Chilia Sfanta Cruce - Athos

Chilia Sfanta Cruce - Athos Mareste imaginea.

Trecutul Chiliei Sfanta Cruce - astazi nelocuita - este legat de viata si activitatea a doi mari parinti atoniti, Tihon si Paisie Aghioritul, care s-au nevoit aici.

Parintele Tihon s-a mutat in Kapsala (langa Kaliagra) in 1924, in Chilia Sfanta Cruce ce apartinea de Manastirea Stavronikita. In aceasta mai vietuia un batran. Dupa moartea batranului, parintele Tihon a vietuit aici singur. Multa lume il cauta pe parintele Tihon pentru sfintenia vietii sale. La cererea acestora parintele a fost hirotesit duhovnic.

Chilia Sfanta Cruce

In acea vreme chilia nu avea capela. Parintele Tihon nu avea bani, insa avea o credinta puternica in purtarea de grija a lui Dumnezeu. Dupa ce s-a rugat, a mers in Kareia, capitala Sfantului Munte. Iconomul schitului rusesc Sfantul Proroc Ilie, vazandu-l pe parintele Tihon i-a spus ca un crestin din America a donat bani pentru ridicarea unei capele, dandu-i acei bani parintelui.

Parintele Tihon

Doi monahi s-au ocupat de ridicarea capelei, pe care parintele Tihon a inchinat-o Sfintei Cruci. Acest lucru a fost randuit din doua motive, pe de-o parte deoarece batranul avea o cinste deosebita pentru Sfanta Cruce, iar pe de alta, deoarece ziua de praznuire s-a vrut a fi una in care sa se tina post.

Chilia Sfanta Cruce

Parintele Tihon a trait singur, in saracie, insa i-a avut alaturi pe ingeri, pe sfinti, pe Maica Domnului si pe Hristos.

In data de 11 ianuarie 1966, parintele Tihon, de la Chilia Sfanta Cruce, tinand de Manastirea Stavronikita, i-a dat schima cea mare parintelui Paisie Aghioritul, el fiind si povatuitorul duhovnicesc al celui din urma.

Chilia Sfanta Cruce

Parintele Tihon s-a mutat la cele vesnice pe 10 septembrie 1968, parintele Paisie ramanand in Chilia Sfanta Cruce pana in luna mai a anului 1979, cand a mers la Chilia Nasterea Maicii Domnului – Panaguda, dependenta de Manastirea Cutlumus.

Parintele Paisie Aghioritul

Viata parintelui Tihon a fost scrisa pe 26 mai 1977 de catre parintele Paisie Aghioritul, in Chilia Sfanta Cruce.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 6486

Voteaza:

Chilia Sfanta Cruce - Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE