Dionisie din Moscova

Dionisie din Moscova Mareste imaginea.

Chiar daca datele biografice ale lui Dionisie nu sunt foarte multe, informatiile cu privire la activitatea sa sunt totusi mai numeroase, decat in cazul altor maestrii iconari rusi, din vechime.

Dionisie s-a nascut in jurul anului 1445, la putin timp dupa moartea lui Andrei Rubliov. El, impreuna cu cei doi fii ai sai, si cu grupul de artisti, carora le-a fost maestru iconar, au dus mai departe traditia iconografica a lui Rubliov si a ucenicilor sai.

In jurul anului 1467, Dionisie facea parte din grupul de pictori, condus de catre Mitrofan. Inca de acum, talentul si stilul sau, au atras atentia contemporanilor.

Dionisie din Moscova

Frescele pictate de Dionisie in biserica Nasterii Domnului, ce apartinea unei manastiri situate in apropierea Moscovei, l-au impresionat in mod deosebit pe tarul Ivan al III-lea, care l-a invitat pe Dionisie sa lucreze in Moscova.

Dionisie din Moscova - Sfantul Alexie, Mitropolitul Moscovei

Datorita reputatiei sale, Dionisie era foarte solicitat, ajungand sa primeasca comenzi din intreaga Rusie. In 1481, el si membrii echipei sale au pictat catedrala Adormirii din Moscova.  In 1482, Dioniosie a pictat pentru aceeasi manastire,  icoana Maicii Domnului Hodighitria. In anul urmator,  a pictat biserica Mantuitorului din Kremlin. Dupa incendiul din 1547, care a distrus o mare parte a Moscovei, cronicile spun ca pictura acestei biserici ...”a fost o minunatie, munca lui Dionisie pictorul-iconar...”

Maica Domnului Sfantul Ioan Botezatorul

Intre 1484 si 1486, din nou langa Moscova, Dionisie si ucenicii au pictat Manastirea Sfantului Iosif din Volokolamsk. In "Viata lui Iosif Volotsky”, autorul vorbeste despre aceste fresce: "Pictura manastirii a fost realizata de catre cei mai iscutisi zugravi din pamantul rusesc...”. Aceasta reprezinta o marturie evidenta despre Dionisie si ucenicii sai. Ultima realizare despre care avem marturii in documentele istorice este datata intre 1502-1503 cand Dionisie si fiii sai au lucrat la Manastirea Nasterii Maicii Domnului de langa Vologda.

Sfantul Nicolae - Dionisie din Moscova

Lucrarile sale sunt stricte si solemne, culori luminoase, figuri gratios prelungite, maini si picioare mici si fetele intotdeauna, chiar si in durere, frumoase si datatoare de pace. In ele descoperim entuziasmul lui Teofan Grecul si profunzimea psihologica caracteristica lui Andrei Rubliov.

Sfantul Grigorie de Nazianz Sfantul Apostol Pavel

Pentru Catedrala Paul-Obnorsky, Dionisie a pictat Rastignirea. Cea mai importanta lucrare a lui Dionisie o reprezinta insa frescele din catedrala Nasterii Maicii Domnului, a Manastirii Pherapontov (1495-96), situata in nordul Rusiei.

Dinisie din Moscova

Dionisie a pictat, de asemenea, icoane ale sfintilor cu scene din viata lor; acest tip de icoana era foarte raspandit in Rusia: figura sfantului era realizata in centru inconjurata de catre mici reprezentari ale momentelor semnificative din viata sa. In acest sens, o icoana foarte cunoascuta a lui Dionisie este cea a Sfantului Alexie, Mitropolitul Moscovei cu scene din viata sa.

Sfantul Alexie, Mitropolitul Moscovei cu scene din viata sa

Data mortii lui Dionisie nu se cunoaste. Se crede ca a murit undeva intre 1503 si 1508. Tratatul faimos, "Mesaj catre un iconograf”, despre care se presupune ca a fost scris de catre Sfantul Iosif de Volokolamsk pentru Dionisie, reflecta viziunea isihasta ce reprezinta fundalul duhovnicesc, aflat in spatele activitatii sale iconografice. "Mesajul” si icoanele, realizate de catre Dionisie si ucenicii sai, sunt identice ca si continut: "... o arta caracterizata de aceeasi fuziune deplina a continutului dogmatic, rugaciunii launtrice si creatiei artistice”.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 3820

Voteaza:

Dionisie din Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE