Parintele Macarie de la Manastirea Pasarea

Parintele Macarie de la Manastirea Pasarea


- Parinte Macarie, ce canon dati femeilor care au facut avorturi?
Nu se poate da un canon prea scurt; e un pacat prea mare! Si apoi, ei se impietresc, nu mai simt. "A - zice -, mi-a dat parintele, dar.

" - si de-aia nu le-am dat prea scurt canonul. Mi-a dat cel mai bun rezultat Tatal nostru. Le dau sa spuna de douazeci si cinci de ori pe zi Tatal nostru.

Acum, se intampla sa fie diferite persoane, cazute in diferite forme. A venit aici un mos - am auzit ca a murit - de la Branesti. A avut o viata - zicea el asa - libera. Facea pacate. Si Dumnezeu l-a adus aici. M-am uitat la el. A primit ceea ce i-am dat; i-am dat de o suta de ori pe zi Tatal nostru. Dar a primit cu atata dragoste. Era cam surd - zicea cu voce tare, si-i supara pe cei din casa. "Nu mai zice asa" - i-am spus. "In taina sa zici". Trei ani de zile a dus-o mosul meu asa de bine, si i-am dat Sfanta Impartasanie. A fost o minune: s-a lasat de toate relele, s-a cait - plangea mosul ca un copil.


Parintele Macarie de la Manastirea PasareaDeci, Tatal nostru repetat. Metaniile nu prea le fac, sa stiti. Am dat si metanii, dar nu prea au dat rezultate - "n-am facut, ca n-am putut" - spun. De aceea m-am oprit la Tatal nostru. Nici nu este asa de mare. I-a salvat pe multi Tatal nostru.


Si sa stiti, totul este sa le para rau. Insa unii preoti ii opresc mai mult. Eu nu i-am oprit mai mult. Daca au trecut de zece ani de zile, eu le-am cam dat, sa stiti.

- Dar sunt si unii preoti care le dau mai putin?!
Ei, se poate sa fie; acum, depinde de cazurile luate in parte. Nici prea mult; daca a inceput sa o ia pe o linie buna, eu cred ca nu-i bine sa-i tinem prea mult departe de Sfanta Impartasanie. Daca il prinzi asa, incepe sa mai faca si alte fapte bune. Daca il lasi, se socoteste parasit, si atunci nu mai vine.

- Dar cand vine, de exemplu, o femeie care marturiseste ca a facut pacatul cu cincisprezece ani in urma, cu douazeci de ani in urma, ii socotiti anii care au trecut ca ani de cainta, sau.?
Nu prea ii socotim ani de cainta. Ii dam canon, dar n-o oprim de la Sfanta Impartasanie; n-o oprim. O punem la o proba de macar un an de zile, sau mai putin, sa vedem cum merge: se ia de rugaciune, se ia de biserica? Noi punem in centru Biserica; nu-i Biserica, n-ai facut nimic! Indreptarea este in Biserica, sa stiti. Deci, sa mearga la biserica sa se roage si sa nu lipseasca de la Sfanta Liturghie.
Si spovedania, macar la sfintele posturi.

- Foarte multe dintre aceste femei cad in deznadejde cand isi dau seama ce-au facut. Le dati un cuvant de mangaiere?
Nu prea am avut cazuri din astea; sau poate ca n-au venit la mine. Nu. Sigur ca au, asa, o remuscare cumplita, insa.

- Exista scapare, deci; exista izbavire?
Da, da, da. Sigur, le dam curaj! Dar ce pacat nu e iertat, daca e pocait?! Nu exista! Toate se iarta la Mantuitorul, dar numai sa facem ceva pentru ele si sa aratam ca ne pare rau ca le-am facut; si sa ne indreptam.

- Unii duhovnici mai dau drept canon sa faca milostenie, sa aiba grija de copii.
Eu nu prea le-am dat, ca nu prea au posibilitati materiale. Sunt rare cazurile in care se poate. Am lasat sa faca la voia lor; daca au avut, da. Dar toata baza am pus-o pe rugaciune. Pe rugaciune, post chiar, - sa respecte posturile sfintei Biserici. Unii le dadeau ajunare; eu nu le-am dat, fiindca nu fac, si de ce sa-i bagam la altele? Am avut unii care faceau ei singuri; si pe-astia i-am oprit chiar, pentru ca erau exagerati. Faceau ajunare de trei zile, de nu mancau deloc; si nu prea era bine, ca mai si munceau. Si i-am oprit; le-am dat canon sa se opreasca atunci cand i-am vazut ca o iau prea, prea departe. Sa fie un lucru moderat, am zis - in toate, desigur. Au venit la mine: "Taica parinte, iar ne merge rau; nu am mai ajunat." - "Bine, dar sa tii socoteala de ce-am spus eu" (.) - am vazut ca nu-i mergea bine cu sanatatea, si tot tinea ajunare.

Sigur, sunt pacate care, e-adevarat, se ispasesc prin lucrul asta - pentru ca persoana respectiva avea si probleme grele in familie -, insa sa nu fii prea exagerat. I-am oprit; cand am vazut ca sanatatea e-n pericol, nu i-am lasat. "Da, ajunarea este foarte buna, dar este mult trei zile pe saptamana, bre, mata' esti batrana". Dar rezista si cand se ducea la camp, ca era de la tara. Ma miram.

Adica, trebuie sa fie ceva moderat; asa le-am dat. L-a ajunat nu prea m-am orientat., ca nu prea te-asculta. Cel putin, asa vad eu. Nu le recomand decat sa posteasca postul nostru bisericesc.

- N-aveti multe cazuri, totusi, de femei care vin la manastire si care au facut acest pacat, nu?
Nu, nu avem. Ele se duc mai repede pe la parohii, sa stiti.
Eu, sa stiti ca, daca au trecut zece ani, le dau Sfanta Impartasanie. Daca e sa le dau canon, le dau sa se roage. Sa se roage si sa se caiasca de ce-au facut. Si daca primesc, le dau si metanii. Dar nu prea primesc. Eu m-am impiedicat de lucrul asta, sa stiti. Sa le para rau, sa faca milostenie pe cat pot si, sigur, sa nu lase sfanta biserica. Si cred ca nu gresesc. Trebuie sa-i ajutam, saracii.

- Tocmai pentru ca e un pacat foarte raspandit; cei mai multi dintre tineri se amagesc, spunandu-si ca daca il face toata lumea, inseamna ca nu e asa de grav.
Nici nu le iau in socoteala. Am vazut una de-asta, pe la Caldarusani, un inginer cu sotia: "I-am facut marinari" - mi-a zis ea, razand. Deci, era necredincioasa. E lucru grav aici, sa stiti. Cum s-o conving pe ea de gravitatea gestului ei?! Dumnezeu o fi adus-o la credinta, stiu eu… Ei, e un pacat, un pacat mare; dar daca se caiesc, gata, sunt iertati. Cel putin, eu am credinta. Unii dau mai mult, douazeci de ani. Eu, nu prea; cand mi-a trecut de zece ani, le dau Sfanta Impartasanie.

- Dar pe cele care au facut multe avorturi?
Ei, bine ca ati amintit lucrul asta; pe acestea le tin mai mult. Unele femei au peste zece, douasprezece cazuri de avort. Si atunci, pe acestea le tin mai mult - Domnul sa le ajute, saracutele! - ca-i mai greu aici, sa stiti. Repetarea asta fara limita. Sa nu-l mai faca. Asta ar fi; sa nu mearga mai departe. Daca pun capat, exista sansa de iertare.
 

Extras din cartea "CANON DE POCAINTA CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS PENTRU PRUNCII AVORTATI"

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 26420

Voteaza:

Parintele Macarie de la Manastirea Pasarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact