Maxime Egger

Maxime Egger Mareste imaginea.

Michel (Maxime) Egger

Maxime Egger este un sociolog elvetian convertit la Ortodoxie. Incepand a lucra mai intai ca sociolog, el va continua mai apoi ca jurnalist, vreme de zece ani, dupa care se va implica in dezvoltarea durabila a actiunilor de intrajutorare a unei companii elvetiene.

Convertirea la Ortodoxie va face din Maxime un adevarat teolog, traitor si scriitor ortodox deopotriva. Astfel, el va edita o colectie de texte ortodoxe numita "Sarea Pamantului", va scrie cartea "Sa ne rugam cincisprezece zile cu Sfantul Siluan Athonitul" si va infiinta asociatia "Trilogii", avand drept scop organizarea dialogurilor intercrestine.

Michel (Maxime) Egger

Michel Egger este un elvetian, nascut intr-o familie catolica. In anul 1981, Michel Egger isi va sustine lucrarea de masterat, la Universitatea din Neuchatel. Intre anii 1981-1993, tanarul sociolog lucreaza ca jurnalist si colaborator, la multe publicatii nationale.

In pofida unei vieti oarecum religioase a familiei sale, tanarul Michel se va trezi la varsta de 15 ani ca fiind agnostic. In pofida revoltelor sale exterioare, interiorul sau era macinat de intrebarile existentiale de baza: Cine sunt? Care e scopul vietii? Datorita macinarilor sale interioare, in anul 1983, tanarul va pleca in India, unde va petrece aproape un an de zile, in cautarea unor raspunsuri la framantarile sale interioare. Peste timp, el isi va aminti cu precadere de un moment de sensibilizare sufleteasca, petrecut pe malul unui iaz, in desertul Thar, in Rajasthan.

Intors in Elvetia, tanarul Egger va continua sa se intrebe asupra rostului sau in lume, iar in urma unor lecturi din carti semnate de K.G.Dorckheim si Rene Guenon, se va apuca de Zen. Aceasta tehnica de meditatie se caracteriza drept laica, fara texte scrise si universala, deci deosebit de atractiva pentru un om satul de carti si cuvinte. Mila lui Dumnezeu nu il va lasa insa in ratacire, drept pentru care, in cadrul unei sedinte Zen, imaginea lui Hristos ii va rasari in inima cu o putere noua. Din acest moment, tanarul va porni cu adevarat in cautarea Adevarului.

Maxime Egger va lua cunostinta de Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, din localitatea Essex, Anglia, intemeiata de arhimandritul Sofronie Saharov (1896-1993), ucenicul Sfantului Siluan Athonitul. Vreme de o saptamana, tanarul jurnalist a trait o viata pe care nu o credea posibila; luand aminte la gandirea si comportamentul calugarilor ortodocsi din manastire, persoana umana i s-a descoperit ca fiind o minune, unica si irepetabila, precum si libera pe deplin. De asemenea, el a fost profund miscat si de alte lucruri, precum viata bisericeasca ortodoxa si indeletnicirea cu rugaciunea neincetata, izvor al odihnei si al curatiei.

Intors acasa, avand in mana un metanier (sirag cu noduri din lana), primit de la manastirea din Essex, tanarul Maxime Egger se va angaja cu toata inima in rugaciune si in studiul cartilor duhovnicesti. Astfel, el a fost incurajat sa inceapa cu Sfintele Evanghelii si cu Psalmii, precum si cu scrierile parintelui arhimandrit Sofronie Saharov, despre Sfantul Siluan Athonitul. Mai apoi, el se va folosi mult si de scrierile Sfantului Ignatie Briancianinov si ale teologului rus Vladimir Lossky.

Ajungand pentru a doua oara in Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Michel Egger il va intalni pe arhimandritul Sofronie. Ajungand inaintea lui, tanarul isi va marturi dorinta de a fi botezat ortodox. Afland aceasta, parintele il va tempera, indemnandu-l sa traiasca "fara de pacat", oriunde ar vietui. Mai apoi, vreme de doi ani, cat a mai trecut pana la primirea sa in Biserica Ortodoxa, Michel se va intari in rabdare si perseverenta, drept pentru care atitudinea parintelui Sofronie s-a dovedit a fi nespus de inteleapta. Cu toate acestea, in decursul celor doi ani Egger a avut un moment in care a incercat sa se intoarca in Biserica Catolica, insa inima nu l-a mai putut lasa; era deja articulat pe Altceva.

In anul 1990, dupa petrecerea in manastirea din Essex a Saptamanii Luminate, parintele Sofronie il va chema pe Michel Egger spre a fi primit in Biserica Ortodoxa. Cu aceasta ocazie, el va primi numele de Maxime, fiind asezat sub ocrotirea Sfantului Maxim Marturisitorul.

Intors la dreapta credinta, Maxime Egger va sluji cu toata puterea Adevarului, scriind si editand lucrari de folos sufletesc. Colectia de spiritualitate ortodoxa intitulata "Sarea Pamantului", editata de "Editions du Cerf", vede lumina tiparului intre anii 1992-2005. In anul 2004, el va infiinta asociatia "Trilogii", avand drept scop initierea de dialoguri intre traditiile spirituale cele mai cunoscute. Cu aceasta ocazie, el va incepe sa sustina conferinte pe teme contemporane, ecologice si sociale.

Mai tarziu, in anul 2005, el va fi ales membru in comitetul de redactie al revistei de antropologie si spiritualitate "Trup si Duh", publicata de Facultatea de Teologie, din cadrul Universitatii din Neuchatel. Incepand cu anul 2010, Maxime Egger va sustine un curs de antropologie patristica ortodoxa, la Institutul de Cercetari Antropologice Spirituale, intemeiat de Annick de Souzenelle, in Angers.

Teodor Danalache

Maxime Michel Egger

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1524

Voteaza:

Maxime Egger 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE