Primirea in viata monahala

Primirea in viata monahala

 

Primirea in viata monahala

 

Acte necesare

 

Art.15 - Primirea in manastire, schit sau metoc al celor care doresc sa intre in monahism se face numai cu aprobarea Chiriarhului.

 

Art.16 - Cel care doreste sa intre in viata monahala este dator sa inainteze Chiriarhului locului o cerere scrisa, insotita de urmatoarele acte:

 

a.  Certificatul de nastere;

b.  Certificatul de botez;

c.  Actul de studii (solicitantul, daca este minor, sa fie absolvent al Scolii generale,              

     cel putin, si sa aiba consimtamantul scris al ambilor parinti sau al tutorilor);

d.  Cazier judiciar;

e.  Certificat de stare civila, din care sa se constate ca nu are nici una din

     din  obligatiile familiale prevazute de Codul Familiei;                                                

f.   Recomandarea preotului paroh;

g.  Act privind stagiul militar si declaratia ca renunta la averea sa,

     donand-o rudelor sau manastirii;

h.  Fisa medicala privind starea sanatatii fizice si psihice.

 

Varsta minima pentru primirea in manastire, ca novice, este de 16 ani (cu acordul scris al parintilor sau tutorilor).

 

Art.17 - La primirea in manastire, staretul (stareta) va avea in vedere cercetarea amanuntita a noului venit: scopul venirii (vocatie, deceptie,interese personale), starea fizica si psihica, caracter, temperament, aptitudini, cunostinte religioase, formare spirituala, impedimente.

 

Art.18 - Dupa cercetarea actelor de mai sus, staretul (stareta) ma­nastirii (schitului) incredinteaza pe noul venit unui (unei) monah sau mem­bru al Consiliului Duhovnicesc si-l asaza in ascultarile manastirii pentru incepatori, iar in cazul cand candidatul (candidata) dovedeste o purtare buna si este folositor obstii manastiresti, dupa o aprobare de trei luni, sta­retul (stareta) il (o) recomanda Chiriarhului pentru admiterea in randul fra­tilor, inaintandu-i cererea cu toate actele, urmand ca dupa aprobare, sa fie randuit pentru ispitirea canonica.

 

Ispitirea canonica

 

Art.19 - Ispitirea canonica sau noviciatul dureaza de la primirea in manastire (schit) si pana la tunderea in monahism a celui admis. Timpul ispitirii canonice cuprinde trei stadii:

 

Primul stadiu este de la primirea in manastire pana la admiterea noului venit in randul fratilor (adica trei luni).

 

In acest timp, fratele (sora) este considerat incepator si este povatuit(a) de indrumatorul duhovnicesc si de duhovnicul sau spre toata fapta  cea buna si ferirea de tot raul si spre a-si cerceta constiinta sa: toate gandurile, cuvintele si faptele sale descoperindu-le, nefatarnic, parintelui (maicii) sau (sale) duhovnicesc, in fiecare seara, si nimic nefacand dupa  voia sa, chiar daca i s-ar parea ca este bine, ci in toate sa asculte de povatuitorul sau, stiind ca voia sa este taiata.

                                                       

Acum, el (ea) este trecut(a) prin diferite ascultari, pentru a i se vadi  rabdarea si inclinatiile practice. Totodata, va participa cu regularitate la sfintele slujbe pentru a se  deprinde cu randuielile bisericesti.

                                                             

Pe baza referintelor indrumatorului duhovnicesc, staretul (stareta)  va respinge pe novice sau il va propune Chiriarhului pentru admiterea in  randul fratilor care primesc binecuvantarea de a purta dulama.                     

 

Art.20 - Al doilea stadiu este de la admiterea in randul fratilor  pana la imbracarea in haina monahala (dulama). In aceasta perioada, fratele (sora) sta sub aceeasi indrumare si face aceleasi ascultari ca la art.17, staruind sa se deprinda si mai temeinic in asteptare, in rabdare, in infranare si in taierea voii.

                                                                                        

Indrumatorul duhovnicesc este dator a supraveghea cu toata grija  pe incepator, daca intr-adevar cauta pe Dumnezeu, daca are ravna pentru lucrul Domnului (rugaciune), daca este grabnic la ascultare, daca rabda do­jana; trebuie sa i se spuna toate greutatile si ispitele ce se intalnesc in calea spre Dumnezeu.

Cei nepotriviti pentru manastire vor fi indrumati spre alt mod de viata.

 

Al doilea stadiu dureaza cel putin sase luni si cel mult trei ani.

Dupa trecerea termenului de cercetare, cei gasiti corespunzatori si cu vocatie monahala, pe temeiul referintelor indrumatorului duhovnicesc, sunt recomandati Chiriarhului sa aprobe trecerea lor in randul rasoforilor.

 

Art.21 - Al treilea stadiu este de la imbracarea hainei monahale (rasofor) si pana la tunderea in monahism.

 

La trecerea in randul rasoforilor se va oficia slujba din Molitfelnic, potrivit randuielilor. Candidatul este tuns ca rasofor, i se schimba numele, i se da rasa, culion, camilafca, centura si metanie. Acum, rasoforul (rasofora) trebuie sa aiba o sporita indrumare si supraveghere in viata monahala si anume: 

                                                                                            

Sa implineasca pravila Bisericii si cele sapte Laude, viata de obste, smerenia, tacerea, purtarea modesta si cuviincioasa si, mai ales, sa aiba in tot timpul rugaciunea lui Iisus in gura si in inima, nevoindu-se a-si impreu­na lucrul cu rugaciunea.

 

Rasoforului (rasoforei) i se pot incredinta daca este destoinic(a), si ascultari deosebite.

Starea de rasofor dureaza cel putin sase luni si cel mult trei ani. Potrivit canoanelor 19, Ancira si 18 al Sfantului Vasile cel Mare, rasoforul care paraseste manastirea, in cazul ca se casatoreste, i se oficiaza numai cu­nunia a doua si nu poate fi hirotonit preot.

 

Art.22 - Absolventii Scolilor de Cantareti Bisericesti si Seminariilor Teologice, licentiatii si doctorii in teologie pot primi haina monahala si pot fi rasofori intr-un timp mai scurt, cu aprobarea Chiriarhului.

 

 

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 15320

Voteaza:

Primirea in viata monahala 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasilica RascanuPostat la 2011-06-09 12:53

    Slavit fie Domnul ! Cu umilinta si smerenie as ruga sa mi se aduca la cunostinta daca primirea in viata monahala imi poate fi refuzata pentru ca am o pensie de invaliditate gradul II, adaug faptul ca imi ingrijesc singur gospodaria rurala(cateva animale, pasari, livada)si supervizez pro bono traduceri, eseuri, etc ( prin internet), atunci cand sunt solicitat potrivit cu licentele universitare pe care Bunul Dumnezeu mi-a ingaduit sa le obtin in aceasta viata. Nu este, asa cred, cuviincios sa aduc argumente in acest context aprigei mele dorinte de a ma dedica slujirii Domnului in monahism, nu indeplineam pana acum cerintele si nu aveam nici chemarea hotarata si neabatuta pe care varsta de 59 de azi mi-a infatisat-o statornic ! Dumnezeu sa fie cu dumneavoastra ! Amin !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact