Pomenirea mortilor - Mosii de iarna

Pomenirea mortilor - Mosii de iarna Mareste imaginea.

Sambata, 9 martie 2024, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Mantuitorul, cand ajunge in casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

Sambata, 9 martie, in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti. In ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet - partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Amintim ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc.

In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Pomenirea mortilor - Mosii de iarna

Mosii de iarna

In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne facem pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se faca pomenire de Infricosata Judecata si A doua venire a Domnului la care ne vom infatisa toti. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Sambata, zi de pomenire a celor adormiti

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Pomenirea mortilor - Mosii de iarna

Nu se fac parastase in:

- duminicile de peste an;
- perioada dintre Nasterea si Botezul Domnului;
- de la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sfantului Teodor;
- din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei;
- zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri, din Postul Sfintelor Pasti, pentru ca in aceste zile este savarsita Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

06 Martie 2024

Vizualizari: 189905

Voteaza:

4.67 / 5 din 15 voturi.

Comentarii (15)

  • Andrei PanaitPostat la 2017-02-10 17:08

    Pomeneşte, Doamne, pe toţi cei adormiţi întru nădejdea învierii şi a vieţii celei de veci şi-i odihneşte pe dânşii, Dumnezeul nostru, unde străluceşte lumina feţei Tale. Cuvântul "parastas" înseamnă "a mijloci pentru cineva" este o rugăciune de mijlocire pentru cei adormiţi, o prescurtare a slujbei înmormântării, care are în centru cântarea "Veşnica pomenire".

  • CLAUDIA CARMEN PESCARPostat la 2014-02-21 09:53

    Si eu mi-am pierdut tatal in urma cu 5 luni si de atunci incerc sa fac pomana atat de des cat e posibil. Va pot spune ca in comuna Deda,jud. Mures exista un Camin de Batrani, finantat de primaria locala, care este nevoita cu 600ron sa le asigure hrana, caldura si toate cele necesare acestor nenorociti, de care se pare, uneori, ca a uitat chiar toata lumea. Cand le-am dus niste sosete si papuci de casa -caldurosi- a fost de Craciun, pur si simplu plangeau... Este extrem de impresionant sa ii vezi si sa i ajuti. Apoi, chiar stii ca POMANA facuta de tine NU merge aiurea...Le dau lacrimile in ochi plini de recunostiinta si cand primesc o banana sau orice alt fruct (de preferinta moi, fiindca batraneii nu au dantura de lup). Mai stiu si merg periodic la CASA MARIA- din Reghin, unde sunt in total catre 50 de copii, in intretinerea BISERICII SFANTA TREIME- pr. GHERMAN. Acestia sunt in mare parte copii ai caror parinti fie au plecat la munca in alte parti, fie s-au prapadit. Oricum si copiii pe care eu i-am vazut acolo, s-au bucurat enorm pentru fiecare caciulita,manusa, sau bomboana primita. Daca doriti, ma puteti contacta la adresa:claudia_pescar@yahoo.com. Sunt o persoana in doliu, ca si Dvs. si daca pot, va ajut cu drag- fiindca stiu prin ce treceti!

  • oprescu dorinPostat la 2014-02-19 19:22

    Ma bucur sa vad , ca in acest locas sfant , tara mea , se mai pastreaza datinile! Sunt stra-stra-nepot de Episcop(Arhiereu) , am niste carti , mai multe de la fost Prea- Sfintia Lui, vreau ca Biserica parintilor mei , sa Continue! Doamne Ajuta!

  • miron elenaPostat la 2014-02-19 15:08

    stimata dna valerica acum sint mosii de iarna ,asa e scris si in calendar.cit despre faptul ca spuneti ca nu aveti cui sa dati de pomana e mare pacat .se vede ca au uitat rominii nostri de unde au plecat.sint de 14 ani in italia am facut mereu si voi continua sa fac pomeniri pt cei adormiti ,dar aici nu exista asa ceva lumea deabia asteapta binecuvintarea preotului pt a primi de pomana .stam la rind .apoi stam la masa impreuna daca sint mai multe pomeniri.aceasta e o rusine pt cei ce nu primesc de pomana.imi pare tare rau ca pot sa aud asa ceva.elena.italia.doamne ajutane pe toti iar celor ce le este rusine sa ea de pomana sasi aduca aminte de unde au plecat

  • marian moise Postat la 2014-02-19 14:33

    buna ziua!spune ti mi va rog,mama a plecat dincolo cu aprox 7 luni in urma,pot sa o pomenesc la Mosi pana la implinirea unui an de la stingere?

  • costel popescu Postat la 2014-02-18 23:39

    "Ne rugam lui Dumnezeu sa-i pomeneasca pe cei pe care noi ii pomenim si facem aceasta tocmai pentru ca ii iubim. Rugandu-ne pentru ei, ne intalnim cu ei in Hristos, Care este dragoste si Care, pentru ca este dragoste, infrange moartea, care este ultima biruinta asupra instrainarii si lipsei de dragoste. In Hristos nu este diferenta intre cei vii si cei morti. El este Viata si aceasta Viata este lumina omului. Iubindu-L pe Hristos, ii iubim pe cei ce sunt in El; iubind pe cei ce sunt in El, Il iubim pe Hristos: aceasta este legea Bisericii si motivatia pentru care se savarsesc rugaciuni pentru cei adormiti." (pr. Alexander Schmemann, "Postul cel Mare").

  • Vasa NastaPostat la 2013-03-09 18:17

    Rog pe Bunul Dumnezeu sa odihneasca sufletele celor adormiti care au crezut si nadajduit intru Domnul si sa primeasca jertfa noastra ! Amin.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-03-09 17:29

    Carmen draga....este foarte adevarat, cred ca toti romanii crestin ortodocsi din diaspora, se confrunta cu asa ceva. Este trist si, nu-nteleg de ce romanii nu primesc un covrig in aceste imprejurari?! Urat, trist & rusinos dar imi permit totusi, sa-ti dau un sfat: sunt convinsa ca si in Spania sunt o multime de amarati, de saraci care nu vin neaparat la Sf. Biserica dar, odata cu parastasul pe care-l faci, fa cateva pachetele pe care le pui pe masa la slujba de pomenire a mortilor si dupa....le duci tu la acei oameni sau copii necajiti si le spui cu ce ocazie le oferi! Cred ca nu doar se vor bucura, iti vor multumi, tu vei fi cu inima impacata ca ai facut pomana cu niste oameni intr-adevar saraci iar D-zeu.....nadajduieste ca va primi, ptr. sufletul celui pomenit!!!

  • Valerica Oprisan Postat la 2013-03-09 14:06

    Da, binecuvantat articol, numai ca titlul trebuie schimbat. Sunt Mosii de primavara, nu de iarna- ! Asa ne cinstim si ne amintim de parintii si stramosii nostri!Asa va trebui sa faca si urmasii nostri, cand , la randul nostru, vom trece la cele vesnice!

  • carmen carmenutzaPostat la 2011-10-26 18:03

    Articolul este f frumos si mai ales bine de stiut.

  • carmen carmenutzaPostat la 2011-10-26 18:02

    Are f multa dreptate Corina. Pur si simplu nu ai cui sa imparti ceva,sa dai de pomana.Eu locuiesc de 6 ani in Spania si cei de aici nici nu vor sa primeasca pt ca la ei nu exista acest obicei dar nici romanii nu vor,si asta chiar nu inteleg...!Ce am putea face?!

  • CORINA GEORGIUPostat la 2011-03-01 09:04

    Elena Mladin (cam) are dreptate! Romanii din afara savarsesc Sf. Pomeniri duminica, dupa Sf. Liturghie, dar NU ptr. ca au uitat de aceste obiceiuri"! Sunt RANDUIELI CRESTIN ORTODOXE si, va spun sincer. eu am facut Parastasul tatalui meu (de 40 de zile) sambata si, n-am avut cui impartii coliva, ce ziceti? I GRECIA,unde traiesc eu sunt alte "obiceiuri" cu toate ca e o tara de crestini ORTODOCSI! Pomenirea de 3 luni, PREOTUL m-a sfatuit s-o fac duminica dupa SF. Liturghie, tocmai ptr. acest motiv! Asadar....Si, in general, sunt f. multe diferente intre randuielile bisericesti de aici si ale noastre! CINE A INDRAZNIT SI DE CE SA LE SCHIMBE? Noi?....Pe cine sa credem?

  • ELENA MLADINPostat la 2011-02-25 15:43

    Din pacate romanii din diaspora au cam uitat de aceste frumoase obiceiuri si pomenirile se fac mai totdeuna duminica dupa Sfanta Liturghie, spre mahnirea parintilor, pentru ca se lucreaza mai mereu si timp pentru Domnul nu mai gasim! Speram ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pasii si sa ne reagsim sau invatam credinta pe care clerul de aici se straduieste din rasputeri sa o reinvie.

  • ursulianu cristianPostat la 2011-02-17 19:00

    da sunt detalii destul de interesante

  • maria popescu Postat la 2010-02-05 17:27

    Frumos articol pentru inima si sufletul crestinilor si nu numai. Din el are oricine invata ce si cum se fac randuielile crestin ortodoxe.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE