Parohia Foisor - Hramuri: Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Mucenic Trifon

Parohia Foisor - Hramuri: Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Mucenic Trifon Mareste imaginea.

 

Numele de foisor ii revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda- sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici. Urmele palatului se mai pot vedea si astazi in partea de sud-est a bisericii, care au fost cercetate de catre Muzeul de Istorie a Bucurestilor in cursul anilor 1963 si 1964, cand au fost facute sapaturile descoperindu-se temeliile acestui palat.


Pentru ca interiorul acestei biserici sa fie si mai clar si bine lamurit, notam in cele ce urmeaza, in intregime, pisania acestei biserici, care este sapata pe o mare lespede de piatra, lunga de 1,10 m si inalta de 0,75 m, litere chirilice, in relief si care este asezata deasupra usii de la intrarea in biserica. Este recunoscuta de toti cercetatorii ca cea initiala si originala.


„Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si infrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pana la savarsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savarsindu-se in zilelel Prea Luminatului si Prea Inaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, intru a patra domnie a Mariei Sale aici in Tara Romaneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a inchinat-o a fi metoc Sfintei Manastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Trite, fiind mosia acestei Manastiri. Si a fost ispravnic pana la savarsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic.
 

PR . PAROH POPA PETRU DAN

Tel. 021-3216249

PREOT SANDU CONSTANTIN

Tel. 0723-929011


ADRESA 

Str. Foisorului nr. 5

Sector 3, Bucuresti

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 11494

Voteaza:

Parohia Foisor - Hramuri: Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Mucenic Trifon 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Cristian Ionel EnculescuPostat la 2014-06-21 11:35

    Pomeneste, Doamne, mantuieste si miluieste pe Parintele nostru duhovnic Popa Petru Dan cu toata familia sa!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE