PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor Mareste imaginea.


PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

PS Varsanufie Prahoveanul s-a nascut la 21 ianuarie 1968, in Bucuresti, din parinti ortodocsi - Petre si Domnica, si a primit la botez numele Valentin.

In 1976-1984 a urmat scoala primara si gimnaziul la Bucuresti, iar in 1985 s-a inscris la Seminarul Teologic de la Manastirea Radu Voda, pe care l-a absolvit in 1990. In acelasi an a devenit student al Facultatii de Teologie din Bucuresti, unde si-a luat licenta in 1994. Intre anii 1990-1998, fiind elev la seminar, apoi student si licentiat in teologie, a functionat ca profesor de religie la scolile generale nr. 206 si 191 din Bucuresti.

Pe langa activitatea didactica, a infiintat cercuri pedagogice si cabinete de religie pe care le-a dotat cu carti si publicatii religioase, a organizat pelerinaje cu elevii la manastiri si biserici din tara si a editat revista pentru copii "Floarea Darurilor". Totodata, a fost indrumator de practica pedagogica pentru religie la Colegiul "Elena Cuza" si a functionat ca metodist pentru religie la Inspectoratul scolar al Sectorului 6 Bucuresti. De asemenea a participat cu comunicari si referate la conferinte si simpozioane privind metodica predarii religiei in scoala, precum si la dezbateri cu aceeasi tema in cadrul emisiunii televizate "Lumina din lumina". Tot acum a dat curs si primelor infiripari literare, scriind piesele in versuri pentru serbarile scolare: "Trei crai de la rasarit", "Moartea lui Iuda" si "Sfantul Gheorghe", care au fost prezentate si la azile de batrani, la spitale de copii si la biserici.

Simtind chemare pentru viata monahala, in primavara anului 1998 s-a inchinoviat si a fost tuns in monahism, la Manastirea Slanic din Eparhia Argesului si Muscelului, iar in vara aceluiasi an a fost incadrat profesor si spiritual la Seminarul Teologic din Bucuresti, unde a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah.

In anul 1999, cand s-a reinfiintat Manastirea Radu Voda, a fost numit staret al acestui asezamant si apoi exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor. In anul 2000 i s-a acordat rangul de protosinghel.

Concomitent cu slujirea preoteasca si cu lucrarea pastoral-misionara si social-caritativa desfasurata in Eparhia Bucurestilor, a scris si publicat articole cu tematica religioasa in revista "Glasul Bisericii" si periodicul "Vestitorul Ortodoxiei".

Apreciindu-i stradaniile, devotamentul si dragostea cu care slujeste Biserica, la recomandarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, in sedinta din 4 iulie 2001, Sfantul Sinod a aprobat ridicarea sa la treapta arhieriei si alegerea in cel de al doilea post, nou infiintat, la Arhiepiscopia Bucurestilor. Hirotonia in arhiereu s-a savarsit la 30 septembrie 2001.

Sursa: comunitatea-surzilor.ro

17 Iulie 2012

Vizualizari: 21798

Voteaza:

PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE