
(1901-1975)
In domeniul muzicii corale bisericesti preotul Ion Popescu-Runcu ocupa un loc de seama. Astazi creatia sa muzicala este mai putin cunoscuta, de aceea am considerat ca ar fi folositor sa readucem in atentia iubitorilor de muzica lucrarile sale.
Parintele Ion Popescu-Runcu s-a nascut pe data de 25 decembrie 1901, pe Valea Runcului din nordul Dambovitei. Cautand sa valorifice darurile date de Dumnezeu, pana in anul 1922 urmeaza cursurile Seminarului Nifon Mitropolitul din Bucuresti, unde a avut profesor de muzica vocala pe compozitorul Ionel Gr. Bratianu, iar la muzica bisericeasca pe profesorul Ion Popescu-Pasarea (1871-1943).
In anul 1924, el ajunge in Bulgaria, la Parohia romana Sfanta Treime din Sofia, unde in martie acelasi an pune bazele unui cor barbatesc. Intre anii 1927-1929 a functionat ca dirijor al corului si cantaret la aceeasi biserica.
Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie din Sofia, obtinand titlul de licentiat in anul 1931. In anul 1929 este hirotonit diacon, iar in anul 1933 preot. Incepand din acest an a predat religia la Gimnaziul roman din Sofia.
In aprilie 1940 revine in tara, dar nu ramane aici decat pana in luna octombrie acelasi an, cand se reintoarce in Bulgaria pe un "Post special de conducator cultural-misionar", pe langa Biserica Romana din Sofia.
Ca slujitor si superior al bisericii romane din Sofia, timp de 25 de ani, pe langa savarsirea serviciilor religioase, s-a ocupat in mod constant de muzica populara din cele doua tari, culegand folclor, organizand concerte si scriind numeroase articole si studii de specialitate.
Dupa intoarcerea in tara a indeplinit functia de dirijor al coralei preotilor din capitala, infiintata din porunca si sub directa supraveghere a vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian Marina.
Lucrarile sale muzicale s-au bucurat de multa popularitate in randul iubitorilor de muzica din tara si de peste hotare.
Dintre acestea mentionam:
1. "In vremea aceea.." - fresca muzicala, in doua parti, pentru cor si orga-pian (1960).
2. "Cantarile liturgice in stil psaltic pentru cor mixt, cor barbatesc pe patru voci, pentru trei si doua voci egale."
Lucrarea a fost tiparita la Bucuresti in anul 1956 si prefatata de preotul Ion D. Petrescu-Visarion.
3. "Dintru adancul inimii" - cu solo tenor si bas.
4. "Slava-ntru cei de sus"
5. "Dumnezeul mantuirii mele" - cu solo tenor si bas.
6. "Balada vremilor strabune" - cantata pentru cor barbatesc, solisti si acompaniament de pian (in doua parti).
7. "Hristos a inviat" - prelucrare a monodiei in glasul doi.
8. "Aceasta casa Tatal o a zidit"
9. "Imn patriarhal".
In colectia de cantari corale religioase "Iubi-Te-voi Doamne", parintele Ion Runcu este prezent cu mai multe piese atat pentru cor mixt, cat si pentru cor barbatesc:
10. "Doamne buzele mele"
11. "Sa invieze Dumnezeu"
12. "Vecernii"
13. "Chinonic in postul cel mare"
14. "Priveste din cer"
15. "Psalmul 3"
16. "Imn de slava"
17. "Mantuieste, Doamne, poporul Tau" (numai pentru cor barbatesc).
In anul 1938 parintele Runcu tipareste la Sofia "Coruri pe patru voci barbatesti" (vol I ) cu urmatoarele piese:
1. "Spusu-ti-am, badita spus..."
2. "Tiganii"
3. "Bata-te legea de nas"
4. "Sapte babe blestemate"
5. "Cearta"
6. "Nani, nani"
Pe langa lucrarile tiparite in colectia "Iubi-Te-voi Doamne" (Bucuresti 1962) care sunt mai putin accesibile formatiilor corale obisnuite (ele au fost executate de corala preotilor din Capitala in concerte publice) preotul Ion Popescu-Runcu a prelucrat si cateva colinde dintre care amintim urmatoarele:
1 ."Coronita dalba
2. Rasuna coloptele-n vale (Vecernii - concert de Craciun)
3. Magii de la rasarit (concert de Craciun)
4. Noaptea de Craciun
5. in orasul Vitleem
Parintele Ion Popescu-Runcu preotul-artist care a abordat aproape toate genurile de muzica (oratoriu, fresca muzicala, cantari liturgice, concerte, colinde, cantecul satiric, cantecul popular) fie a cappella, fie cu pian sau orga, fie cu acompaniament complet sau redus, s-a stins din viata la varsta de 74 de ani in noaptea de 5 noiembrie 1975, fiind prohodit de un numeros sobor de preoti, condus de episcopul-vicar de atunci, Roman Ialomiteanul, in Biserica Sfanta Maria - Vergului.
Necrologul din partea preotilor coristi a fost rostit de Preotul Iulian Carstoiu, care printre altele a spus: "Din viata de toate zilele, pentru sine, parintele Runcu a luat foarte putin, atat de putin incat nu a putut supara pe nimeni. In schimb a daruit mult, foarte mult din generosul sau suflet, credinciosilor pe care i-a pastorit si muzicii romanesti in istoria careia numele sau va ramane in scris la loc de cinste."
Preot Marian Coltan
-
Muzica bisericeasca bizantina
Publicat in : Cantarea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.