-a dat sufletul, solicita preotului la ectenie (rugaciunea de pomenire) sa adauge "mort nespovedit, neimpartasit si fara lumanare". Intr-adevar, Biserica ne invata ca "trecerea cuiva din viata fara spovedanie si fara grijanie (adica ultima impartasire, inainte de a-si da sufletul) este socotita, pe drept cuvant, nu numai ca o mare paguba pentru sufletul celui raposat, ci si un mare pacat pentru cei ai lui, ramasi in viata, daca lucrul s-a petrecut din vina sau nepurtarea lor de grija".

Dincolo de aceste situatii, in cazul cand moartea s-a produs accidental, iar decedatul cand era in viata se spovedea si se impartasea, catehismul ortodox ingaduie ca atunci cand se face pomenire sau parastas pentru astfel de morti, numele lor sa fie insotit de aratarea "mort neimpartasit si nespovedit", iar uneori si "fara lumanare".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

.

01 Februarie 2010

Vizualizari: 9427

Voteaza:

Priveghere 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE