
Aristide Lefa este unul dintre marturisitorii ce au patimit in temnitele comuniste pentru iubirea de neam. Vreme de 16 ani, biochimistul Aristide a patimit in inchisorile comuniste din Jilava, Pitesti, Vacaresti, Targu Ocna, Gherla, Noua Culme si Periprava.
Nascut in ziua de 17 februarie 1923, intr-o localitate din judetul Vaslui, si trecut la cele vesnice in ziua de 12 iulie 2009, marturisitorul Aristide Lefa a ramas in amintirea tuturor celor ce l-au cunoscut sau au auzit despre el drept medicul care l-a ingrijit pana in ultimele clipe de viata pe Valeriu Gafencu, supranumit "Sfantul Inchisorilor".
Aristide Lefa, doctorul lui Valeriu Gafencu
Aristide Lefa s-a nascut in ziua de 17 februarie 1923, in localitatea Carja, judetul Vaslui, in famila unor oameni de rand, Nicolae si Ana. In anul 1943, dupa ce termina liceul "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui, tanarul Aristide se inscrie la Facultatea de Medicina din Iasi. Mai apoi, in anul 1946, el se muta in Bucuresti, unde este randuit la sectia de chirurgie a Spitalului Militar Central.
Inca din vremea liceului, Aristide se va arata incantat de ideile legionare nationale; ajuns in Bucuresti, el isi pastreaza in continuare atitudinea anticomunista. Drept urmare, in ziua de 22 mai 1948, pe cand avea numai 25 de ani, tanarul Aristide este arestat de Securitate, iar dupa ancheta si bataie, este inchis la inchisoarea din Jilava.
In ziua de 19 ianuarie 1949, dupa sapte luni de arest, pentru "crima de uneltire contra ordinii sociale", comisia Tribunalului Militar din Bucuresti il condamna pe Aristide la opt ani de munca silnica, la alti opt ani de degradare civica si la confiscarea averii personale. Astfel, dupa o scurta perioada petrecuta in inchisoarea din Jilava, in luna februarie a aceluiasi an, Aristide este incadrat in lotul de studenti din inchisoarea Pitesti.
In data de 4 februarie 1950, peste numai un an de arest in Pitesti, in urma unor controale medicale, savarsite de o comisie venita de la Vacaresti, condamnatul bolnav de tuberculoza este trimis la inchisoarea-sanatoriu din Targu Ocna. Cunoscand in parte ce inseamna procesul de "reeducare", impreuna cu alti cativa studenti trecuti prin celulele de la Pitesti, Aristide s-a opus cu tarie implementarii acestuia in Targu Ocna.
Datorita pregatirii lui medicale, Aristide va fi randuit spre ingrijirea bolnavilor; zilnic, dupa administrarea putinelor medicamente, el continua cu vizitele si controalele. Foarte mult timp a petrecut Aristide in "Camera nr. 4", renumita pentru cazurile grave care erau aduse aici; prea rar se intampla ca un bolnav adus in aceasta camera sa supravietuiasca. Printre cei adusi aici s-a numarat si Valeriu Gafencu, ocazie cu care Aristide l-a cunoscut si l-a ingrijit. Alaturi de Valeriu a petrecut o perioada si Ioan Ianolide, un alt mare traitor isihast al temnitelor comuniste ale vremii.
In ziua de 4 februarie 1953, impreuna cu alti cinci colegi, medicul Aristide Lefa este trimis disciplinar la inchisoarea Gherla, unde va si ramane pana in ziua de 29 mai 1956, cand se implineste condamnarea. Deoarece refuza sa devina colaborator al Securitatii, in loc sa fie eliberat, Aristide este trimis cu domiciliu fortat in comuna Rubla, judetul Galati.
In luna iunie a anului 1953, medicul exilat primeste aprobarea de a se muta in incinta spitalului din localitatea Viziru, la sectia de chirurgie. In ziua de 1 martie 1957, Aristide se casatoreste cu Cornelia Mariana, fiica preotului Bucur Ferastrau, aflat si el in domiciliu obligatoriu. Mai apoi, in ziua de 8 decembrie 1957, cei doi primesc de la Dumnezeu un copil, Nicoleta Cristina.
In noaptea zilei de 19 septembrie 1958, medicul Aristide este arestat din nou, fiind condamnat la trei ani de munca silnica in colonia de munca Noua Culme, in judetul Constanta. In luna octombrie a anului 1959, dupa un an de suferinte si lipsuri, Aristide este mutat in colonia de munca silnica Grind, din Periprava. Mai apoi, in anul 1961, refuzand iarasi colaborarea cu Securitatea, marturisitorul Aristide este condamnat la alti trei ani de inchisoare.
In anul 1963, in urma presiunii exercitate de securisti, sotia lui Aristide este obligata sa divorteze de acesta. Divortul a avut loc insa numai in actele civile, astfel incat dupa eliberare, in ziua de 1 iulie 1967, lui Aristide i se va naste cea de-a doua fiica, anume Delia Mariana.
In ziua de 9 mai 1964, dupa saisprezece ani de inchisoare, detinutul politic Aristide Lefa este eliberat. Odata eliberat, el va fi incadrat in spitalul din Copsa Mica, tot la sectia de chirurgie. Deoarece autoritatile statului nu ii ingaduie sa-si termine studiile de medicina, medicul Aristide va ramane numai cu Facultatea de Biologie din Bucuresti (1968-1972). Intre anii 1972-1986, el este angajat ca biochimist, la o policlinica din judetul Ilfov, iar mai apoi la un Spitalul Clinic din Bucuresti. Pensionat in data de 1 iulie 1986, Aristode va continua insa lucrarea de medic, in cadrul Policlinicii din Pantelimon.
Dupa anul 1989, marturisitorul Aristide ia parte la infiintarea Fundatiei "George Manu" si a revistei "Permanente"; mai apoi, in anul 1998, sub semnatura sa, apare lucrarea autobiografica "Fericiti cei ce plang". Aristide Lefa a trecut la cele vesnice in ziua de 12 iulie 2009, in localitatea Piatra Neamt.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.