La manastirea Radu Voda... cutremurul din 4 martie 1977

La manastirea Radu Voda... cutremurul din 4 martie 1977 Mareste imaginea.

4 martie 1977 la ora 21.si ceva, Seminarul Radu Voda din Bucuresti a cunoscut dezastrul cutremurului. Cladirea s-a prabusit pe o parte laterala, pe latimea unei camere si inaltimea a doua etaje plus mansarda.

Pe latura respectiva erau baile, in fiecare seara intre orele 20 si 21 cate o clasa era "de rand la baie." Eram in jur de 60 de elevi intr-un an. Luni facea baie anul I, marti anul II. vineri seara anul V. Cutremurul a fost la ora 21 si 20 de minute (cred) intr-o zi de vineri. Daca ar fi fost o ora mai devreme ar fi prins 60 de elevi la baie care prabusindu-se ar fi produs o tragedie. Si totusi 3 elevi din anul V au intarziat in baie, sau au mers mai tarziu ca n-au mai scapat. Cutremurul a curmat viata a 3 elevi, iar alti 2 au fost accidentati, unul din ei mai grav din anul II coleg si prieten. Popescu Petre poreclit Fudulu. Ceva mai tarziu a fost asezata o cruce in dreptul Sf. Altar al bisericii care aminteste de cutremur, mi-ar placea sa cred ca si cismeaua care este acolo ar fi in amintirea colegilor care au murit in acea seara.

Am trait cutremurul la toata intensitatea lui. In noaptea aceea a fost haos. Preasfintitul Roman Ialomiteanul era impreuna cu toti elevii intre biserica si clopotnita, nimeni nu avea curaj sa intre in cladirea seminarului. Era sinistru, intuneric, bucati de ziduri se prabuseau din cand in cand speriindu-ne ingrozitor. S-a facut un apel sumar, lipseau zeci de elevi. cine stie pe unde erau?

Cam doua saptamani nu s-au mai facut cursuri, apoi au fost reluate timid, ne-am mutat in alte dormitoare. In aceasta perioada a inceput parintele Gheorghe Calciu, prin predicile sale, sa critice conducerea superioara "de partid si de stat." Ce se intamplase? Biserica Enei de langa blocul Dunarea din Bucuresti (vis-a-vis de hotel Intercontinental) nu avea nici o fisura in urma cutremurului, in schimb din blocul Dunarea mai ramasese in picioare un perete inalt de cateva etaje langa biserica.

Intr-o noapte "cineva" a impins peretele peste biserica si a daramat-o. Chestia asta l-a scos din minti pe parintele Calciu care a inceput un discurs virulent la adresa regimului: au daramat intentionat biserica. suntem condusi de pseudo-intelectuali. statul comunist este un stat ateu.

Dupa vreo doua luni parintele Calciu a fost dat afara de la seminar (era profesor de Lb. Franceza si Noul Testament). Ceva mai tarziu a fost arestat, a facut ani grei de temnita comunista (vorba lui N. C. Munteanu de la Europa Libera) a fost exilat departe de tara, apoi urmeaza un capitol cunoscut din viata parintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Revin la colegul meu Popescu Petre din anul II. Il porecliseram Fudulu pentru ca. defapt era un tanar curat. Toata ziua era un elev ingrijit, se barbierea, se parfuma si se spala pe dinti de doua-trei ori pe zi. Intr-o dimineata, la baie, un coleg i-a spus: "Fudulule, am o pasta de dinti straina ceva rar de tot !" "Da-mi. sa vad cum e" l-a rugat colegul nostru. Si i-a pus pe periuta de dinti pasta de ras. Spalandu-se i s-a umplut gura de spuma de ras, iar el era incantat "ca face clabuc."

Fudulu a fost grav accidentat la cutremur. A fost dus la spital si. "trebuie sa-ti amputam piciorul." "Mai bine mor. nu sunt de acord." le-a raspuns. A fost vizitat la spital de parintele profesor diriginte Nicolae Bordasiu, de parintele spiritual Damian Ionescu. Trec peste amanunte. medicii, pana la urma s-au ocupat cu toata atentia de el si incercand imposibilul in urma tratamentului administrat i-au salvat si piciorul. si viata.

In vacanta de vara am plecat cu totii acasa si bineinteles si Popescu Petre zis Fudulu. Intr-una din zile, impreuna cu mai multi prieteni s-au luat la intrecere cu bicicletele pana la rau. A ajuns primul. s-a aruncat in apa. si a murit inecat. Avea doar 16 ani.
era singur la parinti.

Preot Nicolae Trusca, Negoiesti

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

01 Martie 2013

Vizualizari: 3920

Voteaza:

La manastirea Radu Voda... cutremurul din 4 martie 1977 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE