Canonizarea Cuviosului Porfirie

Canonizarea Cuviosului Porfirie Mareste imaginea.

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia a fost canonizat in ziua de 1 decembrie 2013. Cuviosul Porfirie s-a nascut in ziua de 7 februarie 1906, in insula Evia, din Grecia, si a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 2 decembrie 1991, la varsta de 86 de ani, in Chilia Sfantul Gheorghe, a Schitului Sfanta Treime, din pustia Capsocalivia, Sfantul Munte Athos.

In ziua de 27 noiembrie 2013, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, sub presedintia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a aprobat canonizarea Cuviosului Porfirie Bairaktaris, care s-a nevoit si s-a sfintit in Sfantul Munte Athos, si a Cuviosului Meletie din Lardos. Canonizarea Cuviosului Porfirie a avut loc in ziua de 1 decembrie 2013, in Manastirea Schimbarea la Fata, din localitatea Milesi, regiunea Attica, Grecia.

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia

Evanghelos Bairaktari, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in data de 7 februarie 1906, in localitatea "Sfantul Ioan Karystia", din Insula Evia. Parintii sai, Leonidas si Elena, au primit de la Dumnezeu cinci copii. Cel de-al patrulea, botezat Evanghelos, a fost Cuviosul Porfirie.

Sfantul Cuvios Porfirie Bairaktari - Grecia - Capsocalivia

Din pricina saraciei, tatal sau a plecat in America, spre a munci la Canalul Panama. Mezina familiei traieste inca, fiind monahie. Pentru a-si ajuta material familia, la varsta de numai 10 ani, tanarul Evanghelos a fost nevoit sa lucreze la minele din zona si la niste bacani din Halkida si din Pireu.

Pe cand avea in jur de 12-15 ani, citind viata unui sfant pustnic, tanarul Evanghelos a luat calea Sfantului Munte Athos. A dus inca de mic o viata de rugaciune, de ascultare desavarsita si de nevointe pustnicesti. Primul sau nume de monah a fost Nichita. Fiind bolnav, el a fost fortat sa se intoarca in localitatea natala.

In ziua de 27 iulie 1927, la varsta de numai 21 de ani, parintele Porfirie a fost hirotonit preot, de catre Arhiepiscopul Porfirie al III-lea al Muntelui Sinai si Rait. La randul sau, mitropolitul Pantelimon din Karystia l-a hirotesit in slujirea de duhovnic. Apoi, in anul 1938, la varsta de numai 32 de ani, Cuviosul Porfirie a fost numit arhimandrit.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, parintele Porfirie a slujit ca preot intr-un spital din Atena. In aceasta slujire a ramas Cuviosul vreme de trei decenii (1940-1970). Urmatorii ani, parintele Porfirie si i-a inchinat construirii Manastirii Schimbarii la Fata, din localitatea Milesi, regiunea Atica, Grecia. In anul 1984, el s-a intors in Sfantul Munte Athos, unde a ramas pana la plecarea sa la Domnul.

Sfantul Cuvios Porfirie Bairaktari - Grecia - Capsocalivia

Cuviosul Porfirie a fost bolnav toata viata, insa el nu a incetat niciodata sa-I multumeasca lui Dumnezeu pentru toate bolile sale. Adesea, el spunea: "Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat multe boli. Ma doare mult, sufar, dar este foarte frumoasa boala mea. O simt ca iubire a lui Hristos. Ma strapung la inima si multumesc lui Dumnezeu. Este pentru pacatele mele. Sunt pacatos si Dumnezeu se straduieste sa ma curateasca."

Cuviosul Parinte Porfirie a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 2 decembrie 1991, la varsta de 86 de ani, in Chilia Sfantul Gheorghe, a Schitului Sfanta Treime, din pustia Capsocalivia, Sfantul Munte Athos.

Sfantul Cuvios Porfirie Bairaktari - Grecia - Capsocalivia

A fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai vremii noastre, precum si, cu darul lui Dumnezeu, un mare facator de minuni. Cuvintele sale, pline de har si de adevar, au fost adunate in mai multe carti, traduse si in limba romana.

Canonizarea Cuviosului Porfirie din Capsocalivia

In ziua de 27 noiembrie 2013, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, sub presedentia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a aprobat canonizarea Cuviosului Porfirie Bairaktaris, care s-a nevoit si s-a sfintit in pustia Capsocalivia, din Sfantul Munte Athos.

Canonizarea Cuviosului Porfirie a avut loc in ziua de 1 decembrie 2013, in Manastirea Schimbarea la Fata, din localitatea Milesi, regiunea Atica, Grecia. De astazi inainte, Cuviosul porfirie va fi praznuit in ziua de 2 decembrie, cand acesta a intrat definitiv in Imparatia lui Dumnezeu.

Sfinte Cuvioase Parinte Porfirie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi !

Acatistul Cuviosului Porfirie din Cavsocalivia

Teodor Danalache

Sfantul Cuvios Porfirie Bairaktari - Grecia - Capsocalivia

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

01 Decembrie 2020

Vizualizari: 8820

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE