Interviu cu parintele Proclu de la Mitocul Neamt

Interviu cu parintele Proclu de la Mitocul Neamt

Ne-am cunoscut pe forum. Suntem apropiate ca varsta, dar diferite iisa, avem acelasi scop: sa cunoastem cat mai multe locuri duhovnicesti si sa ajungem la parinti sporiti de la care sa culegem cuvinte de invatatura ortodoxa.

Anul acesta ne-am intalnitt in Piatra Neamt. Ne-am propus sa fim de Ziua Crucii, la manastirea Sihastria. Afland despre parintele Proclu si despre trairea acestuia de la diferiti crestini, am pornit din Piatra Neamt, spre Mitoc, un sat din comuna Cracaoani, judetul Neamt. Am ajus pe inserat la capatul satului unde, sus pe deal, o femeie (maica Filofteia, care are grija de parintele) vazandu-me a strigat:

- Nu veniti la parintele, ca nu va primeste !

Netinand cont de strigatele ei, am alergat pana sus si am rugat-o insistent sa ne dea voie sa stam putin de vorba cu parintele Proclu, caci venim de departe. In cele din urma, induplecata de rugaminti, ne-a lasat sa intram in coliba din scanduri, cu pamant pe jos, unde se putea sta pe o banca de lemn. Privind peretii subtiri prin care patrundea racoarea serii de toamna acoperiti cu icoane, candele si cruci am simtit  o liniste si o pace pe care doar oamenii induhovniciti o raspandesc cand stai in preajma lor.

La inceput, putin retinut, vazand ca nu dorim decat sa-l auzim, parintele a inceput a ne vorbi intr-o pitoreasca limba moldoveneasca despre cele ce l-am intrebat.

Dorina Stoica: Parinte, spuneti-ne care este datoria crestinului atunci cand doreste mantuirea?

Parintele Proclu: Daca omul s-a biruit de manie toate relele le-a facut! Scapam de iad daca vrem, daca nu, nu se poate ne incalta diavolul. Vai de mine si de mine! Cine s-a trezit cu sufletul nu are altceva decat sa planga.  Dar nu cumva sa plangem ce exista aici pe pamant, pierdem timpul cu plansul acesta. Trebuie sa plang ce ma asteapta dincolo, cat mai am de trait aicea. Sa nu fim nepasatori ca si cum am trai numai aici, spunandu-ne ”eu nu mai merg la judecata, sunt aicea pe veci”.

Nu-i adevarat, nu suntem pe veci aici, suntem musafiri si intr-o clipa m-am trezit prin vazduh. Vai de mine. Plang ce ma asteapta dincolo ca daca eu ma sfadesc aici pentru ce exista aicea, Dumnezeu nu ma intreaba ce-a facut altul. "Ce mie nu-mi place altuia nu-I face.” Cel constient respecta pe batrani, respecta pe preoti, pe duhovnici, respecta pe presfintiti, atunci Duhul Sfant ii ajuta sa ajuga si ei in Rai.

- Copii de astazi vor sa fie liberi parinte.Cum e bine a ne crestem copii?

- Copilului sa nu-i dai libertate ca daca are libertate intr-o buna zi auzi ca a intrat la inchisoare ca a dat cuiva in cap. A venit cineva la mine, o mama si mi-a spus “ne-a batut fiul”. Iesit de la puscarie s-a dus direct la crasma si s-a imbatat iar cand mergea spre casa isi spunea: "Ce le pasa lor, eu am suferit la inchisoare iar ei au stat acasa, se duc la biserica." Cand a intrat si l-a vazut pe tatal in loc sa-l imbratiseze l-a luat la bataie spunandu-i: "Tata vreau sa-ti dau bataiea pe care trebuia sa mi-o dai pana la sapte ani si daca nu mi-ai dat-o, ti-o dau eu tie acum." Scapat din mana baiatului tatal a alergat plin de sange la politie. Atunci baiatul a luat-o pe maica-sa la bataie. "Mama nu-ti dau mai multa bataie decat pentru cei sapte ani." Maica-sa spariata a luat calusarul de mamaliga de pe soba si a inceput sa-i dea in cap baiatului: "Mai baiete tu dai in taica-tu?" Atunci cand dadea in maica-sa baiatul a auzit un glas afara care il striga. A iesit,s-a uitat, nu era nimeni dar s-a inegrit si a murit pe loc. Cand sa-l ingroape, a fost intrebat preotul: "Parinte, de ce a murit asa urat?" Parintele a raspuns: "Cine bate pe tatal, se usuca, iar cine bate pe mama il desradacineaza."

Ii nevoie de copii crescuti in frica de Dumnezeu. Cine i-a crescut asa are copii buni cine nu, mai bine nu-i are. Libertate? Stii cand e liber copilul? Cand se duce singur la biserica, la marturisit si face ascultare de duhovnic atunci ii liber.

- Am auzit ca multa lume vine sa va ceara cuvant de invatatura si un sfat crestinesc.

- Cat pot sa-mi plang pacatele mele. A venit la mine un preot invatat si mi-a spus: "Daca stai aici singur, izolat de lume si nu poti plange, esti un mort de viu." Mai bine a vorbi mai putin si a ma ruga mai mult si a nu mai da sfaturi. Biserica sa dea sfaturi. Eu sunt cu un picor in groapa si unul pe mal. Eu atata am trebuinta: a-mi tine gura si a ma ruga pentru toti. Vin multi la mine. Si mireni si preoti si altii cu multa invatatura. Unii pleaca folositi, ti-e drag sa stai de vorba cu ei, parca ii simti ca sunt indumnezeiti. Cu altii e greu. Cand pleaca simt o greutate si-mi spun: "Off, Doamne, parca i-am dus in spate.”

Ei vad ca au necazuri mari si bat drumuri lungi cautand mangaiere insa nu stiu de ce au venit ca tot la fel pleaca, nu se folosesc. Asa ii rog pe cei care vin: sa ma puna la biserica si la Sfantu Maslu. Noi credem in biserica si o respectam. Locuiesti in casa ta, in apartamentul tau sau in chilia ta si nu stii ca trebuie intr-o zi sa mergi in fata judecatii. Doamne freste! Eu cand ma pun la rugaciune sa nu am nimic cu nimeni. 

Eu nu mai dau sfaturi. Stii de ce? Are cine sa dea: biserica, duhovnicii, presfintitii. A nu judeca pe nimeni e bine. Sa ai mereu in minte ”eu sunt mai pacatos decat toti”. Ca daca eu mi-am pus in minte ca sunt mai bun ca altul am cazut. Numai eu si Dumnezeu stie ca-s cazut si atunci ma rog: ”Doamne, Doamne iarta-I si nu-I pedepsi pentru mine”. De cate ori cad, sa ma rog sa ma ajute Duhul Sfant cu masura ce am mila de cineva. Eu asa ma rog pentru toti. Nu ma uit ca a fost in partid ca a fost de alta credinta:”Doamne,ajuta-le sa ajuga in Rai ca daca eu ma rog pentru toti bunul Dumnezeu ma primeste si pe mine."

- Multa dusmanie este intre oameni,chiar intre cei din familie.Ce credeti despre aceasta?

- Vin unii la mine. Nu au ochi sa se vada unii cu altii. Unul se uita intr-o parte, altul in alta. Imi dau seama ca-s sfaditi si le spun: "Cand vezi pe sot si-ti vine in gand sa-I spui ceva sau el vrea sa-ti spuna iti spui in gand”am sa zic!” Dar nu azi, maine." Si pana maine iti trece. Te rogi asa: ”Doamne, izgoneste aceste lucrari tulburacioase de la sufletul meu.” Si daca ma rog Duhul Sfant va izgoni (gandurile de manie) si am ramas linistit, iar daca ma mananca limba si caut sa ocarasc atunci vin mai multe duhuri si fac asa fel de-mi ia pacea din suflet si daca mi-a luat pacea sunt ca mort.

- Este din ce in ce mai greu in tara.Sunt voci care spun ca era mai bine inainte.Altii spun ca au fost vremuri potrivnice bisericii si ca a fost rau.

Si acel partid (comunist sau altul) tot trebuia sa fie. Daca nu se agata de biserica erau si astazi. Odata cineva m-a apasat ca sunt contra. Impotriva la acela-s contra, daca are coada si are coarne, da sunt contra! Daca nu are coada si nu are coarne nu sunt contra. Oricine am fost sau suntem prin smerenie, prin credinta cat putem a dori mantuirea si a cautam mereu a nu face altuia ce noua nu ne place. Sa va spun drept mie mi-a fost urat a ma baga in treburi din acestea. Atata doar, a ma ma marturisi, a ma impartasi si a ma pregati pentru vesnicie.

Tot ce am rabdat in viata mea, bunul Dumnezeu a randuit ca toate au fost pentru folosul meu .Eu atata va spun,daca nu plangi la rugaciune esti un om mort de viu si pentru acesta sunt nevoit a ma retrage din lume si a ma incuia aicea pe dinafara singur ca sa nu poata a ma gasi cineva. Mergeti ca sunt atatia parinti sporiti. Sa respectam capii bisericii. Stii de ce? Ei se roaga pentru popor. Daca saruti mana unui duhovnic, a unui presfintit, el nu are nevoie de acesta, dar Duhul Sfant pe cel care face asta il binecuvanteaza si alunga acele duhuri care ne invaluie pe noi. Cand se face sfintire, slujba arhireasca mergeti caci presfintitul are obligatia de a face dezlegari mari si acestea alunga duhurile cele necurate de la popor,

Acuma trebuie sa vina maica Filofteia sa ma incuie pe dinafara, ca sa nu vina nimeni, sa pot a ma roga. Cand ma rog sa ma intreb, oare ii place lui Dumnezeu cum ma rog? Iar cand ma culc, sa ma gandesc daca nu am cu cineva dusmanie.

- In incheiere, ce ne spuneti parinte?

Sa ascultati de biserica, sa va rugati, sa  tineti posturile si a plangeti pentru pacate.

Unii spun ca nu pot sa posteasca de bucate. Daca nu pot posti de bucate, macar haideti sa postim de rautate.

*

Multumind parintelui si maicii Filofteia, care intre timp devenise prietenoasa si ne-a insotit pana in vale, la masina. Am plecat usori si fericiti parca mai bogati, spre iubita noatra Sihastria!

Interviu realizat de Dorina Stoica.

Despre autor

Dorina Stoica Dorina Stoica

Senior editor
88 articole postate
Publica din 27 August 2009

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 15099

Voteaza:

Interviu cu parintele Proclu de la Mitocul Neamt 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • VIORICA MILIN Postat la 2010-09-30 02:05

    Doamne ajuta-ne sa mai ajungem prin acele locuri binecuvantate si sa mai ascultam cuvinte de invatatura de la acesti parinti induhovniciti! Frumos articol, frumoase ganduri, frumoase amintiri...

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-09-29 08:46

    Doamne Ajuta!!!mii de multumiri pentru ce ai facut cu acest interviu:mi-ai facut cunoscut un duhovnic despre care nu stiam nimic pina acum.Dumnezeu sa te binecuvinte-ze in toate zilele tale si sa-ti de-a putere de a merge innainte cu fapte bine-placute LUI.

  • Rodica MurariuPostat la 2010-09-28 21:07

    Multumim, Dorina, Dumnezeu sa-ti numere pasii si sa te ajute in drumul spre mantuire! Frumoase sfaturi!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact