
Cu o săptămână înainte de-a începe Postul Paștelui, în tradiția creștină sunt cinstiți cei cu sufletul strămutați în altă lume, prin pomenirea lor în lăcașuri sfinte și pomana tradițională.
Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, din Postul Paștelui, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete.
Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.
În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.
Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte, în special pește, care nu lipsește celor vii la Lăsata Secului.
Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.
În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.
Se prepară și se dau de pomană, piftie sau răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone.
Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii".
De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze, în special să nu se spele rufe.
La slujbele de pomenire a mortilor, din pomelnice sunt strigate de preot, numele fiecăruia, așa cum s-a chemat el, spre comunicare spirituală, cu rugăciuni de iertare a păcatelor, pace și odihnă în vesnicie.
Aceasta este o datorie creștină, moștenită și transmisă din generație în generație, pentru moșii din neam, poate cea mai importanta și cea mai de suflet pe care o avem fata de „cei plecati de aici."
Îndemnul Bisericii este ca în această zi, fiecare familie să duca un pomelnic la Biserică, împreună cu o colivă și o sticluță de vin roșu, la care arde o lumânare pe tot parcursul slujbei, după care se merge cu ele la mormânt, pentru a fi stropit cu vin de preot, binecuvântând „veșnica pomenire" și „Dumnezeu să-i ierte".
Tradiția se repetă în fiecare zi de „Sâmbăta morților", în semn de cinstire, ca dovadă că nu au fost uitați. a ceara ca cei adormiti din familia lor sa fie pomeniti, sa nu fie uitati.
Să urmăm, așadar, îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur:
"Să ne rugăm pentru cei morţi, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege toate păcatele, iar dacă este un drept, să câştige prinos de plată şi să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.
Să ne aplecam cu tot sufletul, să aprindem cate o lumânare și să rostim o rugăciune pentru cei dragi: părinți, bunici, frați și toți care s-au strămutat cu sufletul la Domnul.
Amin!"
Dumnezeu sa-i ierte și să le dăruiască odihnă și veșnică pomenire!
Amin! +
Rugăciune pentru cei adormiți
Pomenește, Doamne, pe cei adormiți întru nădejdea învierii și a vieții care va veni!
Pe adormiții robii Tăi, care s-au sfârșit în dreapta credință (numele de botez al decedaților): părinți, frați și cei care au ne-au golit sufletul de bucuria revederii pe acest pământ, pomenește-i întru împărăția Ta!
Iartă-le, Doamne, toate greșelile din timpul vieții, cu știință sau neștiință, cu gândul sau cuvântul, cu voie sau fără voie!
Așează-le sufletele în locuri cu lumină, unde nu este durere, nici întristare nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Cu fața Ta veselește-i, Preasfinte-Dumnezeule și cu toți sfinții din veac pomenește-i, că Tu ești învierea adormiților robilor tăi (numele celor pomeniți), Dumnezeul tuturor creștinilor, să te slăvim întru Sfânta Treime - Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea, în vecii vecilor!
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi!
Iartă Doamne pe toți moșii, strămoșii, părinții, frații, surorile și pe toți plecați pe calea veșniciei!
Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
Veșnică lor pomenire!
Amin!
Maria Filipoiu - poet, exeget, jurnalist UZPR
-
Sambata mortilor - mosii de iarna
Publicat in : Parastas - Pomana
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.