
Credinta in nemurirea sufletului, in adevarul ca el vietuieste si dupa despartirea de trup, ne face sa avem o permanenta grija de a-i pomeni in rugaciuni pe cei trecuti la cele vesnice.
Parastasele sunt slujbele de pomenire a celor adormiti, care se fac la trei, noua si patruzeci de zile, la trei, sase si noua luni, la un an si din an in an pana la sapte ani din ziua trecerii la cele vesnice a crestinului. Amintim ca zilele de pomenire generala a mortilor sunt "Sambetele mortilor", cunoscute si sub denumirea de "mosi" ("Mosii de iarna" - Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne, "Mosii de vara" - Sambata dinaintea praznicului Pogorarii Duhului Sfant si "Pomenirea mortilor" - prima sambata din luna noiembrie). Termenul parastas vine de la cuvantul grecesc "parastasis", care inseamna infatisare inaintea cuiva, mijlocire, deci mijlocire la Dumnezeu pentru cei morti.
Parastasele sunt oficate de regula sambata, dupa Sfanta Liturghie, cand se aduc in biserica prescuri, coliva, colaci si vin. Dupa rugaciunile din biserica, exista obiceiul sa se face pomenire si la mormantul celui raposat, iar dupa aceste rugaciuni, preotul merge sa binecuvinteze darurile care se dau de pomana.
Sfintii Parinti au randuit ca in perioada dintre Craciun si Boboteaza sa nu se faca parastase. Bucuria duhovniceasca nu trebuie umbrita de aceste pomeniri: Acum este vremea bucuriei sfinte, ca ni S-a nascut Mantuitor. Dar acest lucru nu inseamna ca in aceasta perioada toti cei adormiti sunt dati uitarii. Ii putem pomeni atat in rugaciunile noastre particulare, cat si de preot la proscomidie. Accentul liturgic trebuie sa cada pe Intruparea Domnului si nu pe milostenia facuta cu ocazia parastaselor.
Exista si alte perioade cand nu se fac parastase: la praznicele imparatesti, in Saptamana Patimilor si in toata Saptamana Luminata si de la lasatul secului de carne pana la prima Sambata din Postul Mare.
Retineti, in cursul anului bisericesc, majoritatea zilelor de sambata sunt prilejuri in care ne putem ruga pentru cei raposati, prin oficierea parastaselor.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Mosii de toamna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Editoriale -
Pomenirea mortilor - Mosii de iarna
Publicat in : Parastas - Pomana -
Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica -
Mosii de iarna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Parastas - Pomana -
Mosii de vara - Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.