Alexandru Soljenitin - omul care a invins comunismul

Alexandru Soljenitin - omul care a invins comunismul Mareste imaginea.

Pe 3 august 2008, a trecut la cele vesnice Alexandru Soljenitin.

Alexandru Soljenitin - Martor al Adevarului

Omul care s-a luptat cu comunismul si l-a invins.

Copiii revolutiei

Alexandru Soljenitin s-a nascut la 11 decembrie 1918 - generatia "copiilor Revolutiei" - intr-o familie adanc credincioasa. Tatal, numit Isaac - ofiter de artilerie decorat in Primul Razboi Mondial - a murit cu sase luni inaintea nasterii fiului sau, Alexandru. In copilarie a petrecut cateva veri langa matusa sa Irina, de la care si-a in­sufletit dragostea pentru literatura rusa si devotamentul fata de Ortodoxia rusa.

Curand insa, conceptiile crestine din familie s-au lovit de ideologia materialista propovaduita in scoli, si treptat-treptat tanarul Alexandru a imbratisat-o cu inflacarare pe ultima. A intrat in organizatiile de tineret bolsevice. A fost, asemenea tatalui sau, decorat si avansat in gradul de capitan de artilerie in al Doilea Razboi Mondial. Nu a apucat sa se intoarca de pe front pentru ca - in urma unor remarci ireverentioase la adresa "Mustaciosului" dintr-o scrisoare adresata unui prie­ten - este arestat si condamnat la 8 ani de lagar.

Alexandru SoljenitinAlexandru Soljenitin

Va fi eliberat in 1953, la termen, si trimis in exil in satul Kok-Terek din Kazahstan. Acestia au fost poate cei mai importanti ani din viata lui - ani in care si-a schimbat intreaga viziune asupra vietii, a lumii, a comunismului si a Revolutiei Ruse.

Profitand de politica "de dezghet" a lui Hrusciov, scrie celebra nuvela-roman "O zi din viata lui Ivan Denisovici." Aceasta nuvela a obtinut aprobarea personala a lui Hrusciov pentru a fi publicata si i-a adus aproape instantaneu celebri­tatea interna si internationala. Dupa mazilirea lui Hrusciov in 1965, Soljenitin intra in conflict direct cu conducerea so­vietica si cu KGB-ul, supravietuind inclusiv unui atentat de asasinare prin otravire.

Alexandru Soljenitin a imortalizat acesti ani de lupta cu aparatul de stat sovietic in cartile "S-a luat vitelul in coarne cu stejarul" si "Prietenii nevazuti". Cu ajutorul acestor "prieteni neva­zuti" a reusit sa scrie clandestin si sa trimita pe microfilm, in Occident, "Arhipelagul Gulag", "Pavilionul Cancerosilor" - izvorata din propria lupta cu maladia, "Primul Cerc" si altele. Ultimele doua amintite au fost publicate in Occident aproape imediat si, impreuna cu "Ivan Denisovici", i-au adus lui Soljenitin, la propunerea lui Francois Mauriac, premiul Nobel pentru literatura din 1970.

In anul 1973, KGB-ul intra in posesia unei copii a "Arhipelagului". In urma interogatoriului, persoana la care se gasise manuscrisul, Elizaveta Voronyanskaya, se sinucide. Aceste evenimente l-au determinat pe Soljenitin sa nu mai amane publicarea "Arhipelagului", care a aparut in acelasi an la Paris. Aproape imediat dupa aceasta este acuzat de in­alta tradare si expulzat din Uniunea Sovietica. Familia il va urma in scurt timp in exil.

Exilul

Incepe o noua etapa din viata scriitorului. In momentul expulzarii era considerat "cel mai celebru om din Occident". Dar Soljenitin nu a ales faima, ci adevarul. In discursul sau de la Londra in 1983, la primirea Premiului Templeton - echivalentul Nobelului pentru progres in spiritualitate si religie - a identificat sursa raului din acest "nefericit se­col XX" in faptul ca "Oamenii au uitat de Dumnezeu".

Alexandru Soljenitin

In anul 1976 familia Soljenitin s-a stabilit in orasul Cavendish din statul Vermont, S.U.A., intr-un cadru na­tural care-i amintea scriitorului de mult iubita Rusie. Aici, in mijlcul padurii, departe de zgomotul si superficialitatea lumii occidentale - care-l poreclise "pustnicul din Vermont" - Soljenitin se dedica familiei si lucrului la visul sau literar din copilarie de a scrie o istorie a Revolutiei Ruse, materi­alizat in peste 5.000 de pagini sub titlul de "Roata Rosie". Fiul mijlociu, numit Ignat - unul dintre cei mai renumiti dirijori si pianisti ai momentului - isi aminteste ca tatal sau le spunea ca nu e important cine esti ci ce faci, punand mare accent pe munca.

Acelasi cult pentru munca l-a remarcat jurnalistul francez Bernard Pivot, in interviul luat lui Soljenitin in 1983, pentru televiziunea Antenne 2. Casa lor era special proiec­tata pentru ca scriitorul sa poata scrie in conditii optime. Si de multe ori scria zile in sir. Chiar langa biblioteca se afla o capela si, comenta reporterul, una dintre cele mai mari bucurii ale familiei era atunci cand un preot rus isi anunta vizita pentru a sluji Sfanta Liturghie in capela lor.

In acelasi interviu, Soljenitin declara: "Am sentimentul puternic ca ma voi intoarce odata in Rusia. Si vedeti ca sunt deja destul de batran." Acest simt profetic s-a implinit in anul 1994, cand la capatul unui turneu-simbol de doua luni de zile de la Vladivostok pana in Rusia continentala, s-a stabilit impreuna cu familia in Moscova.

Alexandru SoljenitinAlexandru Soljenitin

Acasa

Intors acasa, Soljenitin, cu aceeasi vi­vacitate si ascutime, a continuat sa spuna lucrurilor pe nume. Astfel, in discursul festiv, tinut in fata Dumei de Stat, a afirmat, printre altele: "Aceasta nu este democratie, ci oligarhie!" La sfarsitul discursului au fost putine aplauze si o multime de zambete dis­pretuitoare in sala.

Incet-incet rusii si-au recapatat pe cel mai mare scriitor al lor din secolul XX. Intreaga-i opera literara si publicistica tratea­za problemele majore ale existentei omului cu deosebita sinceritate, umor si intelepciune.

Soljenitin - intocmai ca propriile noas­tre constiinte - a fost incomod. El a trait consecintele ultime ale materialismului si s-a intors de la marginea prapastiei ca sa-si avertizeze contemporanii despre unde duce ateismul.

In ultimul interviu acordat cotidia­nului Der Spiegel, in iulie 2007, intrebat de reporter "Ce inseamna credinta pentru dumneavoastra?", Alexandru Soljenitin a raspuns: "Pentru mine credinta este temelia si sprijinul vietii omu­lui." Iar la intrebarea "Va e frica de moarte?", el a raspuns: "Nu imi mai este frica. Simt ca este un eveniment natural, dar in nici un caz ultimul, din existenta unui om."

Duminica, 3 august 2008, Alexandru Soljenitin a trecut in vesnicie.

Ioan Berbec

02 August 2012

Vizualizari: 10040

Voteaza:

Alexandru Soljenitin - omul care a invins comunismul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE